Un mesaj ușor de descifrat. Cine schimbă, de fapt, șefii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cum se fac afacerile

5
2038

Bugetul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, cea mai mare unitate medicală din județ, este jefuit sistematic, iar asta se întâmplă de ani fără ca autoritățile să intervină. Despre anumite achiziții pe care le-a făcut spitalul s-a mai discutat. La fel, au apărut informații și despre modul în care s-au făcut, de exemplu, unele angajări, însă degeaba, pentru că niciuna nu a fost valorificată de cei plătiți să aplice legea. Cum, probabil, nu vor fi valorificate nici informațiile privind motivele care l-au împins pe directorul medical al spitalului, Cristina Elena Gavriloiu, să-și dea, ieri, demisia de onoare.

Un episod hilar, care ar putea oferi multe răspunsuri în ceea ce privește grupările care gestionează activitatea celui mai mare spital din județ, s-a petrecut în seara zilei de 18 mai. Era prima zi de muncă a noii conduceri a spitalului, în formula aprobată de Ministerul Sănătății: Marius Ghineț, manager interimar, Claudia Nicoleta Tudora, director financiar-contabil interimar, și Cristina Gavriloiu, director medical interimar. Spre seară, o persoană apelează numărul de telefon al fostei (în acel moment) directoare financiar-contabile Maricica Drăgan și, văzând că nu i se răspunde, trimite mesaje. Expeditorul, care ar fi patronul unei firme de construcții ce face afaceri cu spitalul, nu știe că numărul pe care trimite mesaje și de la care primește răspunsuri este cel de serviciu al directorului financiar-contabil, așa că el crede că discută cu Maricica Drăgan. Însă, aceasta, în momentul suspendării din funcție, a predat  și cartela cu numărul de serviciu.

În mesajele trimise, expeditorul îi transmitea Maricicăi Drăgan să stea liniștită, pentru că își va recăpăta, în curând, funcția (ceea ce s-a și adeverit).  Mesajele erau trimise în contextul în care se discuta despre faptul că spitalele județene vor reveni în subordinea consiliilor județene, iar decizia de numire a șefilor ajungea din nou în curtea lui Arsene.

Așadar, constructorul i-a transmis Maricicăi Drăgan că va fi repusă pe post. Persoana, care a preluat cartela de telefon de serviciu, a intrat în joc și l-a întreabat pe expeditor: „pe cine pune (n.r. director)?”. Răspunsul, halucinant de-a dreptul: „Pe cine vrei tu!”.

Ca să aibă greutate spusele sale, constructorul i-a transmis directoarei că are informația de la „cineva cu funcție”, care l-a vizitat în ziua respectivă. Iar acel cineva nu era singur, ci însoțit.

„Au venit amândoi erau porțile deschise au venit să vadă beciul am rămas tablou. Au intrat cu mașina direct în curte, nu știu este vorba de multe în joc imagine și altele”, scria constructorul.

Deci, nu a fost unul singur, ci doi oameni importanți, cu putere de decizie în ceea ce privește activitatea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Expeditorul mesajelor mai scrie, printre altele, că :„cei doi sunt rău porniți pe ăștia”, probabil pe liberali, și că nici el nu-l are la ficat pe „ăla” (cel mai probabil este vorba despre prefectul Lazăr, care a dezvăluit o parte a caracatiței din spital).

Analizând acest dialog, putem trage câteva concluzii, cele mai importante fiind:

 1. Directorul financiar-contabil ar putea alege director la spital pe cine dorește.
 2. Două persoane importante (probabil, politicieni), care l-au vizitat pe omul de afaceri acasă, decid absolut tot ce mișcă în spital.

Cine este omul de afaceri care a trimis mesajele?

