Sub ce nume conspirativ „ciripea” ex-prefectul Piti la Securitate și câte note informative a furnizat

8
385

Vasile Panaite (foto), alias „Piti”, fost prefect de Neamț, funcție obținută cu sprijinul lui Ionel Arsene, inculpatul din fruntea Consiliului Județean Neamț, a avut, înainte de 1989, legături cu Securitatea, un aspect mai puțin cunoscut din viața politicianului. Relația lui Piti cu Securitatea a fost una de scurtă durată, situație datorată și faptului că, numai după câteva luni de la semnarea angajamentului, în iulie 1989, regimul lui Ceușescu a picat. Așa că Piti nu a apucat să dea decât o notă informativă, datele furnizate ofițerilor de securitate fiind în legătură cu practica de producție efectuată de elevii Liceului de Chimie, unde era și el elev. Toate aceste informații sunt oficiale, confirmate de Consiliul de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), printr-o adeverință emisă cu ocazia candidaturii lui Vasile Panaite la Camera Deputaților. Deși informația este veche, foarte puține publicații au folosit-o, iar cei care au făcut-o au încercat să trateze subiectul la mișto, în sensul că ce mare brânză c-a dat și Piti o notă la Securitate. Că o fi sau nu mare brânză, un lucru este cert, și anume că Panaite a semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1989. CNSAS a identificat în arhive că Piti este titularul dosarului fond rețea nr. R 2276 (cotă CNSAS) și că a fost recrutat în scopul încadrării informative a Liceului de chimie din Piatra Neamț. Astfel, Piti, a semnat, la data de 17 iulie 1989, un angajament cu Securitatea, având numele conspirativ de colaborator „Eduard”/„Edmond”. Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS a identificat o singură notă informativă furnizată de Piti, informațiile furnizate de către acesta făcând referire la practica de producție efectuată de elevii liceului.

Informațiile identificate în arhiva CNSAS au fost analizate, concluzia finală fiind aceea că „domnului Panaite nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.

Așadar, deși a semnat angajament cu Securitate la vârsta de 17 ani și 8 luni și a furnizat și o notă informativă, lui Vasile Panaite, născut la data de 19 noiembrie 1971, nu i s-a putut atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității. Asta nu înseamnă că nu putem spune că a „ciripit” la Securitate, aspect care nu l-a împiedicat să câștige vreo trei mandate de primar la Dragomirești, să fie numit prefect și să se îmbogățească de pe urma unor afaceri cu statul. Poate, calitatea de semnatar al angajamentului cu Securitatea l-a ajutat și în afaceri, și în politică.

Daniel MURARU

8 comments

 1. mihnea 15 octombrie, 2019 at 16:01 Răspunde

  cand ii vezi moaca aia de (***) simpatic ai tendinta sa crezi ca vinde truse de linguri si cutite da uite ca dracu a fost fasnet de mic.cand altii rupeau cartea sa intre la facultate el ciripea. cred ca-l primeste pnl. are valoare

 2. Dreptate 15 octombrie, 2019 at 16:58 Răspunde

  Despre acest subiect stie capitanul Caia Marin, tot din Dragomiresti, ofiter de securitate la serviciul 2 contrainformatii economice? Dupa cum ati observat am.pus semnul intrebarii, nefiind o afirmatie…tocmai pentru ca dvs sa publicati comentariul meu fara a insulta pe nimeni…doar e o intrebare.

  • Alina 16 octombrie, 2019 at 00:00 Răspunde

   Acel Caia, care prin 1985 “recruta” posibili “ciripitori” de prin fabricile de ciment din zona Neamt?? Daca este una si aceeasi persoana, nu a plecat cu mana goala din fabricile pe unde a colindat. Cei care au refuzat, au fost trimisi la munca de jos, chiar daca aveau studii superioare si nici nu au beneficiat corect de trepte si gradatii de salarizare corespunzatoare muncii si vechimii in fabrica. Cam astea erau timpurile prin 1985,in zona Bicaz.

 3. Dan 15 octombrie, 2019 at 18:55 Răspunde

  Vreti sa spuneti ca tipul acesta este in carti pentru a candida la Primaria Piatra Neamt din partea PNL? Eduard? Asta ne mai lipsea noua, pietrenilor. In rest le-am avut pe toate. Inteleg ca nu au tinut cont de precizarile de la centru sa nu primeasca traseisti in partid, dar PNL-ul nemtean face mai mult decat atat si-l propunea candidat pentru primaria din capitala judetului. In felul asta, batalia la alegerile din Piatra Neamt se va da intre PSD si USR.

 4. Dragos 16 octombrie, 2019 at 06:37 Răspunde

  Ce facusi parinte, ai comis-o? Urat, foarte urat. E un argument in plus ca nu ai ce cauta in functii publice. Ca multi altii care nu ar trebui sa mai scoata capul in public.

 5. Stefan 16 octombrie, 2019 at 08:12 Răspunde

  Nu e singurul turnator dovedit din politica nemteana!La fel de ticalos este si deputatul Stan, care si-a turnat colegii de fabrica!La fel ca Piti, si acesta a primit verdict de “necolaborare ca politie politica”, o gaselnita pentru a promova informatorii noi si vechi!Cum dracu puteai colabora cu Securitatea, altfel decat ca “politie politica”?!!

 6. Vlad 16 octombrie, 2019 at 08:15 Răspunde

  Balantaine, ualkare, jibiuri… ma faceti sa rid! Pai, domn prefect, cirip cirip???? Nici o jena, remuscare, nik????
  Lasati-ma sa mi se faca greata!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.