Primăria lui Rotaru, o donație și un schimb dubios de terenuri cu latifundiarul comunei – vicele Lazarov

3
43068

Anii 2009-2010 au fost extrem de dificili pentru români, din cauza crizei economice care i-a afectat. Unii și-au vândut casele, alții au rămas fără ele în favoarea băncilor, iar majoritatea a suportat reduceri drastice de salarii. Atunci, ca și acum, de altfel, nu toți românii au avut de suferit, au fost și unii ale căror afaceri, mai ales cele cu statul, le-au mers din plin.  O astfel de afacere, considerată suspectă, i-a avut în rolurile principale pe Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, și mâna sa dreaptă de vreo 10 ani, Valeriu Lazarov, viceprimarul localității. Din scenariu au mai făcut parte membrii Consiliului Local de la acea vreme, care, fie din neștiință, fie din interes, au avut partea lor de contribuție la afacerea imobiliară care i-a adus un mare avantaj latifundiarului Lazarov. Bineînțeles că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, dacă Prefectura Neamț, condusă la acea vreme de Mihai Archip, pedelistul lui Pinalti, ar fi intervenit. Nu trebuie omise organele de cercetare penală și Serviciile, care au demonstrat că sunt doar executanți ai clasei politice. Dacă reprezentanții statului ar fi reacționat, din zestrea comunei Alexandru cel Bun nu ar fi dispărut o suprafață de 2.687 mp de teren, situat în zona centrală a localității. Pentru acest teren, Valeriu Lazarov și soția sa au oferit la schimb primăriei o suprafață de 4.980 mp de teren, adică două drumuri care duceau la proprietățile lor….ale lui  Lazarov.  Cu alte cuvinte, primăria lui Rotaru a dat trei terenuri bune în schimbul altuia, pe care Lazarov îl folosea ca drum pentru a ajunge la loturile de pământ pe care le deținea în satul Viișoara, în punctul denumit „Gloduri”.

Lazarov donează drumul, dar se răzgândește și îl dă la schimb

Circuitul documentelor, respectiv a hotărârilor de consiliu local, introducerea unor terenuri în domeniul public, urmată de trecerea în domeniul privat, plus un act de donație revocat în condiții absolut suspecte, demonstrează că afacerea a fost premeditată de un grup de persoane, inclusiv angajați din primărie, care au închis ochii în fața unei serii de nereguli.

În 17 iulie 2009, aleșii locali din comuna Alexandru cel Bun au aprobat o hotărâre de consiliu prin care acceptau donația oferită de Valeriu Lazarov și soția sa, Mihaela Căprioară, în privința suprafeței de 4.250 mp teren, cu categoria de folosință drum. În HCL 61 se stipulează că terenul donat intră în domeniul public al comunei Alexandru cel Bun, urmând să aibă categoria de folosință drum.

 

Pe hartă, marcat cu roșu, se află drumul de 4.250 mp, donat primăriei de Lazarov și soția sa. La acea dată, cei doi dețineau în proprietate o mare suprafață de teren la care accesul era asigurat pe drumul donat primăriei.

Aparent fără nicio legătură cu această donație, o lună mai târziu, pe 21 august, în plină vară când bugetărimea este în concediu, aleșii locali din Alexandru cel Bun adoptau hotărârea nr.31 privind completarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al comunei cu trei terenuri, toate în intravilan, zonă centrală, după cum urmează: 1.492 mp – teren în satul Vaduri, punctul „Troiță”; 420 mp – teren sat Vaduri, punct „Canal”; 273 mp – sat Vaduri, punctul numit „Stație ICH”.

 

Primele două terenuri aveau să facă obiectul unii scandalos schimb cu „donația” lui Lazarov.

Finalul afacerii a avut loc în 25 martie 2010, când legislativul comunei Alexandru cel Bun a aprobat un schimb de terenuri între comună și familia Valeriu Lazarov și Mihaela Căprioară.

