Niță, prefectul PSD de Neamț, cu soție judecător, este dator vândut pietrenilor

4
4159

„Salut! Eu sunt Adrian Niță și o mare parte din voi mă știți ca și cel care a hrănit lebedele astea…”. Așa începea actualul prefect de Neamț, Adrian Niță, un live pe Facebook, pe data de 15 iulie 2017, când noul Consiliu de Administrație de la Publiserv îl revocase din funcția de director, în urma reconfigurării majorității din Consiliul Local Piatra-Neamț. Probabil că, între timp, fostului șef de la Publiserv, în prezent, prefect din partea PSD, Adrian Niță, i-a cam pierit zâmbetul pe care îl afișa în urmă cu aproape 5 ani, la cheful în care îi transmitea, prin cântec și voie bună, mesaje care-l vizau pe primarul de la acea vreme, Dragoș Chitic, văzut ca principal responsabil al schimbării sale.

Despre live-ul lui Adrian Niță, a scris tvmneamt.ro (vezi video AICI)

Acum, Niță are toate motivele să fie trist și ar trebui să-și ceară scuze pietrenilor, plătitori de taxe și impozite, pentru faptele la care s-a dedat cât timp a fost director la Publiserv SA, companie a municipalității. Niță a încasat ilegal sume de ordinul zecilor de mii de lei, pe care instanța l-a obligat să-i returneze. Decizia judecătorilor este definitivă.

Cu siguranță, pe reprezentantul guvernului în teritoriu, garant al aplicării și respectării legii, dacă nu va returna banii, îl va trage de mânecă soția, care este judecător la Tribunalul Neamț și știe ce implică nerespectarea unei sentințe.

Tot în perioada în care Niță a fost director la Publiserv, firma a cumpărat, cu aproape 15.000 de euro, o basculantă DAF cu volan pe dreapta (foto), un adevărat ciur care a mai înghițit câteva mii de euro pentru a deveni funcțional. Achiziția a fost făcută de la Izopoint SRL, firmă controlată de Vasile Panaite, zis Piti, fost prefect de Neamț, prieten bun cu Niță.

Afacerea a fost investigată de procurori/polițiști, iar dosarul a fost clasat. Oamenii legii au considerat că e corect să dai 15.000 de euro pe un jaf de mașină, ca DAF-ul cumpărat de Publiserv de la Piti. Anterior investigării acestei afaceri, inspectorii fiscali cu constatat un lucru interesant – „contractele de furnizare privind achiziția a două autoutilitare (pe lângă DAF, firma primăriei a mai cumpărat o autoutilitară Fiat) de la SC Izopoint SRL în valoare totală de 98.656 lei, nu conțin semnătura reprezentanților Publiserv SRL SA, în calitate de „cumpărător”, atrăgând nulitatea acestuia

Această deficiență, afirmă inspectorii fiscali, „nu a împiedicat acordarea vizei de control preventiv pe facturile de cumpărare, nerespectându-se de către persoana responsabilă cu exercitarea controlului financiar preventiv a obligației ce îi revenea conform legii”

Toate aceste aspecte nu au contat în fața anchetatorilor. Polițistul care a instrumentat dosarul a propus clasarea cauzei, iar procurorul a fost de acord. În consecință, achiziția jafului  de către Publiserv la un preț de-a dreptul nesimțit a fost una în regulă, dacă e să ne raportăm la soluția pronunțată în dosar. Interesant este că experții au evaluat cele două mașini la nici 3.000 de euro. Dar nici asta nu a contat!

Niță Trebuie să returneze Publiservului zeci de mii de lei

Adrian Niță a fost numit director la Publiserv SA în septembrie 2016, după alegerile locale din acel an. Numirea a venit în condițiile în care Niță făcuse campanie electorală în calitate de președinte la M10, partidul Monicăi Macovei, susținând-o pentru funcția de primar la Piatra-Neamț pe Ana Monda, condamnată, între timp, pentru corupție.

În campanie, Niță, care era iubitul Oanei Bulai, mâna dreaptă a lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, l-a atacat puternic pe candidatul Dragoș Chitic, care nu avea să uite atitudinea fostului său coleg din PDL.

