Prăbușirea podului de la Luțca. FOTO&VIDEO realizate înainte de dezastru. Șeful de la Inspecția în Construcții Neamț, despre elementul desprins, în luna martie, din pod: „Era decorativ!”

8
9121

Joi, 10 iunie, la o zi după ce podul de la Luțca, reparat cu peste 8,3 milioane de lei (bani de la PNDL și bugetul județului), s-a dezintegrat, prăbușindu-se în râul Siret, a fost convocată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), la Primăria Roman. Întâlnirea, în cadrul căreia a fost analizată situația de la Luțca, a adunat reprezentanți ai Prefecturii Neamț, Consiliului Județean Neamț, Sistemului de Gospodăririi a Apelor (SGA) Neamț, Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț, Primăriei Sagna și Primăriei Roman. Ședința a fost condusă de prefectul Adrian Niță, președintele CJSU, de la întâlnire lipsind șeful său pe linie de partid Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care are calitatea de vicepreședinte al CJSU.

În aceeași dimineață, Dragoș Chitic, vicepreședinte al CJ Neamț, anunța presa venită la sediul CJ să stea de vorbă cu Arsene, că acesta se afla deja la București (sic!) pentru a căuta soluții/fonduri pentru rezolvarea situației de la Luțca. Numai că Arsene a fost văzut o singură dată săptămâna trecută la sediul CJ-ului, iar joi, când s-a prăbușit podul, nu era în județ, ci, cel mai probabil, la București, acolo unde își petrece cea mai mare parte din timp, folosind autoturismul instituției și pe șoferul acestuia, fără să-i ceară nimeni socoteală.

De altfel, angajații CJ-ului știu foarte bine că „șefu” lipsește, câteodată, cu săptămânile, însă asta nu-i deranjează deloc, ba chiar le face plăcere.

Inspecția de Stat în Construcții: S-a desprins un … „element decorativ”

Revenind la ședința de joi, 10 iunie, de la sediul Primăriei Roman, de la care Arsene a lipsit, s-a discutat despre podul de la Luțca, prăbușit la nici 7 luni de la ce a fost redat circulației, iar la un moment dat, Marin Mușat, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț, a fost întrebat, de cineva din sală, de ce nu a intervenit, mai ales că atacul.ro și Roman Tv au publicat articole, reportaje, știri, au fost făcute și emisiuni în care au fost relatate aspecte îngrijorătoare cu privire la podul de la Luțca.

Răspunsul lui Mușat a năucit efectiv asistența, șeful de la ISC afirmând că elementul desprins (foto) din structura podului ar fi unul „decorativ”, fără a face parte din structura de rezistență a podului. Că nu face parte din structura de rezistență a podului ne-a spus și Alexandru Rotaru, reprezentantul Darcons SRL, firma care a reparat podul.

Problema este că, la doar câteva luni de la desprinderea acestui „element decorativ”, podul s-a prăbușit cu tot cu cele două autovehicule care îl traversau în acel moment, unul dintre conducătorii auto suferind leziuni serioase.

Arsene a îndemnat populația să foloseacă podul, deși știa că nu-i gata

 Pe 13 noiembrie 2021, într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Județean Neamț anunța că podul de la Luțca se deschide traficului rutier, că s-a făcut testul de rezistență, că e ok și că poate fi „FOLOSIT ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ”. Așadar, Arsene dădea asigurări că totul e în regulă, ca acum, după ce s-a prăbușit, să ne spună că, de fapt, recepția nu a fost făcută și că va fi efectuată o anchetă, iar vinovații vor suporta consecințele. Arsene nu a amintit nimic despre îndemnul din noiembrie, de a circula pe pod în „condiții de siguranță”, deși știa că nu fusese făcută recepția finală.

O anchetă serioasă va lămuri dacă nu cumva Arsene ne-a pus în pericol pe noi toți cei care am traversat podul de la Luțca, după ce ne-a îndemnat să-l folosim că este sigur. Pentru că s-a dat liber la circulație pe pod, fără recepție a lucrării, fără eliberarea autorizației de gospodărire a apelor, vor răspunde cei care au greșit, inclusiv reprezentanții „Apelor Române” care cunoșteau acest lucru dar nu au intervenit.

Cum arăta podul după două săptămâni de la darea în folosință

În noiembrie 2021, o sursă atacul.ro/Roman Tv spunea că muncitorii care încă mai lucrau la pod se chinuiau să ascundă prin reparații crăpăturile apărute. În fotografiile și filmul realizate în data de 28 noiembrie se observă „peticeala”, dar și o anumită curbare a podului. Cea din urmă este mult mai vizibilă în pozele realizate în data de 2 decembrie 2021 și prezentate într-o emisiune la Roman TV, ce a fost difuzată pe 6 decembrie.

