Corupția și ignoranța ucid. Cu banii furați de la Spitalul Județean putea fi  construită o ultra modernă unitate medicală

10
1520

A fost nevoie de o mare nenorocire, soldată cu decesul a zece pacienți, pentru ca nemțenii/românii să-și amintească de problemele din sistemul de sănătate, de problemele de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț. Au trecut 36 de ore, iar Ionel Arsene, președintele inculpat pentru corupție al CJ Neamț, nu a fost văzut pe la spital. Deși, într-o intervenție la un post central de televiziune, în seara tragediei, declara că este în drum de la București, unde locuiește cu familia, spre Piatra-Neamț. Până în prezent, în spațiul public nu a apărut nicio poză care să ateste că Arsene a ajuns la Piatra-Neamț după nenorocirea de sâmbătă seara. Singurele lui reacții au fost la tv și pe rețelele de socializare. Cei doi oameni ai lui Arsene din Consiliul de Administrație al SJU Neamț, sforarul Dan Vasile Constantin și Veronica Vasiliu, nu au avut nici ei o poziție publică vizavi de nenorocirea petrecută. Oare de ce? Să fie din cauză că Parchetul General investighează acest dosar, ceea ce implică, automat, și o verificare la sânge a unor contracte?

Se tot vorbește că avem un spital vechi, un corp de clădire construit în perioada interbelică, și un altul, în anii `70, pe vremea comunismului. Așa este, însă cine e vinovat pentru această situație? Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, declara, după tragedia de la Piatra-Neamț, că toți suntem vinovați pentru că am acceptat, 30 de ani, o astfel de situație. Da, numai că fiecare are partea lui de vină, mai mare sau mai mică. În primul rând, cetățenii, pentru că s-au complăcut și, în loc să se revolte  împotriva condițiilor din sistemul medical și a metehnelor unor cadre medicale, au plecat capetele și au dat plicul. Oferirea de atenții a rămas prostul obicei al românilor. Mai grav este când gestul vine din partea unor oameni care au făcut parte din sistemul judiciar, adică din acel sistem care ar trebui să stea la baza dispariției fenomenului corupției care a sufocat țara. Fost președinte al Judecătoriei Bicaz, Geo Moroșanu a povestit pe o rețea de socializare, cu nonșalanță, cum, internat fiind pentru o operație, i-a oferit șpagă medicului anestezist Cătălin Denciu, rănit în tragedia de la spital, iar cel din urmă l-a refuzat. Infracțiune de corupție clară, iar domnul fost judecător știe asta.

A fost un norocos, putem spune, pentru că nu multora li se întâmplă să fie refuzați. Sunt medici care condiționează actul medical, ceea ce este foarte grav. Vezi cazul medicilor șpăgari de la Secția Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în special pe cel al doctorului Guțu. Acesta, în urmă cu 5 ani, i-a cerut unui bărbat din Hangu să-și vândă vaca din bătătură, pentru a-i oferi suma cerută în cazul intervenției chirurgicale la care trebuia supusă mama sa, care-și fracturase piciorul.

Românii, cu foarte mici excepții, nu s-au revoltat împotriva cadrelor medicale care le-au cerut șpagă, nu au reclamat, au tăcut și și-au văzut de viață, așa cum au făcut și față de cei care au distrus sistemul medical. Sunt cei care jefuiesc spitalul sistematic, de trei decenii, în liniște și pace. Rareori sistemul judiciar, îngenunchiat în fața politicienilor, a reacționat. Iar când a făcut-o a fost obligat de dezvăluirile din presă. Însă, cele mai multe măgării, care au prejudiciat spitalul cu sume colosale, au rămas ascunse de ochii publicului. Cu banii furați, în județul Neamț se puteau construi poate chiar două spitale ultramoderne, în care nu se mai punea problema supraîncălzirii instalațiilor electrice, a lipsei dotărilor cu aparatură medicală de ultimă oră, a infecțiilor nosocomiale, a gândacilor care mișună prin paturile bolnavilor noaptea, a mizeriei în general, context în care astfel de tragedii să poată fi evitate.

Cei care lucrează în condiții inacceptabile pentru un sistem de sănătate, cadrele medicale, nu au denunțat nici ele putreziciunea din interior. S-au complăcut!

Vina este comună cetățeni-autorități, primii pentru că nu s-au implicat ca lucrurile să se schimbe, acceptând sistemul găunos, iar ceilalți pentru că nu au vrut să facă nimic pentru a opri furtul banilor publici. În aceste condiții, era evident că, la un moment dat, se va ajunge la o tragedie ca cea de vineri seara. Din păcate, numai aceste nenorociri ne trezesc, însă pentru puțin timp, pentru că intrăm din nou în hibernare.

La începutul anilor 2000, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț era zguduit de unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție, anchetatorii descoperind achiziții supraevaluate la materiale sanitare și aparatură medicală. Tot atunci a fost investigată și achiziția primului computer tomograf de la unitatea sanitară nemțeană. Au fost operate arestări, trimiteri în judecată și achitări în cazul tomografului, o afacere extrem de controversată. În alte dosare au fost și condamnări, în special pentru achiziții supraveluate, licitații trucate etc.

