Controversatul Arsene își așteaptă sentința. Surse: unde s-ar afla inculpatul. Cum i-a influențat politica viața șefului CJ Neamț: de la salariul minim pe economie la o viață de lux

7
7404

Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, va afla astăzi, 10 martie, dacă va fi sau nu condamnat pentru fapte de corupție. Chiar dacă instanța poate să amâne încă o dată pronunțarea pedepsei, există șanse mari ca sentința să fie pronunțată la termenul de azi.

În primă instanță, la Tribunalul Bacău, Ionel Arsene a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție, însă șeful CJ-ului speră ca treaba făcută de avocați să dea roade, iar instanța să decidă în favoarea sa.

Nu se știe unde își va aștepta Arsene sentința, la Tunari – Ilfov, acolo unde locuiește cu fosta soție de care este divorțat, oficial, de câțiva ani, sau în străinătate, respectiv la BresciaItalia, acolo unde are o firmă cu cumătrul său Gheorhe Vlasie, zis și Ginel, cel care controlează firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi (fosta Aqua Parc SRL), abonată la contracte cu statul.

Informații din interiorul instituției pe care o conduce arată că Arsene nu a mai fost văzut de câteva zile bune la sediul Consiliului Județean, iar mașina de serviciu, BMW-ul X6 (NT 01 WNT), s-ar afla în Piatra-Neamț, semn că președintele este în concediu sau în libere.

Faptul că Ionel Arsene nu a mai ajuns prin Neamț de multă vreme, i-a făcut pe unii să afirme că a trecut deja granițele, cu destinația Italia, o țară extrem de prietenoasă cu românii condamnați care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate. Dacă este sau nu așa, vom afla mâine, în cazul în care instanța îl va condamna la închisoare cu executare, iar autoritățile vor fi nevoite să-l găsească și să-l încarcereze.

Arsene speră, totuși, că sentința îi va fi favorabilă. În apel, apărătorii lui au marșat mult pe chestiuni de procedură, punând accent pe modul în care au fost realizate înregistrările în cauză și pe excepția necompetenței materiale, considerând că inculpatul ar fi trebuit să fie judecat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

A ajuns să influențeze numirea premierului

Lui Ionel Arsene, un fost afacerist modest din Grumăzești și cunoscut valutist care a acționat în Târgu Neamț, politica i-a adus numai beneficii, veniturile sale crescând spectaculos. În mediul privat, acolo unde activa înainte să devină parlamentar, câștiga modest. Mai mult decât atât, firma pe care a coordonat-o a falimentat.

A intrat în Parlamentul României în anul 2012 (foto din campanie), după ce a pierdut alegerile din 2008.

Acum, de când joacă în „politica mare”, adică de 10 ani de când a intrat în Parlamentul României, Arsene se poate lăuda cu venituri de invidiat, haine de lux, precum și bunuri pe care le folosește, deși nu sunt înregistrate pe numele lui.

Sprijinul și mentorul său, fără de care Ionel Arsene nu ar fi ajuns să numească miniștri (vezi cazul Andrușcă pus ministru al Economiei) și să influențeze numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier al României, a fost liderul PSD Liviu Dragnea. După condamnarea acestuia la închisoare, relațiile dintre cei doi s-au stricat, în acest sens circulând diverse legende.

Iar toate aceste performanțe în politică au fost bifate de o persoană despre care Vălu Năstăselu, profesorul său de istorie din liceu, afirma că era „prostul clasei”. Numele lui Arsene apare și în rețeaua informativă a Securității, însă dosarul a fost distrus la Revoluția din 1989, fiind incendiat. Chiar dacă a negat că ar fi avut vreo legătură cu Securitatea, informațiile oficiale ale Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) spun altceva.

Venituri modeste în raport cu luxul pe care îl afișează

În prima declarație de avere, completată în decembrie 2012, când a fost ales deputat din partea USL, Ionel Arsene preciza că deține, împreună cu soția, un teren în comuna Vânători-Neamț, în suprafață de 25.000 mp, un altul la Săucești – Bacău, în suprafață de 349 mp; un apartament în Târgu-Neamț și o casă de locuit în Săucești.

La capitolul bunuri mobile,șeful CJ Neamț a trecut un autoturism Mercedes S500, an de fabricație 2007, iar la rubrica „datorii” a completat următoarele credite: 46.000 euro; 150.000 euro; 5.000 euro. La acea vreme, câștigurile lui Arsene s-au limitat la leafa de director de la firma saRotercom Prestige SRL, care i-a adus 10.536 lei/an (în 2011), adică aproape 900 lei/lună. Soția sa, director marketing la aceeași firmă, câștiga la fel cât soțul, adică 10.536 lei/an.

Între timp, casa și terenul de la Săucești au fost vândute la licitație, de către executorul judecătoresc, pentru recuperarea unor datorii.

Ionel Arsene, care, în urmă cu câțiva ani, a divorțat, a menționat în ultima declarație de avere, completată în iunie anul trecut, apartamentul din Târgu-Neamț, datoriile bancare de 46.000 euro; 150.000 euro; 5.000 euro, o altă datorie de 135.000 de lei pe care o are la o persoană fizică, precum și un împrumut de 135.000 de lei, pe care l-a oferit în nume personal.

Cât a fost parlamentar, dar și o perioadă după, soții Arsene au folosit un autoturism de lux Range Rover (foto), an de fabricație 2008, care nu figura în declarația de avere.

Mai nou, soții Arsene folosesc un Range Rover (foto) de culoare albă, an de fabricație 2017, mașină cumpărată în leasing de la o firmă de profil din Voluntari. Autoturismul este parcat în curtea vilei din Tunari – Ilfov, în care Gabriela și Ionel Arsene locuiesc cu chirie.