VIDEO NOIEMBRIE 2021:

GALERIE FOTO NOIEMBRIE 2021:

FOTO 2 DECEMBRIE 2021: 

De asemenea, în două articole, publicate în 22 martie, respectiv 2 aprilie, atacul.ro prezenta situația în care se afla podul de la Luțca și atrăgea atenția autorităților să se implice și să ia măsuri în cazul podului care începuse să se dezintegreze și să se curbeze într-un mod ciudat. De altfel, specialiștii cu care am discutat la acea vreme, dar care au dorit să le păstrăm anonimatul, ne-au confirmat temerile, și anume că există riscul ca podul să se prăbușească.

VIDEO MARTIE 2022:

GALERIE FOTO MARTIE 2022:

 

Licitații pentru firme abonate la banul public

Contractul privind repararea podului de la Luțca, de pe DJ 207A, este prins într-unul mai mare, care cuprinde 44 de lucrări, respectiv reabilitarea a 11 drumuri județene (67 de kilometri) și 33 de poduri. Toate aceste lucrări au fost licitate la pachet, câștigător fiind o asociere de firme, cu lider fosta Aqua Parc SRL (în prezent, Antrepriza de construcții drumuri și autostrăzi SRL), societate controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț.

Asocierea de firme care a câștigat licitația: AQUA PARC SRL (lider de asociere), MAVGO HOLDING SRL, DANLIN XXL SRL, RUSTRANS SRL, PRIMACONS GROUP SRL, DARCONS SRL, TRUST CCDP SRL, HYDROSTROY AD, ALIDO PROIECT SRL și RUTIER CONSULT SRL.

Oferta asocierii a fost de 222.102.012 lei, fără TVA, în condițiile în care valoarea estimată a contractului (”Elaborare proiect tehnic și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții Reabilitare, modernizare și consolidare infrastructură rutieră de interes județean”) a fost de 223.809.635 lei, fără TVA. Diferența dintre cele două valori este de 1.707.623 de lei, însă există voci care afirmă că suma pe care CJ-ul o putea economisi ar fi fost mult mai mare dacă organiza licitație pentru fiecare obiectiv în parte, adică pentru fiecare dintre cele 11 drumuri și 33 de poduri. Dacă și pentru proiectare s-ar fi făcut licitații separat, lucrurile ar fi stat și mai bine pentru bugetul județului. De altfel, faptul că au fost au fost comasate toate lucrările într-o singură licitație a provocat nemulțumire în rândul constructorilor și proiectanților.

Între timp, după mai multe acte adiționale, valoarea totală a contractului a ajuns la 243.899.816 lei, fără TVA. Ultima modificare a fost realizată luna trecută, când s-a aprobat creșterea valorii totale a contractului de la 232.132.606 lei la 243.899.816 lei (fără TVA).

Cele mai multe firme din asocierea câștigătoare, unică de altfel, au încrengături politice. Două societăți, Rutier Consult SRL și Alido Proiect SRL, se ocupă de proiectare, iar celelalte opt, de construcții. Aqua Parc și Mavgo Holding SRL sunt controlate de Ginel; Darcons SRL este firma lui Romică Rotaru, fost vice PSD al CJ Neamț, tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru; Danlin XXL SRL este una dintre firmele în jurul căreia există multe controverse, condusă de Dan Amurăriței; Trust CCDP SRL este firma lui Daniel Niță, fostul amic al lui Vlad Marcoci, acum, al lui Ionel Arsene. Trust CCDP a cumpărat firma care deține postul de televiziune Tele M, care a fost controlată de Arsene prin cumnatul său, fost acționar. Hydrostroy AD este o firmă bulgărească. Societatea a mai participat, alături de Aqua Parc SRL, la licitația pentru construcția centurii Galațiului. Rustrans SRL – firmă din Mărgineni a cărui patron, Vasile Rusu, a făcut de-a lungul timpului mai multe denunțuri la DNA împotriva unor politicieni din Bacău; Primacons Group SRL este o firmă de construcții din București, unde asociat unic este un anume Viorel Ursache.