După alegeri, Adrian Niță a fost numit, pe mâna PSD, șef la Publiserv, funcție pe care a ocupat-o până la mijlocul lunii iulie 2017, la debarcarea sa contribuind și primarul Chitic, care fusese ținta lui Niță în campanie.

De atunci, Niță și Monda au rămas fideli PSD.

După condamnarea pentru corupție, infractoarea Monda și-a pierdut funcția de director general la Drupo SA (firmă a CJ-ului), însă a fost numită într-o altă funcție de conducere, special înființată pentru ea.

În perioada septembrie 2016 – iulie 2017, cât Niță a fost director la Publiserv, societatea a făcut obiectul unor controale efectuate de auditorii Camerei de Conturi și inspectorii ANAF. Concluziile au fost că mai mulți directori ai Publiserv și membri ai CA-ului au încasat diverse sume de bani pe nedrept (premii, tichete de masă, tichete cadou etc). Toți au fost puși, inclusiv Niță, să returneze sumele.

Reprezentanții Publiserv s-au adresat instanței solicitând atragerea răspunderii administratorilor.

După doi ani de procese, judecătorii s-au pronunțat și i-au obligat pe pârâți să returneze banii pe care i-au încasat pe nedrept.

În dosarul 972/103/2020, Tribunalul Neamț l-a obligat pe Adrian Niță să plătească reclamantei suma de 12.925 lei (fond de reprezentare, premii și majorări de întârziere), plus 1.687 lei cheltuieli de judecată.

„Obligă pe pârâtul Niţă Vasile Adrian să achite reclamantei următoarele sume: 1559 lei, reprezentând fond de reprezentare (1380 lei) şi majorări de întârziere (179 lei); 11366 lei, reprezentând premii (10058 lei) şi majorări de întârziere (1308 lei)”, se arată în decizia instanței din 17 februarie 2021.

Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, care a respins, în septembrie anul trecut, apelurile făcute de trei pârâți, printre care și Niță.

Într-un alt dosar, 973/103/2020, în care au fost dați în judecată mai mulți foști membri de CA și foști directori, inclusiv Adrian Niță, Tribunalul Neamț i-a obligat pe unii dintre ei să achite Publiservului sume consistente: Elena Boengiu și Augustin Corfu – 14.340 lei, contravaloare premiu; Adrian Vasile Niță și Maria Țibichi – 21.510 lei etc.

Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Bacău, care a emis o hotărâre definitivă luna trecută, prin care Niță, Boengiu și Corfu au fost obligați să plătească contravaloarea premiilor încasate. În plus, Boengiu și Niță vor plăti, în solidar, firmei Publiserv sumele de 30.000 de lei, respectiv 20.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor amenzi. Maria Țibichi a fost obligată să achite firmei Publiserv suma de 24.013 lei cu titlu de despăgubiri. Totodată, celelalte decizii ale instanței apelate au rămas valabile.

„Admite apelurile. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Respinge, ca nefondată, acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Ciobanu Valentin şi înlătură obligaţiile stabilite în sarcina acestuia. Obligă pârâţii Boengiu Elena, Corfu Augustin şi Niţă Vasile Adrian să plătească reclamantei sumele nete reprezentând contravaloarea premiilor încasate. Obligă pârâţii Boengiu Elena şi Niţă Vasile Adrian să plătească, în solidar, reclamantei sumele de 30.000 lei, respectiv de 20.000 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor aplicate prin procesele-verbale de constatare şi sancţionare contravenţională seria IEF-IS nr. 0200346/12.12.2018, respectiv seria IEF-IS nr. 0200348/12.12.2018. Obligă pârâta Ţibichi Maria să plătească reclamantei suma de 24.013,22 lei, reprezentând despăgubiri. Respinge, ca inadmisibil, motivul de apel formulat de către reclamanta Publiserv S.A. cu privire la nesoluţionarea capătului 7 din acţiunea introductivă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Compensează cheltuielile de judecată din apel, reprezentând taxa judiciară de timbru. Obligă apelanţii pârâţi Boengiu Elena, Niţă Vasile Adrian şi Ţibichi Maria să plătească fiecare reclamantei câte 500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel cu titlu de onorariu de avocat. Obligă apelantul pârât Corfu Augustin să plătească reclamantei 300 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel cu titlu de onorariu de avocat. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 402 teza finală Cod procedură civilă, azi, 10.05.2022”, se arată în decizia Curții de Apel,  din mai 2022 – dosarul 973/103/2020.