Anul trecut, în luna martie, reporterii de la mediaflux.ro i-au surprins pe Ionel și Gabriela Arsene la plimbare prin București, președintele Consiliului Județean Neamț fiind filmat când conduce autoturismul Range Rover de culoare albă.

Sursa citată afirmă că paltonul pe care îl purta șeful CJ-ului costa 2.000 de euro, vizonul scurt al soției – 6.000 de euro, geanta Louis Vuitton, model Victoire – 3.000 de euro, iar cerceii au fost estimați la 10.000 de euro.

Sumele sunt amețitoare dacă le raportăm la veniturile lui Ionel Arsene – 13.600 de lei/lunar, în 2021. În ultima declarație de avere în care apărea și soția sa, aceasta nu figura cu niciun venit.

Gabriela Arsene a avut câteva afaceri, însă a renunțat la ele. A mai rămas cu firma de tâmplărie din Târgu-Neamț (Rotercom Prestige SRL) care, în 2021, a realizat o cifră de afaceri de 265.663 lei și a avut o pierdere de 124.544 lei.

Arsene nu numai că folosește mașini de lux, haine extrem de scumpe și plătește chirii pentru vile de sute de metri pătrați, însă are de plătit și avocații care-l apără în proces, iar aceștia nu sunt deloc ieftini.

Într-un proces în civil, avocatul lui Arsene a solicitat cheltuieli de judecată de peste 20.000 de lei, adică dublu față de câștigul său lunar. Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a făcut plângere penală la Comisia de Control a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău, pe motiv că nu justifica aproximativ 200.000 de lei. Procurorii au constatat că nu sunt probleme, însă soluția lor a fost atacată în instanță.

Acuzațiile procurorilor

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA la începutul anului 2018, sub acuzația de trafic de influență, în cazul denunțului făcut de Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti.

La acea vreme, șeful CJ-ului a fost arestat preventiv o perioadă. Au urmat alte două dosare, tot pentru trafic de influență: cel în care a fost acuzat că a cerut o sumă importantă de bani de la reprezentanții firmei Construcții Hidrotehnice Iași, pentru a interveni la decidenți din Administrația Națională Apele Române (ANAR) în vederea finanțării unor lucrări hidrotehnice și cel în care este acuzat că a făcut trafic de influență pentru ca lucrările de reparații de la Școala Icușești să fie executate de firma familiei Vasile Panaite, fost prefect de Neamț, cel cunoscut de Securitate ca „Edmond. Toate cele trei dosare au fost conexate într-unul singur, iar judecata a început la Tribunalul Neamț. La cererea avocaților lui Arsene, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Bacău, unde, după câțiva ani și peste 40 de termene, a fost condamnat (în aprilie 2022) la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia a fost atacată cu apel, după care șeful CJ-ului a cerut din nou strămutarea procesului. Înalta Curte a fost de acord și a strămutat procesul la Curtea de Apel Brașov. În urma Deciziilor CCR privind prescripția, Arsene a scăpat de o faptă: traficul de influență reclamat de Pinalti. Au rămas celelalte două fapte care, din calculele noastre, se prescriu în vara acestui an. Una la finele lunii iunie, cealaltă în iulie.

