Morenciu, la DNA: Prefectul Niță i-a cerut să ajute un candidat la examen. Mesajul, transmis printr-un bilețel

7
4947

Numele comisarului șef Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere Neamț, nu este singurul care apare în ancheta procurorilor DNA privind șpăgile de zeci de mii de euro, de la Ambulanța Neamț, oferite de mai mulți candidați pentru a promova examenele de titularizare pe posturile ocupate fără concurs în pandemie.

În timpul cercetărilor, Dan Morenciu, fostul director al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, le-a spus procurorilor că și prefectul de Neamț, Adrian Niță, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a intervenit pentru un candidat, metoda folosită fiind aceeași ca și cea a ofițerului de poliție.

Întrebat de procurori dacă i-a cerut asistentei șefe Luminița Rozoschi, membră în comisia de examinare a ambulanțierilor, să-l sprijine la examen pe candidatul Ionuț Țepeș, Morenciu a spus DA. Dezvoltând, Morenciu le-a povestit anchetatorilor că i-a transmis asistentei Rozoschi un bilețel pe care era menționat numele candidatului Ionuț Țepeș. Întrebat de la cine a primit biletul, Morenciu a spus că de la prefectul Adrian Niță, care i-a solicitat să-l ajute pe candidatul al cărui nume era menționat în bilet, respectiv pe cel al lui Ionuț Țepeș. Răvașul a fost înmânat asistentei Rozoschi, cel mai probabil în timpul examenului.

Dacă se va dovedi că cele relatate de Morenciu sunt reale și dacă Rozoschi a păstrat biletul, iar procurorii l-au găsit și vor dovedi ca aparține prefectului Niță, atunci acesta va avea o mare problemă.

Contactat de atacul.ro, prefectul Adrian Niță a negat că i-a dat vreun bilețel lui Morenciu și a precizat că nu-l cunoaște pe Ionuț Țepeș. De asemenea, prefectul a mai spus că nu are cunoștință ca numele său să apară în ancheta DNA.

„Nu, nu l-am rugat (n.r. pe Morenciu să-l ajute pe Țepeș). Mai mult decât atât, pe domnul Morenciu l-am anunțat să aibă grijă, pentru că existau niște zvonuri prin oraș despre neregulile de acolo. Nu știu despre niciun bilețel”, a declarat prefectul Adrian Niță (foto).

Contactat, Ionuț Țepeș a spus că nu-l cunoaște pe prefect și a negat orice implicare a acestuia ori a oricărei alte persoane în favoarea sa la examenul din luna mai. În plus, a declarat că nu-l cunoaște pe Adrian Niță. Țepeș nu-și explică cum au apărut aceste informații și afirmă că a promovat examenul „pe bune”.

Nu știm ce au făcut procurorii DNA cu această informație, dacă au valorificat-o și au întocmit un dosar penal pentru trafic de influență, așa cum nu știm nici dacă informațiile despre intervenția comisarului șef Mavriș fac sau nu obiectul vreunei anchete. În cazul lui Mavriș, care va ieși la pensie în aceste zile, procurorii au găsit bilețelul în mașina lui Morenciu.

Ce au găsit procurorii în mașina lui Morenciu

Așa cum se știe foarte bine, la domiciliul și în mașina lui Morenciu (foto), procurorii au găsit importante sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, primite de la candidații care își cumpăraseră posturile de ambulanțieri și asistenți.

În data de 18 mai 2022, Morenciu (foto) a primit, pe o stradă din orașul Piatra-Neamț, de la asistenta Elena Preda suma de 40.000 euro, adică șpaga oferită de 9 candidați.

Așa cum se procedează în astfel de situații, anchetatorii au efectuat percheziții la domiciliul lui Morenciu, dar și în mașina acestuia, o Dacia Logan. Pe lângă suma de bani, procurorii au găsit și probe extrem de folositoare, adică înscrisuri cu numele candidaților la cele două examene – de ambulanțieri și asistenți medicali.

De asemenea, au fost găsite probe privind implicarea unor persoane din exteriorul SAJ Neamț, oameni cu influență, care aveau interes ca anumiți candidați să promoveze examenele.

Una dintre persoanele care ar fi intervenit pe lângă directorul șpăgar Morenciu pentru ca un concurent să promoveze examenul a fost Mihai Mavriș, șeful Poliției Rutiere Neamț.

Polițistul i-ar fi dat lui Morenciu un bilet pe care era scris numele unui concurent  (Constantin Botescu),  angajat, fără concurs, ca ambulanțier la stația SAJ Roman la începutul pandemiei.

Ofițerul i-ar fi transmis lui Morenciu că Botescu este cumnatul lui și că-l roagă să-l ajute la examen.

Neinspirat, directorul Morenciu a lăsat biletul în mașină, unde a și fost găsit de procurori în timpul percheziției.

În fața anchetatorilor, șeful SAJ Neamț ar fi declarat că nu a primit bani de la Botescu și nici nu ar fi vorbit cu cei din comisia de examinare ca să-l promoveze.

