Tupeu de medic șpăgar. Anchetă într-un caz de luare de mită la Spitalul Județean Neamț

4
702

Salariile medicilor au crescut substanțial în ultima perioadă, însă asta nu i-a împiedicat pe unii de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț să condiționeze actul medical de primirea unor sume de bani. De departe, cele mai mari astfel de probleme au fost sesizate în Secția Ortopedie, acolo unde în urmă cu 4 ani, medicul Florică Guțu a fost prins în flagrant în timp ce primea banii pe care îi ceruse  de la ruda unui pacient. Acum, anchetatorii au revenit în Secția Ortopedie, unde, în urmă cu puțin timp, au făcut mai multe percheziții într-un dosar privind fapte de corupție. Ancheta este coordonată de același procuror care, în urmă cu 4 ani, l-a cercetat pe medicul Guțu. După ce a fost condamnat cu suspendare, medicul Guțu s-a reangajat în spital, tot ca medic ortoped. Deși a trecut prin ce a trecut, arestare preventivă, proces, condamnare, pierderea locului de muncă, medicul Guțu nu a renunțat la obiceiurile vechi și proaste de a condiționa actul medical de primirea unor sume de bani. De altfel, flagrantul ratat, despre care atacul.ro a relatat în urmă cu trei săptămâni, l-a vizat. Medicul a avut noroc pentru că fiul pacientului căruia doctorul Gușu i-a cerut bani pentru operație și dispozitive medicale a refuzat să depună denunț, pe motiv că nu vrea să facă rău nimănui.  

Pacientul, un bătrân în vârstă de 70 de ani, a ajuns a spital în data de 10 februarie, după ce a suferit o fractură de gambă, fiind victima unui accident rutier. Bărbatul a fost internat în Secția Ortopedie, de gardă fiind medicul Guțu. După ce a analizat fractura suferită de către pacient, medicul ortoped le-a comunicat rudelor că trebuie să-l opereze, însă pentru aceasta are nevoie de dispozitive ortopedice (tije/șuruburi/șuruburi), dar și de o „atenție” de vreo 2.000 de lei, pentru el și pentru echipă. Pentru dispozitivele ortopedice, medicul le-a solicitat aparținătorilor suma de 3.000 de lei pentru a le cumpăra de la furnizor. Deci, în cazul pacientului internat cu fractură de gambă, medicul a cerut rudelor acestuia suma de 5.000 de lei, din care 3.000 de lei pentru dispozitive și 2.000 de lei – șpaga pentru el și echipă. Suma fiind destul de mare pentru ei, apropiații pacientului au încercat să împrumute bani de la cunoscuți. Și uite asa, vestea s-a răspândit cu repeziciune, ajungând și la urechile celor care sunt plătiți să-i prindă pe corupți. A urmat o întâlnire între ruda pacientului și oamenii legii. După ce i-au explicat ce urmează să se întâmple, respectiv pregătirea unui flagrant cu tot ce înseamnă el (plângere penală, folosire de aparatură etc), ruda pacientului a dat înapoi, spunându-le oamenilor legii că nu dorește să facă rău. Adică, nu vrea să-i facă rău medicului ortoped care îi ceruse 5.000 de lei pentru a-i opera tatăl. Așa gândit, așa a acționat! Problema este că, în situații de acest gen, autoritățile nu pot face mare lucru fără plângerea și colaborarea denunțătorului. Pregătirea unui flagrant nu poate fi realizată decât cu sprijinul denunțătorului, adică a celui căruia i s-a cerut șpaga. Dar copilul pacientului a refuzat să colaboreze, fiindu-i milă de doctorul șpăgar. Și uite așa, doctorul cu pricina, cunoscut bine pentru obiceiurile sale proaste de a condiționa actul medical, a scăpat de cătușe. Atunci. A continua să ceri bani de la pacienții pe care îi operezi, în condițiile în care anchetatorii au fost la un pas de a face o arestare în secția ta, este nebunie curată! Sau nesimțire fără limite.

Daniel MURARU

Citeste si:

Flagrant ratat de luare de mită la Ortopedie. I-a fost milă să-l denunțe pe medicul care i-a cerut șpagă să-i opereze tatăl

Mafia din Spital. Cât mai costă un picior rupt? Medici care condiționează actul medical

Cum a fost reangajat doctorul șpăgar Guțu la Ortopedie

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Dobre 5 martie, 2019 at 15:17 Răspunde

    Asteptam ca intaiul conducator iubit, soseta, impreuna cu instrumentul de executie politica, prefectureasa, sa se dezica de asemenea gesturi reprobabile. Mai ales ca e plina presa centrala. Cum poti sa iei mita, in forma continuata si in grup, intr-o institutie pastorita de soseta si condusa de managerul de partid care a lasat succesul din mediul privat pt binele si sanatatea dragilor nemteni? Nu vreau sa ma gandesc ce e in sufletul lui soseta care se lupta sa repare toate drumurile din judet si o jumatate de podet la Preluca, iar nemernicii pentru care vrea sa construiasca un spital inspirat de imobilele din Las Vegas iau spaga. Asa ceva. Rusine. Hai cu postarile, tov presedinte.

  2. mihnea1 5 martie, 2019 at 18:45 Răspunde

    Chiar asa, Dobre, managerul nemaintalnit cica ar fi intr-un comitet de urgenta. Ma intreb daca o fi trimis acatiste la episcopie, prin prietenele si sustinatoarele kuzmanovic si OB. Chiar ieri, intr-un drept la replica transmis Monitorului dupa publicare scrisorii medicului Daniel Chirita, managerul fara seaman incheia asa cum ii sade bine unui politruc, cu o oda la adresa sefului („precizăm că toate proiectele noastre pentru buna funcţionare a spitalului se bucură de susţinerea domnului Ionel Arsene, care manifestă tot timpul maximă atenţie pentru soluţionarea problemelor“). Te lasa fara replica. Sunt convins ca soseta e suparat ca s-au manjit pt sume mici pt acest judet, dar cel mai ofticat e xanax care e invidios ca alti fac iar el nu.

  3. Nicu Gherman 5 martie, 2019 at 22:22 Răspunde

    Spitalul di P Neamt e aratura lui Dan Constantin de vreo 30 de ani. Trepadusul asta credeti ca e straini de furturile si spagile de aici?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.