Atacul.ro a încercat să afle cine este omul de afaceri care a trimis aceste mesaje. Astfel, l-am contactat pe Marius Ghineț, fostul manager liberal al spitalului, schimbat de Consiliul Județean la nici o săptămână de la instalare. Patronul de pompe funebre, cu funcție de director de logistică, post creat special pentru Ghineț la Publiserv SA, firmă a Consiliului Local Piatra-Neamț, ne-a declarat că nu știe de pe ce număr au fost trimise respectivele mesaje. Ghineț a precizat că, după ce a fost suspendată din funcție, Maricica Drăgan a predat cartela de serviciu pe care o folosise într-un telefon personal. Ghineț a spus doar că, din cele auzite, ar fi vorba despre patronul unei firme de construcții care face afaceri cu spitalul.

Informațiile atacul.ro arată că deținătorul numărului de telefon de pe care au fost trimise mesajele ar fi Gabriel Hîrțan, consilier liberal în Consiliul Local Războieni. Hîrțan controlează două firme de construcții care, din 2019, fac afaceri frumoase cu spitalul nemțean, ultimul contract încheiat fiind de peste 100.000 de lei, pentru pregătirea spațiului în care a fost montat aparatul de detectare a infecției cu noul coronavirus.

L-am sunat, în ultimele zece zile, de mai multe ori pe Gabriel Hîrțan, însă nu ne-a răspuns. I-am trimis și un mesaj, dar a rămas, până la ora publicării articolului, fără răspuns.

Afacerile familiei Hîrțan cu spitalul au explodat în ultimul an

Coincidență sau nu, după ce Maricica Drăgan a câștigat concursul pentru funcția de director financiar-contabil al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, firmele controlate de Hîrțan a început să încheie contracte cu unitatea medicală.

La GPH Construct Invest SRL, cu sediul în Piatra Neamț, administrator și asociat unic este Petronela Hîrțan, soția lui Gabriel Hîrțan. În mai 2019, firma soției lui Hîrțan a câștigat un contract în valoare de 271.939 lei, fără TVA, pentru reparații interioare la blocul operator – Secția ortopedie. Au urmat lucrările de la blocul operator – Secția urologie – valoare 65.516 lei, fără TVA, lucrări amenajare spații funcționale radiologie – 374.715 lei, fără TVA; lucrări amenajare spații funcționale computer tomograf – 376.591 lei, fără TVA; montaj tâmplărie, instalații electrice și gaze medicale – Secția urologie – 25.837 lei, fără TVA; lucrări amenajare spații funcționale radiologie – 60.883 lei, fără TVA; lucrări suplimentare spații funcționale computer tomograf – 54.045 lei, fără TVA.

Valoarea totală a contractelor a fost de peste 1,2 milioane de lei, pentru o firmă care, în anul 2018, a avut o cifră de afaceri de 357.938 lei, pierderi de 94.412 lei și 5 angajați. Anul acesta, în martie, firma lui Hîrțan a amenajat, în schimbul a peste 100.000 de lei, spațiul care adăpostește aparatul PCR, pentru despitarea noului coronavirus.

GPH Construct Invest SRL a câștigat, în decembrie 2018, o licitație în fața unei asocieri formate din Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț, și Stef Edil CDP SRL, societatea controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Licitația a fost organizată de CJ Neamț și a fost câștigat cu o ofertă de  719.825 lei, fără TVA, a celor de la GPH Construct Invest. Obiectul contractului: demolarea pavilionului vechi de la Centrul de Recuperare Războieni și construirea unui spațiu pentru centrala termică și spălătorie. Deși nu avea voie să subcontracteze lucrările, GPH Construct SRL nu a ținut cont  de prevederi și a subcontractat, unei firme din Podoleni, demolarea pavilionului. Deșeurile rezultate au fost abandonate în diverse locuri de pe raza comunei, cei de la Garda de Mediu Neamț amendându-i.

Iacob Team SRL este cea de-a doua firmă de construcții a familiei Hîrțan. Aici, administrator este Gabriel Hîrțan, care deține și 70% din părțile sociale, diferența fiind deținută de Petronela, soția sa.

