„Verde” de la Curtea Supremă într-un mega-dosar de corupție din Sănătate. Este vizat și fostul „voluntar cu Porsche de la CJ”
Magistrații Înaltei Curți de Casația și Justiție (ÎCCJ) au dispus, la finele săptămânii trecute, începerea judecății într-o cauză penală în care procurorii au investigat comiterea mai multor fapte de corupție din sistemul medical.
În dosarul de corupție sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general, respectiv directorul adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București, oameni de afaceri, manageri de spitale, dar și Elena Baltag Kuzmanovic, personaj binecunoscut cititorilor atacul.ro.
Decizia ÎCCJ a venit după aproape 5 luni de când aceeași judecători au eliminat probe importante din dosar pe motiv că procurorii DNA le-au obținut ilegal.
La acea dată, 26 noiembrie 2024, judecătorii au dispus anularea mai multor probe de la dosar și au solicitat DNA să răspundă dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei la parchet.
Decizii diferite, probe eliminate
În data de 10 aprilie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a „dispus începerea judecății în cauza penală privind pe inculpații Plută Cristian, Baltag-Kuzmanovic Elena, Stăncilă Silviu şi Ion Cristian”, toți trimişi în judecată de DNA în data de 4 decembrie 2023.
În luna mai a anului trecut, judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel București a decis că probele din dosar sunt legale și că procesul poate să înceapă.
Câteva luni mai târziu, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au văzut lucrurile cu totul altfel și au exclus din dosar numeroase probe, pe motiv că acestea ar fi fost obținute ilegal. Au fost eliminate procese-verbale de efectuare a unor fotografii asupra telefoanelor unor inculpați, pe motiv că probele au fost administrate nelegal, lipsind încuviințarea judecătorului pentru efectuarea unor percheziții informatice.
De asemenea, judecătorii au constatat nulitatea absolută a înregistrării dialogului purtat între colaboratorul (SIVACHE GABRIELA-OANA) şi unul dintre inculpați (Plută Cristian), pentru că martorul nu a fost autorizat de judecător ca să folosească dispozitive de înregistrare audio-video, o simplă dispoziție a parchetului în acest sens nefiind suficientă. Trebuie spus că unul dintre judecătorii completului de la ÎCCJ a avut o opinie separată, în sensul respingerii ca nefondate a contestațiilor formulate de inculpați.
Nemțeanca Baltag, acuzată de procurori că intermedia șpăgi
Unul dintre inculpații din acest dosar este Elena Baltag-Kuzmanovic, persoană cunoscută la nivelul județului Neamț din perioada în care tăia și spânzura în Consiliul Județean Neamț în calitate de „voluntar”.
Se întâmpla la începutul primului mandat al infractorului fugar Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, care are de executat 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.
În februarie 2017, adică la puțin timp de la instalarea infractorului Arsene în funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, Kuzmanovic era prezentă aproape zilnic la sediul instituției, unde se erija într-un adevărat șef, deși nu avea această calitate. Simplul fapt că avea o bună relație cu Arsene, dar și cu fosta deputată PSD de Neamț Oana Bulai, la acea vreme, administrator public la CJ-ul condus de Arsene, i-a făcut pe mulți angajați să creadă că Elena Baltag Kuzmanovic avea o funcție importantă. Numai că, așa cum atacul.ro a dezvăluit atunci, Kuzmanovic era, de fapt, un simplu voluntar, cu CV-ul la secret.
La puțin după ce atacul.ro i-a deconspirat calitatea în CJ Neamț, Kuzmanovic a dispărut din peisajul nemțean.
De la Arsene la Dăncilă
La București, s-a afirmat ca și consilier al premierului Dăncilă și al infractorului Darius Vâlcov, membră în mai multe CA-uri, iar acum, ca inculpată într-un dosar de corupție.
În Neamț, fratele lui Kuzmanovic face afaceri grele în domeniul construcțiilor, firma pe care o deține (dar care i-a aparținut Elenei) având în derulare contracte grase cu finanțare de la bugetul statului.
Parte din rețea
Acum, Elena Baltag Kuzmanovic este acuzată de procurori că ar fi intermediat mita cerută de Cristian Plută, fostul director al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), de la un om de afaceri care încheiase un contract privind reabilitarea/modernizarea la unitățile medicale administrate de ASSMB.
Într-un reportaj „România, te iubesc”, difuzat în primăvara anului trecut de Pro TV, se menționa că Baltag făcea parte din această rețea, procurorii acuzând-o de complicitate la luare de mită.
„Baltag-Kuzmanovic Elena care i-a transmis inculpatului Dumitru Alexandru-Paul că trebuie să dea 5% din valoarea facturilor pentru a-i fi plătite facturile la timp, iar ulterior banii i-a remis inculpatului Băicuși Adrian cu care Stăncilă Silviu avea o relație apropiată”, au arătat reporterii Pro TV, citând din rechizitoriul procurorilor.
Adrian Băicuși, fost director al Transelectrica, nu apare în dosarul în care a fost trimisă în judecată Kuzmanovic, pentru că și-a recunoscut faptele. În acest sens, el a încheiat, la începutul anului, un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.
Plută, personaj central în acest dosar, cerea și primea șpagă de la patronii firmelor care prestau lucrări de construcții pentru ASSMB prin intermediari, în această categorie intrând Băicuși, Kuzmanovic și Stăncilă.
„În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. (Baltag Kuzmanovic Elena ) și S.S. (Stăncilă Silviu, fără calitate specială), de la omul de afaceri, D.A.P. (Dumitru Alexandru Paul), un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente”, arată procurorii anticorupție.
Comunicatul integral al DNA:
În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023 și 938/VIII/3 din 19 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată:
În stare de arest preventiv a inculpaților:
PLUTĂ CRISTIAN, la data faptelor director general respectiv director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită, (trei fapte),
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
S.S. (n.n. Stăncilă Silviu)pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la luare de mită,
– dare de mită,
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
și sub control judiciar a inculpaților:
B.K.E. (n.r. BALTAG KUZMANOVIC ELENA), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită și
ION CRISTIAN, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
CRISTESCU GEORGE-MIREL, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare și
D.A.P., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În prezența apărătorilor aleși, acești ultimi doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– 2 ani și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
- În luna aprilie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitate de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfășurare a execuției unor contracte încheiate de instituția pe care o conducea cu două societăți comerciale și plata la timp a facturilor.
La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S..
În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, prin intermediul inculpaților B.K.E. și S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menționat mai sus ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. și a altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente. - În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaților S.S. și Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.
- După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, managerul spitalului ar fi achiziționat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile și 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la inculpații Plută Cristian și S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în stațiunea Eforie Nord, ce aparține inculpatului S.S.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanței de judecată să dispună confiscarea extinsă de la inculpatul Plută Cristian a sumei de 192.335 lei și de la inculpatul S.S. a imobilului menționat anterior”
D. MURARU
Citește și:
„Voluntarul cu Porsche de la CJ”, la blindate, trenuri și avioane
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.