L-a salvat prescripția! Ginel a scăpat de dosarul „Ferma Buhuși” în care a fost judecat pentru fraudă cu fonduri europene

4
6010

Gheorghe Vlasie (foto), zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, infractorul fugar care a condus ani buni Consiliul Județean Neamț, a scăpat de probleme în dosarul „Ferma Buhuși”, în care a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Procesul penal a încetat

Astăzi, la al 30-lea termen de judecată (pronunțarea a fost amânată de cinci ori, de la termenul din 14 mai), o instanță a Tribunalului Neamț a dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale nu numai în cazul inculpatului Gheorghe Vlasie, ci și în cazul inculpaților Dragne Tănase și Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fostă Aqua Parc SRL.

Soluția nu este definitivă, procurorii DNA au la dispoziție 10 zile pentru a o ataca cu apel.

„În temeiul art. 396 alin. 1 şi 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 litera f Cod procedură penală şi art. 154 alin. 1 litera c Cod penal, cu aplicarea art. 148 Cod penal, a art. 5 Cod penal şi a Deciziilor nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 pronunțate de Curtea Constituțională, încetează procesul penal declanșat împotriva inculpatei ACDA (Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL), trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. În temeiul (…) încetează procesul penal declanşat împotriva inculpatului VG (Gheorghe Vlasie), trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. În temeiul (…), încetează procesul penal declanşat împotriva inculpatului DT (Dragne Tănase), trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, (…), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia Tribunalul Neamț.

Trebuie să achite prejudiciul

Inculpații au scăpat de problemele penale, însă nu și de plata prejudiciului, instanța obligându-i să-l achite părții civile.

„În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 Cod procedură penală raportat la art. 1349, art. 1357, art. 1381 şi art. 1382 Cod civil, admite acţiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală – Autoritatea de Management pentru P.O.P.A.M (cu sediul în municipiul Bucureşti, sector 3, B-dul Carol nr. 2–4) și obligă pe inculpaţii VG, ACDA S.R.L. şi DT, în solidar, la plata sumei de 851.330,58 lei către partea civilă, reprezentând prejudiciul material cauzat prin faptele ilicite deduse judecăţii (…), se mai arată în decizia instanței de judecată.

Atacul.ro a atras atenția asupra riscului prescripției

Pe parcursul desfășurării procesului, atacul.ro a atras atenția că se urmărește întârzierea cercetării judecătorești și pronunțarea unei sentințe în acest dosar și că nu este exclus ca aceste întârzieri să aibă legătură cu împlinirea unor termene de prescripție. Concluzia am tras-o după cele întâmplate la termenele de judecată din 1, 22 septembrie și 30 octombrie 2023, plus sancțiunile aplicate de instanță la termenul din 30 octombrie unui martor și avocatului.

La termenul din 22 septembrie, martorul Cadare Neculai Cristian nu s-a prezentat, fiind plecat în străinătate, drept pentru care a fost citat pentru termenul din 30 octombrie. Tot atunci, instanța a solicitat încă o dată avocatului lui Dragne probele pe care le solicitase la termenul anterior.

La termenul din 30 octombrie 2023, Cadare a fost amendat cu 1.000 de lei, iar avocatul lui Dragne Tănase cu 2.500 de lei.

Avocații lui Dragne nu se aflau la prima abatere de acest gen, în noiembrie 2022 instanța amendându-l pe apărător cu amendă judiciară de 2.000 de lei.

Cadare Neculai Cristian este fiul lui Cadare Neculai, cei doi fiind rude cu rude cu Ginel. Ambii au făcut sau fac afaceri cu Eugen Ginel Vlasie, fiul lui Ginel.

La termenul din 14 iunie 2023, de dinaintea vacanței judecătorești, instanța a citat, la termenul din data de 1 septembrie, doi martori pentru a fi audiați: Cadare Neculai Cristian și sora acestuia. Anterior, cei doi au mai fost citați, însă au cerut amânări sub diverse motive.

Când, în sfârșit, cei doi martori s-au prezentat (1 septembrie) pentru a fi audiați, instanța a constatat că lipsește, din motive medicale, avocatul inculpatului Dragne Tănase. Instanța a fost nevoită să amâne cauza pentru 22 septembrie, i-a citat din nou pe cei doi martori și a solicitat probe că avocatul care lipsise nu putea fi substituit.

Acuzați că au fraudat fondurile europene

Gheorghe Vlasie, Dragne Tănase și firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL au fost trimiși în judecată în decembrie 2021, însă procesul a început în vara anului 2022, după ce dosarul a trecut de camera preliminară.

 Tănase Dragne este un om de afaceri din Bolintin – Giurgiu, prieten la cataramă cu Niculae Bădălău, baronul PSD de Giurgiu, zis Ficățel, care a fost vicepreședinte al Curții de Conturi a României. În prezent, Bădălău are grave probleme cu legea, fiind cercetat de DNA într-un dosar de corupție.