Hotărârea cuprinde nu numai aprobarea schimbului, ci și aprobarea trecerii din domeniul public al comunei în cel privat a celor trei suprafețe de teren, din punctele „Troiță”, „Canal” și „La Fântână”, dar și aprobarea rapoartelor de evaluare a suprafețelor care au făcut obiectul schimbului de teren.

La articolul 3 al HCL-ului din 25 martie, se stipulează că „se aprobă schimbul de teren dintre comuna Alexandru cel Bun și familia Lazarov Valeriu și Căprioară Mihaela”. Astfel, comuna a primit de la cei doi soți suprafața de 4.980 mp teren, formată din 4.250 mp, pe care Lazarovii îi donaseră deja primăriei în iulie 2009, și încă un lot de 730 mp, ce reprezenta o altă porțiune de drum ce deservea accesul la terenurile familiei.

 

Foto jos: Cu negru este drumul în suprafață de 730 mp, iar cu albastru, drumul în suprafață de 4.250 mp. Tot cu roșu sunt proprietățile pe care Lazarov le deține în prezent în zonă. Însă, când a fost făcut schimbul de terenuri, aproape toate terenurile erau în proprietatea actualului viceprimar și a soției sale.

Astfel, în schimbul suprafeței de 4.980 mp, soții Lazarov au obținut de la primărie trei suprafețe, totalizând 2.687 mp. În momentul schimbului, terenul donat de Lazarov se afla într-o zonă cu cel mult 2-3 case, fără utilități etc, iar cele trei suprafețe de 1.492 mp, 420 mp și 775 mp, în zone centrale ale comunei, la DN 15. 

 

Pe terenul de la „Troiță”, înstrăinat între timp, a fost construit un service. Pe terenul de 420 mp, situat lângă canalul Bistrița, vizavi de terenul de la „Troiță”, vicele Lazarov vrea să monteze un imens panou publicitar. . În acest moment, se lucrează de zor, însă, se pare, sunt ceva probleme cu autorizațiile privind amplasarea panoului:

 

Pe terenul de 775 mp, de la „La Fântână”, înstrăinat și el, a apărut o clădire, un sediu de firmă:

 

Faptul că soții Lazarov au renunțat la o diferență de bani, terenurile lor fiind evaluate mai bine, este irelevant, atâta timp cât au oferit primăriei drumurile care oferă accesul spre proprietățile lor dintr-o zonă tip islaz, iar în schimb au primit de la primărie terenuri super bune, la drum național, cu acces la utilități etc.

Raportul de evaluare 78/10.02.2010, întocmit în scopul evaluării terenurilor care au făcut obiectul schimbului conține câteva aspecte neconforme cu realitatea.

Astfel, la un moment dat, se face referire la  „Teren intravilan” – drum – în suprafata de 4.980 mp situat in corn. Alexandru cel Bun, sat Viisoara, pct Gloduri, proprietatea Lazarov Valeriu”, când, de fapt, la acea dată, doar 730 mp erau în proprietatea lui Lazarov, pentru că ceilalți 4.250 mp îi donase primăriei în iulie 2009.

Terenul lui Lazarov (4.980 mp) a fost evaluat la 72.467 de euro, adică 14,5 euro/mp. Terenurile oferite la schimb de către primărie au fost evaluate la 37.300 euro – 1.492 mp „Troiță” (25 euro/mp); 7.000 euro – 775 mp – „La Fântână” (9 euro/mp) și 5.500 euro – 420 mp – „Canal” (13 euro/mp). Ultimele două terenuri, situate la DN 15, au fost evaluate cu mai puțin decât drumurile lui Lazarov dintr-o zonă tip „pășune”.

Și ca cercul să fie închis, mai ales că mai exista o problemă, în data de 29 octombrie 2010, consilierii locali au votat o hotărâre de consiliu local privind abrogarea HCL 61/17.07.2009 prin care aceeași consilieri acceptaseră donația soților Lazarov.

