La Bozieni, angajați ai primăriei plătiți pentru implementarea proiectelor europene, deși figurau în concedii de odihnă. Secretarul și contabilul, lefuri mai mari decât prevede legea
Gestionarea corectă și eficientă a banului public pentru a asigura servicii de calitate cetățenilor nu este obiectivul personalului unităților administrațiilor-teritoriale, care, de cele mai multe ori, uită că sunt în slujba comunității. Lipsa seriozității și a responsabilității, la care se alătură pregătirea precară a multor angajați, sunt evidențiate tot mai des în raporturile Camerei de Conturi Neamț. Auditorii constată foarte frecvent că salariații, sub supravegherea conducerii primăriilor, lucrează pe lângă lege.
Măriri salariale ilegale
Anul trecut, auditorii Camerei de Conturi Neamț au ajuns și la Primăria Bozieni, unde au constatat o serie de nereguli, context în care: „Situațiile financiare consolidate ale entității nu oferă o imagine fidelă cu privire la poziția financiară, performanța financiară și alte informații referitoare la activitatea desfășurată de aceasta”, potrivit raportului de audit întocmit recent.
Concret, auditorii au constatat că personalul din aparatul de specialitate al primarului a beneficiat ilegal de majorări ale salariilor de bază aferentei perioadei noimbrie 2022 – martie 2023, în valoare de 17.667 de lei.
Totodată, secretarul primăriei și contabilul au încasat, lunar, salarii mai mari decât nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, contrar legii, prejudiciul fiind de 8.538 de lei.
Mai mult, angajații care se ocupă cu implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene au beneficiat de majorări salariale în mod ilegal, în sensul că, deși erau evidențiați ca fiind în concediu de odihnă, figurau, în același timp, și cu ore lucrate, prejudiciul cifrându-se, în acest caz, la 7.696 de lei.
„S-au constatat deficiențe în ceea ce privește atât omisiunea reflectării în cuprinsul fișelor de post a activităților prestate de către aceste persoane în cadrul echipelor de proiect, cât și în acordarea de drepturi salariale pentru zilele din cadrul aceleiași luni, în care aceste persoane, pe de o parte, figurează în pontajul activității de bază cu zile de concediu de odihnă, iar pe de altă parte, în pontajul activității prestate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană sunt înregistrate un număr de ore lucrate, informații contradictorii reflectate prin pontajele lunilor iulie – decembrie 2023”, mai arată documentul.
Auditorii au recomandat conducerii Primăriei Bozieni „stabilirea întinderea prejudiciului, înregistrarea în contabilitate și recuperarea acestuia, inclusiv a majorărilor de întârzierie”, până la finele lunii iunie a acestui an,
Mai multă motorină decât au consumat
Cheltuielile ocazionate de organizarea Zilei comunei Bozieni au depășit prevederile bugetare alocate cu această destinație, aprobate de Consiliul Local. Bozieni, cu 14.451 de lei, mai arată auditorii Camerei de Conturi Neamț.
În ceea ce privește consumul de carburanți, documentele justificative (foi de parcurs, procese verbale, chitanțe) arătau că a fost consumată cantitatea de 12.486 de litri de motorină, în valoare de 83.618 lei, iar în contabilitate a fost înregistrat un consum de motorină de 92.927 de lei, nefiind justificată diferența în plus de 9.309 lei.
Inventarierea bunurilor primăriei le-a dat de furcă angajaților care au avut această atribuție, în sensul că nu s-au ocupat de activitate în mod responsabil, astfel că „reflectă tendința formală de efectuare a inventarieii la nivelul unității administrativ-teritoriale”.
Neconcordanțe flagrante
În timpul verificărilor, auditorii au descoperit neconcordanțe între datele reflectate în situațiile financiare și înregistrate în evidența financiar-contabilă și cele furnizate de evidența fiscală.
„Se menționează faptul că aplicația informatică de impozite și taxe a fost schimbată în perioada iulie – august 2023, fără să se întocmească un document din care să rezulte că, la instalarea noii aplicații, s-a asigurat controlul concordanței dintre soldurile de deschidere preluate de noua aplicație cu soldurile înregistrate în aplicația precedentă”, potrivit raportului.
Totodată, nu au fost înregistrate în contabilitate unele active și datorii, ca de exemplu: „S-au identificat deficiențe de neînregistrare în evidența contabilă a primăriei a unor operațiuni economico-financiare privind: diferența de creanță imobilizată de 5.600 de lei (…); datoria către furnizorul Rossal SRL Roman, reprezentând contravaloarea ultimelor 2 facturi din anul 2023, în valoare de 44.161,71 de lei”.
Au concesionat numai jumătate de pășune
În verificările lor, auditorii au descoperit că, în 2023, din suprafața totală de pășune de 445,5 hectare, aflată în evidența comunei, a fost concesionată doar suprafața de 237,81 hectare, diferența de 207,69 de hectare nefiind valorificată printr-una dintre modalitățile prevăzute de lege, astfel încât să să obțină venituri la bugetul local.
Mai mult, în același an, angajații primăriei au concesionat 22,85 de hectare de pășune prin atribuire directă, în urma retragerii ofertanților la prima licitație organizată, fără a relua procedura licitației, conform legii.
Una scrie la Taxe și impozite, alta în Registrul agricol
În același timp, au fost constatate diferențe în minus dintre suprafețele de teren aflate în evidența compartimentului Impozite și taxe cu cele aflate în evidența Registrului agricol și evidența statistică.
„Suprafețele de 239 ha pădure, 72 ha fânețe, 47 ha teren arabil etc, care nu au fost declarate de proprietari la compartimentul Impozite și taxe, în vederea aplicării prevederilor Codului fiscal, acestea fiind înregistrate în evidența statistică, precum și suprafețele de 259 ha pădure, 46 ha fânețe etc, evidențiate la statistică și care nu au fost declarate la Registrul agricol”.
Impozite … uitate
Abateri au fost depistate și în privința legalității stabilirii și încasării veniturilor Primăriei Bozieni. Spre exemplu, nu a fost stabilit, înregistrat și urmărit la încasare impozitul pe clădiri (780 de lei), taxa de salubrizare (2.538 de lei) aferentă clădirilor proprietate a persoanelor fizice pentru care au fost solicitate autorizații de construire și nici taxa pe teren (1.906 lei) aferentă suprafețelor date în arendă de către Școala gimnazială Bozieni.
Și în aceste cazuri, auditorii i-au recomandat conducerii primăriei să extindă verificările asupra tuturor contribuabililor care datorează taxe pe clădiri și terenuri și, totodată, să încaseze veniturile.
Dosar penal pentru nerecuperarea prejudiciilor
Auditorii au transmis, totodată, conducerii Primăriei Bozieni că „pentru nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducerea entității auditate a recomandărilor transmise de Curtea de Conturi, sunt incidente prevederile art.64 din Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată”.
Articolul 64 din Legea nr.1992 prevede că: „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.