Afacerea „Dozatorul Covid-19” la Primăria Piatra-Neamț. Suma colosală cheltuită pentru dispenserele cu dezinfectant

5
4133

Isteria creată de noul coronavirus a dus la luarea mai multor măsuri menite să ferească populația de infectare. Ordonanța militară nr. 4 a obligat autoritățile publice locale să monteze dozatoare (dispensere) cu dezinfectant în fiecare scară de bloc, ca măsură preventivă în fața Covid-19. Imediat după apariția ordonanței, primăriile au pornit în căutarea dispenserelor ale căror prețuri, pe piața liberă, pornesc de la 15 lei și ajung la 90 de lei, în funcție de mărimea și materialul din care sunt fabricate. Unii s-au limitat la cele mai ieftine, în timp ce alții le-au găsit pe cele mai scumpe, fiecare după interes.

Primăria Piatra-Neamț a cheltuit suma colosală de 400.000 de lei, TVA inclus, pentru montarea  a 1.820 de dispensere și achiziționarea a 1.600 de litri de dezinfectant pentru umplerea lor. Este posibil, deși până în momentul publicării articolului primăria nu ne-a răspuns, ca în prețul montajului să fi intrat și dispenserele. Menționăm că nu am găsit un contract separat pentru achiziționarea dozatoarelor, nefiind exclus, așa cum spuneam, ca acestea să se regăsească în suma totală plătită pentru montarea lor.

Însă și așa, 120 de lei, fără TVA, pentru un dispenser din plastic și montarea lui, este o sumă fabuloasă. Tipul de dozator montat în scările de bloc din Piatra Neamț costă, în varianta de un litru, 27,97 de lei, ceea ce înseamnă că varianta de 0,5 litri este mai ieftină.

Presupunând că un dozator a fost achiziționat cu 30 de lei, înțelegem că diferența până la 120 de lei a fost montajul. Adică vorbim de 90 de lei, bani plătiți de primărie unei firme pentru montarea unui singur dispenser. Adică cel mult 4 holșuruburi pentru 20 de euro? Afacere, ce mai! Calculul este făcut plecând de la ipoteza, așa cum spuneam, că firma care le-a montat le-a și achiziționat, pentru că reprezentanții primăriei nu au spus clar dacă achiziționarea dispenserelor a intrat sau nu în prețul de 120 de lei, fără TVA, care ar fi fost numai pentru montaj. În total, Primăria Piatra-Neamț a plătit 218.400 lei, fără TVA, pentru montajul celor 1.820 de dispensere în scările de bloc.

Firma care a câștigat licitația este Mondoterm SRL Piatra Neamț. Aceeași societate a livrat primăriei și dezinfectantul pentru dispensere. Pentru 1.600 de litri de dezinfectant și pentru umplerea dozatoarelor, primăria a mai achitat firmei Mondoterm 128.000 lei, fără TVA. Așadar, un calcul simplu arată că montatul și încărcatul cu dezinfectant a unui dispenser, cu o capacitate de o jumătate de litru, a costat primăria 160 de lei, fără TVA, iar cel de un litru – 200 de lei, fără TVA. În total, primăria  a plătit firmei pietrene 400.000 de lei, TVA inclus, pentru montajul celor 1.820 de dispensere, pentru dezinfectant și umplerea lor cu cei 1.600 de litri.

Cele două contracte au fost încheiate foarte rapid, în aceeași zi în care Primăria Piatra-Neamț a publicat cererile de ofertă, respectiv 6 aprilie. La ora 14.30, primăria a anunțat că este în căutare de un prestator care să monteze dispensere la toate  intrările blocurilor de locuințe din Piatra Neamț, iar la ora 15.57 contractul era atribuit firmei Mondoterm. La ora 14.59, primăria anunța că vrea să cumpere 1.600 litri dezinfectant, iar la ora 15.57 contractul era atribuit aceleiași societăți comerciale – Mondoterm.

Firma câștigătoare, care are ca obiect principal de activitate „lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”, este un partener vechi al Primăriei Piatra Neamț pentru care a prestat diverse lucrări de construcții. Ultimele două contracte au vizat refacerea fațadelor  blocurilor H16 și H17 de pe strada Izvoare, în luna martie, (81.120 lei, fără TVA) și construirea platformelor din beton pentru montarea pubelelor de gunoi în zona Mărăței (449.046 lei, fără TVA), în luna februarie. Firma este deținută de Nicolae Mazilu (90% din părțile sociale) și Cristian Mihai Mazilu (10 din părțile sociale). În anul 2018, societatea a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de lei, un profit net de 1.234.542 lei și 17 angajați.

Ceea ce este foarte ciudat în toată această afacere este faptul că Primăria Piatra-Neamț nu a apelat la ajutorul societății Publiserv SA. Companie a Consiliului Local Piatra-Neamț, Publiserv și-a trimis acasă, în șomaj tehnic, o parte dintre angajați din cauză de Covid-19, în condițiile în care dispenserele puteau fi montate și umplute cu dezinfectant de către aceștia. Suma cheltuită ar fi fost mult mai mică, iar banii economisiți puteau fi folosiți pentru alte achiziții necesare în această perioadă de criză.

