Adio spital nou la Piatra-Neamț! Licitația de 1 miliard de lei, anulată oficial! Cronica unui eșec de proporții

2
4451

 

Proiectul privind construirea, la Piatra-Neamț, a unui spital nou, investiție evaluată la aproximativ 1 miliard de lei, a picat, iar șansele să fie reluat vreodată și dus la bun sfârșit sunt extrem de reduse. De altfel, de-a lungul timpului, atacul.ro a arătat, și nu o dată, că acest proiect, atât de vânturat de pesediștii aflați la putere de mai bine de 10 ani în Neamț, este sortit eșecului.

Anul trecut, în vară, mai marii PSD-ului, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, au venit la Piatra-Neamț ca să semneze contractul de finanțare pentru construirea a unui nou spital în Neamț, cu finanțare europeană. Evenimentul, pe care mulți se prefac, în prezent, că l-au uitat, a avut loc în plină campanie electorală și, bineînțeles, a avut darul de a-i ajuta pe candidații PSD la alegerile locale. Nimeni nu s-a obosit să spună toate informațiile. De exemplu, că lucrările trebuiau finalizate până la finele anului 2026, în caz contrar fondurile europene ar fi fost pierdute. Sau că CJ Neamț ar fi trebuit să vină cu o contribuție de 30% din valoarea proiectului, adică vreo 300 de milioane de lei, sumă pe care, în actuala conjunctură economică, ar fi fost aproape imposibil să facă rost.

Așadar, privind lucrurile din această perspectivă, este din ce în ce mai limpede că, așa cum noi am spus-o de nenumărate ori, că fanfaronii din PSD nu au făcut altceva decât să vândă gogoși electoratului.

Că au fost făcute noi promisiuni privind construirea noului spital, nu putem spune decât că sunt doar promisiuni. Fondurile europene pentru actualul proiect au fost pierdute.

Lipsa unui aviz de la DSP, motivul invocat pentru anularea licitației

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa, a anunțat că a cerut anularea licitației pentru construirea noului spital, motivul invocat fiind lipsa unui aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Este vorba despre un aviz pe care cei de la DSP ar fi trebuit să-l adapteze noului proiect al spitalului, cu mai puține paturi.

Decizia a avut la bază o informare a managerului de proiect, Carmen Tănase, care (alături de consilierii județeni Raluca Radu, PSD, și Lucian Blaga – PNL) a fost numită, de curând, în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Piatra-Neamț. Bineînțeles că oricine și-ar pune firesc întrebarea dacă un document, aparent banal, a putut să dea peste cap ditamai proiectul cu fonduri europene sau la mijloc a fost vorba despre cu totul alte motive, cum ar fi lipsa banilor pentru cofinanțare, timpul scurt până la termenul limită de implementare a proiectului sau alte interese sau influențe politice.

„Președintele Consiliului Județean Neamț a respins raportul”

Surse din interiorul Consiliului Județean Neamț, consultate de redactorii Atacul.ro, au confirmat că motivul invocat – cel al lipsei avizului DSP – ridică suspiciuni. O arată și modul în care s-au desfășurat lucrurile. Astfel, după ce reprezentanții CJ Neamț au cerut un nou aviz de la DSP, iar specialiștii de aici au refuzat, argumentând „propunerea de 400 de paturi”, părțile au convenit să se întâlnească pentru a căuta soluții în vederea rezolvării problemei. Numai că totul a rămas în suspendat, cele două părți nereușind să se vadă, deși au fost stabilite două întâlniri. Și asta nu din cauza celor de la DSP, ci a celor de la CJ Neamț.

Între timp, a apărut și anunțul oficial privind anularea licitației. Pe site-ul sistemului electronic de achiziții publice se menționează că:  „procedura de achiziție publică a fost anulată, deoarece președintele Consiliului Județean Neamț a respins raportul procedurii și a dispus anularea procedurii în conformitate cu prevederile art. 212, alin. 1, lit. c, din Legea nr. 86/2016 privind achizițiile publice”.

Conform articolului de lege amintitit, „autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”

Vorbe, nu fapte!

Că nemțenii suferă, de ani buni, din pricina stării în care se află cel mai mare spital din județ, aflat într-o continuă degradare, nu mai constituie niciun secret. De la an la an, tot mai mulți pacienți au preferat să-și caute de sănătate în alte spitale, Iași, Târgu Mureș, Moinești, Buhuși fiind cele mai frecventate dunități spitalicești.

În ultimii 10 ani, Consiliul Județean Neamț, spre exasperarea bolnavilor nemțeni, nu a reușit să implementeze niciun proiect de anvergură la Spitalul Județean Neamț. Au livrat, în schimb, promisiuni nenumărare.

Unul dintre proiectele rostogolite în spațiul public de către conducerea pesedistă a Consiliului Județean Neamț a fost cel privind construirea unui nou spital la Piatra-Neamț. După Arsene, care s-a umflat în pene lăudându-se cu spitalul pe care el urma să-l facă, prezentând chiar și o animație în acest sens, la pupitrul lansărilor de promisiuni deșarte s-au aliniat înlocuitorii lui. Ușor, însă, despre NOUL SPITAL DE SUTE DE MILIOANE DE EURO DE LA PIATRA-NEAMȚ promis de Arsene nu a mai vorbit nimeni.