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ionel Arsene, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, faptă din anul 2015 constând în aceea că în anul 2013, într-un restaurant situat pe raza municipiului București, a primit de la Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra-Neamț, suma de 100.000 euro pentru ca în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a Partidului Social-Democrat să-și folosească influența, în mod indirect, asupra președintelui Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților de către Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț. Banii au fost primiți pentru a fi înmânați prin intermediari (consiliera sa personală și redactorul șef al cotidianului România liberă lui Horia Georgescu, persoană asupra căreia inculpatul a lăsat să se creadă că are influență în mod indirect. Astfel, din situaţia de fapt descrisă în actul de sesizare, rezultă că la data de 17.05.2017, s-a înregistrat la Serviciul Teritorial Bacău al D.N.A. denunțul formulat de Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra-Neamț. În vara anului 2013, în restaurantul Chocolat din București, Gheorghe Ștefan (în acea perioadă primarul municipiului Piatra-Neamț și președinte PDL Neamț) i-a dat lui Ionel Arsene în acea perioadă președinte PSD Neamț și deputat din partea aceleiași formațiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui Horia Georgescu, președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), cu scopul de a-l declara incompatibil pe Culiță Tărâță (în acea perioadă președintele Consiliului Județean Neamț și președintele UNPR Neamț). De asemenea, Gheorghe Ștefan a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui Ionel Arsene în timp ce se aflau la un hotel din București pentru a fi remiși redactorului șef al ziarului România liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre Culiță Tărâță. Un alt aspect al denunțului formulat de Gheorghe Ștefan privește remiterea sumei de 50.000 euro lui Ionel Arsene, în vara anului 2013, pentru ca acesta să intervină la președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – Adrian Gearap, pentru ca acesta să vireze sume de bani către Primăria Gârcina, județ Neamț în vederea achitării unor facturi emise de DC Strong Montaj SRL (n.red. firmă controlată de Pinalti). În anul 2013, Gheorghe Ștefan era primar al municipiului Piatra-Neamț și președinte al Partidului Democrat Liberal (PDL) – organizația județeană Neamț. În aceeași perioadă, Ionel Arsene era președinte al organizației județene Neamț a Partidului Social Democrat (PSD) și deputat din partea aceleiași formațiuni politice. Consiliul Județean Neamț era condus de Culiță Tărâță, persoană care era totodată și președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR) – organizația județeană Neamț. Pe fondul neînțelegerilor politice, atât Ionel Arsene cât și Gheorghe Ștefan doreau înlăturarea din funcția publică a lui Culiță Tărâță. În aceste condiții, între Ionel Arsene și Gheorghe Ștefan au avut loc mai multe discuții atât în orașul Piatra-Neamț cât și în București cu privire la modalitățile de atingere a scopului comun, fiind identificată posibilitatea ca Culiță Tărâță să fie declarat incompatibil sau în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate – ANI. În anul 2013 președinte al ANI era Horia Georgescu. În urma discuțiilor purtate între Ionel Arsene și Gheorghe Ștefan (la unele discuții a participat și Adrian Porumboiu, persoană care de asemenea urmărea îndepărtarea din funcțiile publice a lui Culiță Tărâță, însă interesul acestuia era exclusiv unul de afaceri), în anul 2013, într-un restaurant din București, Gheorghe Ștefani-a dat lui Ionel Arsene suma de 100.000 euro. Banii au fost aduși de către fiul lui Gheorghe Ștefan, Gabriel Ștefan, la cererea celui dintâi. IOnel Arsene a afirmat că suma de bani va fi remisă numitului Dan Turturică, în acea perioadă redactor-șef al cotidianului România liberă, persoană care la rândul său urma să remită banii lui Horia Georgescu, pentru ca acesta, în calitate de președinte al ANI, să constate nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților de către Culiță Tărâță. Ionel Arsene a afirmat că legătura cu Horia Georgescu era asigurată prin intermediul unei consiliere personale, persoană care îl cunoștea în mod direct pe Turturică, întrucât lucrase în presă. Remiterea sumei de bani nu a avut finalitatea urmărită, motiv pentru care în anul 2014 Gheorghe Ștefan i-a cerut explicații lui Ionel Arsene, însă acesta din urmă a afirmat că sunt influențe politice – din partea numitului Gabriel Oprea, președinte UNPR și a președintelui PSD, Victor Ponta, și că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidențiale din 2014, alegeri în care aveau nevoie de susținerea lui Culiță Tărâță. La sfârșitul lunii noiembrie 2014, Culiță Tărâță a decedat. Pe data de 27.10.2014, Gheorghe Ștefan a fost arestat preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca dosarul Microsoft. După decesul lui Culiță Tărâță, Gheorghe Ștefan, aflat în arest preventiv, i-a solicitat fiului său, Gabriel Ștefan, să-i ceară lui Ionel Arsene restituirea sumei de 100.000 euro întrucât scopul pentru care primise această sumă nu fusese atins. Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, martora Maria Carmen Panfil (n.red. concubina lui Pinalti) s-a întâlnit cu Arsene la Aeroportul Otopeni și i-a transmis acestuia că Gheorghe Ștefan îi cere restituirea banilor prin fiul său, Gabriel. Urmare a acestui demers, Ionel Arsene i-a restituit lui Gheorghe Ștefan suma de 20.000 euro. După ce măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar – 19.06.2015 – Gheorghe Ștefan a luat legătura cu Ionel Arsene și i-a solicitat și diferența de bani. Arsene a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiți în 2013 au fost dați mai departe pentru atingerea scopului), dar pentru restituirea unei părți din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei IZOPOINT, aparținând familiei martorului Vasile Panaite, zis și „Piti”, fostul prefect al județului Neamț, să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icușești. Din profitul ce urma a fi obținut, Vasile Panaite urma să-i dea și lui Gheorghe Ștefan o parte, fără a fi stabilită o sumă anume. În anul 2015, Vasile Panaite era primarul comunei Dragomirești și o persoană apropiată atât de Ionel Arsene cât și de Gheorghe Ștefan. Ulterior, între Vasile Panaite și Gheorghe Ștefan au avut loc discuții în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obținut profit întrucât Izopoint SRL a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de Ionel Arsene, firmă care a supraevaluat lucrările (în legătură cu modul de atribuire a contractului și decontarea lucrărilor se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor). La data de 03.10.2016, Gheorghe Ștefan a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 6 ani închisoare și a fost liberat condiționat la data de 20.09.2017. În perioada iunie-noiembrie 2017, între mai Ionel Arsene și apropiați de-ai lui Pinalti au avut loc mai multe discuții în legătură cu restituirea ”datoriei” de către Ionel Arsene, discuții care au fost înregistrate în baza autorizațiilor emise de Tribunalul Bacău.

Afacerea „Școala Icușești”

