Ginel, noi probleme penale. Trimis în judecată în al cincilea dosar. Ce infracțiuni i se impută
Gheorghe Vlasie (foto), zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, infractorul fugar condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, are noi probleme penale.
Recent, Ginel a fost trimis în fața instanței într-un nou dosar în care va fi judecat pentru infracțiuni de evaziune fiscală. Nu este singura problemă de acest gen a lui Vlasie, afaceristul fiind judecat și în alte patru dosare pentru evaziune fiscale, fraude cu fonduri europene, infracțiuni la legi speciale etc.
În ultima cauză, Gheorghe Vlasie a fost trimis în judecată alături de Tănase Dragne, afacerist din Giurgiu, și Mihai Stan. Firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua Parc SRL) are calitatea de parte responsabilă civilmente, iar Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, de parte civilă. Urmează ca judecătorul de camera preliminară să verifice legalitatea sesizării instanței de judecată, să verifice legalitatea administrării probelor, iar dacă nu vor fi identificate probleme, se va trece la următorul pas – judecarea cauzei.
Cel mai probabil, acest dosar a fost disjuns din altul, în care Vlasie, Dragne și Antrepriza de Construcții de Drumuri și Autostrăzi au fost trimiși în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene.
Ultimul dosar se află pe rolul Tribunalului Neamț.
Judecat pentru corupție
La începutul lunii decembrie 2021, Gheorghe Ghe. Vlasie a fost trimis în judecată pentru corupție, fiind acuzat de procurorii anticorupție de fraudă cu fonduri europene.
Alături de inculpatul Ginel, a fost deferit justiției și Tănase Dragne, om de afaceri din Bolintin – Giurgiu, prieten la cataramă cu Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, zis „Ficățel”, care, în prezent, are și el grave probleme cu legea.
- – Vlasie Gheorghe a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
- Dragne Tănase a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
- Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, fosta Aqua Parc SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
Fraudă de aproximativ 200.000 de euro
Procurorii DNA îi acuză pe cei doi afaceriști că au produs o fraudă de aproximativ 200.000 de euro, bani din Fondul European pentru Pescuit. Dragne i-ar fi pus la dispoziție lui Ginel facturi de la firma Expresconstruct Tys SRL Bolintin – Giurgiu, care atestau, în mod nereal, că anumite lucrări de la ferma piscicolă din Buhuși – Bacău a Aqua Parc SRL au fost realizate de firma giurgiuveană. Rezultatul: Ginel și Aqua Parc ar fi obținut, prin folosirea acestor documente care nu reflectau realitatea, aproximativ 200.000 de euro de la Fondul European pentru Pescuit.
Aqua Parc SRL a obținut finanțare pentru proiectul „Construire fermă pisciolă în localitatea Buhuși, județul Bacău” în cursul anului 2013, iar lucrările, în cea mai mare parte, au fost executate un an mai târziu.
Pe 17 octombrie 2013, Aqua Parc SRL a efectuat o licitație pentru construirea fermei piscicole în Buhuși, valoarea estimată a contractului fiind de 1.330.371 lei, fără TVA, din care 674.770 lei reprezentau finanțarea de la Fondul European pentru Pescuit, iar 655.600 de lei – contribuția proprie.
Ginel a ieșit din firmă în martie 2013, când asociat unic a rămas tatăl său. În octombrie 2013, când Aqua Parc SRL a organizat licitația pentru lucrările la ferma piscicolă, Ginel era director general al companiei.
Aqua Parc SRL a mai colaborat cu firma Expresconstruct Tys SRL a lui Dragne, dar și cu o societate ce aparține fiului baronului Bădălău.
Afaceri
În martie 2019, o asociere de firme a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Bacău pentru „Modernizare DJ 241B, Pădureni-Godovana, km 2 + 370 – 17 + 800”, în valoare de 26.711.906 lei, fără TVA. Asocierea câștigătoare era formată din Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL (controlată, prin interpuși, de Ginel), Bertoni Construct SA (lider), SC Frasinul SRL (a amicului președintelui CJ Bistrița-Năsăud), Rutier Construct SRL, SC SPC Elite Consulting SRL și SC Expresconstruct TYS SRL, firma lui Tănase Dragne, cel care l-a ajutat pe Ginel cu iazul de la Buhuși.
Modernizarea drumului județean Pădureni-Godovana a fost una cu mari probleme, sătenii reclamând calitatea proastă a lucrărilor. De altfel, anumite porțiuni de drum s-au surpat în vara anului 2020, așa cum atacul.ro a menționat la vremea respectivă.
Problemele cumătrului
În prezent, Gheorghe Vlasie este judecat în cinci dosare. În afară de ultimul, în care a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, Ginel mai este judecat alături de alți oameni de afaceri într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, care se află în faza de apel la Curtea de Apel Bacău.
La Tribunalul Neamț, Ginel a fost condamnat la 7 ani de închisoare, însă amnistierea evaziunii sub un milion de euro îl va scăpa, cel mai probabil, de pedeapsă. Acest proces se judecă din iunie 2016 .
Într-un alt dosar, cum spuneam, este judecat pentru fraude cu fonduri europene în legătură cu ferma piscicolă de la Buhuși, caz prezentat mai sus.
Tot pentru fraudă cu fonduri europene este judecat de Tribunalul Neamț, alături de un fost deputat UDMR pentru achiziția unei stații de beton mobile. Despre această afacere, atacul.ro a scris pe larg.
La Judecătoria Piatra-Neamț, Ginel este judecat alături de George Trifan, un apropiat de al său, și Roxana Alexe, administrator al firmei Antrepriza de Drumuri și Autostrăzi, pentru infracțiuni speciale în afacerea furtului a peste 7.000 de tone de nisip dintr-o arie naturală protejată, situată în comuna Bârgăuani.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.