În total, actualul prefect al județului Neamț are de achitat către Publiserv aproximativ 60.000 de lei, bani pe care, așa cum au constatat judecătorii, i-a încasat ilegal.

Managament defectuos, premiat regește

Inspectorii fiscali au constatat că șefii de la Publiserv și-au acordat premii substanțiale, în condițiile în care nu au fost atinși indicatorii de performanță. Ba mai mult decât atât, cei care au făcut control la Publiserv vorbesc, cel puțin pentru anul 2016, de un management defectuos.

În urma controlului efectuat s-a constatat că, în anul 2017, au fost acordate premii în valoare totală de 71.700 de lei (brut) , pentru „îndeplinirea obiectivelor și criteriilor de performanță în anul 2016. Au beneficiat de aceste premii: directorul interimar Adrian Niță – 21.510 lei; directorul economic Maria Țibichi – 21.510 lei; directorul general Eena Boengiu – 14.340 lei; Augustin Corfu – 14.340 lei”

Inspectorii fiscali au identificat mai multe deficiențe în acordarea acestor premii. De exemplu, din referatele pe baza cărora s-a luat decizia ca directorii să fie premiați „nu rezultă modul în care au fost îndeplinite în anul 2016 obiectivele stipulate în anexa la contractele de mandat, respectiv îmbunătățirea poziției pe piață (atragerea de noi clienți în vederea asigurării resurselor bănești); îmbunătățirea calității serviciilor prestate și a competitivității (creșterea investițiilor și calificarea personalului); adaptarea la condițiile pieței libere (orientarea activităților în condiții de concurență)”

„Menționăm că managementul defectuos exercitat de conducerea operatorului economic în anul 2016 este confirmat atât de auditorii externi din cadrul Camerei de Conturi Neamț cât și de inspectorii AJFP Neamț”, se arată în Raportul de inspecție economic-financiară.

Daniel MURARU

Citește și:

Ciururile ex-prefectului „Piti”, cumpărate de Publiserv cu 25.000 de euro, evaluate de experți la nici 3.000 de euro

Ciururile ex-prefectului „Piti”, cumpărate de Publiserv cu 25.000 de euro, evaluate de experți la nici 3.000 de euro

(DOCUMENT) Publiserv SA, furnizor de parale pentru Oana Bulai, mâna dreaptă a șefului CJ Neamț

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. FLORIN 23 iunie, 2022 at 16:18 Răspunde

  La 1 miliard cat a incasat pana acum ca”prefect”e apa de ploaie cat are de platit….

  Asemenea salarii aberante,nejustificate,nemeritate si nesustenabile de sute de milioane/luna incasate degeaba fara nici o calificare reprezinta definitia statului securis esuat Romanica populat numai cu impostori a caror salarii in sine sunt un mega furt al banilor publici.

  Ce mai conteaza smenurile de 2 bani pe care le-a lasat in urma tuturor”functiilor”pe care le-a avut…?Cum credeti ca au fost”inchise”acele dosare?Cu ”anchete”pe bune?L-au impiedicat acele ”dosare”sa ajunga ”prefect”?Nu,din contra,au fost un avantaj….si atunci?

  Falimentul statului securisto mafioto incompetent Romanica populat numai cu impostori si infractori este iminent.

 2. Tetelu 23 iunie, 2022 at 20:21 Răspunde

  Cum Bulai cu Niță? Pai nu era cu Arsene? Nu stii ce sa mai crezi, o credeam fată cuminte ajunsă in functie pe capacități intelectuale, fie ele acaparate pe la facultăți obosite.

  • Dana 24 iunie, 2022 at 14:03 Răspunde

   Este un mod de a intimida pe cei care indraznesc sa-l contrazica. Adica are si va avea intotdeauna la indemana instrumentele legale, pentru a scapa de bratul legii. Acea lege care poate fi folosita de cei care o instrumenteaza, in scop personal pentru a se salva in caz de nevoie. Altfel, romanii de rand sant calcati in picioare cu dreptatea in mana. Asa functioneaza, cu dubla masura, justitia in Romania.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.