De fapt, dacă analizăm strict din punct de vedere al documentelor, rezultă că, de fapt, primăria a oferit soților Lazarov trei terenuri în schimbul altuia pe care aceeași soți îl donase cu câteva luni înainte. O ilegalitate pe care specialiștii Prefecturii Neamț ar fi trebuit să o observe și să o sancționeze.

„Partea cu “face cunoscut că nu mai oferă spre donație” este o prostie, pentru că după ce ai făcut un contract de donație nu mai ai cum să-l revoci. Nici în Civil nu poți face asta, deoarece revocarea donației se face doar pentru 2 cazuri: ingratitudinea donatarului; neîndeplinirea sarcinilor de către donatar dacă donația a fost condiționată de sarcini.  Iar o donație către statul român nu se poate revoca odată ce a fost consimțită. Legea nici măcar nu prevede această posibilitate absurdă , la fel cum nu prevede din posibilitatea ca statul român, în calitate de donator, să renunțe la ea (n.r. donație). E greu de crezut că aleșii nu știau despre schimb de terenuri este vorba, iar  manevra cu “abrogarea” nu e chiar legală, pentru că odată aprobată donația prin HCL, terenul a intrat în domeniul public al comunei în baza unei hotărâri și a unui contract de donație la care Primăria a fost parte”, ne-a declarat un jurist care a analizat actul de donație și schimbul de terenuri.

Am încercat, în cursul zilei de astăzi, să luăm legătura cu viceprimarul Valeriu Lazarov, însă acesta nu a răspuns la telefon și nici întrebărilor pe care i le-am transmis pe whatsapp.

În loc de concluzii

Datele pe care le-am obținut arată că Lazarov și soția sa au deținut în zona „Gloduri” o suprafață mare de teren, aproximativ 2 hectare. Terenul l-a lotizat, iar cele două drumuri pe care le-a donat inițial primăriei, asigurau accesul la loturile sale de teren, multe dintre ele vândute pe bani grei. Primăria condusă de Ion Rotaru a acceptat acest schimb, inechitabil pentru comunitate din toate punctele de vedere. Terenurile lui Lazarov date la schimb au fost supraevaluate, iar cele ale primăriei, subevaluate. Nu crede nimeni că o suprafață de teren situată la drumul național, cu acces la utilități, poate valora jumătate față de un teren de categorie „drum”, situat într-o zonă semi sălbatică. Dar, așa cum atacul.ro a mai arătat, în Primăria lui Rotaru orice este posibil.

Foto deschidere: Ion Rotaru și Valeriu Lazarov, primarul și viceprimarul comunei Alexandru cel Bun

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Diaconu 31 mai, 2022 at 20:30 Răspunde

    1.Fapte prescrise.
    2.In schimbul serviciilor sale juridice, Frasinaru rămâne angajat al primăriei pâna la dezgropăminte.

  2. Manuela 1 iunie, 2022 at 17:18 Răspunde

    Rușine acestor persoane, că nu le putem spune edili! Doar afaceri cu soțiile/amantele celor doi și furt neobrăzat din bunurile comunei! ”Primarul fără școală”- cum s-a autodefinit, în ”deșteptăciunea” lui, face un jaf la drumul mare pentru că nici o instituție desemnată să vegheze la respectarea legii, la pedepsirea celopr găsiți vinovați, tac sau se fac surzi! Vai de țara noastră furată de niște hapsâni ce gîndesc cu …stomacul/mațul și mai puțin cu capul! De-ar fi primari, viceprimari ca cei din Oradea sau din comunele ce au deschis drumul progresului….dar acolo sunt oameni cu carte , mai tineri și care știu că oricum sunt în câștig fără să fure cu neobrăzare ci au grijă de binele și frumosul locului păstorit! Halal!

  3. Silviu 14 iunie, 2022 at 12:27 Răspunde

    Așteptăm o ancheta și în legătură cu terenurile de pe scaricica … în ce scopuri au fost vândute unele iar altele au fost gajate si pierdute la 2 bănci

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.