Cert este că Botescu a promovat examenul, iar numele lui nu pare pe lista celor trimiși în judecată, semn că procurorii nu au găsit probe care să confirme că ar fi dat șpagă. Probabil că nu a dat, cuvântul lui Mavriș, mare șef la Poliția Rutieră, cântărind greu în fața membrilor comisiei de examinare.

Comunicatul DNA din 25 octombrie:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,  sub control judiciar, a inculpatului MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale),  și în stare de libertate a inculpaților:

COJOCARIU MIHAIELA, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

PREDA ELENA, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

DOARBEȘ IONUȚ, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

EPANU MAGDALENA, CIOBANU IULIANA, LUPU AUREL, MOVILĂ CRISTIAN, CRISTESCU CONSTANTIN, RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, ALEXA DANIELA, VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN, TRĂSCĂOANU-STOIAN IOAN, PÎNTEA LUIZA-MARIANA, MARELE OCTAVIAN, la data faptelor angajați în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.
În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.
În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.
În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).
În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro.
Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.  În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.

În prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Ochi de soim 30 noiembrie, 2022 at 13:05 Răspunde

    Cam multi dacă în implicarea lui Nita in aceasta afacere! O fi pereche cu sondajele galbenilor care îl dau câștigător pe Carabelea in lupta cu oricare psdist pentru scaunul de primar de Piatra Neamț din 2024. Sa stea liniștit Carabelea va avea și el și trupa de la ciuma galbena adversar pentru primărie ca la carte, grija mare la mizeriile de lucrări ce se fac prin cu sfidarea oricărei legalități și norme de bun simt. Șeful lui de la Digitalizare BANCOREX pe nume Burduja l-a pus sa se ia în bere cu din Gigi Jeg Pinalti primul binefăcător al primarului Carabelea fost oenghist userist de doi bani.

  2. Biletzel 1 decembrie, 2022 at 06:01 Răspunde

    Interesant! Prefectul ii spune lui nenea cu șpaga să aibă grijă… he,he… nene Iancule!
    Nu se cunosc, n-au mâncat usturoi, dar au grijă unii de alții.
    Rămâne, totuși, o întrebare: când chemăm ambulanța suntem în siguranță?

  3. Stelian Aldea 1 decembrie, 2022 at 06:21 Răspunde

    Nu-i stricati cv-ul lui Mavris. El, ca orice militian(mai ales rutierist), care se respecta, se pregatea sa candideze la o functie de primar. Nu conteaza unde, primar sa fie, daca nu, macar consilier, ca are exemple muuulte de urmat.

  4. Titi 1 decembrie, 2022 at 16:10 Răspunde

    Normal că este adevarat. Si (***) trimitea biletul la Zâna Blonda cu preferințele lui, si fostul sef Upu TgNeamt ală cu filmele pornache si cu Bruce Lee, si seful centrului MAI…etc. Erau bani siguri, fără frică de mită, pentru că oricum dădeau bani, doar că dădeau prin recomandare…….ca sa fie sigur. Alo, chiar nu știa DNA cum se fac jocurile de 8 ani la Ambulanța Neamt???

  5. FLORIN 1 decembrie, 2022 at 16:31 Răspunde

    Ce sanse sunt ca un personaj sa aiba 3 dosare penale si sa fie cinstit?ZERO
    Ce sanse sunt ca aceste dosare sa fi fost” inchise” la”comanda”de coruptii de la ”militia”judiciara care s-au”ocupat”de ele si Parchetul de 2 bani din Neamt,adica smenarii Judetului cu salarii aberante care ies la pensie ”speciala” halucinanta la 40 de ani,dupa o viata profesionala in care au facut numai trafic de influenta,smenuri si au inchis dosare la comanda ?MAXIM

    Problema in judetul Neamt este coruptia endemica din Politie si Parchet/Tribunale adica caracatita mafiota care bagatelizeaza dosare,musamalizeaza cazuri si compromit dosare pentru ai face scapati pe acesti infractori care conduc Judetul Neamt.

    DNA Bacau in PRIMUL rand ar trebui sa verifice aceste structuri esuate de coruptie care sunt cauza principala de disolutie a statului Roman,a saraciei si a inapoierii acestei tari.

  6. Ochi de soim 1 decembrie, 2022 at 16:38 Răspunde

    Ion nume de apa Ion nume de pământ Ion nume de galben dar mai ales Ion nume de argat galben! Problema este că eu am învățat să scriu matale învață să citești neicusorule puicusorule. Am spus că este bine sa vedem ce va decide ancheta în legătură cu prefectul Nita, după care ești liber până și ” matale” sa te exprimi in scris sau prin viu grai, adică oral, poate ai auzit de literatură transmisa pe cale orala, folclorul Ioane nume de argat. De asemeni am spus că este bine sa nu credem toate făcăturile jenante ale adversarilor politici gen PNL ,care aruncă pe piata sondaje care îl creditează pe Carabelea cu niste fantasmagorice castiguri la viitoarele alegeri la Primăria municipiului Piatra Neamț. Mai ales că musiu Carabelea bate pavele la Favele in Dărmănești și centru in luna decembrie in cea mai grosolană sfidare a celor care l-au votat. Capisci don Ion!?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.