Nume grele se bat pentru miliardul alocat construirii noului spital județean de la Piatra-Neamț. Prețul de infarct plătit de Consiliul Județean pentru documentația drumului de acces
După două contestații respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), soluții confirmate de instanțele de judecată, licitația pentru construirea noului Spital Județean Piatra-Neamț, proiect care se ridică la aproximativ 1 miliard de lei, a intrat în linie dreaptă.
Astfel, după rezolvarea ultimei contestații, soluționată de Curtea de Apel Bacău la finele lunii mai, Consiliul Județean Neamț a anunțat participanții cu privire la extinderea termenelor de depunere și deschidere a ofertelor.
În mod normal, în următoare perioadă, ar trebui ca autoritatea contractantă să facă public numele câștigătorului. Lupta pentru câștigarea acestui contract este acerbă, chiar și în situația în care au existat clauze suspensive care prevedeau faptul că implementarea proiectului va depinde de asigurarea finanțării.
Cine vrea să construiască spitalul
La start s-au înscris patru asocieri din care fac parte firme cunoscute de construcții din România, dar și din străinătate, respectiv Turcia și Italia. Surprinzător este faptul că niciuna dintre firmele mari de construcții din județul Neamț, care, în ultimii ani, au prins importante lucrări în zonă, nu apar în aceste asocieri.
Din prima asociere, în care lider este societatea bucreșteană de construcții Bog Art SRL (peste 800 de milioane cifră de afaceri, profit de 45 de milioane și 395 de angajați – în 2023), mai fac parte firmele NKY Architecs&Engineers (Turcia), CCN Altyapi Iatyrimlari ve Inșaat Anonim Șikret (Turcia), Dacorum Grup SRL Iași, D.Z. Medicale SRL Italia, Eckon CEI SRL Alexandria, Epser Limited SRL București, Invest Servicii Comerciale SRL Cluj, D&D Eurocom SRL București, CCN Yatirim Holding Anonim Sirketi (Turcia), Popaescu@Co SRL București, Igna Instal SRL București, Movi Construct SRL București, Schindler Romania SRL București; Coneco Romania SRL București, Rotary Constructii Mententanta SRL București.
Cea dea doua asociere care luptă pentru contractul de un miliard de lei este formată din firma băcăuană SSAB-AG SA (599 de milioane cifră de afaceri, 28 de milioane profit și 285 de angajați, în 2023), care are și calitatea de lider, Total Business Land Proiect SRL Alba Iulia, Headlight Solutions SRL București, Meridian SRL Botoșani, Terratest Geotehnic SA, Kone Ascensorul, Quattror Engineering Solutions SRL, Hospital Technical Solutions SRL, Medizin Technologies, Metag Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Focality, Vanzag Instal, TPF – Consultores de Enhgenharia E Arquitetura, TPF Inginerie SRL, Electronet Concept SRL.
Din cea de-a treia asociere, în care calitatea de lider o are Construcții Erbașu SA București (2,2 miliarde de lei cifră de afaceri, 283 de milioane profit, 1.150 de angajați – în anul 2023), mai fac parte firmele Proffesional Tech Construct Design, Concrete&Desing Solutions, CSP Proiect Line, Coneco Romania SRL, Schindler Romania, Concelex, Conest SA, Concelex Engineering SRL, Mansart Corporate, Cubicon Invest, Terra Gaz Construct, Hospital Technical Solutions.
A patra asociere de firme este formată din Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. Turcia (lider), Visio Construction Worksm Kur Insaat Anonim Sirketi, K-Box Constrcution Design, Studio Altieri SpA, popp&Asociatii, Euro mep Desing, Schindelr Romania, Hospital Technical Solutions, Electronic Security Systems SRL, Eckon CEI, MHT Experience, Headlight Solutions, Ozge Insaat Taaahhut Ticaret Sanayi Ve Turizm AS (Turcia)
50.000 de euro numai hârtiile pentru drumul de acces
După ce va fi stabilit câștigătorul licitației, constructorii se vor apuca de treabă, iar pentru a ajunge pe terenul unde va fi ridicat noul spital este nevoie de un drum de acces. Cum drumul de acces nu poate fi construit fără documentație, Consiliul Județean Neamț a plătit aproape 50.000 de euro, TVA inclusă, pentru hârtiile necesare, respectiv documentația tehnico-economică a drumului de acces spre locul unde va fi ridicat noul spital. Cei 204.000 de lei (fără TVA) vor fi împărțiți astfel: tema de proiectare – 7.500 lei; studii teren (topo, geotehnic, expertiză tehnică etc) – 67.000 de lei; studiu de fezabilitate – 122.000 de lei; documentație tehnică expropieri – 7.500 de lei.