Printr-un alt rechizitoriul al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Direcția Națională Anticorupție- Serviciul Teritorial Bacău s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ionel Arsene, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, constând în aceea că în luna iunie 2015, lăsând să se înțeleagă că în calitate de președinte al organizației județene Neamț a Partidului Social Democrat (PSD) și deputat din partea aceleiași formațiuni politice are influență asupra primarului comunei Icușești, de la acea dată, membru al aceluiași partid. Astfel, Arsene a pretins de la Vasile Panaite ca, în schimbul atribuirii contractului având ca obiect ”Construire școală în sat Icușești” către firma Izopoint SRL, administrată de soția lui Vasile Panaite, să fie subcontractate o parte din lucrări, respectiv lucrările de tâmplărie, către SC Rotercom Prestige SRL Târgu Neamț, societate a familiei Arsene. Ca urmare a acestei înțelegeri și după încheierea la data de 27.07.2015 ca urmare a influenței exercitate de Ionel Arsene asupra primarului comunei Icușești a contractului de achiziție publică dintre Izopoint SRL și Primăria Icușești, la data de 09.10.2015 Izoponit SRL a încheiat cu Rotercom Prestige SRL Târgu-Neamț un contract având ca obiect livrare tâmplărie din lemn stratificat, în baza căruia a fost emisă factura fiscală din aceeași zi în valoare de 150.000 lei achitată la datele de 16.11.2015 (138.000 lei) și 07.03.2016 (12.000 lei). Izopoint SRL a achitat către societatea controlată de Ionel Arsene suma de 150.000 lei, deși, conform ofertei și contractului încheiat cu Primăria Icușești, a încasat pentru lucrările subcontractate către Rotercom Prestige SRL doar suma de 35.167,31 lei. De asemenea, în cadrul cercetărilor efectuate în același dosar au rezultat date privind încălcări ale legii cu privire la procedura de atribuire a contractului de lucrări având ca obiect „construire școală în sat Icușești”, procedură derulată de Primăria Icușești și care s-a finalizat prin atribuirea contractului către Izopoint SRL. În executarea acestui contract, Izopoint a achiziționat de la Rotercom Prestige tâmplărie lemn stratificat în valoare de 150.000 lei (inclusiv TVA) conform facturii fiscale din data de 09.10.2015. Aceste lucrări – uși și ferestre – au fost incluse de constructorul Izopoint în devizele de lucrări aferente facturii fiscale din 15.10.2015 și au fost decontate de Primăria Icușești. Fiind audiat la data de 23.02.2018 martorul Vasile Panaite a declarat că Ionel Arsene a condiționat atribuirea contractului de către Primăria Icușești de subcontractarea lucrărilor de tâmplărie către firma controlată de el, Rotercom Prestige, impunând ulterior plata sumei de 150.000 lei către această firmă, deși tâmplăria nu fusese încă executată, iar prețul decontat de Primăria Icușești pentru aceste lucrări era mult mai mic. Prin contractul de finanţare pentru Programul național de dezvoltare locală – Subprogramul ”Modernizarea satului românesc – Domeniul realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităților de învățământ preuniversitar” Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a acordat UAT Comuna Icușești, 732.785,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiții ”Construire școală în sat Icușești”. Contractul de finanţare a fost înregistrat sub nr. 9595/15.05.2015 la MDRAP și sub nr. 3926/25.05.2015 la Primăria Icușești. Valoarea estimată a contractului a fost de 498.892,69 euro astfel încât autoritatea contractantă a aplicat inițial procedura de atribuire cerere de ofertă, conform OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii – în vigoare la acea dată. După publicarea anunțului în SEAP, prin procesul-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din data de 23.04.2015 s-a constatat că nu a depus ofertă niciun operator economic, deși au fost solicitate clarificări privind documentația de atribuire de către două firme. Procedura a fost reluată cu același rezultat: prin procesul-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din data de 03.06.2015 s-a constatat că nu a depus ofertă nici un operator economic. În aceste condiții, autoritatea contractantă avea obligația, conform art. 110 alin.1 lit.a din OUG nr.43/2006 să aplice procedura de negociere, cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare se inițiază prin transmiterea spre publicare, în conformitate cu prevederile art. 55, a unui anunț de participare, prin care se solicită operatorilor economici interesați depunerea de candidaturi. În acest caz, anunțul de participare trebuia publicat în SEAP. În luna iunie 2015, Ionel Arsene îndeplinea funcțiile de președinte al organizației județene Neamț a Partidului Social Democrat (PSD) și deputat din partea aceleiași formațiuni politice. Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra-Neamț fusese eliberat din arestul preventiv și arestul la domiciliul, măsuri preventive luate în dosarul cunoscut ca dosarul „Microsoft”. În vara anului 2015, între Vasile Panaite și Ionel Arsene au avut loc discuții în legătură cu restituirea de către cel din urmă a unei părți din suma primită de la Pinalti în anul 2013 pentru înlăturarea din funcțiile publice a unui adversar politic comun, Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț. În cadrul acestor discuții, Ionel Arsene a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiți în 2013 au fost dați mai departe pentru atingerea scopului), dar va face demersuri astfel încât firmei Izopoint, aparținând familiei lui Vasile Panaite, să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icușești. Din profitul ce urma a fi obținut, Vasile Panaite urma să-i dea și lui Gheorghe Ștefan o parte, fără a fi stabilită o sumă anume. Îmtr-o discuție la o petrecere, Arsene i-a spus lui Panaite,referitor la lucrarea de la Icușești – „iei tu lucrarea aia, dar tâmplăria o fac eu”. Arsene nu a precizat modalitatea concretă prin care urma să dirijeze atribuirea contractului, însă martorul Panaite a declarat că era notoriu la nivelul județului că Arsene dirija lucrările finanțate prin PNDL astfel încât doar firmele agreate de acesta câștigau procedurile de atribuire. Piti a mai precizat că era încredințat că Arsene are puterea politică și influența necesară pentru ca lucrarea să fie atribuită firmei Izopoint. Cu ocazia discuției din timpul petrecerii, cei doi nu au stabilit prețul tâmplăriei, acesta urmând a fi stabilit ulterior, în mod unilateral, de către Arsene. Execuția tâmplăriei de către Rotercom Prestige SRL a fost acceptată de Panaite ca preț al influenței lui Arsene în scopul atribuirii către Izopoint SRL de către Primăria Icușești a contractului având ca obiect construirea școlii. În aceeași perioadă, luna iunie 2015, primarul comunei Icușești a avut o discuție cu Arsene în holul Hotelului Central din Piatra-Neamț, discuție în care cel dintâi i-a prezentat președintelui de partid situația procedurilor derulate până în acel moment pentru atribuirea contractului de construire a școlii, respectiv că în urma procedurilor derulate prin SEAP nu a depus ofertă niciun agent economic. Arsene i-a spus primarului că o să-i trimită o firmă care să execute lucrarea. La câteva zile după această discuție la sediul primăriei s-a prezentat un reprezentant al SC Izopoint SRL, spunând că a fost îndrumată să depună o ofertă pentru construirea școlii. În aceste condiții, primarul a realizat că este vorba despre firma agreată de Arsene. Pentru a crea însă aparența de respectare a legii achizițiilor publice, Panaite i-a transmis primarului, prin intermediul soției sale, denumirea a două firme cărora primăria să le trimită invitații de ofertare. Panaite îi cunoștea pe reprezentanții acestor societăți comerciale și era încredințat că aceștia nu vor depune oferte, pentru că se confruntau cu dificultăți financiare). Lista cu denumirea celor trei societăți cărora urma să le fie transmise invitații de participare – scrisă olograf de primar – a fost dată viceprimarului, persoană care prin dispoziția primarului se ocupa efectiv de procedura de atribuire a contractului. În aceste condiții, la data de 08.07.2015, Primăria Icușești a transmis invitații de participare prin fax celor trei operatori economici și doar Izopoint a solicitat documentația completă și a depus ofertă în termenul stabilit: 15.07.2015, ora 12.00. Conform raportului procedurii încheiat la data de 20.07.2017 procedura de achiziție aplicată a fost achiziție directă. Prin același raport s-a declarat câștigătoare oferta firmei Izopoint, prețul convenit fiind de 2.118.928,89 lei fără TVA. Prin acte adiționale succesive termenul de execuție a fost prelungit până la data de 26.11.2016. Conform înțelegerii dintre Arsene și Panaite, la data de 09.10.2015 între Izopoint SRL și Rotercom Prestige SRL a fost încheiat un contract având ca obiect livrare tâmplărie din lemn stratificat esență molid conform măsurătorilor de execuție pentru prețul de 150.000 lei inclusiv TVA. Din oferta firmei Rotercom Prestige rezultă că obiectul contractului a constat în livrarea a 57 de ferestre de diferite dimensiuni, însumând o suprafaţă de 147,36 mp și a 6 uși exterior însumând o suprafaţă de 46,035mp. Prețul a fost impus de reprezentantul firmei Rotercom Prestige și acceptat ca atare de cei de la Izopoint, ca urmare a înțelegerii cu Arsene din luna iunie 2015. Conform clauzelor contractuale, prețul cuprindea: valoarea lucrărilor de tâmplărie, valoarea transportului și valoarea lucrărilor de montaj. Plata urma a fi făcută în două tranșe: 50 % în avans la data semnării contractului și restul de 50 % la data livrării și recepției efectuate de beneficiar la locul montajului. În cazul în care se dorește achitarea în avans a întregului contract, se acordă un discount de 5%. În aceeași zi, 09.10.2015, Rotercom Prestige  a emis factura fiscală aferentă acestui contract în valoare de 150.000 lei achitată de Izopoint la datele de 16.11.2015 (138.000 lei) și 07.03.2016 (12.000 lei). Produsele au fost livrate efectiv de către firma târgnemțeană în perioada 11.08.2016 – 06.09.2016. Rezultă că pentru ferestrele și ușile achiziționate de la Rotercom Prestige cu prețul de 150.000 lei, Izopoint SRL a primit de la Primăria Icușești, 35.167,31 lei.

