Procesul de corupție al ex-deputatului Munteanu a intrat în faza deciziei finale
După trei amânări cauzate de lipsa suplimentului la raportul de expertiză, procesul de corupție al lui Ioan Munteanu (foto), fost deputat PSD de Neamț, a revenit la ritmul normal. La termenul de ieri, de la Curtea de Apel București, magistrații au stabilit o nouă întâlnire pentru data de 14 iunie, timp suficient ca inculpatul și apărătorii săi să analizeze suplimentul la raportul de expertiză.
Judecarea apelului a ajuns la al 15-lea termen de judecată. Pe fond, la Tribunalul București, Munteanu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani de închisoare.
La termenul din 29 septembrie 2021, magistrații au încuviințat audierea lui Mihai David, fost director al Hidroelectrica, Cristian Georgescu și a câte un reprezentant de la departamentele financiar și contabilitate, din perioada 2009-2011, de la Hidroelectrica SA București și SH Bistrița. Magistratul a fost de acord și cu efectuare unui supliment la raportul de expertiză contabilă, lucrare care a fost prezentată instanței la termenul de ieri.
Apelul în dosarul de corupție al fostului deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu, care se judecă la Curtea de Apel București, a ajuns la al 15-lea termen de judecată, urmând ca instanța să pronunțe o sentință definitivă, cel mai probabil după vacanța judecătorească.
În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe Munteanu, în noiembrie 2020, la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență, judecătorul dispunând și confiscarea sumei de 400.000 de euro, adică șpaga pe care procurorii afirmă că fostul parlamentar a primit-o.
La termenul din 10 februarie 2022, judecătorul de la Curtea de Apel București s-a pronunțat asupra măsurilor asigurătorii, decizia fiind cea de „menținere a măsurilor luate prin ordonanța 347/P/2017 din data de 14.06.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA – Serviciul Teritorial Ploiești și menținute prin sentința penală apelată”. Curtea de Apel București a menținut decizia Tribunalului București, așa că, în cazul în care Munteanu va fi condamnat, pe lângă anii de închisoare, va trebui să achite și cei 400.000 de euro. Însă cum și-a înstrăinat averea înainte de a fi trimis în judecată, ar achita suma respectivă în peste 150 de ani, banii urmând să fie reținuți din pensie.
Ioan Munteanu este acuzat de procurorii DNA că a perceput un comision de 10% din sumele pe care o asociere de firme din București trebuia să le primească de la SH Bistrița SA, în baza unui contract. Procurorii afirmă că Munteanu ar fi primit 400.000 de euro, pentru că a ar fi intervenit pentru deblocarea plăților de la SH Bistrița, condusă la acea vreme de Romică Grigoriu, inculpat și el într-un dosar de corupție, către asocierea de firme Romsys SRL – Rokura SRL. Dosarul a fost înregistrat în urma denunțului făcut de Bruno Horațiu Berdilă de la Romsys SRL, un bun prieten al lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Acesta ar fi intermediat relația dintre Berdilă și Munteanu.
Comunicatul DNA din iunie 2017:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 540/VIII/3 din 26 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Pe Grigoriu ex dir sh Bistrița nu l condamnă? Doar e maestru și n alte cazuri