Munca investigatorului sub acoperire din dosarul șpăgarului de la Silvic a fost în zadar. Probele, anulate în mare parte

0
8026

 

Judecătorul de la Curtea de Apel Bacău a dispus începerea judecății în dosarul în care Sorin Bădărău, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Târgu-Neamț este acuzat de luare de mită.

Totodată, magistratul băcăuan a admis contestația procurorilor în ceea ce privește parte din procesele verbale care au fost eliminate de la dosar de Tribunalul Neamț, pe motiv că au fost administrate nelegal.

Este vorba despre două procese verbale ce conțin 8 pagini, ce conțin informații care vor putea fi folosite pe parcursul judecății. Cu toate acestea, au rămas foarte multe înregistrări audio/video care nu vor fi utilizate pe parcursul judecății din pricina procurorului de caz care a greșit pentru că nu a cerut judecătorului de drepturi și libertăți mandat de supraveghere tehnică.

Probe înlăturate 

Decizia de eliminare a probelor a fost luată de Tribunalul Neamț, care, la termenul din noiembrie 2023, a constatat nulitatea absolută a înregistrărilor efectuate în urma activităţii de supraveghere video, audio şi prin fotografiere a activităţilor presupus a fi fost realizate de făptuitoriul Bădărău Gheorghe Sorin (atât a procedeelor probatorii, cât şi a mijloacelor de probă administrate) realizate de investigatorul sub acoperire. Motivul: lipsa mandatului de supraveghere tehnică.

În consecință, au fost excluse din dosar înregistrările video, audio şi prin fotografiere, procesele verbale de redare în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video şi planşele foto din cuprinsul acestora. Vorbim despre zeci de pagini cu probe, rezultat al muncii investigatorului sub acoperire. În urma acestei decizii, anchetatorii au preluat dosarul și l-au refăcut, excluzând probele obținute de investigatorul sub acoperire.

Recent, magistrații Curții de Apel Bacău au confirmat în mare decizia de eliminare a majorității probelor audio/foto/video, acceptând la dosar doar două procese verbale, din 2, respectiv 3 august 2023.

Șpagă pentru camion

Gheorghe Sorin Bădărău a fost prins de autorități, în vara anului trecut, imediat după ce a luat o șpagă de 1.000 de lei de la o persoană depistată de polițiști că transporta lemn fără acte. Individul nu se afla la prima faptă, cercetările stabilind că-i mai favorizase pe cei prinși de oamenii legii că transportau lemn fără acte sau în cantități mai mari decât cele menționate în avizele de transport.

De fapt, Bădărău, în schimbul unor sume de bani, făcea constatări care nu aveau nicio treabă cu realitatea. Mai exact, menționa în acte că diferența între cantitatea transportată și cea menționată în acte nu era mai mare de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului sau a remorcii. La mijloc fiind vorba despre valori mari, un TIR putând ajunge și la câteva zeci de mii de euro, unii proprietari erau dispuși să dea șpagă consistentă inginerului silvic.

Este și cazul unui bărbat din comuna Pipirig, care, afirmă anchetatorii, i-a promis lui Bădărău o șpagă de 2.000 de euro, din care, efectiv, i-a dat dat 1.000 de euro.

Anul trecut, în luna martie, polițiștii din Crăcăoani au identificat în trafic un autocamion care transporta bușteni fără să existe aviz de însoțire a materialului lemnos. Ulterior, la sediul Atelierului de Debitat și Prelucrat Lemn (fostul sediu al Centrului de Fructe de Pădure) Târgu-Neamț, Bădărău a măsurat bușteanul, menționând în acte o cantitate de sub 10 mc, deși, în realitate, era mult mai mult. Pentru asta, spun anchetatorii, Bădărău a primit 1.000 de euro de la soțul patroanei firmei care deținea camionul, urmând ca, ulterior, să mai primească 1.000 de euro.

„Ajutorul” oferit de Bădărău nu numai că l-a scăpat pe patron de dosar penal, dar a rămas și cu mașina. Singura sancțiune aplicată a fost amendă în valoare de 6.000 de lei și confiscarea lemnului.