Denunțat de colegul din Parlament

Cel de-al treilea dosar a fost înregistrat în data de 16 noiembrie 2016, când martorul denunțător Mihai Lupu, fost deputat PNL, a adus la cunoștința anchetatorilor că, în ziua de 31.07.2015, Ionel Arsene i-a spus că ar putea determina alocarea de către „Apele Române” de fonduri în valoare de aproximativ 60.000.000 lei pentru finalizarea contractelor încheiate de SC Construcții Hidrotehnice Iași, în schimbul unui comision de 5% din fondurile ce urmau a fi alocate. Lupu era, la acea dată, acționar al fiermei și vicepreședinte al consiliului de administrație. Anterior, fusese director general și membru în consiliului de administrație. Lupu a fost acționar la Construcții Hidrotehnice până în anul 2011 când a vândut acțiunile fiicei sale. În perioada 2008-2016, Mihai Lupu a fost ales – 2 legislaturi – deputat de Constanța din partea Partidului Național Liberal ocupând în legislatura 2012-2016 funcția de președinte al Comisiei permanente pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților. În anul 2015, SC Construcții Hidrotehnice Iași avea în derulare 8 contracte încheiate cu Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) sau administrațiile bazinale din subordine. Execuția acestor contracte de lucrări se realizează pe parcursul mai multor ani, în funcție de fondurile alocate anual de beneficiari. La data de 01.06.2015, pentru finalizarea celor 8 contracte era necesară alocarea de către ANAR a sumei totale de 61.308.015,50 lei. În legislatura 2012-2016, Ionel Arsene a fost deputat și președinte al organizației Neamț a Partidului Social Democrat. Totodată, acesta a fost vicepreședinte al Comisiei permanente pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, președinte al acestei comisii fiind deputatul Mihai Lupu. În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, Iulian Jugan a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, calitate în care coordona nemijlocit activitatea Administrației Naționale „Apele Române”, sens în care aviza activitatea acestei instituții din punct de vedere administrativ, al resurselor umane și al resurselor bugetare. Iulian Jugan era membru al organizației județene Neamț a Partidului Social Democrat, organizație condusă de Ionel Arsene și a fost numit secretar de stat în urma demersurilor și susținerii din partea lui Arsene. La data numirii în funcție a lui Jugan, ministru al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor era Grațiela Gavrilescu, acesta ocupând această funcție până în luna noiembrie 2015. În anul 2015, Grațiela Gavrilescu făcea parte din Partidul Liberal Reformator, formațiune politică care în alianță cu PSD era la guvernare. Conform Ordonanței de Urgență nr. 107 din 5 septembrie 2002 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române”, aceasta este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică și funcționează pe bază de gestiune și autonomie economică, în coordonarea autorității publice centrale din domeniul apelor. Bugetul de venituri și cheltuieli al ANAR se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Conducerea ANAR este asigurată de un consiliu de conducere compus din 11 membri. Președintele consiliului de conducere este directorul general al ANAR, numit prin ordin al conducătorului autorității publice centrale din domeniul apelor, acesta îndeplinind și calitatea de ordonator secundar de credite pentru fondurile de la bugetul de stat. Conducătorii unităților cu personalitate juridică subordonate – administrațiile bazinale – sunt ordonatori terțiari de credite. Membrii consiliului de conducere sunt numiți și revocați prin ordin al conducătorului autorității publice centrale din domeniul apelor. Prin Ordinul nr. 842/21.05.2015, ministrul mediului, apelor și pădurilor a dispus, printre altele, ca secretarul de stat Iulian Jugan  să coordoneze întreaga activitate aferentă domeniului ape din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin același ordin, la art. II s-au stabilit atribuțiile competențele și delegarea dreptului de semnătură pentru domeniile de responsabilitate, conform Anexei 2. Din această anexă rezultă că Jugan avea atribuții delegate, atribuții stabilite de ministru și atribuții specifice privind coordonarea activității Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în domeniul apelor, coordonarea Direcției Generale Ape și coordonarea ANAR, denumite structuri organizatorice coordonate. Printre alte atribuții și competențe, sunt enumerate în anexă următoarele: – analizează periodic activitatea structurilor coordonate și ia măsuri operative de realizare a atribuțiilor și sarcinilor ce revin structurilor coordonate potrivit reglementărilor legale, pentru îmbunătățirea acesteia; – organizează modul de desfășurare a activităților specifice pe principiile economicității eficienței și eficacității acestora, urmărind responsabilizarea corespunzătoare a conducătorilor structurilor organizatorice coordonate; – evaluează periodic modul de realizare a obiectivelor stabilite pentru conducători și structurilor organizatorice coordonate și face propuneri privind motivarea și sancționarea personalului; – analizează și repartizează pe structurile coordonate sarcinile rezultate din acte normative și norme proprii, potrivit competențelor stabilite; -avizează deschiderile de credite, fișe, devize, liste de investiții, bugetele de venituri și cheltuieli ale ANAR. La nivelul anului 2015. ANAR, prin administrațiile bazinale din subordine avea în derulare mai multe investiții, fără a dispune de fondurile necesare continuării/finalizării acestora, în integralitate. La nivelul ANAR nu erau proceduri clare de prioritizare a alocării de fonduri pentru finalizarea investițiilor în curs. În calitate de secretar de stat cu atribuții privind coordonarea ANAR, Iulian Jugan avea posibilitatea reală de a influența atât prin directorul general al ANAR cât și prin ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor alocarea de resurse financiare pentru anumite investiții aflate în curs de execuție. Conform atribuțiilor de serviciu, acesta putea să facă propuneri privind realizarea unor investiții sau, în cadrul unor analize/evaluări să ia măsuri pentru realizarea unor obiective. În acest context, începând cu luna iulie 2015, Ionel Arsene i-a solicitat lui Jugan ca în calitatea sa de secretar de stat să demareze procedurile necesare alocării de fonduri pentru continuarea contractelor încheiate între SC Hidroconstrucții Hidrotehnice SA și mai multe administrații bazinale din subordinea Apelor Române. Demersurile au fost inițiate de Ionel Arsene după ce acesta a discutat, în prezența lui Iulian Jugan, cu Mihai Lupu în biroul celui din urmă din clădirea Parlamentului despre situația contractelor derulate de Construcții Hidrotehnice SA și sumele necesar a fi alocate de ANAR pentru finalizarea lucrărilor. Conform declarației martorului Jugan, la această întâlnire s-a discutat de principiu despre posibilitatea alocării de către ANAR a unor sume de bani pentru continuarea lucrărilor executate de Construcții Hidrotehnice SA în baza unor contracte încheiate cu ANAR sau administrațiile bazinale din subordine În realizarea scopului urmărit, în perioada 21.07.2015 – 22.09.2015 Ionel Arsene s-a întâlnit cu Iulian Jugan în diferite locații situate în București, dialogurile dintre cei doi fiind înregistrate audio. Din conținutul discuțiilor rezultă că Arsene i-a cerut lui Jugan să facă demersurile necesare în vederea finanțării lucrărilor contractate de Construcții Hidrotehnice și să îi influențeze în acest scop pe directorul Apelor Române și pe ministrul Grațiela Gavrilescu. După primele discuții purtate cu Iulian Jugan în zilele de 21.07.2015 și 23.07.2015, realizând că are posibilitatea reală, prin intermediul acestuia, să influențeze alocarea de fonduri de către ANAR, Ionel Arsene l-a contactat telefonic pe Ion Careja, director general și persoană cu putere de decizie în cadrul Construcții Hidrotehnice SA, solicitându-i o întâlnire. La data de 31.07.2015, conform înțelegerii telefonice, în zona orașului Roznov, Ionel Arsene s-a întâlnit cu Careja. În cadrul discuției purtate de cei doi, Careja i-a spus lui Arsene că firma Construcții Hidrotehnice SA are lucrări contractate cu „Apele Române” în valoare de aproximativ 60.000.000 lei (având asupra înscrisuri conținând contractele aflate în derulare și sumele necesar a fi alocate pentru finalizarea acestora), oferindu-i detalii în legătură cu punctele de lucru unde se realizau investițiile în baza unor contracte vechi. Arsene i-a dat de înțeles lui Careja că ar putea determina alocarea de către „Apele Române” de fonduri pentru finalizarea contractelor. Realizând că „ajutorul ” oferit de Arsene nu este cu titlu gratuit, Careja l-a întrebat care ar fi ”comisionul”. Ionel Arsene a precizat că acest comision este de 5% din fondurile ce urmau a fi alocate. Careja i-a adus la cunoștință lui Arsene faptul că firma Construcții Hidrotehnice SA nu are capacitatea de a executa concomitent lucrări de o asemenea valoare. În declarația dată, Ion Careja a arătat că aceste contracte istorice încheiate cu ANAR se executau de-a lungul anilor, durata în timp a execuției fiind avută în vedere încă de la contractare. De regulă, la începutul fiecărui an se fac estimări cu privire la lucrările ce urmează a fi executate în funcție de alocările financiare ale autorităților contractante. Date fiind aceste aspecte, cei doi interlocutori nu au stabilit detalii cu privire la modalitatea de remitere a comisionului, tranșele sau momentele în care vor fi remiși bani, însă Arsene i-a precizat lui Careja că pentru a primi comisionul este posibil să găsească o societate care să fie implicată în lucrări. Careja nu a promis în mod expres remiterea procentului solicitat de Arsene, acesta a lăsat să se înțeleagă acest lucru și a evitat un răspuns tranșant sau un refuz, motivând că nu își permitea să intre în conflict cu deputatul Ionel Arsene. În vara anului 2015, în cadrul unei ședințe a consiliului de administrație de la Construcții Hidrotehnice SA, Ion Careja a afirmat că este necesar să fie identificați clienți din zona privată întrucât pentru contractele încheiate cu autoritățile publice se cer comisioane. Careja precizat că și lui i-a fost solicitat un astfel de comision, fără a indica în acel moment cuantumul și identitatea solicitantului.

