Alegeri locale 2024, marile întrebări: Va ieși Consiliul Județean Neamț de sub influența infractorului fugar Arsene? Îl va învinge Niță pe Carabelea? Independentul care ar putea face diferența

0
6322

Mâine, 9 iunie, peste 450.000 de nemțeni sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii, președintele Consiliului Județean Neamț, consilierii județeni, consilierii locali și parlamentarii care vor reprezenta România la Bruxelles în următorii 4 ani.

Fiecare candidat are șansa lui, însă trebuie să recunoaștem că, în cele mai multe situații, unii au șanse mai mari decât alții.

În Neamț, cele mai importante și disputate bătălii electorale sunt, de departe, cele pentru președinția Consiliului Județean Neamț, primăriile Piatra-Neamț și Roman, acolo unde în poziția de favoriți sunt candidații PNL și PSD. Vorbim de liberalul George Lazăr și social-democratul Daniel Vasilică Harpa la Consiliul Județean, Andrei Carabelea (PNL) și Adrian Niță (PSD) la Primăria Piatra-Neamț și Laurențiu Leoreanu (PNL) și Lucian Micu (PSD) la Primăria Roman.

Bătălia pentru Consiliul Județean

Cea mai interesantă bătălie electorală va fi pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, acolo unde cel mai bine plasați în cursă sunt George Lazăr și Daniel Vasilică Harpa.

Marea întrebare care-i macină nu numai pe analiști este dacă Consiliul Județean Neamț va ieși de sub influența infractorului fugar Ionel Arsene, coruptul care a condus aproape 7 ani județul și în al cărui mandat s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din ultimele decenii. Incendiul de la Spitalul Județean Neamț (aflat în subordinea CJ-ului), de la ATI, din noiembrie 2022, s-a soldat cu moartea mai multor persoane, rănirea altora, dar și cu pagube materiale însemnate.

În prezent, SJU Neamț, cea mai mare unitate medicală din județ, arată deplorabil și este năpădit de nosocomiale, motiv pentru care numeroși nemțeni au ales să-și rezolve problemele de sănătate în spitalele din alte județe. A fost nevoie ca ONG-ul „Dăruiește Viața” să se implice pentru a construi în curtea SJU un ATI modular, pentru că administrația județeană nu a fost în stare, fapt demonstrat.

Mâine, 9 iunie, se împlinesc fix 2 ani de când podul de la Luțca, administrat de Consiliul Județean Neamț, s-a prăbușit în Siret. Numai o minune a făcut ca accidentul să nu se soldeze cu victime omenești. Podul nu a fost nici acum reparat, în timp ce oamenii din zonă sunt nevoiți să apeleze la rute ocolitoare pentru a ajunge acasă sau la serviciu.

Spitalul modular de la Lețcani, în care Consiliul Județean Neamț a investit 3,5 milioane de euro din banii nemțenilor, se degradează. Vorbim despre o afacere păguboasă pentru bugetul județului, care a fost pusă la punct în perioada mandatului coruptului Arsene.

De asemenea, Consiliul Județean Neamț a ratat, în ultimii ani, multe finanțări cu bani europeni, ceea ce a adus prejudicii serioase locuitorilor județului.

Compania județeană Apa Serv, care, alături de Drupo SA, și ea tot a județului, se zbate într-o situație financiară foarte dificilă, a pierdut o finanțare de 311.000.000 de euro, bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din județul Neamț. Consecința? Cetățenii din zeci de localități nemțene nu vor beneficia de servicii de alimentare cu apă și canalizare prea curând.

Acesta este doar un aspect, pentru că pierderi considerabile înregistrează și firmele care ar fi prins lucrări în cadrul contractului de peste 300 de milioane de euro.

După fuga coruptului Arsene, Consiliul Județean Neamț a încăput pe mâna lui Ion Asaftei, un personaj acuzat de autorități că și-a devalizat firmele. Chiar și în aceste condiții, a fost pus șef peste un buget de sute de milioane de euro. Acum, Asaftei candidează pentru un mandat de consilier județean pe listele PSD.

În concluzie, în ultimii ani, județul Neamț nu a cunoscut dezvoltarea, așa cum era de dorit și așa cum au promis decidenții, ci, cu mici excepții (drumurile județene), aproape totul a rămas încremenit la nivelul anului 2016, când infractorul Arsene de la PSD a preluat președinția Consiliului Județean Neamț.

Harpa și Arsene, vechi prietenii

Daniel Harpa, actualul președinte al PSD Neamț și candidatul acestui partid la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, speră să ajungă pe scaunul infractorului Arsene, cel care l-a ajutat să intre în politică în urmă cu mai bine de 10 ani.

De fapt, prietenia celor doi, ambii din Târgu-Neamț, este cunoscută și puțini sunt cei care cred că nu mai colaborează și în prezent, chiar dacă Arsene este fugar prin Italia.

Harpa este primar al orașului Târgu-Neamț, demnitate pe care o deține din 2012.

