Martor în procesul de corupție al afaceristului Ginel amendat a doua oară de instanță

0
6757

Cercetarea judecătorească într-unul dintre dosarele de corupție în care afaceristul Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, este judecat pentru fraudă cu fonduri europene, este serios îngreunată de tertipurile la care recurg unii dintre apărătorii inculpaților, dar și unii martori.

Situația este vizibilă în procesul de la Tribunalul Neamț, în care Gheorghe Vlasie este judecat, alături de Dragne Tănase, pentru o fraudă cu fonduri europene, faptă comisă, potrivit DNA, în cadrul investiției de la ferma piscicolă din Buhuși-Bacău.

La ultimul termen de judecată, cel din 20 noiembrie, instanța l-a sancționat pe martorul Cristian Nicolae Cadare, un apropiat al lui Ginel, cu amendă judiciară în valoare de 5.000 de lei.

Cadare nu se află la prima sancțiune, instanța amendându-l și  la termenul din 30 octombrie.

Analizând cele întâmplate în special la termenele de judecată din zilele de 1, 22 septembrie și 30 octombrie, plus sancțiunile aplicate de instanță, la termenele din 30 octombrie și 20 noiembrie, unuia dintre martori și avocatului Dragne Tănase, se poate concluziona că suntem în prezența unei strategii care urmărește întârzierea cercetării judecătorești și pronunțarea unei sentințe.

Trag de timp chiar și sancționați

Martorul Cristian Nicolae Cadare a fost citat pentru a fi audiat înainte de vacanța judecătorească.

La termenul din 14 iunie, instanța a citat pentru termenul din data de 1 septembrie, doi martori, pe Cadare Neculai Cristian și pe sora acestuia. Cei doi fuseseră citați și înainte, însă au solictat amânări invocând diverse motive.

Când, în sfârșit, cei doi martori s-au prezentat pentru a fi audiați la termenul din data de 1 septembrie, instanța a constatat că lipsește, din motive medicale, avocatul inculpatului Dragne Tănase. Cum martorii nu puteau fi audiați în lipsa avocatului unuia dintre inculpați, instanța a fost nevoită să amâne cauza pentru 22 septembrie, când i-a citat din nou pe cei doi martori, solicitând totodată probe că avocatul care lipsise nu putea fi substituit.

La termenul din 22 septembrie, Cadare Neculai Cristian nu s-a prezentat, fiind plecat în străinătate, drept pentru care a fost citat pentru termenul din 30 octombrie. Tot atunci, instanța a solicitat încă o dată avocatului lui Dragne probele solicitate la termenul anterior.

La termenul din 30 octombrie, Cadare a fost amendat cu 1.000 de lei, iar avocatul lui Dragne Tănase cu 2.500 de lei. Tot atunci, instanța l-a citat din nou pe Cadare Neculai Cristian pentru termenul din 20 noiembrie, când i-au aplicat o nouă amendă judiciară, de această data de 5.000 de lei.

Cadare Neculai Cristian este fiul lui Cadare Neculai, cei doi fiind rude cu rude cu Ginel. Ambii au făcut sau fac afaceri cu Eugen Ginel Vlasie, fiul lui Ginel.

Procesele lui Ginel

Toate procesele în care este judecat Gheorghe Vlasie se află în primă instanță, cel mai vechi dintre el datând din anul 2016 (evaziune fiscală, grup ingracțional organizat), iar cel mai nou, din acest an (furtul de balast de la Bîrgăuani). Între aceste două dosare, pe rolul Tribunalul Neamț au mai fost înregistrate două, în ambele Gheorghe Vlasie fiind trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene. În primul dosar, Ginel este judecat, alături de Dragne Tănase, pentru investiția în amenajarea piscicolă de la Buhuși-Bacău, iar în cel de-al doilea, alături de un partener de afaceri din Harghita și un cetățean turc, pentru achiziționarea, cu bani europeni, a unei fabrici de beton mobilă. Acest dosar, precum și cel privind furtul de nisip, încă nu au trecut de camera preliminară.

Frauda de la Ferma piscicolă Buhuși, la al 19-lea termen de judecată

Procesul în care Gheorghe Vlasie, fost patron al societății Aqua Parc SRL (în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL), este judecat pentru fapte de corupție, la pachet cu Dragne Tănase, un om de afaceri din BolintinGiurgiu, a ajuns la al 19-lea termen de judecată.

Dragne este amic la cataramă cu Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, zis Ficățel, fost vicepreședinte al Curții de Conturi a României, judecat și el pentru fapte de corupție.

La începutul lunii decembrie 2021, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe Gheorghe Vlasie, Tănase Dragne și pe Antrerpriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fosta Aqua Parc SRL) pentru fraudă cu fonduri europene în legătura cu investiția „Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”.

La solicitarea Atacul.ro, Biroul de presă al DNA a oferit informații privind faptele de care sunt acuzați Ginel și amicul baronului „Ficățel”.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri (n.red. Gheorghe Vlasie și Dragne Tănase) și SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L.) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului “Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”, administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L. ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri.

În realitate, lucrările au fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene.

Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi SRL”, a arătat DNA.

Procurorii DNA afirmă că Gheorghe Vlasie a depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezultă că lucrările ar fi fost executate de societatea lui Tănase Dragne din Bolintin,  județul Giurgiu.

În realitate, spun anchetatorii, lucrările au fost executate, în cea mai mare parte, în regie proprie de către firma lui Ginei, adică de beneficiarul fondurilor europene. Ca urmare a acestor manevre, inculpatul Vlasie ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.