Cu toate acestea, jaful de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a continuat în același ritm, unii făcând bani mulți de pe urma unor contracte pentru spălarea lenjeriei, furnizare de echipamente medicale, medicamente etc. Reparațiile au fost, de asemenea, o sursă excelentă de îmbogățire pentru unii potentați ai vremurilor și pentru colegii lor de partid. În perioada guvernării PDL, spitalul a fost jefuit de firmele agreaților de la acea vreme. Lucrări fictive, reparații de mântuială, achiziții supraevaluate, toate au fost în meniul celor care au furat milioane de euro de la spital. Totul sub „supravegherea” atentă a polițiștilor și procurorilor care nu au vrut sub nicio formă să deranjeze mafia portocalie care devaliza județul.

Cum nimeni nu a fost nici măcar cercetat, jefuirea banului public a continuat cu alte afaceri, multe dezvăluite de presa locală. Jaful de la Pediatrie, unde a fost achiziționat mobilier la prețuri mult supraevaluate, este cunoscut. Afacerea „Tomograful” care, spun procurorii, a produs un prejudiciu de peste 2 milioane de lei spitalului. O altă hoție de milioane de lei, în afacerea „Nefromed”, fără ca nimeni să aibă vreo reacție. Iar exemplele pot continua. Atacul.ro a scris cum diferite firme, cu legături politice, sunt abonate la contracte cu Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Nu trebuie uitate nici afacerile care se fac la angajările personalului medical, dar și alte potlogării, toate punându-și amprenta pe calitatea actului medical.

(Sursa foto: ISU Neamț)

Daniel MURARU

Citește și:

Micu, recompensat cu o funcție bănoasă pentru sprijinul oferit lui Arsene la alegeri

Începe procesul fostului director al Spitalului Județean Neamț. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei în afacerea „Tomograful”

Incompatibilul DVC, gafeurul PSD-ului, pe cai mari în Sănătate. Cine-l sprijină?

Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

Spitalul a pierdut procesul cu firmele care reabilitează Pediatria. Conducerea vrea să achiziționeze servicii juridice

Mojicie. Lucrările la Blocul Operator, efectuate cu utilitățile plătite din banii asiguraților. Dezmăț cu fondurile pentru Sănătate

Un mesaj ușor de descifrat. Cine schimbă, de fapt, șefii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cum se fac afacerile

Tupeu de medic șpăgar. Anchetă într-un caz de luare de mită la Spitalul Județean Neamț

Propunere pentru Arsene: să-i schimbe pe incompetenții din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean

Nu se mai dezlipesc de banul public! Firmă agreată politic, implicată în amenajarea spațiului pentru aparatul Covid-19

 

 

10 comments

 1. Danut 16 noiembrie, 2020 at 14:19 Răspunde

  Dan Vasile Constantin, o prezenta activa in politica spitalului…in interes propriu. Ese cel care cerea si aproba fisele de achizitii la Spital in care introducea si ceea avea nevoie el pentru sufletul sau. Investigati afacerile acestuia cu spitalul si cu anumite firme despre care ati scris anterior. Pentru domnul DVC, multa dragoste frateasca.

 2. Stefan 16 noiembrie, 2020 at 15:06 Răspunde

  Foarte corect articol , d-le Muraru!Toti au tacut, fiindca le-a convenit situatia: doctorii s-au multumit cu spagile sau cu tolerarea programului “flexibil” si “lejer”, sefii cu potlogariile la licitatii ori angajari, iar decidentii politici cu comisioane ori servicii in “contra-partida”!”Organele” nu au intervenit deoarece complicitatile functioneaza atat la nivel local , cat si central.Sunt adevarate gasti -medici, politisti, magistrati, servicii- cunoscute de toata lumea , care isi protejeaza foarte bine oamenii si interesele.Chiar si atunci cand a explodat rahatul (vezi cazul Ortopedia), s-au gasit metode pentru ca “prietenii sistemului” sa fie protejati ori pedepsiti mai putin.De altfel, din cate stiu, in afara de dr.Gutu, toti spagarii au revenit in spital unde nu fac mai nimic, dar isi iau salariul intreg!

 3. Maria Sfetcu 16 noiembrie, 2020 at 17:33 Răspunde

  Stimate Domnule Muraru,
  Haideți să analizăm puțin situația! Grevele făcute în sistemul sanitar, și nu numai, în cei 30 de ani de la “Evenimentele din Decembrie ’89” au fost NUMAI pe tema salarială!!!! Nu am văzut niciun, dar absolut niciun bugetar care sa facă grevă pentru condițiile și dotările din spital sau pentru condițiile și dotările din saloane. Numai salarii! Ce ar trebui să facă cei care lucrează în privat?
  A, și apropo, nea președintele care ne este, e cumva în C.O. plecat? E la București cu familia??? De când e familia mutată la București când el nu mai este de demult deputat?
  Cine suportă toate cheltuielile cu deplasările personale ale lui la familie și la partid? Cum este pontat? Chiar că ne merităm soarta!
  O zi frumoasă tuturor