  • Vlasie Gheorghe a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
  •  Dragne Tănase a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
  • Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fosta Aqua Parc SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;

Fraudă de aproximativ 1 milion de lei

Procurorii DNA i-a acuzat pe cei doi afaceriști că au produs o fraudă de aproximativ 200.000 de euro, bani din Fondul European pentru Pescuit. Dragne i-ar fi pus la dispoziție lui Ginel facturi de la firma Expresconstruct Tys SRL Bolintin – Giurgiu, care atestau, în mod nereal, că anumite lucrări de la ferma piscicolă din Buhuși – Bacău a Aqua Parc SRL au fost realizate de firma giurgiuveană. Rezultatul: Ginel și Aqua Parc ar fi obținut, prin folosirea acestor documente care nu reflectau realitatea, aproximativ 200.000 de euro de la Fondul European pentru Pescuit.

Aqua Parc SRL a obținut finanțare pentru proiectul „Construire fermă pisciolă în localitatea Buhuși, județul Bacău”, în cursul anului 2013, iar lucrările, în cea mai mare parte, au fost executate un an mai târziu.

Pe 17 octombrie 2013, Aqua Parc SRL a efectuat o licitație pentru construirea fermei piscicole în Buhuși, valoarea estimată a contractului fiind de 1.330.371 lei, fără TVA, din care 674.770 lei reprezentau finanțarea de la Fondul European pentru Pescuit, iar 655.600 de lei – contribuția proprie.

Firma Antrepriza de Construcții și Autrostrăzi SRL (fosta Aqua Parc) este deținută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Ghe. Vlasie, zis „Ginel”. Acesta spune că, în prezent, lucrează ca jurist în firma ce este administrată de Alexe Roxana.

Ginel a ieșit din societatea comercială în martie 2013, când asociat unic a rămas tatăl său. În octombrie 2013, când Aqua Parc SRL a organizat licitația pentru lucrările la ferma pisciolă, Ginel era director general al companiei.

Aqua Parc SRL a mai colaborat cu firma Expresconstruct Tys SRL a lui Dragne, dar și cu o societate ce aparține fiului baronului Bădălău.

În martie 2019, o asociere de firme a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Bacău pentru „Modernizare DJ 241B, Pădureni-Godovana, km 2 + 370 – 17 + 800”, în valoare de 26.711.906 lei, fără TVA. Asocierea câștigătoare era formată din Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL (controlată, prin interpuși, de Ginel), Bertoni Construct SA (lider), SC Frasinul SRL (a amicului președintelui CJ Bistrița-Năsăud), Rutier Construct SRL, SC SPC Elite Consulting SRL și SC Expresconstruct TYS SRL, firma lui Tănase Dragne, cel care l-a ajutat pe Ginel cu iazul de la Buhuși.

Modernizarea drumului județean Pădureni-Godovana a fost una cu mari probleme, sătenii reclamând calitatea proastă a lucrărilor. De altfel, anumite proțiuni de drum s-au surpat în vara anului 2020, așa cum atacul.ro a menționat la vremea respectivă.

Ginel este judecat în prezent în mai multe procese, fiind acuzat, printre altele, de fraude cu fonduri europene, evaziune fiscală, în formă continuată etc. Patru dintre cele cinci procese se află în primă instanță, iar unul în faza de apel.

Daniel MURARU

Citește și:

Joaca de-a judecata! Cum bate pasul pe loc unul dintre procesele lui Ginel și ce măsuri a luat instanța

Martor în procesul de corupție al afaceristului Ginel amendat a doua oară de instanță

Procesul de corupție al lui Ginel: avocatul unuia dintre inculpați, amendat pentru abateri judiciare

Ginel, noi probleme penale. Trimis în judecată în al cincilea dosar. Ce infracțiuni i se impută

Pedepse GRELE în cel mai spectaculos dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional specializat. Misăilă și Ginel, ani grei de închisoare

Dosarul în care Misăilă și Ginel au fost condamnați la ani grei de închisoare, în MARE PERICOL DE PRESCRIERE

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. FLORIN 27 septembrie, 2024 at 22:29 Răspunde

    Justitia corupta l-a salvat nu”prescriptia”.
    Prescriptia este instrumentul”legal”de camunflare a coruptiei din Justitie.
    Asa au scapat toti hotii,asa vor scapa si in viitor….atat timp cat aceste 2 partide mafiote, PSD/PNL vor conduce aceasta tara….
    A vota PSD/PNL este o CRIMA.

  2. Gheorghita judecatorul 28 septembrie, 2024 at 19:55 Răspunde

    Ca sa vezi timp de 8 ani n-au avut timp sa clarifice situația de fapt.. niște documente de verificat și de dat o sentinta… pe bune ??? La pușcărie cu toți magistrații corupți! La ei când se arată și se dă drept exemplu?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.