Este căsătorit și are 2 copii, soția sa, Nadia, fiind șefa Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț, funcție obținută cu sprijin politic. Locuind în Târgu-Neamț, directoarea CJAS face naveta din orașul de domiciliul la sediul din Piatra-Neamț al instituției, adică la aproape 50 de km depărtare.

Este cunoscut faptul că nu respectă programul de muncă, din cauza întârzierilor, spun gurile rele.

De cealaltă parte, liberalul George Lazăr, în prezent, secretar de stat la Ministerul Energiei, are o importantă experiență în administrația publică locală. A fost viceprimar al muncipiului Roman și, preț de două mandate, prefect al județului Neamț. În prezent este secretar de stat la Ministerul Energiei.

Are doi copii, iar soția sa deține un PFA.

Candidații înscriși în cursa pentru președinția Consiliului Județean Neamț:

  • George Lazăr – PNL
  • Daniel Vasilică Harpa – PSD
  • Sorin Lavric – AUR
  • Lucia Melinte – Partidul Socialist Român
  • Raluca Cucu – Partidul Alternativa Dreaptă
  • Apostol Maria – Alianța Dreapta Unită (USR)
  • Neguriță Claudiu Ștefan – SOS

 

Bătălia pentru Primăria Piatra-Neamț

O bătălie electorală interesantă va fi și cea pentru Primăria Piatra-Neamț, municipiu reședință de județ. Mâine, la vot sunt așteptați 90.997 de alegători înscriși pe listele electorale, însă este greu de crezut că prezența va depăși 50%.

În competiție au intrat 11 candidați, dintre care trei sunt independenți.

Lupta se va da, cel mai probabil, între Andrei Carabelea, actualul primar al orașului (PNL), și Adrian Niță, candidat PSD.

Andrei Carabelea a plecat la drum cu un mare minus, respectiv lucrările neterminate din oraș care, de mai bine de un an, creează disconfort,  scoțându-i din sărite pe pietreni. Subiectul a fost folosit ca armă electorală de aproape toți contracandidații, inclusiv de Niță.

Un alt punct negativ în cazul lui Carabelea este faptul că nu a reușit să explice din timp pietrenilor care au fost cauzele care au dus la întârzierea finalizării proiectului de pe bulevardele Traian și Decebal. În cazul lui Carabelea mai trebuie ținut seama de un aspect, respectiv de sfătuitorii de taină care, de cele mai multe ori, l-au învățat prost. Acum, lui Carabelea nu-i rămâne decât să se roage la Cel de Sus să nu plouă azi și mâine în Piatra-Neamț. În caz contrar, s-ar putea să aibă o problemă serioasă cu pietrenii care vor fi nevoiți să înoate prin noroi până la secțiile de votare.

Niță, implicat în multe acțiuni suspecte

Despre Adrian Niță, fost prefect al județului până de curând, sunt informații privind implicarea în diferite acțiuni dubioase. Spre exemplu, în timpul anchetei de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț,ex-directorul Morenciu le-a spus procurorilor că Niță a intervenit pentru un candidat. Nu știm dacă informația, negată de Adrian Niță, a făcut sau face obiectul unei anchete penale.

Știm cu certitudine că Niță a fost mâna dreaptă a infractorului Ionel Arsene.

Despre Adrian Niță, care, înainte de a se înscrie în PSD a mai trecut pe la PDL și M10, atacul.ro a scris numeroase articole în ultimii ani.

Una dintre dezvăluirile noastre a fost cea cu privire la achiziția, de către firma Publiserv SA (al cărei director era Niță) a unei rable de la firma familiei lui Vasile Panaite, și el candidat la funcția de primar din partea PPUSL.

Și nu a fost singura afacere suspectă pe care Publiserv a făcut-o cât Niță a fost director acolo. Achizițiile făcute de Publiserv de la o firmă controlată de Oana Bulai, acum deputat PSD de Neamț, fostă iubită a lui Niță, au fost prezentate pe larg de atacul.ro.

În vara anului 2022, Niță a fost obligat să returneze firmei Primăriei Piatra-Neamț o importantă sumă de bani, după ce a pierdut un proces în instanță.

De asemenea, atacul.ro a scris despre legăturile pe care Bulai & Niță le aveau cu o firmă din Galați care a executat o serie de lucrări pentru Consiliul Județean Neamț, dar și pentru alte instituții publice din județ. Unul dintre asociații firmei gălățene a fost coleg de facultate cu Niță.

În perioada în care era angajat la CJ Neamț și mâna dreaptă a infractorului Arsene, Niță a avut grijă de imaginea condamnatului fugar.

Independenți – surpriză

În lupta pentru funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț, un cuvânt de spus îl vor avea și candidații independenți.

Florentina Luca-Moise, candidat pentru funcția de prima al orașului Piatra-Neamț din poziția de independent, a reușit să surprindă în momentul în care s-a decis să intre fără nicio susținere politică în această cursă, pe ultima sută de metri. Fost „general” la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Luca-Moise se bucură de notorietate la nivel local, mai ales că o bună perioadă a fost președintă a organizației PSD Piatra-Neamț, iar în acest moment este viceprimar al orașului Piatra-Neamț.