Bădărău are tupeu

La începutul lunii februarie 2023, Bădărău a fost din nou în centrul unui eveniment în urma căruia s-a mai ales cu o acuzație din partea procurorilor. În urma unei sesizări a activiștilor de mediu de la „Străjerii Pădurilor”, polițiștii au oprit, în Târzia, comuna Brusturi, un camion cu remorcă ce transporta material lemnos. Verificările au arătat că pentru remorcă nu exista aviz de însoțire a mărfii, însă existau două avize emise pe numărul de înmatriculare al camionului. Pentru a lămuri situația, camionul și remorca au fost duse la sediul Atelierului de Debitat și Prelucrat Lemn (ADPL) Târgu-Neamț.

În seara de 4 februarie s-a petrecut un lucru neașteptat. Însoțit de șoferul camionului, Bădărău a sărit gardul și a intrat în incinta ADLP, unde a făcut presiuni asupra paznicului pentru a-i lăsa să ia camionul cu remorca. Paznicul s-a opus, iar cei doi au plecat, nu înainte ca Bădărău să amenințe că va rezolva el situația altfel.

După câteva zile, camionul și remorca au părăsit incinta curții ADPL Târgu-Neamț fără să fie dispusă nicio măsură contravențională sau penală.

Aceste două aspecte fac obiectul unui dosar separat de dare și luare de mită în care, în acest moment, sunt vizați Bădărău și soțul patroanei firmei din Pipirig al cărui camion a fost depistat în trafic transportând bușteni fără acte de proveniență.

Flagrantul

Anchetarea lui Bădărău a început în aprilie 2023, după ce polițiștii au aflat de cele două fapte din februarie și martie. Pentru a-l prinde pe inginer, procurorul a decis să folosească un investigator sub acoperire. Acesta a fost oprit în trafic, pe raza comunei Urecheni, în timp ce transporta, în data de 2 august 2023, un camion plin cu bușteni. Marfa a fost transportată la ADPL pentru a fi evaluată. Inginerul Bădărău a „constatat” că în camion era o cantitate de lemn sub 10 mc, deși în realitatea era mai mult.

În schimbul acestei constatări mincinoase, silvicultorul a primit 1.000 de lei de la investigatorul sub acoperire. După ce a părăsit curtea ADPL, Bădărău a fost oprit de anchetatori. În urma perheziției corporale, asupra lui a fost găsită suma de 4.800 de lei, din care 1.000 de lei reprezenta șpaga primită de la investigatorul sub acoperire. În ciuda probelor, Bădărău a negat că ar fi luat bani. El a fost reținut și arestat preventiv.

Au uitat să ceară mandat de supraveghere tehnică

Anul trecut, în toamnă, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț a constatat că cele mai importante probe (înregistrări audio/video, fotografii) au fost obținute ilegal, adică fără un mandat de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, așa cum prevede legea. Procurorii au remediat neregularitățile din rechizitoriu, în sensul că au exclus probele obținute ilegal, iar instanța a dispus că procesul poate să înceapă. Chiar dacă în proces nu vor fi folosite probele obținute ilegal, în dosar sunt suficiente alte date care au dus la inculparea lui Bădărău. Decizia Tribunalului Neamț a fost contestată la Curtea de Apel Bacău și de Bădărău, dar și de procurori.

Prins băut la volan

În vârstă de 38 de ani, Bădărău a lucrat ca pădurar la Ocolul Silvic Târgu-Neamț, iar de câțiva ani era încadrat ca inginer silvic. Tatăl silvicultorului a lucrat tot în sistem, tot ca pădurar.

După episodul din vara anului trecut, Direcția Silvică Neamț l-a concediat invocând prevederile Codului Muncii, care permit angajatorului să ia o astfel de decizie dacă salariatul a fost arestat preventiv sau la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală.

În iunie 2022, inginerul a fost prins băut la volan și a fost pedepsit cu 9 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pe o perioadă de 2 ani, pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibație de alcool în sânge peste limita legală.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.