 4. FLORIN 16 noiembrie, 2020 at 18:46 Răspunde

  Pana ce institutiile esuate de incompetenta si coruptie securisto mafiote SRI/DGA/DNA/PARCHET/IPJ/DIICOT populate numai cu oameni de nimic,analfabeti,corupti si cu caracter de slugi care se ocupa numai cu ”afaceri”personale cu scopul imbogatirii personale sau pur si simplu sunt prea prosti sa faca vreo ancheta,in ciuda faptului ca sunt platiti cu salarii si pensii speciale la 40 de ani aberante de sute de milioane pe luna degeaba fara nici un fel de criterii de competenta sau valoare vizavi de rezultatele ”muncii”lor,pana ce aceste institutii GOGOMANE nu vor fi destructurte de mafiotii care le conduc,pana atunci Romanica va ramane o tar esuata si furata la os.
  NIMIC nu se va face in aceasta tara.

  • V.Vasile 17 noiembrie, 2020 at 08:23 Răspunde

   Dna Maria, bun comentariul Dvs. , corect si la obiect ! Nu , nu toti meritam ce se intampla in judet insa cangrena este patrunsa adanc, acest Paturica a zilelor noastre a fost ales din nou, de ce, pt. ca armata lui de lipitori este mare, bine rasplatita. Uitati-va la listele pt. parlamentare, ce ,,somitati,, vor sa ne reprezite, uitati-va cine ne ne reprezinta in CL si CJ, unii trpadusi, cozile de topor ale ,,sefului,, fosilizati pe aceste functii.

 5. Codruta 16 noiembrie, 2020 at 18:55 Răspunde

  Cu un procuror profesionist(nu Carmol de la DNA Bacau !),CA-ul de la SJU Neamt +Coltunul din CJ
  va citi cartea de capatai a lui Soseta(S___o Ramona),pe care de altfel o recomanda cu caldura colegelor din PSD.La Bacau,la sala de lectura,bineinteles !

  • Dana 16 noiembrie, 2020 at 20:23 Răspunde

   Stimata doamna, la Bacau ar fi prea bine pentru banditii acestia care jefuiesc tot ce ajunge in mana lor. Ar putea fi recomandate alte destinatii, unde sant necesare maini de lucru pentru renovare. Cum sa-i trimitem acolo unde sa aiba totul de-a gata? Acum detinutii Vip-uri, nu mai scriu carti, pentru ca nu le mai cumpara nimeni. Si nici comisiile de eliberare conditionata nu mai tin cont de scripturile lor copiate. Acel procuror profesionist exista, asteapta semnalul. Vin zile grele pentru Arsene si Asociatii. Nu pot sa transforme toti procurorii si judecatorii in coceni de porumb, buni in fundul gradinii.

 6. simu.@ 16 noiembrie, 2020 at 21:54 Răspunde

  In judetul BACAU este la fel; ADRIAN POPA omul lui BENEA DRAGOS a fost “promovat” la conducerea acestei institutii ( Spitalul Judetean de Urgenta Bacau); pentru a manevra si manipula alta societate de la care se putea scoate bani buni prin firmele protejate BENEA a ” promovat-o” la CRAB si pe sotia lui POPA, RALUCA POPA, director Dezvoltare Programe, pe care a adus-o de la Administratia Bazinala de Apa SIRET, pentru a se ocupa de proiecte!!! ; la aceasta institutie a ocupat un post de jurista; facandu-se “remarcata” prin pierderea mai multor procese in defavoarea Administratiei Bazinale de Apa SIRET.!
  Iar la CRAB Bacau BENEA DRAGOS a numit-o pe NINA CHIPER la fel obedienta lui BENEA DRAGOS, deci similitudinea cu “ soseta” de la Piatra Neamt este totala!!!
  Au fost indepartati oameni profesionisti care au pus suflet in aceasta unitate, au plecat meseriasi care actionau pe retelele de apa si de canalizare si la statia de epurare! Benea crezand in tupeismul si ignoranta lui ca meseriasii se formeaza cat ai bate din palme !
  In anul 2020 Benea a vrut sa faca din nou o manevra si sa il readuca la conducerea CRAB pe GAINA RAZVAN GRIGORE individul care a condus spre faliment unitatea , cunoscut bacaoanilor cu doua dosare penale la DNA BACAU pe filiera penalilor Stavarache , Apostol etc!!!!!
  Cam asta este modul de promovare al PSD marca BENEA DRAGOS la BACAU, ai DOSARE PENALE esti sigur promovat, nu ai cum sa nu ajungi director!!! poate echipa de cercetare investigatii de la centru a MAI se opreste la BACAU!!!!

 7. Stefan 17 noiembrie, 2020 at 09:32 Răspunde

  E adevarat, Arsene a propus un incompetent la spital, dar PNL ce a propus , cand a avut ocazia?Tot un semianalfabet,patron de pompe funebre si procopsit cu o sinecura de partid la Publiserv!Cat despre listele de parlamentari, ma tem ca , efectiv, nu avem ce vota in Neamt si, mai ales, in Piatra Neamt!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.