Amânare la Înalta Curte în procesul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra Neamț”

2
748

Dragoș Chitic, actualul primar al orașului Piatra-Neamț, o să afle peste aproximativ o lună dacă va putea să candideze pentru un nou mandat la alegerile din această vară. Și asta deoarece Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit următorul termen al procesului în care Chitic este judecat pentru data de 1 aprilie. La termenul de ieri, spun surse neoficiale, instanța ar fi cerut informații de la Curtea de Apel Bacău despre completul care a judecat dosarul, unde Chitic și ceilalți inculpați, 5 la număr, au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea executării. Instanța vrea să afle dacă completul de la Bacău era sau nu specializat în judecarea faptelor de corupție. Dacă nu era specializat în judecarea faptelor de corupție, condamnările din primă instanță, de la Curtea de Apel Bacău vor fi anulate, iar procesul se va relua de la zero, ca și în cazul dosarului polițiștilor șpăgari. În caz contrar, instanța supremă se va pronunța cu privire la apelurile declarate de toți inculpații împotriva soluției Curții de Apel Bacău. Inculpații ar putea fi achitați la Înalta Curte, însă decizia, dacă ar veni mai târziu de luna aprilie, nu l-ar ajuta pe actualul primar pentru o nouă candidatură, deoarece în luna mai va începe campania electorală și trebuie cunoscut numele candidatului.

În iulie 2019, judecătorii Curții Constituționale au decis ca procesele judecate de completuri nespecializate în fapte de corupție să fie reluate de la zero la instanțele de fond, acolo unde nu existau condamnări definitive. Cum Curtea de Apel Bacău nu avea completuri specializate în judecarea faptelor de corupție, multe procese au fost reluate de la zero.

Cei șase inculpați din dosarul „Transferului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra Neamț” au fost condamnați, în anul 2019, pentru fapte de corupție la Curtea de Apel Bacău.

Dragoș Chitic – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pen.

Bordei Marin – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile – 3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru – 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

(FOTO: sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Wikipedia.org)

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpații din dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”, pedepse cu închisoarea, sechestru pe bunuri și muncă în folosul comunității

 

2 comments

 1. FLORIN 6 martie, 2020 at 15:38 Răspunde

  Justitia cu pensii speciale incepand de la 40 de ani si salarii colosale plus privilegii cu nemiluita se ”pregateste” sa-l scoata nevinovat pe Chitic asa cum se zvoneste prin oras cum sa si-ar fi ”aranjat”sentinta contra cost.

  Nu ne mira acest lucru.De aia tara asta este ultima din Europa.

  Inca o data daca mai era nevoie se dovedeste inutilitatea si gradul maxim de disolutie si coruptie in care se regaseste ”justitia”independenta si institutiile aferente praf de coruptie si incompetenta.

  Cu institutii corupte nu ai cum sa faci anticoruptie.

  E de rasul curului.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.