Cât mai costă un metru pătrat de teren în localitățile județului Neamț
Camera Notarilor Publici Bacău a publicat valorile minime ale terenurilor intravilane şi extravilane situate în oraşele şi comunele judeţului Neamţ, prețuri aferente acestui an, cuprinse într-un studiu de piață realizat de un expert în domeniu.
Scopul lucrării îl reprezintă „stabilirea nivelurilor de taxe aferente unor valori de circulație orientative minime ale terenurilor judetului Neamț prin care se transferă dreptul de proprietate, care se calculează la valoarea declarată de către Camera Notarilor Publici Bacau la nivelul fiecărui circumscriptii teritoriale ale judecătoriilor judeţului Neamț”.
Valorile orientative minime ale terenurilor au fost stabilite în euro pe metru pătrat, pentru fiecare localitate a judeţului, cursul valutar utilizat fiind cel din ziua în care se efectuează tranzacția.
Proprietăţile evaluate fac parte din două categorii: terenuri intravilane (categoria de folosinţă: curţi construcţii, vii și livezi, arabil, pășuni și fânețe, terenuri aflate permanent sub ape și neproductive, terenuri cu destinație specială) și terenuri extravilane (categoria de folosinţă: arabil, vii si livezi; pășune și fâneață, pădure, amenajări piscicole, drumuri tehnologice și de exploatare agricolă, terenuri neproductive).
Peste 200 de euro/mp de teren la Piatra-Neamț
Expertul a stabilit, așadar, preţurile minime ale terenurilor după zonele în care acestea se află (de la A – centrală, la D – periferică), iar cele mai mari valori le au suprafeţele din Piatra-Neamţ, Roman şi Târgu-Neamţ. În orașele Bicaz și Roznov pot fi găsite cele mai ieftine terenuri din mediul urban.
Cele mai scumpe terenuri sunt situate în zona centrală, însă valorile scad scad în zonele mărginașe.
Potrivit studiului, preţul orientativ minim al unui metru pătrat de teren aflat în intravilanul municipiului Piatra-Neamț, în funcție de categoria de folosinţă, a fost stabilit, pentru acest an, la între 11,40 euro (de exemplu, str. Câmpului, Corneliu Coposu, Revoluționarilor) şi 203,50 de euro (ex. str. Alexandru Lăpuşneanu, Adâncata, Ana Ipătescu).
În extravilan, prețului unui metru pătrat de teren oscilează între 1,10 euro și 2,10 euro.
La Roman, valoarea minimă a unui metru pătrat de teren aflat în intravilan, în funcție de categoria de folosință, a fost stabilită la între 8,80 (ex. Cărămidăriei, Fabricii, Prundului) și 137,50 euro (ex. str.1 Mai, Albinelor, Bucegi, C.A. Rosetti, Calistrat Hogaș), iar pentru un metru pătrat situat în extravilan, la între 1 euro și 2 euro.
Târgu-Neamț, peste Bicaz și Roznov
Evaluatorul a stabilit, pentru acest an, după categoria de folosință, o valoare minimă a unui metru pătrat de teren, situat în intravilanul orașulului Târgu-Neamț, cuprinsă între 3,40 de euro (ex. localitatea componentă Blebea si str. Prundului) și 72,60 de euro (ex. B-dul 22 Decembrie, str. 9 Mai, Alexandru Lăpușneanu, Calistrat Hogaș, Ciprian Porumbescu), iar pentru un metru pătrat de teren în extravilan, la între 0,90 și 0,60 de euro.
În orașul Bicaz, prețul minum al unui metru pătrat de teren în intravilan este între 3,50 de euro (ex. str. Muncii, cartier Dodeni) și 31,90 de euro (ex. str. Barajului, de la pod peste râul Bicaz și până la restaurantul Ceahlăul, inclusiv).
Cele mai mici prețuri ale terenurilor din mediul urban sunt în orașul Roznov, unde evaluatorul a stabilit o valoare care oscilează între 1,90 de euro/mp (ex. str. Arinilor, Crăițelor, Jderului) și 20,90 de euro/mp, pentru intravilan (ex. str. Pieței, Roznovanu – zona aferentă blocurilor G+E, Complex Avântul, Supercoop, Gara CFR, Ocolul silvic Roznov, CPPPSA Roznov).
Pentru terenurile din extravilan, prețurile au fost stabilite la între 0.30 de euro și 0,90 de euro/mp.
Grumăzești – cele mai mici prețuri ale terenurilor
Evaluatorul a stabilit şi valorile minime ale terenurilor din comunele judeţului Neamţ, în funcție de categoriile de folosință, aferente acestui an.
Astfel, cele mai mari prețuri regăsim la Alexandru cel Bun (sat Bistrița – 15,80 de euro – 24,30 de euro/mp, însă la Agârcia, prețurile scad la între 3,50 de euro – 6,90 de euro), la Durău (15,40 de euro – 23,70 de euro/mp), la Izvorul Muntelui – Bicaz (8,70 de euro – 17,40 de euro/mp), la Săvinești (2,30 de euro – 17,30 de euro/mp), la Dumbrava Roșie și Gârcina (3,90 de euro – 15,60 de euro/mp) și la Cordun ( 2,30 de euro – 15 euro/mp).
Prețuri ale terenurilor mai mari de 10 euro/mp au fost stabilite în comunele Ceahlău (9,40 de euro – 14,50 de euro/mp), Tarcău (8,80 de euro – 13,50 de euro/mp), Săbăoani (3,80 de euro – 11,70 de euro/mp), Bălțătești (2,30 de euro – 10,90 de euro), Borca (6,60 de euro – 10,20 de euro/mp) și Pângărați (3,70 de euro – 10 euro/mp).
Cele mai mici prețuri ale terenurile întâlnim, potrivit studiului, la Grumăzești (2 euro – 4 euro/mp), Bârgăuani (1,90 de euro – 4,90 de euro/mp), Mărgineni, Făurei, Valea Ursului, Oniceni (1,90 de euro – 5 euro/mp).
Se reduc tranzacțiile cu bani împrumutați de la bănci
În opinia evaluatorului care a efectuat studiul de piață: „Tendința actuală pentru anul 2024 este de ușoară creștere a prețurilor în unele zone de interes pentru trecerea din extravilan în intravilan și construcții de noi ansambluri rezidentiale sau birouri, spații de producție sau comerciale moderne la periferia orașelor și interesul manifestat de unii întreprinzatori din agricultură de achiziționare de terenuri agricole pentru comasare”.
În urma realizării lucrării, expertul a concluzionat că tranzacțiile de terenuri cu credite bancare se vor reduce în detrimentul marilor investitori care se bazează pe astfel de clienți, context în care anul acesta va fi unul mai sărac în proiecte imobiliare.
„În consecință, investitorii se vor concentra din ce în ce mai mult pentru tranzacții care implică terenuri excepționale sau cele cu un preț atractiv, potențialii cumpărători preferând să evite în continuare terenurile fără autorizații”.
Sursa foto: mariustuca.ro
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.