Spitalul modular de la Lețcani – milioane de euro risipite. Prețuri colosale pentru containere. Unele au ajuns la Iași degradate și fără componente. Neregulile din declarația de conformitate

2
5586

Achiziționarea spitalului modular, în primăvara-vara anului 2020, în plină pandemie de Covid-19, de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” Iași, cu banii asigurați de consiliile județene din Iași și Neamț, reprezintă unul dintre cele mai mari tunuri financiare date în ultimii ani.

Afacerea, care a costat 13 milioane de euro, din care aproximativ 3,5 milioane de euro a fost contribuția Consiliului Județean Neamț, a ținut prima pagină a ziarelor, iar instituțiile de control ale statului (Curtea de Conturi, DSP, Corpul de Control al Ministerului Sănătății) au făcut verificări în urma cărora au fost constatate o serie de ilegalități. Ulterior, pe fir a intrat și Direcția Națională Anticorupție, care nu a finalizat încă ancheta.

Spitalul modular, amplasat la Lețcani-Iași, ar fi trebuit să ușureze munca autorităților în lupta cu Covid-19. Numai că spitalul a funcționat foarte puțin timp, din cauza problemelor care au apărut. Sistemul medical mobil nu a rezistat temperaturilor negative, iar o parte din aparatura medicală, în special ventilatoarele marca „Ventilator”, fabricate în China, s-a defectat.

În concluzie, cele 13 milioane de euro au fost aruncate pe Apa Sâmbetei. Spitalul mobil este, în prezent, în conservare, iar containerele, în plin proces de degradare.

Între timp, pe rolul diferitelor instanțe de judecată se află procesele în care ADI „Euronest” Iași a contestat sancțiunile aplicate de autorități ca urmare a neregulilor constatate la spitalul modular. Într-un astfel de proces, în care ADI „Euronest” a contestat amenda  primită de la Curtea de Conturi, Curtea de Apel Suceava a casat sentința Tribunalului Iași și a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Botoșani. „Euronest” pierduse procesul în primă instanță, la Tribunalul Iași, după care a atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Iași. Procesul a fost strămutat, ulterior, la Curtea de Apel Suceava care a casat sentința Tribunalului Iași și a trimis cauza spre rejudecare.

Prețuri colosale

În martie 2021, publicația atacul.ro a solicitat Asociației „Euronest”  informații cu privire la suma totală plătită pentru echipamentele medicale ce au intrat în dotarea spitalului modular de la Lețcani, câte aparate medicale au intrat în dotarea spitalului, prețul/bucată etc.

Deși Alina Popa, directoarea ADI „Euronest” a promis că va furniza toate informațiile solicitate, aceasta nu le-a mai trimis nici până în ziua de azi, ceea ce induce suspiciuni.

Recent, atacul.ro a intrat în posesia unor informații interesante vizavi de prețurile/bucată a containerelor și aparaturii medicale, care nu poate fi identificată după marcă, întrucât nu sunt date în acest sens. Ceea ce se știe este că aparatura medicală a fost produsă în China și a fost achiziționată de producătorul turc al spitalului modular.

Pentru cei care au uitat, ADI „Euronest” a trimis-o în Turcia pe Alina Popa, ca să se intereseze de saloane de reanimare pentru bolnavii de Covid-19.

Surse demne de încredere, care dețin informații despre această investiție, afirmă că „producătorul containerelor, societatea turcească SDI Global LLC , putea comercializa containerele în România numai pe baza unei declarații de performanță sau a unei declarații de conformitate pentru containere, dosarul tehnic, instrucțiunile privind utilizarea în limba română și alte documente”.

În declarația de conformitate, din 24 august 2020, a producătorului turc SDI Global LLC, este menționat greșit/fals conformitatea containerelor cu standardul TS EN 1004, care se referă la schelele mobile folosite în construcții. În România, echivalentul standardului TS EN 1004 este SR EN 1004 (schele mobile pentru construcții). De asemenea, marcajul CE aplicat este unul care ar trebui să ridice suspiciuni.

În declarația de conformitate este menționată Directiva europeană 89/106/EEC, abrogată în prezent și înlocuită cu Regulamentul 305/2011. Directiva 89/106/EEC urmărea să elimine barierele tehnice din calea comerțului cu produse pentru construcții între statele membre ale UE.