Florentina Luca-Moise are șanse mari să obțină multe voturi nu numai de la foștii ei colegi de partid, dar și de la simpatizanții PSD-ului. În acest context, de „suferit” ar avea candidatul Adrian Niță. Oricum, nu puțini sunt cei care afirmă că Florentina Luca-Moise va obține un rezultat bun la aceste alegeri.

Alin Lehăduș, fost viceprimar de Piatra-Neamț, ales când era membru Pro România, se numără și el printre candidații independenți pentru postul de primar al orașului.

Cei 11 candidați pentru fotoliul de primar al orașului Piatra-Neamț:

  • Andrei Carabelea – PNL
  • Adrian Niță – PSD
  • Marius Vasile Apopei – AUR
  • Vasile Babătă – România Socialistă
  • Constantin Băltog – Partidul Progresist
  • Vasile Panaite – PPUSL
  • Marius Loredan Popa – SOS
  • Mihaela Tatomir – ADU (PMP)
  • Alin Lehăduș – independent
  • Florenita Luca- Moise – independent
  • Diana Nicoleta Acatrinei – independent

 

Bătălia pentru Primăria Roman

O altă luptă electorală importantă se va da la Roman, acolo unde, pentru funcția de primar, candidează patru persoane.

Creditați cu cele mai mari șanse sunt Laurențiu Leoreanu (PNL) și Lucian Micu (PSD). Cei doi au fost colegi de partid până acum 4 ani, când Micu nu a mai putut candida din pricina unei interdicții din motive de integritate. Era înscris deja în PSD când a aflat că nu poate candida. Micu a deținut funcția de primar al Romanului în perioada 2017 – 2020. În noiembrie 2020, când 10 bolvani au murit în incendiul de la ATI Piatra-Neamț, Lucian Micu era managerul SJU Neamț. Fusese numit de puțin timp la conducerea spitalului, însă asta nu i-a fost de ajutor. 

În prezent, Lucian Micu, care se consideră nevinovat, este vizat în ancheta penală privind incendiul de la Secția ATI.

Laurențiu Leoreanu este deputat PNL de Neamț și a mai ocupat funcția de primar al orașului Roman în perioada 2008 – 2017. În ultimul său mandat de primar al orașului Roman, l-a avut ca viceprimar pe Lucian Micu.

Candidații pentru funcția de primar a municipiului Roman:

  • Lucian Micu – PSD
  • Cosmin Gabriel Ancuța – USR
  • Laurențiu-Dan Leoreanu – PNL
  • Nadia Lenuța-Moldovanu – SOS

Bătălii interesante vor fi și în celelalte orașe, dar și în comunele județului. Cu siguranță, nu vor lipsi nici suprizele, așa cum s-a întâmplat la fiecare scrutin electoral.

Daniel MURARU

Citește și:

ARSENE, PREȘEDINTELE CJ NEAMȚ, CONDAMNAT LA 6 ANI ȘI 8 LUNI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE PENTRU CORUPȚIE. SENTINȚA ESTE DEFINITIVĂ

Arsene, tupeu de infractor! A fugit în Italia cu tot cu numărul de telefon primit de la Consiliul Județean Neamț

Incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț, 3 ani de anchete și niciun vinovat

Fanfaronii din PSD promit spital nou. În același timp, în SJU Piatra-Neamț se moare cu zile. Focare de infecții cu Klebsiella pneumoniae și Clostridium difficile. Bolnavii fug, deznădăjduiți, în alte județe

Prăbușirea podului de la Luțca. FOTO&VIDEO realizate înainte de dezastru. Șeful de la Inspecția în Construcții Neamț, despre elementul desprins, în luna martie, din pod: „Era decorativ!”

Spitalul modular de la Lețcani – milioane de euro risipite. Prețuri colosale pentru containere. Unele au ajuns la Iași degradate și fără componente. Neregulile din declarația de conformitate

Eșec răsunător al Apa Serv SA. Adio, POIM! De ce este aproape imposibilă accesarea celor peste 300 de milioane de euro – bani europeni

Asaftei, noul vice al CJ Neamț, și-a devalizat firmele. A cumpărat un beci pe care l-a vândut societății sale cu un preț de 21,8 ori mai mare

Morenciu, la DNA: Prefectul Niță i-a cerut să ajute un candidat la examen. Mesajul, transmis printr-un bilețel

Niță și „Piti” vor la primărie. Coțcăria care va rămâne în istoria orașului Piatra-Neamț

Niță, prefectul PSD de Neamț, cu soție judecător, este dator vândut pietrenilor

(DOCUMENT) Publiserv SA, furnizor de parale pentru Oana Bulai, mâna dreaptă a șefului CJ Neamț

Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

VIDEO. BMW-ul lui Arsene, depășire criminală. Mașina aghiotantului Niță, aceeași manevră

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.