Licitația pentru proiectarea noului spital de la Piatra Neamț a fost anulată. Cauza: grave abateri

7
3882

Mult trâmbițatul proiect de aproape un sfert de miliard de euro al lui Ionel Arsene&Co, lansat  în precampania electorală de la alegerile europarlamentare, a fost stopat. Licitația pentru serviciile de proiectare a noului spital, contract estimat la 17.816.747,90  de lei, fără TVA, a fost anulată. Măsura a fost luată în data de 14 ianuarie 2020, motivul invocat fiind „Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului. în conformitate cu prevederile art. 212, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 98/2016”. Gravele abateri  din documenție stau la baza acestei decizii.

Reprezentanții Consiliului Județean Neamț nu au explicat public ce s-a întâmplat exact, deși, în momentul în care a fost lansată licitația pentru proiectarea noului spital, Arsene a avut grijă să anunțe evenimentul. Unii spun că licitația va fi reluată după remedierea problemelor identificate, iar alții afirmă că este puțin probabil să se întâmple acest lucru, licitația fiind anulată, nu suspendată. Cei 17,8 milioane de lei urmau să fie folosiți pentru proiectarea spitalului, costurile pentru construirea acestuia fiind evaluate la peste 1 miliard de lei. Puțini au fost cei care au crezut în realizarea acestui proiect. Cu toate acestea, Guvernul Dăncilă  a alocat suma necesară proiectării. Numai că nimeni nu garanta că, odată făcut proiectul, ar fi existat bani și pentru punerea lui în operă. Astfel, ar fi existat posibilitatea ca banii cheltuiți cu proiectarea spitalului să fie pierduți.

De altfel, în acest moment, Consiliul Județean Neamț și Ministerul Sănătății investesc serios în modernizarea unor secții din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

De unde a plecat ideea

Anul trecut, în ianuarie, cu câteva luni înaintea campaniei de la alegerile europarlamentare, Ionel Arsene anunța, în ședința Consiliului Județean, construirea unui nou spital la Piatra Neamț. Atunci, a fost prezentat și un material video, o animație cu noul spital, fără ca nimeni să precizeze cine a realizat materialul video, cât a costat și cine l-a plătit.

În expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre, Ionel Arsene făcea referire inclusiv la studii din care reieșea că Spitalul Județean Neamț se confruntă cu probleme grave, de securitate la incendiu sau de natură igienico-sanitară. Aceste probleme au fost aduse la cunoștința Prefecturii Neamț pe 13 decembrie 2018, de către  conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Opt zile mai târziu, pe 21 decembrie, prefectul Daniela Soroceanu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, numea o comisie de analiză care să evalueze și să verifice aspectele menționate. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a ajuns, atunci, la concluzia că se impune realizarea unui nou spital județean. De aici a plecat întreaga idee a construirii unui nou spital.

Daniel MURARU

Citeste si:

Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală

7 comments

 1. Dan 13 februarie, 2020 at 18:43 Răspunde

  Minciunile lui soseta pica una cate una. Cum si tunurile ies la iveala. Spitalul, autostrada, tunuri inimaginabile pregatite. Azi i-a picat si fosta veriga de la hotia nationala numita fondul de investitii si dezvoltare, fostul presedinte fiind pus sub control judiciar. Ies la iveala si hotiile PNDL. A fraudat toate procesele verbale pentru alocarea banilor, principalul beneficiar fiind…judetul Neamt. Hai ca ti se apropie sosetica, astia te vor turna ca sa scape.

 2. Virginel 13 februarie, 2020 at 19:12 Răspunde

  Dle Muraru, sunteti iar rau. Pai vreti raul altuia? Va puteti in calea progresului si prosperitatii? Cum naiba mai ridica unii blocuri in Spania?
  Naiba sa le ia de acte! Doar proiectul putea fi facut si fara!
  Hai cu DNA ul, fratilor, ca astia ne lasa in curu gol!

 3. Ion 13 februarie, 2020 at 19:33 Răspunde

  Si cine a constatat abaterile,iar daca a fost asa de ce nu este sesizat parchetul? Parerea mea e ca cei aflati acum la putere au alte prioritati, nici de cum sa dea vreun ban pentru spital la Piatra Neamt ori DN Bicaz – Poiana Largului. Mi se pare doar o razbunare de prost gust la adresa populatiei din jud Neamt.

