Anularea licitației pentru construirea noului spital de la Piatra-Neamț, contestată. Câștigătorul licitației: „Harpa și-a depășit atribuțiile și a emis acte nelegale”

2
9430

 

Licitația pentru construirea noului spital de la Piatra-Neamț, o investiție de aproape 1 miliard de lei, cu finanțare prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), a fost anulată în urmă cu o lună de autoritatea contractantă – Consiliul Județean Neamț. Decizia, semnată de Daniel Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț, nu ar conține motive suficiente care să justifice o astfel de măsură. Cel puțin aceasta este opinia firmei câștigătoare. În momentul anulării licitației, comisia de evaluare a ofertelor declarase câștigătoare oferta asocierii cu lider firma Erbașu Construcții SA București. Această informație, care nu a fost făcută publică până în prezent de către reprezentanții Consiliului Județean Neamț, pune într-o nouă lumină acțiunile președintelui Harpa și a echipei sale.

Există voci care, firesc, se întreabă de ce, dacă au fost probleme, licitația nu a fost anulată înainte de stabilirea unui câștigător, pentru că, analizând situația în această conjunctură, lucrurile sunt interpretabile. Și pe bună dreptate!

Harpa nu avea „atribuții de a dispune anularea procedurii”

Situația este una care nu convine societății Erbașu Construcții SA (2,2 miliarde de lei cifră de afaceri, 283 de milioane profit, 1.150 de angajați – în anul 2023), lider al asocierii din care mai fac parte firmele Proffesional Tech Construct Design, Concrete&Desing Solutions, CSP Proiect Line, Coneco Romania SRL, Schindler Romania, Concelex, Conest SA, Concelex Engineering SRL, Mansart Corporate, Cubicon Invest, Terra Gaz Construct, Hospital Technical Solutions.

În calitatea sa de lider al asocierii, Erbașu Construcții SA, prin avocații săi, s-au adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Datele noastre arată că cei de la Erbașu Construcții SA, cu susținerea firmelor partenere, nu se vor opri aici dacă nu vor avea câștig de cauză, ci se vor adresa Justiției. Și asta pentru că, din punctul lor de vedere, Harpa și-a depășit atribuțiile și a emis acte nelegale în cadrul procedurii de achiziție”, șeful CJ Neamț neavând „atribuții de a dispune anularea procedurii”. Aceste atribuții le au cei din comisia de evaluare, însă numai dacă motivele sunt solide. Harpa putea doar să semneze raportul sau să-l retrimită comisiei pentru a fi reevaluat, înainte de aprobare.

Oferta

Consiliul Județean Neamț a anunțat, la finele lunii ianuarie, firmele participante la licitația pentru noul spital, că procedura deschisă pentru atribuirea contractului a fost anulată. Tot atunci, reprezentanții societăților înscrise în competiție au aflat că în urma evaluării ofertelor depuse, cea a asocierii cu lider Erbașu Construcții SA a fost declarată câștigătoare.

Datele atacul.ro indică faptul că punctajul obținut de asocierea câștigătoare a fost de 95 de puncte, cu o ofertă de aproximativ 723 de milioane, fără TVA, cu aproximativ 80 de milioane de lei mai puțin decât valoarea estimată a proiectului. Însă, așa cum spuneam, licitația a fost anulată.

Iar în acest sens, președintele Harpa a respins raportul procedurii și a dispus anularea acesteia, invocând prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) din legea nr. 98/2016, care stipulează că: „autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru dacă constată încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”.

„Piesele de rezistență” care au stat la baza deciziei semnate de Harpa au fost referatul managerului de proiect și o adresă a DSP-ului privind numărul de paturi. În ceea ce privește această ultimă chestiune, invocată public și de președintele Harpa, cei de la Erbașu Construcții SA spun că nu există nicio eroare, aspect confirmat și de faptul că nimeni nu a contestat documentația în ceea ce privește acest aspect, al numărului de paturi.

Firma contestatoare mai susține că în decizia de anulare nu sunt prezentate clar motivele pentru care Consiliul Județean Neamț a anulat procedura de achiziție.

În consecință, Erbașu Construcții a cerut CNSC să oblige Consiliul Județean Neamț să continue licitația și să încheie contractul cu cei a căror ofertă a fost âdeclarată câștigătoare, respectiv asocierea de firme cu lider Erbașu Construcții SA.

O licitație cu mari probleme

Licitația pentru construirea noului spital județean a fost una cu mari probleme, încă de l-a început. Procedura a fost suspendată în câteva rânduri ca urmare a contestațiilor depuse de participanții la licitație.