Noul spital trebuie construit într-o perioadă de 26 de luni și doar 70% din fonduri vor fi din categoria celor nerambursabile. Diferența trebuie acoperită de autoritatea contractantă care va fi nevoită să ceară ajutorul Guvernului.
La această oră, există multe voci care afirmă că noul spital nu va fi construit.
Contestații și haos
Până în prezent, procedura de achiziție a fost suspendată în două rânduri care urmare a contestațiilor depuse de participanți la licitație.
Unul dintre participanții la licitație a solicitat zeci de clarificări în urma neconformităților pe care le-a identificat în documentația de atribuire. Vom menționa doar câteva: neconformități privind stabilirea înălțimilor de nivel, neconformități privind securitatea la incendiu, neconformități privind modul de conformare a scărilor interioare, neconformități privind modul de conformare a lifturilor tip targă, neconformități privind respectarea cadrului legislativ și tehnic privind proiectarea unităților spitalicești, neconformități privind modul de proiectare a saloanelor de spitalizare continua, neconformități privind sensul de deschidere a ușilor aferente saloanelor și spațiilor unde au acces bolnavii.
De exemplu, în cazul neconformităților privind cerințele fundamentale aplicabile de securitate la incendiu s-a constatat, printre multe altele, că „nici una din scarile proiectate nu respectă prevederile Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 —Revizuire NP 051/2000”.
Grave probleme în documentația de atribuire
Reprezentanții aceleiași firme afirmă că există neconformități și în ceea ce privește corelarea specialităților arhitectură, structură și instalații.
„Având în vedere că documentația tehnică pusă la dispoziție încalcă legislația incidentă, menținerea soluțiilor propuse la faza Studiu de fezabilitate conducând la imposibilitatea obținerii avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism – faza DTAC, obținerea autorizației de construire și a autorizației de funcționare, solicităm Autorității Contractante să precizeze în mod clar dacă neconformitățile constatate se vor remedia la faza de execuție a contractului (etapa post atribuire – prestare servicii proiectare), ofertanții urmând a modifica/optimiza soluțiile tehnice de la faza de SF. De asemenea, vă rugăm să precizați clar dacă oferta se va realiza în baza studiului de fezabilitate, reprezentanții autorității contractante asumându-și riscurile legate de apariția unor modificări, inclusiv de natura celor substantiatiale, cu impact pecuniar major. În cazul în care se dorește remedierea neconformităților constatate, rugăm membrii autorității contractante să suspende procedura până la remedierea celor constatate, iar ulterior să decaleze termenul limita de depunere a ofertelor, cu un timp corespunzător”, se arată în solicitarea de clarificări a ofertantului.
Toate aceste aspecte reliefează gravele probleme pe care le are documentația de atribuire. Acest lucru a fost constatat și de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care le-au pus în vedere celor de la CJ Neamț să le remedieze cât mai repede. Documentația cu probleme a fost pregătită de angajații Consiliului Județean Neamț, semn că responsabilitatea se află în curtea acestei instituții.
Nereguli cu carul
Inspectorii ANAP au identificat numeroase abateri atât în ceea ce privește atât caietul de sarcini, cât și clauzele contractuale. Cele constatate arată cât de profesioniști sunt cei care au lucrat la documentație. Dintre cele 15 abateri descoperite ne vom opri doar asupra uneia, edificatoare de altfel. Cei de la ANAP au constatat că în documentația de atribuire era precizat termenul de 9 luni pentru proiectare, în timp ce în caietul de sarcini acest termen era de 6 luni.
După acest episod, o firmă din București a cerut suspendarea procedurii, reclamând că documentația de atribuire conține mai multe nereguli, fiind formulată în mod restrictiv, cu cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale etc. CNSC a respins contestația, iar instanța de judecată a confirmat decizia, astfel că luna trecută a fost reluată procedura de atribuire.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Bă… , care stațiune turistică Piatra Neamț????
Unde e aia?
Piatra Neamț nu a fost NICIODATĂ ” stațiune turistică”!!! Nici măcar de interes local!!!