Informațiile noastre arată că dosarul tehnic, instrucțiunile în limba română nu au fost trimise nici până în prezent.

Persoane care au avut acces la informațiile oferite de producătorul turc celor de la ADI „Euronest”, afirmă că, din specificațiile containerelor, acestea au fost proiectate pentru acțiunile din zăpadă, vânt, cutremur și pentru zona climatică (n.r. climă mediteraneană) din Turcia, nu pentru zona Iași.

Containere degradate, fără componente

De asemenea, din procesele verbale de recepție rezultă că unele containere au ajuns la Iași deja degradate, iar în cazul altora, lipseau componente, deși erau prevăzute în oferta furnizorului și în caietele de sarcini. Din partea Consiliului Județean Neamț, procesele verbale de receptive au fost semnate de Dan Vasile Constantin, la acea data consilier personal al lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Nu se știe clar dacă producătorul turc a reparat containerele degradate sau dacă a trimis la Iași componentele lipsă.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este cel referitor la planșele pentru instalații electrice nesemnate de nimeni și aproape ilizibile.

În plus, producătorul turc nu ar fi  trimis nici planșele pentru containere și pentru instalații interioare de ventilații-climatizare, apă, canalizare.

Procurorii au de clarificat dacă folosirea siglei NATO în documentele producătorului este justificată, pentru că există suspiciuni că organizația nord-atlantică nu a cunoscut și nu a avizat aceste containere și nici producția lor de către firma SDI Global LLC.

În ceea ce privește costul per container și cel al echipamentului medical, informațiile din facturi sunt elocvente. Vorbim despre sume de zeci de mii de euro și chiar peste 100.000 de euro pentru un singur container, dar și de prețuri de infarct la aparatura medicală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De altfel, atacul.ro a scris despre ventilatoarele care au intrat în dotarea acestui spital modular, care, la producătorul chinez, costau câteva mii de euro, iar în facturi apăreau cu prețuri de zeci de mii de euro.

Există voci care afirmă că cele 13 milioane de euro, folosite pentru a achiziționa acest spital modular, puteau fi folosite la construcția unui spital de 100 de paturi din cărămidă și beton. Dar decidenții celor două județe, Iași și Neamț, au considerat că e mai bun un spital de campanie.

Containerele nu au fost construite să facă față climei din Moldova, ceea ce s-a și văzut când, la primele temperaturi negative, spitalul a fost închis.  

De asemenea, containerele au uși culisante care se pot bloca, iar în lipsa ferestrelor, cei din interior ar rămâne blocați. Acesta a și fost motivul pentru care ISU Iași nu a avizat funcționarea acestui spital modular.

Informațiile deținute de atacul.ro arată că toate containerele sunt dotate cu instalații de climatizare-ventilare pentru clima din Turcia, mult mai blândă decât în zona Iașului.

D. MURARU

Citește și:

Rețeta jafului de la Unifarm, aplicată și la Lețcani. Atacul.ro și Curtea de Conturi au găsit ventilatoare medicale la prețuri mult mai mici

Spitalul mobil de la Lețcani, o afacere care duhnește. Raportul Curții de Conturi a rămas în picioare după primul atac în instanță

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 11 ianuarie, 2023 at 17:38 Răspunde

    Fapte nu vorbe tataica,s-au ”ocupat” impostorii si hotii din PSD fara meserii si drept rezultat cetatenii fara creier din tara/judetul asta au fost furati de cateva milioane de euro.Pe prosti, nu-i intereseaza decat manelele si sa sparga seminte.
    Ce mai conteaza cateva milioane la cele zeci de milioane furati cu PNDL?
    Datoria tarii a ajuns la 150 miliarde euro,toti furati de PSD/PNL.In aceasta datorie se regasesc si banii furati cu ”spitalul ”de la Letcani/PNDL/pensii speciale/militare/salariile bugetarilor fara numar.
    Pe prostii mancatori de seminte nu-i intereseaza ca vor plati toate aceste hotii colosale pana la ultimul leut,iar”specialii”iesiti la pensia de mii de euro,se vor ”relaxa”la 40 de ani uitandu-se la prostii prostilor care vor lucra ca sclavii pana vor muri sa-i plateasca.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.