După întâlnirea cu Ion Careja, Arsene a continuat presiunile asupra lui Iulian Jugan, solicitându-i de mai multe ori să demareze procedurile necesare și să discute sau să-i solicite directorului ANAR alocarea sumelor vizate. În perioada 21.07.2015 – 22.09.2015 între Arsene și Jugan, din inițiativa primului, au avut loc 9 întâlniri, toate pe raza municipiului București. Discuțiile au avut ca principal obiect alocarea de fonduri de către ANAR pentru continuarea lucrărilor hidrotehnice executate de Construcții Hidrotehnice SA, modalitățile concrete de atingere a acestui scop și stadiul demersurilor lui Jugan, în condițiile în care pentru alocarea fondurilor erau necesară dispoziția directorului ANAR. Astfel, la data de 21.07.2015, Arsene l-a contactat telefonic pe Jugan și i-a cerut să vină la un hotel din București. După ce s-au întâlnit la terasa restaurantului, Arsene și-a luat măsuri de precauție în sensul i-a cerut lui Jugan să-și lase telefonul pe masă și să meargă în toaleta hotelului și, în această încăpere, pentru a acoperi dialogul a dat drumul la apă și la un aparat pentru uscarea mâinilor, folosind totodată și un ton scăzut.

Scenariul nu a fost pus în practică, pentru că decidenții din cadrul Ministerului Mediului și Apelor au ales să finanțeze alte proiecte. Nici intervenția la Liviu Dragnea, pentru a instala oameni ascultători în funcții cheie, nu a dat roade, așa că afacerea a picat.

Daniel MURARU

Citește și:

Ionel Arsene: „PEDEAPSĂ DE EXECUTAT = 8 (opt) ani şi 4 (patru) luni închisoare”

Proprietarul vilei de lux din Tunari, în care locuiesc Arsene și fosta soție: „Nu mă implicați în mizeriile altora!”

Combinațiile inculpaților! Arsene, șeful CJ Neamț, și Ginel, cumătrul său, s-au asociat și fac afaceri în străinătate. Au ales țara în care fug infractorii români condamnați

Inculpatul Arsene, cu BMW-ul de serviciu în „inspecție” la o vilă de lux de lângă București. Imobilul, construit de o firmă apropiată de Ginel

MAI ÎNDRĂZNEȘTI SĂ CREZI ÎN ROMÂNIA? Andrușcă, omul lui Arsene, propunerea PSD pentru funcția de ministru al Economiei

Revoltător! Am ajuns să trăim într-o țară în care fostul valutist Arsene, deputatul „Că când”, a ajuns să impună prim-miniștri

Președintele CJ Neamț, aranjamente dubioase. Autoturismul de lux, apartamentul din București și legătura soților Arsene cu proprietarul mașinii

Arsene a rămas fără vila din Săucești-Bacău. Cumpărătorul s-a ales cu o proprietate devastată

Soția președintelui Consiliului Județean Neamț a dispărut… din declarația de avere!

Sub ce nume conspirativ „ciripea” ex-prefectul Piti la Securitate și câte note informative a furnizat

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. neamtu 9 martie, 2023 at 22:28 Răspunde

    Maine este ultima zi a acestui golan la C.J. Neamt cei care ati fost in preajma lui, puteti sa va faceti unii din voi bagajele !! Poate nu se ajungea aici daca ” ofiterul de legatura” care stia ce golan este, il dadea in primire !!!