În august 2019, firma Iacob Team obținea, prin achiziție directă, un contract cu Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț  în valoare de 102.771 lei, fără TVA, pentru refacerea hidroizolației terasei Secției  Oncologie. În aceeași zi, 8 august, societatea lui Hîrțan obținea și contractul pentru reparare finisaje la Oncologie, în valoare  de 56.268 lei, fără TVA. În 2019, firma a mai încheiat contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (102.000 lei) și cu spitalul CF din Pașcani. Performanțele au fost obținute în condițiile în care, în 2018, firma a avut cifră de afaceri zero, pierdere și niciun angajat.

 

Cel mai mare spital din Neamț, condus de grupuri de interese

Luna trecută, prefectul județului reclama public cumătriile din Spitalul Județean Piatra-Neamț și acuza că Maricica Drăgan, directorul financiar-contabil, și Carmen Moroșan, șefa de la Resurse umane, și-au angajat zeci de rude în spital. A spus-o prefectul, nu oricine, iar declarațiile lui bănuim că au avut la bază informații serioase. N-am auzit ca vreo instituție a statului să recunoască public că l-au ascultat pe prefect și a demarat vreo anchetă.

La jumătatea lunii mai, Ministerul Sănătății a schimbat echipa managerială, în locul Danielei Marcoci fiind numit Marius Ghineț, o alegere a liberalilor considerată neinspirată pe motiv că noul director are o afacere în domeniul pompelor funebre. Tot atunci, Ministerul Sănătății a numit-o pe dr. Cristina Elena Gavriloiu director medical, iar pe Claudia Tudora, director economic în locul Maricicăi Drăgan. Noua echipă de conducere a fost schimbată după nicio săptămână, odată cu revenirea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț din subordinea Ministerului Sănătății  în cea a Consiliului Județean Neamț. În funcția de director a fost numit medicul Silviu Dan Verzea, iar Maricica Drăgan și-a reluat funcția de director financiar-contabil.

Ieri, dr. Cristina Elena Gavriloiu, numită director medical în echipa lui Ghineț, și-a dat demisia de onoare. Medicul a invocat motive care arată că apucăturile unora din conducerea spitalului au rămas aceleași. Medicul Gavriloiu a reclamat, printre altele, divergențe principiale privind abordarea politicilor de achiziții publice și de personal.  

Nimic din ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu îi este străin omului președintelui Arsene din CA-ul spitalului, respectiv Dan Vasile Constantin, DVC pentru prieteni, dar nici Veronicăi Vasiliu, reprezentant al CJ-ului în CA. Așa că, dacă vreo autoritate caută răspunsuri la vreo întrebare privind angajări, achiziții etc, știe unde să le găsească.

Daniel MURARU

Citește și:

Nu se mai dezlipesc de banul public! Firmă agreată politic, implicată în amenajarea spațiului pentru aparatul Covid-19

Firma care a abandonat deșeurile la Războieni, identificată și amendată. Lucrarea a fost subcontractată ilegal

 

 

5 comments

 1. ADY 3 iunie, 2020 at 16:20 Răspunde

  la spital e jale de ani de zile si nu intereseaza pe nimeni, interesul tuturor este banul public. la serviciul de ambulanta (***), de 8 ani jumatate manager interimar!!!!! fereasca dumnezeu ce (***) ne conduc

 2. Samael 4 iunie, 2020 at 08:02 Răspunde

  Dacă vrei să îți explici mai bine legătura dintre diRecToarea economică de la spital (aia care își dă ilegal salariul mărit la nivelul anului 2022 de ceva vreme) cere la spital toate plățile către acel constructor, cu data efectuării dar și cu data scadenței facturilor. Ai să vezi plăți înainte de termenul scadenței.

 3. Florin 4 iunie, 2020 at 09:01 Răspunde

  SJN – aceasta Joiana bună de lapte pe care o mulg aceeași vatafi. Din când în când, vatafii schimba slugile care trebuie să spele donițele. Unii le spală cu simț de răspundere ca să nu pută a rânced și bălegar, alții pleacă îndată ce simt duhoarea. Cam asta-i.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.