Daniel MURARU

 

 

 

5 comments

 1. Ion 14 aprilie, 2020 at 13:12 Răspunde

  Mondoterm, firma de casa a primariei PNL si a Apa serv, ce lucreaza cot la cot cu un personaj alflat in anturajul lui Țița si anume (ca sa nu-i dau numele) “Blondul” . Astia sunt abonatii la banii prostilor platiti ca taxe si impozite

 2. Caraion 14 aprilie, 2020 at 13:55 Răspunde

  Ecuația e simplă:
  Mondoterm este una din firmele de casa ale primarului Chitic. Are aproape un milion de euro încasați de la primărie în ultimii ani pe lucrări executate execrabil și la prețuri mari. Pionul de legătură este o anume (***) de la achiziții din primărie care se ocupa de aceste contractări. Este mâna dreapta a primarului Chitic.
  Procedura de achiziție a fost gândită special pt Mondoterm. Dispenserele puteau fi achiziționate de la firmele de profil la in preț de 15-20 lei bucata. Dar a fost introdus termenul “lucrari de montare dispozitive..”, pentru ca aceste firme producătoare sau distribuitoare sa nu poată participa la licitație. Că ele nu au angajați care sa meargă prin blocuri pentru a le monta.
  Așa că la câteva minute după postarea pe SICAP a câștigat forma de casă a primarului.
  Dr ce nu s-au cumpărat direct de la furnizor și nu s-au montat cu angajații Publiserv pe care directorul Ghinet ii tine acasă în șomaj? Pentru că așa trebuia să iasă schema.
  Un dispenser costa intre 15-20 de lei, iar două holsuruburi+găurile undeva la 5 lei.
  Deci primăria putea sa dea undeva la 30 lei per bucata.
  Apoi gelul de curățare este o apa de ploaie care nu are nicio legătură cu dezinfectarea.
  Și astfel avem un dispenser care costa cu tot cu soluția din interior și montatul 230 lei!!!!
  Bai nenorociților! Ne furați an de an! Dar chiar și în situații de urgență și când suntem izolați și vai de noi, voi continuați să ne furați?
  Asta e primarul nostru. Care taie pamblici la weceuri și asfaltează in camp. Și mai este și condamnat.

  • Daniela 14 aprilie, 2020 at 14:38 Răspunde

   Dreptate ai dle. O cutie de plastic si doua suruburi, o mare teapa, marca CHITIC. Locuiesc undeva in Darmanesti si la mine in bloc, a rezistat citeva ore, apoi a disparut. A ramas doar placuta de sustinere si un surub, vai mama lui, scurt si pus de mantuiala. Cum sa coste 230 ron o asemenea mizerie! Lichidul din interior semana mai mult cu solutia de antigel. Intr-o tara normala, asa cum se promitea candva, sa profiti de suferintele si necazurile oamenilor si sa te imbogatesti, s-ar fi pedepsit aspru, poate capital. Dar cum noi traim pe o plantatie, sintem jupuiti de vii, dupa bunul plac al tuturor celor ce se perinda vremelnic in functii politice. Oare cand ne vom destepta oameni buni? Si sa nu uit. Primarul nostru CHITIC ne abureste ca a obtinut, vezi doamne, reducerea pretului/mc apa, revenindu-se la tariful de la 01.01.2020. Alta gogomanie, marca PNL, servita pe post de cozonac inainte de Pasti.

 3. FLORIN 14 aprilie, 2020 at 18:12 Răspunde

  Hotie marca Chitic.

  Nici macar nu s-a ”deranjat” sa cumpere niste dispensere de calitate.A pus niste porcarii ieftine din care curge toata solutia aia pe jos.
  La (***) si fara pretentii din Piatra Neamt merge.Pentru acest furt din banii lor,a (***),ii vor multumi mai tarziu votandu-l.

  Asta e nivelul.Cu astfel de (***) tara asta nu are viitor.

 4. mihnea1 14 aprilie, 2020 at 20:02 Răspunde

  Acest complet nefolositor functionar, care ocupa total nemeritat postul de primar, nu este cu nimic mai prejos decat Arsene. Un (***), care isi face niste rezerve de bani ce-i vor fi necesari pt pachetele de la puscarie. Uitati-va la el, spui ca mereu are o figura intunecata de rautate, un individ care nu priveste niciodata in ochi interlocutorul, un (***(. Va dati seama ca si banii ii (***)? O porcarie chinzeasca dintr-un plastic ordinar, care nu costa mai mult de 20 lei, o deconteaza cu 230 lei??!!!!!!! Prinse in bataie de joc pe casa scarilor. Ce Dumnezeu fac procurorii astia, au nevoie de masti ca sa se autosesizeze? Si mai e ceva? Daca in cazul celuilalt inculpat de la CJ se pot face anchete si autosesizari, de ce nu este aceeasi masura si in cazul celui mai nefast mandat si primar? Pot compara extrem de usor preturile care sunt la indemana oricui pe net si hotia calificata pusa la cale cu dispenserele. Dar in cazul solutiei aruncate pe strazi l-a verificat cineva la achizitie? Sau la materialele de protectie achizitionate pe sume imense? Domnul prefect, arata-ne ca esti impartial. Pentru ca sunt convins ca nu imparte cu dumneavoastra. E drept ca Arsene merita toata atentia (organelor) din lume, dar nu-l lasati pe acest chitic sa jefuiasca si putinii bani din buget, ca tot se plange ca nu are. Peste o luna va cere bani de salarii de la guvern. Politia, aveti OBLIGATIA sa va autosesizati!!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.