  • Nica Daniela 14 februarie, 2020 at 12:51 Răspunde

   Ion, cine sa sesize organele abilitate in a face lumina si a “da cu aspiratorul”? Ne sufoca praful acesta “toxic”. Exemplu, Camera Curtii de Conturi Neamt, in cazul controlului desfasurat la Primaria Dobreni in aprilie-mai 2018, avind ca tema de verificare, citeva achizitii publice cu scandal mediatic. Desi echipa de control a constatat grave abateri cu privire la modul de derulare a achizitiilor de la furnizorul Popa Valer Intreprindere Individuala, a gasit de cuviinta sa nu consemneze nimic in Raportul final de control, ci doar insemnari superficiale, neluand in considerare faptele denuntate in nota de relatii depusa la dosar, de catre consilierul de achizitii din acea perioada. Firesc ar fi fost din partea Curtii de Conturi, sa sesizeze de indata atit Parchetul cit si DNA, in legatura cu cele constatate in urma verificarilor. Lipsa de reactie imediata si refuzul Curtii de Conturi in ceea ce priveste “transarea” situatiei de la Dobreni, induce in mintea oricarui om de buna credinta, ca au existat si inca exista presiuni politice din partea primarului Cretu Vasilica si nu numai, pentru blocarea cu orice pret a anchetei penale si pedepsirea adevaratilor artizani ai afacerii “Basculanta” de la Dobreni. Pe 12 februarie 2020, am luat legatura telefonic cu un reprezentant al Camerei Curtii de Conturi Neamt, informandu-l despre existenta unor erori de continut in Raportul incheiat dupa verificarile din 2018, la Primaria Dobreni si despre faptul ca era bine sa se desfasoare un control mai amanuntit. Replica domnului in cauza (acesta nu s-a recomandat) merita cu adevarat rasplatita. Cu pensie speciala. Citez, “noi nu sintem militieni sa verificam facturi”. Banuiesc cine este domnul de la capatul firului, dar aleg sa nu comentez calitatea oficiala a domniei sale. Suspiciunile in legatura cu eventuala interventie a primarului Cretu Vasilica si exercitarea unor presiuni politice in raport cu institutiile statului, in cazul de fata Camera Curtii de Conturi Neamt, se confirma daca luam in considerare raspunsul transmis intr-un email, de catre Dna Popa Ioana, fost consilier superior la Primaria Dobreni. Iata ce raspuns a dat dna Popa Ioana, acum citeva zile, printr-un email pe care l-a transmis fostului consilier de achizitii. Acesta a contactat-o pentru a o informa despre procesul intentat la Judecatoria Bicaz de catre Primaria Dobreni.
   “Buna ziua! Aveti dreptate si este bine ca puteti dovedi cu inscrisuri aceste achizitii. In rest cred ca trebuie sa va consultati cu un avocat caci primaria are si jurist si avocat si are o mare dragoste ptr. procese. Corect cu plata facturii – in mare graba. Mai cred ca C Conturi a fost intelegatoare, crezand ca toate se vor rezolva daca este intelegere si cooperare, dar din pacate totul a fost mai urat. Eu de maine nu mai sunt in P Neamt pentru cateva zile. Succes!” Ce sa vezi. Din continut, rezulta ca, in anumite situatii si in cazul unui primar ca dna Cretu Vasilica de la Dobreni, obiectul de activitate al unor institutii ale statului (cu atributii in scopul verificarii legalitatii activitatii din institutii publice) este de a dovedi clementa si intelegere fata de presupuse, deocamdata, incalcari grave ale legii. “Nu scriem nimic in procesul verbal despre constatari ce ar putea “deranja” familia ALDE Neamt, incercati sa rezolvati pe cale amiabila intre voi”. Ion, cam asa sta treaba. Cit despre spital, mai avem de asteptat. Este un proverb romanesc, cineva promite si multi drag nadejde.

 4. FLORIN 14 februarie, 2020 at 07:44 Răspunde

  Nici nu era in plan sa se faca.
  A fost o cacialma electorala in contextul prabusirii PSD-lui,pentru prostii patologici din acest judet.
  Cine nu a inteles ca PSD/PNL nu vor face nimic in aceasta tara,vb de proiecte importante gen autostrazi,spitale,etc pentru ca nu-i intereseaza proiecte pe termen lung derulate pe ani de zile unde pot fura mai greu sau deloc sau isi pot pierde functiile pe durata derularii acestor proiecte si nu mai pot lua comisioane si spagi de pe urma lor.
  In aceasta situatie se multumesc cu furaciuni rapide gen PNDL,bugetele locale/judetene.
  Fac niste lucrari de mantuiala,licitatii trucate si castiga milioane de euro in cateva luni.
  Nu-i verifica nimeni pentru ca sunt bani de la buget iar DNA-ul este la comanda acestor corupti care cu un telefon la sefii lor pot inchide orice ancheta de integrii si incoruptibili ce sunt alaturi bineinteles de slugile corupte cu pensii speciale si salarii colosale din SRI/DIICOT/PARCHET/DIPI/PIPI/CACA/MACA/NICA.
  Cand citesti pomelnicu asta de institutii inutile,lase,corupte si incompetente care nu fac nimic de 30 de ani decat sa-si asigure pensiile si salariile colosale iti dai seama ca tara asta nu are nici o sansa.
  Insa,toate aceste lucruri se intimpla pe fondul unei populatii de prosti patologici indolenti si nepasatori carora le mor copii si parintii prin spitale si in accidente din cauza infrastructurii catastrofale in timp ce securistii si cei din justitia corupta si incompetenta se trateaza la AKH in Viena si circula cu tancuri de masini de sute de mii de euro ca sa fie in siguranta.
  Cand veti iesi in strada sa demolati aceste institutii corupte si incompetente care va trateaza ca pe niste sclavi pe plantatie atunci se va schimba ceva in aceasta tara.

 5. constantin 14 februarie, 2020 at 09:27 Răspunde

  PROSTII care au crezut in povestile lui Arsenie sa mearga la tratament.Am permis acestui individ sa-si bata joc de un judet.Ma mir ca fostii activisti pcr ii mai asculta minciunile si ii pupa mana.Oameni de nimic si fosti mari mincinosi.Pana in 1989 au condus politic militia, securitatea,judecatorii si procurorii iar acum o fac pe fata mare la psd.Banii pentru drumul Bicaz-Poiana Largului s-au consumat iar in noiembrie 2019 nu au terminat lucrarile.Vai de capul lor care circula prin acea zona.Marele DCV-SUBINGINER MECANIC -la baza, dispune si conduce spitalul judetean.De unde atata desteptaciune daca pina in 1989 era unul dintre cei mai slabi activisti.Oameni buni haideti sa ne trezim si sa nu mai credem in acesti mincinosi condusi de omuletul cu pantaloni rosi.

 6. Ioana 14 februarie, 2020 at 09:49 Răspunde

  Bravo, Florine! Mare dreptate ai! poporul asteapta pomana, sta la colt, poate ii pica si lui ceva. Si ce daca ii mor copiii si parintii prin spitale? Mai timpiti ca astia nu vezi oriunde in lumea asta!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.