Unul dintre participanții la licitație a solicitat zeci de clarificări în urma neconformităților pe care le-a identificat în documentația de atribuire. Vom menționa doar câteva: neconformități privind stabilirea înălțimilor de nivel, neconformități privind securitatea la incendiu, neconformități privind modul de conformare a scărilor interioare, neconformități privind modul de conformare a lifturilor tip targă, neconformități privind respectarea cadrului legislativ și tehnic privind proiectarea unităților spitalicești, neconformități privind modul de proiectare a saloanelor de spitalizare continua, neconformități privind sensul de deschidere a ușilor aferente saloanelor și spațiilor unde au acces bolnavii.

De exemplu, în cazul neconformităților privind cerințele fundamentale aplicabile de securitate la incendiu s-a constatat, printre multe altele, că „nici una din scarile proiectate nu respectă prevederile Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 —Revizuire NP 051/2000”.

Grave probleme în documentația de atribuire

Reprezentanții aceleiași firme au identificat neconformități și în ceea ce privește corelarea specialităților arhitectură, structură și instalații. 

„Având în vedere că documentația tehnică pusă la dispoziție încalcă legislația incidentă, menținerea soluțiilor propuse la faza Studiu de fezabilitate conducând la imposibilitatea obținerii avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism – faza DTAC, obținerea autorizației de construire și a autorizației de funcționare, solicităm Autorității Contractante să precizeze în mod clar dacă neconformitățile constatate se vor remedia la faza de execuție a contractului (etapa post atribuire – prestare servicii proiectare), ofertanții urmând a modifica/optimiza soluțiile tehnice de la faza de SF.  De asemenea, vă rugăm să precizați clar dacă oferta se va realiza în baza studiului de fezabilitate, reprezentanții autorității contractante asumându-și riscurile legate de apariția unor modificări, inclusiv de natura celor substantiatiale, cu impact pecuniar major.  În cazul în care se dorește remedierea neconformităților constatate, rugăm membrii autorității contractante să suspende procedura până la remedierea celor constatate, iar ulterior să decaleze termenul limita de depunere a ofertelor, cu un timp corespunzător”, se arată în solicitarea de clarificări a ofertantului.

Toate aceste aspecte reliefează gravele probleme pe care le are documentația de atribuire. Acest lucru a fost constatat și de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care le-au pus în vedere celor de la CJ Neamț să le remedieze cât mai repede. Documentația cu probleme a fost pregătită de angajații Consiliului Județean Neamț, semn că responsabilitatea se află în curtea acestei instituții.

Nereguli cu duiumul

Inspectorii ANAP au identificat numeroase abateri atât în ceea ce privește atât caietul de sarcini, cât și clauzele contractuale. Cele constatate arată cât de profesioniști sunt cei care au lucrat la documentație. Dintre cele 15 abateri descoperite ne vom opri doar asupra uneia, edificatoare de altfel. Cei de la ANAP au constatat că în documentația de atribuire era precizat termenul de 9 luni pentru proiectare, în timp ce în caietul de sarcini acest termen era de 6 luni.

După acest episod, o firmă din București a cerut suspendarea procedurii, reclamând că documentația de atribuire conține mai multe nereguli, fiind formulată în mod restrictiv, cu cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale etc. CNSC a respins contestația, iar instanța de judecată a confirmat decizia, astfel că luna trecută a fost reluată procedura de atribuire.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Tase 23 februarie, 2025 at 16:28 Răspunde

    Nu este nimeni tras la raspundere? Echipa de proiect care a pierdut atatea bani ? Au încasat sporul de 50% pt ca au lucrat la un proiect pierdut, nu? Marii specialiști ai județului!
    Ati pierdut din banii cetățenilor acestui județ!

    Sunt curios de hotărâre va lua dl Harpa legat de acești specialiști în proiecte ai CJ.

  2. Gelu 24 februarie, 2025 at 21:36 Răspunde

    Le este cald și bine!
    Nu ii scutura nimeni pentru incompetenta!
    Renunță la proiecte,anuleaza licitații și alea trucate /aranjate pentru firmele PSD.S -au pierdut milioane de euro din PNRR pentru incompetenta lor.
    Dar hai sa facem ADI.ADI AQUA,ADI DESEURI,ADI URBTRANS,ADI METROPOLITAN GAZ. . .
    CE FONDURI EUROPENE AU PRIMIT?
    PENTRU CE NE IAU BANII?
    Oameni buni ,ăștia ne cred prosti și rad de noi cum acceptam incompetenta,trucurile politice angajări de neveste ,copii,amante,lipitori de afișe electorale.
    Doamne când le vine rândul?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.