Daniel MURARU

Citește și:

 

Podul de la Luțca, reparat cu peste 8 milioane de lei, se dezintegrează. Un element din pod a cedat

Cât de sigur este podul de la Luțca din care s-a rupt un element? Inspectoratul de Stat în Construcții tace

Arsene își rezolvă problemele la Înalta Curte cu mașina CJ-ului. Instanța supremă a acceptat cererea de strămutare a procesului

Bune afacerile cu banii județului. Un contract pentru modernizarea unor drumuri și poduri a crescut cu peste 13 milioane de euro în mai puțin de 3 ani

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

 1. Liviu 13 iunie, 2022 at 17:31 Răspunde

  O clică de indivizi care s-au asociat doar pentru a face bani. Nimic altceva. Probabil “El lidero” venea la Neamț doar sa faca filmulete cățărat pe utilaje, pe drumuri, pe poduri, iar armata de postaci era monitorizată daca distribuie, da like și comenteaza postarea supremului. Are 2 -3 faze stereotipe în exprimare, pe care le repetă obsesiv, că face administrație și nu politică și cea cu faptele, nu vorbele. Nimic altceva. A instaurat un regim de teroare in partid, nimeni nu are voie sa respire în preajma lui, iar stilul de conducere despotic se bazează doar pe amenințări. Nimeni nu-l respectă ca om sau din convingere. Nici de la centru nu îndrăznesc prea mulți să-l deranjeze. Mai ales Ciolacu si Grindeanu, pe care, probabil, îi are la mână, dar care și-ar dori să scape de el. La fel și cei enumerați în articol, toți sunt slugile liderului de frică să nu-și piardă scaunele sau afacerile.

 2. nastac 13 iunie, 2022 at 19:56 Răspunde

  Musat nu a fost inca destituit ?? ca si cei care au semnat PV de lucrari ascunse ?!! Dar chiar s-a emis aviz de gospodarire a apelor pentru aceasta reabilitare care a condus la prabusirea Podului LUTCA ? Dar Agentia de Protectia Mediului Piatra Neamt a emis vreun act de mediu ???

 3. Silea 14 iunie, 2022 at 06:55 Răspunde

  La Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT sau la Administratia Bazinala de Apa Siret, fosta Directia Apelor ” Siret” – Bacau, care a emis aviz de gospodarire a apelor in anul 2008 pentru acest pod, mai sunt directori ?? se mai fac controale la lucrarile de traversare cursuri de apa ????? se mai verifica avizele de gospodarire a apelor emise de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT sau de Administratia Bazinala de Apa “Siret” BACAU ??? sau se asteapta sa se prabuseasca toate podurile si podetele, sa se distruga toate raurile de balastiere, care exploateaza imediat sub POD la TUPILATI, cu Acord de Reabilitare emis de catre soseta de la Consiliul Judetean NEAMT !!!! Sa deschida ochii DNA si chiar Conducerea DNA BUCURESTI ca urmeaza zile grele pentru anchetatori daca nu isi fac treaba LEGAL !!! !!!!!

 4. FLORIN 14 iunie, 2022 at 11:20 Răspunde

  E ultima tehnologie de anvelopare prostilor care sunteti,polistiren cu fibra de sticla.

  Se foloseste de NASA si a fost folosita si la podul de la Lutca.

  De aia prostilor costa 2 milioane de euro.Nu e hotie fraierilor.E ultima tehnologie.

  Pai bai prostilor care sunteti,eu am facut ce scria in caietul de sarcini facut de mine impreuna cu hotii din CJ ca sa avem profit 80%.E PNDL,ce dracu,nimeni nu verifica.
  Pai voi credeti fraierilor ca ma dau jos din pat fara profit de min 1 milioan euro?
  La-am spus si hotilor de la CJ,fara 1 milion nu se poate si am taiat din caietul de sarcini”structura de rezistenta”.
  Daca faceam si ”structura de rezistenta”avem profit 100.000 euro.Asa ceva nu se poate,fraierilor,pai ce”muncim”degeaba?prostilor care sunteti.

 5. Titi 14 iunie, 2022 at 14:17 Răspunde

  Partea bună este ca acum Arsene se duce cu tot cu rude si prieteni la pușcărie. Mușat nu cred ca are vreo vină, stai sa vedeti ce acte false au prezentat firma, din cate il stiu este un om corect, nu i cu averi sau viata de lux.

 6. Simion 14 iunie, 2022 at 23:07 Răspunde

  După semnarea recepției finale este obligatorie obținerea autorizației de gospodarire a apelor. Am vazut astazi circul pus la cale de Ciolacu si Arsene referitor la suspendarea din functia de sef de partid. Circ ieftin, pentru prosti. Probabil vor pune un Padurar necunoscut publicului larg ca sa nu supere taberele. Mizeriile le-a facut in principal din functia de sef la CJ, nu la partid. Si mai este una de pomină. Cum sa-l pui pe unul care a cheltuit 2 milioane de euro sa reabiliteze un pod care ulterior s-a prabusit, sa faca un pod nou. Tot el, tot CJ-ul, probabil tot pe urgență ca DN 15 care a fost favut cu 90 mil € prin incredintare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.