Subiectul a revenit în octombrie 2023, proiectul fiind ușor schimbat (un spital mai suplu cu un număr mai mic de paturi). Bineînțeles că și valoarea a fost adaptată la noul proiect. Consiliul Județean Neamț a lansat licitația, fără a avea asigurată finanțarea. Drept urmare, procedura de atribuire a fost inițiată sub incidența unei clauze suspensive. Pe înțelesul tuturor, asta înseamnă că încheierea contractului este condiționată de primirea finanțării de la Ministerul Sănătății. Bani care, așa cum se vede acum, nu au venit.

Suspendare după suspendare

Lucrurile au mers prost de la bun început, licitația fiind contestată de mai multe ori de o parte dintre participanți.

Inițial, un participant la licitație a solicitat zeci de clarificări în urma neconformităților pe care le-a identificat în documentația de atribuire. Vom menționa doar câteva: „neconformități privind stabilirea înălțimilor de nivel, neconformități privind securitatea la incendiu, neconformități privind modul de conformare a scărilor interioare, neconformități privind modul de conformare a lifturilor tip targă, neconformități privind respectarea cadrului legislativ și tehnic privind proiectarea unităților spitalicești, neconformități privind modul de proiectare a saloanelor de spitalizare continua, neconformități privind sensul de deschidere a ușilor aferente saloanelor și spațiilor unde au acces bolnavii”.

De exemplu, în cazul neconformităților privind cerințele fundamentale aplicabile de securitate la incendiu s-a constatat, printre multe altele, că „nici una din scarile proiectate nu respectă prevederile Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 —Revizuire NP 051/2000”.

Reprezentanții aceleiași firme afirmă că există neconformități și în ceea ce privește corelarea specialităților arhitectură, structură și instalații. 

„Având în vedere că documentația tehnică pusă la dispoziție încalcă legislația incidentă, menținerea soluțiilor propuse la faza Studiu de fezabilitate conducând la imposibilitatea obținerii avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism – faza DTAC, obținerea autorizației de construire și a autorizației de funcționare, solicităm Autorității Contractante să precizeze în mod clar dacă neconformitățile constatate se vor remedia la faza de execuție a contractului (etapa post atribuire – prestare servicii proiectare), ofertanții urmând a modifica/optimiza soluțiile tehnice de la faza de SF.  De asemenea, vă rugăm să precizați clar dacă oferta se va realiza în baza studiului de fezabilitate, reprezentanții autorității contractante asumându-și riscurile legate de apariția unor modificări, inclusiv de natura celor substantiatiale, cu impact pecuniar major.  În cazul în care se dorește remedierea neconformităților constatate, rugăm membrii autorității contractante să suspende procedura până la remedierea celor constatate, iar ulterior să decaleze termenul limita de depunere a ofertelor, cu un timp corespunzător”, se arată în solicitarea de clarificări a ofertantului.

„Cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale”

Toate aceste aspecte reliefează gravele probleme pe care le are documentația de atribuire. Acest lucru a fost constatat și de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care le-au pus în vedere celor de la CJ Neamț să le remedieze cât mai repede. Documentația cu probleme a fost pregătită de specialiștii Consiliului Județean Neamț, semn că responsabilitatea se află în curtea acestei instituții.

Inspectorii ANAP au identificat 15 abateri atât în ceea ce privește atât caietul de sarcini, cât și clauzele contractuale. Cele constatate arată cât de profesioniști sunt cei care au lucrat la documentație. Dintre cele 15 abateri ne vom opri doar asupra uneia, edificatoare de altfel. Cei de la ANAP au constatat că în documentația de atribuire era precizat termenul de 9 luni pentru proiectare, în timp ce în caietul de sarcini acest termen era de 6 luni.

La scurt timp a apărut și prima contestație, reprezentanții unei firme din București cerând suspendarea procedurii. Astfel, în contestația înaintată Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), juriștii firmei Ubitech Construcții SRL București au reclamat că documentația de atribuire conține mai multe nereguli, fiind formulată în mod restrictiv, cu cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale etc.

CNSC a analizat și a luat măsura suspendării procedurilor, solicitând autorității contractante să remedieze problemele identificate.

Numai că procedura a fost contestată din nou la CNSC și s-a ajuns chiar în instanță după ce contestatorul a fost nemulțumit de decizie.

Lucrurile s-au clarificat definitiv, așa cum era de fapt, de așteptat. Rămâne de văzut dacă participanții la licitație, firme puternice și numeroase, nu vor lua atitudine vizavi de decizia autorității contractante de a anula procedura de achiziție. Au consumat efort și au cheltuit bani cu această procedură, așa că orice este posibil.

D. MURARU

 

Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală

Licitația pentru proiectarea noului spital de la Piatra Neamț a fost anulată. Cauza: grave abateri

Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală

Spitalul de 1 miliard de lei de la Piatra-Neamț, dezastru și gargară marca PSD. Licitația a fost suspendată din nou. Documentația, pe lângă lege

Mega-spitalul lui Arsene de pe Dealul „Vulpea”, investiție cu iz de șmen. Milioane plătite pe studii și proiecte, zero garanții

Angajată pe filiera Arsene la ANRM, Carmen Tanasă este acuzată că și-a angajat ilegal soțul în instituție

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Ion 7 februarie, 2025 at 11:21 Răspunde

    Mulțumim tov. MILIȚIAN de de C. J. Neamț și întregului psd pentru acest eșec…..
    FELICITĂRI celor ce au votat pe cei de mai sus pomeniți…..
    Să nu visați la mai bine, nici voi nici urmașii voștri…..
    BLEHHHHHHHH………

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.