Când te încurci în șmenuri, cumperi „autosărăriță” fără … sărăriță. De la firma lui Romică Rotaru

1
6172

În ultimii ani, mai multe primării din țară au făcut diverse achiziții de autovehicule la mâna a doua, cu diverse funcții. Unii au cumpărat mașini de pompieri, alții autobasculante, iar alții mașini de deszăpezit. În aproape toate cazurile prețurile au fost serios umflate, ceea ce duce cu gândul la afaceri necurate derulate de reprezentanții autorităților contractante și vânzători.

Atacul.ro a scris despre nenumărate astfel de tranzacții, achiziția de către Publiserv a unei basculante de la firma familiei fostului prefect de Neamț, Vasile Panaite, achizițiile mașinilor de pompieri de la Bicaz și Podoleni sau achizițiile de autobasculante de la primăriile Dobreni și Pângărați. În toate cazurile au existat suspiciuni că lucrurile nu s-au desfășurat cinstit și că banul public a fost sifonat. Numai că autoritățile nu au fost în stare sau nu au vrut să facă anchete serioase. În toate cazurile s-au limitat în a verifica dacă a fost respectată procedura de achiziție, respectiv dacă anunțurile au fost publicate pe platforma electronică de achiziții publice și … cam atât. Nu au fost curioși să vadă dacă existau sau nu legături între furnizori și oameni din primărie, cum nu au fost curioși să vadă dacă valoarea autovehiculelor achiziționate este cea reală. Dacă procedau astfel, poate mai tăiau din pofta unora care nu urmăresc altceva decât să fure banul public.

Firma lui Rotaru vinde și autobasculante

Primăria Dulcești a achiziționat, în luna martie a acestui an, o autobasculantă marca DAF, cu lamă de deszăpezire. Până aici nimic anormal, mai ales că orice administrație locală are nevoie de astfel de autovehicule. Însă există o serie de aspecte care dau de gândit. În primul rând, autobasculanta respectivă, cu tot cu lamă și sărăriță, a stat o perioadă în curtea Primăriei Sagna. (FOTO).

Era în luna februarie 2021, iar primarul de Sagna, Gheorghe Iacob, se pregătea să cumpere autovehiculul de la Darcons SRL, firma lui Romică Rotaru, tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru și fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Când au aflat prețul cu care urma să fie achiziționată autobasculanta cu echipamentul complet de deszăpezire, respectiv aproximativ 38.000 de euro, mai mulți consilieri locali au început să vorbească despre lovitura financiară aflată în pregătire. Pe rețelele de socializare, sătenii au început să discute și ei, iar drept urmare tranzacția nu a mai fost încheiată. Oficial, autobasculanta s-ar fi aflat în probe. Așa cum se vede și în fotografia realizată în curtea Primăriei Sagna, basculanta are și lama, dar și sărărița.

O lună mai târziu, utilajul ajungea în curtea Primăriei Dulcești, instituție care l-a achiziționat  în schimbul sumei de 135.000 de lei, TVA inclusă, sau 27.629 euro, TVA inclusă. Banii de la bugetul local au fost folosiți pentru a cumpăra, de la Darcons SRL (firmă de construcții) basculanta și lama, fără sărărița NIDO 90(FOTO).

Pe sistemul electronic de achiziții publice, se vorbește despre achiziția unei „autosărărițe”. La descriere apar următoarele informații: ”Autovehicul second hand din stoc de marfa, marca DAF, tip FA LF 45, serie sasiu XLRAE45FF0L326570, din 27-12-2006, basculabila + Echipament de deszapezire, serie numar N9003384”.

Afacerea a fost încheiată în mai puțin de trei ore. Anunțul a fost postat în data de 17 martie, la ora 09.44, iar la 12.17 tranzacția era finalizată. Într-un timp record, primăria a găsit mașina mult căutată în curtea Darcons SRL.

Numai că „echipamentul de deszăpezire” este reprezentat doar de lamă (FOTO) pe care pe site-urile de specialitate am găsit-o și la 2.300 de euro. Asta ar însemna că numai autocamionul din 2006 ar fi costat 25.000 de euro, o sumă fabuloasă pentru o astfel de mașină atât de veche.

Sărărița care era pe mașină, când aceasta a fost pozată la Sagna, se află acum în curtea Primăriei Dulcești, urmând să fie și cumpărată cu 4.500-5.000 de euro. Dacă suma este fără TVA, am discuta despre o achiziție a întregului ansamblu al cărui preț final ar ajunge la peste 33.000 de euro, bani cu care ar fi putut cumpăra utilaje mai noi și mai performante (vezi AICI).

 

Foarte mulțumiți de achiziție

Atât primarul Gheorghe Nahoi, cât și viceprimarul Bogdan Merfea de  Dulcești sunt foarte mulțumiți de achiziția făcută. Nahoi ne-a spus că achiziția a fost legală, fiind făcută prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Vicele știa deja că și sărărița, care se află deja în curtea primăriei, a fost cumpărată de primărie cu 4.500-5000 de euro. Chiar a lăudat basculanta că merge bine este mică și numai bună pentru străzile din Dulcești.

„Vara o folosim la multe lucrări, la balastat drumuri, la transportat diverse. E foarte bună, are puțin kilometri. Iarna o să o folosim la deszăpezit. Am înțeles că a fost cumpărată și sărărița, cu 4.500-5.000 de euro și este o afacere bună, pentru că e ca și nouă”, a spus vicele.

Primarul Nahoi a negat că ar fi cumpărat și sărărița NIDO 90, declarând că va face achiziția numai după ce va fi probată, acest lucru urmând să fie făcut în iarnă.

În ceea ce privește basculanta și lama, Nahoi spune că își merită prețul și că ceea ce a găsit pe piață era mult mai scump și de o calitate mult mai proastă.

„Chiar am avut noroc că am găsit-o. Este bună ca preț și multifuncțională. Vrem să cumpărăm și alte accesorii și să o punem la treabă”, a spus Nahoi.

Daniel MURARU

Citește și:

Ciururile ex-prefectului „Piti”, cumpărate de Publiserv cu 25.000 de euro, evaluate de experți la nici 3.000 de euro

Primăria Bicaz, „arsă” șmecherește la buget. Mașina de pompieri, un Renault din 1990, a costat 26.250 de euro

Primăria Podoleni a cumpărat o mașină de pompieri de la o brutărie. La preț supraevaluat

Ițele afacerii „Basculanta”. De unde a fost cumpărată mașina și cât a costat. Neclaritățile din acte

Cacealma de aproape 50.000 de euro. Ghid de fraudare a banului public. Astăzi, Primăria Pângărați

 

 

1 comment

  1. V.Vasile 3 august, 2021 at 08:17 Răspunde

    Ce sa mai comentezi , greata te cuprinde cand un student din anul 2 de drept ar putea dovedi ce mizerii se produc sub ochii f. ingaduitori ai ,,onoratilor,, speciali ! Acesti sacali isi fac mendrele indiferent de culoare , cu un tupeu fantastic , fiind protejati de o increngatura bine structurata care la cea mai mica intentie de ,,curatare,, te doboara…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.