Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

2
695

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost, de-a lungul timpului, în centrul mai multor scandaluri privind modul în care s-au făcut diverse achiziții de aparatură medicală, materiale sanitare, achiziții de servicii etc. Însă, aproape de fiecare dată, persoanele acuzate (manageri, directori economici, contabili etc) au scăpat basma curată, deși probele prezentate de o parte a presei au fost mai mult decât elocvente, scoțând în evidență jaful din banii alocați pentru sănătate. Este suficient doar să amintim două afaceri recente, cea privind achiziția computerului tomograf, unde DNA afirmă că prejudiciul creat este de peste 600.000 de euro, și reabilitarea Secției de Pediatrie, unde, la fel, spitalul a pierdut enorm din cauza pieselor de mobilier supraevaluate. Interesant este că în ambele cazuri avem de-a face cu firma Medicare Tehnics SA, condusă, la un moment dat, de vărul generalului SRI (r) Florian Coldea. În afacerea „Pediatria” apare și firma Edas Exim SRL București care a colaborat de minune cu SC 3T Construct, firmă unde omul lui Liviu Dragnea, Petre Pitiș, directorul Teldrum SA, a fost asociat majoritar și administrator.

Medicare Tehnics SA, despre care jurnaliști din presa centrala afirmă că ar fi controlată de generalul (R) Florina Coldea, a mai prins un contract dolofan cu Consiliul Judetean Neamț, pentru amenajarea blocului operator de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Nu este deloc lipsit de interes să amintim faptul că toate cele trei contracte au fost atribuite societății Medicare Tehnics SA și firmelor asociate în perioada în care președinte al Consiliului Județean Neamț era Culiță Tărâță, decedat între timp.

Cum să furi 1,2 milioane de lei și să nu te întrebe nimeni nimic

Deși termenul de furt nu este cel mai potrivit din punct de vedere juridic, mai degrabă la mijloc având de-a face cu fapte de corupție, am preferat să folosim primul cuvânt, pentru că el reflecta cel mai bine comportamentul abject atât al celor care sunt plătiți să gestioneze banii statului, dar și al celorlalți care prestează diverse servicii pe bani publici. Lucrurile sunt cu mult mai grave, deoarece vorbim de bani alocați pentru îmbunătățirea condițiilor din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Discutăm despre sănătatea bolnavilor, dar și despre îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele medicale. În aprilie 2013, Consiliul Județean Neamț, în calitate de autoritate publică finanțatoare, încheia un contract în valoare de 26.500.000 lei TVA inclus, pentru realizarea proiectului ,,Amenajare bloc operator etaj 2, Centrul Medical – S.C. NefromedDialysisCenters și construire pasarelă de legătură cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț”. Procedura de achiziție publică a fost cererea de ofertă, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut. Singura ofertă a fost declarată câștigătoare. Vorbim de SC Medicare Tehnics SA București, lider în asocierea cu SC KARL STORZ ENDOSCOPIA ROMANIA SRL, SC EDAS EXIM SRL, SC AQUA PARC SRL, SC DACORUM GRUP SRL, SC BODO INVEST SRL.

SC Edas Exim SRL, așa cum spuneam, apare și în contractul privind reabilitarea Secției de Pediatrie. SC Aqua Parc SRL Roznov este firma controlată de Ginel Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, actualul șef al CJ Neamț. Din valoarea totală a contractului de 26.500.000 lei, cu TVA, suma de 194.000 lei reprezintă servicii de proiectare și asistență tehnică, 8.630.924,87 lei – lucrări de construcții montaj și 12.612.069,80 lei – echipamente medicale. În mai 2016, lucrările au fost sistate, iar mare parte din bani au rămas necheltuiți, adică peste 7 milioane de lei. 