  2. Maria Sfetcu 10 martie, 2023 at 08:21 Răspunde

    Sincer, ma astept ca „Bruce Willis” de Tg. Neamt sa fenteze in stil mare (ca de altfel si alti jmecheri) pe „coana cu balanta” si sa traga aer iozonat strain in piept!!
    Sau mai stii, faptul ca a tot fost in pelerinaj la Petru Voda sa nu se pregateasca sa dispara in decor si sa se calugareasca in mod expres intr-un loc ferit, de exemplu Grecia unde se poate intalni cu nea doctorul Sorin!!!
    Hai, sa speram ca vom avea ” o zi frumoasa tuturor”

  3. Liviu 10 martie, 2023 at 09:42 Răspunde

    Oare să fie aceasta ziua în care justiția să-și mai spele din păcate? Să scape județul ăsta de blestemul care s-a abătut asupra noastră cu o asemenea gașcă la conducere? Încă puțin și vedem…

  4. Covasan 10 martie, 2023 at 10:48 Răspunde

    Oameni buni nu e el de vina, noi suntem de vina ,că îi alegem și ne păcălește cu cate o sacojica . Uitativa in județ și vedeți câți primari au 2,3,4 și chiar 5 mandate, după primul mandat bugetele locale sunt propriile lor buzunare. Nu am ales niciodată de doua ori la rând aceiași persoana,in toate primăriile bugetele locale se împart după placul contabililor și a primărilor,. Noi care scriem cate un comentariu de nemulțumire oare mergem la alegeri? Știți că în comune cei mai săraci oameni participa la alegeri , sunt ușor de manipulat și tot deauna votam numai persoane care nu au făcut mare lucru la viață lor. Referitor la Arsenie , ne rade in nas, știe că judetul Neamț e plin de oameni delăsători,oare de ce nu facem că Francezi , 7 ani cât a fost în fruntea C.J.nu am văzut nici un protest, culmea și după ce a văzut podul de la Lutca , nimeni nu a protestat. Unde ești PNL, unde ești AUR, unde ai fost Bulai ,usrristule. In pandemie Arsenie ia făcut cumătrului Ginel contract de 85 de milioane de euro, na protestat PNL,AUR. Usr-ul și mai vorbim. O să vedeți că Arsenie vine in tara zâmbind,justiția e coruptă până în măduva oaselor . Și cine o să rămână în caz că îl condamna, penalul de Chitic,sau sau mosul de Asaftei ,sau poate vine eminentă sa Mădălina Ciubotaru, rău am mai ajuns.

  5. Falconeti 10 martie, 2023 at 16:16 Răspunde

    Președintele Tribunalului Neamț, alooooo, ce interese sunt? 59 de ședințe ? Nu e rușinos? Sau sunt ceva interese!!! La dosarul 1664/103/2016. Cum e posibil,sau așteptați prescrierea? Ați reușit!! Vă felicit!!!!!! Evaziune fiscală ,16 milioane de euro, luați salar degeaba!!!!

  6. donca.e 10 martie, 2023 at 16:57 Răspunde

    Una din infractiunile lui “soseta”, pentru care poate fi cercetat din nou este, traficul de influenta in functie, sau abuzul in serviciu, prin “ promovarea” unor persoane incompetente, care lucrau in domeniul privat, la stat, respectiv la Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU!!
    Astfel cu largul concurs, al puscariabilului VICTOR SANDU, fost director general al A.N.A.R., numit politic, al omului, cu doua dosare penale pentru devalizarea S.C. PREST SERV S.A. MOINESTI, Judetul Bacau, care zac si acum la Parchetul BACAU, RELU ADAM, cu acceptul tacit al numitei LUCAVESCHI IRINA, director tehnic, al A.B.A.SIRET, la vremea respectiva, a ing. TANASE N., sef Resurse Umane al A.B.A.Siret, a venit de la judetul Neamt, o gasca intreaga penala, in frunte cu lichelele, ing. VLAD MARCOCI si ing. POPESCU MIHAIL, combinatorii lui “soseta”. Au fost adusi printre altii un “inspector de trafic” asimilat de golanii de la A.B.A.SIRET ca ” inspector de gospodarire a apelor “, care de bun ce era a si busit, un Duster proprietatea A.B.A.SIRET, fapt ascuns de ing. LUCAVESCHI IRINA, dar si de ing. STOIAN CONSTANTIN, seful serviciului Mecanizare al A.B.A.SIRET, masina fiind reparata pe ascuns la Piatra Neamt. Oare ce au pazit cei de la M.A.I. – I.P.J. Piatra Neamt cand totul a aparut in presa de la Piatra Neamt ???
    Dupa ce presa locala si centrala au dezvaluit, mecanismele ilegale in afara , legii ale trasferurilor, facute de RELU ADAM, SANDU VICTOR, LUCAVESCHI IRINA, TANASE N., tuturor celor adusi, li s-au desfacut contractul de munca, ca ulterior sa fie reangajati, dupa un simulacru de examene, iar ulterior sa dispara subit, dupa circa un an de zile !! Culmea unii din ei au ”beneficiat “ de un “curs intensiv “, de pregatire tinut de o firma , care de ani de zile a fost apropiata de conducerea A.B.A.SIRET.!!!
    Doi au simtit ilegalitatile comise si de frica, au fugit rapid, inapoi la Piatra Neamt, unul fiind IVANOV NECULAI, omul lui pinalti infractorul si altul ing. DORU BEREA, deasemenea in fieful lui pinalti.
    Intrucat, nu au trecut 10 ani, aceste lucruri, inca pot fi cercetate de Justitia din Tara dar nu ca , procurorii tip papusa, din judetul Bacau, care l-au anchetat pe relutu adam “combinatorul PSD – PNL” de la Moinesti si unii din ei pe infractorul primar AILINCAI de la MOINESTI !!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.