Astăzi vom arăta cum s-a făcut achiziția echipamentui medical, pentru care s-a alocat suma de 12 milioane de lei. Concluzia, în urma unor verificări făcute în cursul anului 2016, a fost clară: aparatura furnizată de firma Medicare Tehnics, în cadrul acestui proiect, a fost mult supraevaluată printr-o tehnică care ar trebui, la aceasta ora, să fie investigată de autoritățile cu atribuții în cercetarea penală. Vorbim de un prejudiciu de peste 1,2 milioane de lei, bani care au intrat în conturile Medicare Tehnics printr-un artificiu ieftin. Ciudat este că furtul, estimate la 1,2 milioane de lei, reprezintă 10% din valoarea contractului pentru aparatură medical, un procent care se confundă cu „parandărătul” atunci când vorbim de achiziții sau lucrări pe bani publici. Verificările au arătat că, în conformitate cu prevederile contractului de lucrări încheiat în aprilie 2013, executantul (Medicare Tehnics) avea obligația să încheie contracte cu subcontractanții în aceleași condiții în care a semnat contractul cu beneficiarul.

Astfel, s-a constatat că subcontractanții SC Editronic Internațional SRL București, S.C. Medicomplex SRL, București și S.C. Drager Medical România SRL au furnizat contractorului Medicare Tehnics aparatură medicală cu un anumit preț, iar cel din urmă le-a dat mai departe Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț cu sume mult mai mari, diferența fiind de peste 1,2 milioane de lei. S-a stabilit clar: contractele prezentate de firmele subcontractante la ofertare nu erau în concordanță cu oferta financiară, așa cum se înțeleseseră părțile prin contractul încheiat. Așa se face că Medicare Tehnics a livrat echipament medical la prețuri mult umflate. Dacă și-ar fi făcut treaba, reprezentanții Spitalului și cei ai Consiliului Județean Neamț ar fi putut să stopeze jaful, însă nu s-a întâmplat așa, oferta financiară a celor de la Medicare fiind acceptată fără nici cea mai mică verificare.

Schema

În luna martie 2013, Medicare Tehnics SA a achiziționat de la subcontractorul Editronic International SRL București un aparat Roetgen, tip Radius XP-13, cu suma de 710.639 lei. În decembrie, Medicare Tehnics factura aparatul către spital cu suma de 1.228.505 lei, diferența plătită în plus de către unitatea medicală fiind de 517.865 lei.

Tot în martie 2013, Medicare Tehnics lua de la Editronic un alt aparat Roentgen tip Radius S-9, cu 235.752 lei și-l factura, în mai 2015, spitalului cu 406.720 lei. Diferența plătită în plus de către spital a fost de 170.000 de lei. De la Medicomplex SRL, Medicare a cumparat un defibrilator TEC 5521 cu 132.119 lei și l-a facturat spitalului cu 244.000 lei și o stație centrală de monitorizare cu 110.000, facturată spitalului cu 217.000 lei. Minusul din bugetul spitalului a fost de 218.812 lei.

De la subcontractorul Drager Medical România SRL, Medicare Tehnics a cumpărat un aparat complex de ventilație cu 85.327 lei, pe care l-a vândut spitalului cu 99.820 lei; un aparat complex de anestezie, pentru care a plătit 248.025 lei și l-a facturat spitalului cu 366.196 lei; un aparat complex de ventilație artificială, pe care a plătit 170.861 lei și l-a facturat spitalului cu 199.640 lei; un aparat complex de anestezie pe care a plătit 374.549 lei și l-a facturat spitalului cu 549.295 lei. În total, spitalul nemțean a plătit cu 336.000 de lei mai mult numai pentru produsele care au fost furnizate de Drager Medical România. Prin aceste supraevaluări, Spitalul Județean Neamț a pierdut 1.243.834 lei, prejudiciul reprezentând diferențele de preț la echipamentele medicale livrate de subcontractanți prin contractant la un preț cu mult mai mare decât prețul pieței la data ofertării.

Toate costurile cu livrarea echipamentelor, transportul, instalarea și instruirea personalului, au fost suportate de către subcontractanți și au fost incluse în prețul contractelor de subcontractare. Așadar, contractantul nu a suportat nicio cheltuială în plus față de cheltuielile incluse în prețul contractelor de subcontractare. Deci, este lesne de înțeles că prețul solicitat de Medicare prin oferta acceptată de beneficiar a fost supraevaluat nejustificat față de prețul plătit subcontractanților.  Iar toate acestea s-au întâmplat fără ca nimeni, din spital sau CJ, să miște un deget.

25 de milioane de lei pentru un contract ce nu a fost finalizat

Investiția ,,Amenajare bloc operator etaj 2, Centrul Medical – S.C. Nefromed Dialysis Centers și construire pasarelă de legătură cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț” nu a fost realizată, motivele invocate fiind cel puțin dubioase. În mai 2016, reprezentanții Consiliului Județean Neamț de la acea vreme anunțau că lucrările la Blocul operator nu au fost finalizate, însă contractul a ajuns la final. În acel moment, lucrările erau realizate în procent de 65%, aspect valabil și în ziua de azi, după aproape doi ani.

 

Culmea este că bani au fost alocați, însă lucrările nu au fost finalizate. Concret, au fost decontate lucrări în valoare de 17,5 milioane de lei, iar 7,5 milioane de lei nu au fost cheltuiți. Pus la zid de șefii din CJ, doctorul Ioan Lazăr, managerul Spitalului Județean Neamț în mai 2016, se apăra spunând că întârzierile au apărut ca urmare a birocraţiei din sistem, a întârzierilor cu licitaţiile şi a neonorării contractelor încheiate cu firmele furnizoare de aparatură medicală pentru noul Bloc operator. Ce a omis doctorul Lazăr să spună este modul în care a fost decontată în plus o sumă de peste 1,2 milioane de lei pentru achiziția de aparatură medicală către firma Medicare Tehnics SA, aceeași firmă implicată în în afacerea „Computerul Tomograf”, ce a păgubit spitalul cu peste o jumătate de million de euro. În mai 2016, mai erau de executat foarte multe lucrări pentru ca obiectivul „Blocul operator” să fie pus în funcțiune. Bine a fost că aparatura medicală, cumpărată în cadrul acestui proiect, este folosită de personalul medical, chiar dacă o perioadă a zăcut prin cele cotloane ale spitalului.

Daniel MURARU

Citeste si:

Se strânge lațul în afacerea „Tomograful” de la Spitalul Județean Neamț. Sechestru pe bunurile suspecților. Prejudiciul depășește 600.000 de euro

Un sforar, două dosare. Cine a luat comisionul din afacerea „Tomograful”? Șpăgi babane și condamnări cu executare într-un contract asemănător

2 comments

 1. mihnea1 27 februarie, 2019 at 19:29 Răspunde

  Adevarate lectii de hotie. Daca Lazar a fost parte a unei asemenea scheme, cum sa nu crape de invidie actuala gasca de capuse si sa puna la cale jafuri istorice? Aia macar au adus bunul pentru care am platit sume fabuloase. Astia vor sa fure banii fara sa mai aduca vreun bun in schimb. Concurs la scoala de hoti.

 2. FLORIN 28 februarie, 2019 at 06:55 Răspunde

  Din pacate articolele unor ziaristi care isi fac treaba nu tin locul anchetelor institutiilor abilitate gen DNA/PARCHET/IPJ/DIICOT care nu isi fac treaba.

  Aceste institutii populate numai cu oameni de nimic ,lasi,corupti si incompetenti care se ascund sub birouri,platiti cu salarii colosale de 2-300 milioane pe luna sunt cei mai vinovati de starea jalnica a acestei tari unde se fura an de an jumatate din bugetul tarii.

  Desfiintarea acestor institutii tip mafiot care blocheaza de 28 de ani dezvoltarea acestei tari este absolut obligatorie daca vrem ca acesta tara sa progreseze in vreun fel.

  Daca acest lucru nu este clar pentru toata lumea ne pierdem vremea asa cum o facem de 28 de ani.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.