Ițele afacerii „Basculanta”. De unde a fost cumpărată mașina și cât a costat. Neclaritățile din acte

6
739

Achiziționarea de către Primăria Dobreni, la începutul lunii august 2017, a unei autobasculante marca Man, pentru care a achitat suma de aproximativ 20.000 de euro, a ridicat serioase semne de întrebare. Prețul mare al basculantei, în opinia unora, dar mai ales faptul că mașina a fost vândută primăriei de către Valer Popa, un apropiat al familiei Crețu, nu au făcut decât să alimenteze zvonurile privind implicarea primăriței în această afacere. Atacul.ro l-a întrebat pe Valer Popa de unde achiziționat basculanta, mai ales că unii angajați ai primăriei spuneau că, înainte de a ajunge la Valer Popa, basculanta ar fi aparținut unui membru al familiei Crețu sau uneia dintre firmele acesteia. Popa refuzat să spună de la cine a cumpărat mașina, singura precizare fiind aceea că achiziționase basculanta cu câteva luni înainte de a o vinde primăriei. Iar primăriei i-a vândut-o în momentul în care a văzut anunțul pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Reprezentanții primăriei au introdus anunțul în data de 1 august 2017, la ora 15.16, iar a doua zi, dimineața, la ora 07.58, acceptau oferta Întreprinderii Individuale Popa Valer pentru autobasculanta Man, an de fabricație 2003, la prețul de 88.920 lei, adică aproape 20.000 de euro. Popa Valer II se înscrisese pe SEAP în data de 17 iulie, adică cu două săptămâni înainte de a vinde autocamionul primăriei. De altfel, II Popa Valer a câștigat trei contracte pe SEAP, toate cu Primăria Dobreni. Când l-am întrebat dacă o cunoaște pe Vasilica Crețu, Valer Popa ne-a spus că nu este rudă cu aceasta, însă o știe, că orașul este mic… Atacul.ro a prezentat fotografii cu membrii familiei Popa și Crețu, prezenți la diverse chefuri. De altfel, informațiile noastre arată că între cele două familii există o relație de cumătrie, după ce au botezat împreună un copil.

Vasilica Cretu si Cristina Popa, sotia lui Valer Popa:

De partea cealaltă, primărița Vasilica Crețu, invocând prevederi legale numai de ea și consilierul juridic al primăriei știute, a refuzat să ne pună la dispoziție o copie a cărții de identitate, gest care nu a făcut decât să alimenteze suspiciunile privind implicarea ei în această afacere. De asemenea, consilierul local Dănuț Chelmu, care a solicitat de nenumărate ori să i se pună la dispoziție cartea de identitate, s-a lovit de refuzul angajaților primăriei, care i-au spus că nu găsesc documentul. La ultima ședință a Consiliului Local, de acum două zile, consilierul local a primit promisiunea că la următoarea întâlnire va primi documentul mult dorit. Îngrijorător este că Chelmu a fost singurul consilier care a cerut documentul pentru a elucida misterul din jurul acestei achiziții, ceilalți aleși nefiind interesati de modul în care sunt cheltuiți banii cetățățenilor din Dobreni.

Autobasculanta, cumpărată din Germania cu 7.000 de euro

Investigațiile publicației atacul.ro au dus la elucidarea misterului din jurul acestei achiziții controversate, care face și obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Poliția Neamț. Astfel, pe baza unor informații certe, care provin din interiorul Primăriei Dobreni, am reușit să stabilim traseul autobasculantei Man, cumpărată de Primăria Dobreni cu 20.000 de euro. Astfel, în ianuarie 2017, firma Elbuz Com din satul Luțca, comuna Sagna, a achizitionat autobasculanta din Germania cu suma de 7.000 de euro. Cel care a adus-o, Bogdan Buzdugan, fiul asociatului unic al societății, nu ne-a confirmat suma, însă ne-a spus că basculanta era foarte bună, fiind „adusă pe roți”. De altfel, Buzdugan a precizat că nu are nicio relație de prietenie nici cu cei din familia Popa, dar nici cu cei din familia Crețu.

În aprilie 2017, adică la trei luni după ce a dus-o din Germania, Elbuz Com SRL vindea autobasculanta lui II Valer Popa, prețul fiind de aproximativ 17.000 de euro. După alte trei luni, Valer Popa II vindea autobasculanta Primăriei Dobreni cu suma de aproximativ 20.000 de euro.  Cel care s-a ocupat de aducerea mașinii spune că aceasta era într-o stare tehnică excelentă și că nu a fost nevoit să investească mult în ea înainte de a o vinde lui Valer Popa. Este evident că cei de la Elbuz Com SRL au făcut o super afacere cu acest camion care a ajuns în curtea Primăriei Dobreni. L-am întrebat pe Bogdan Buzdugan dacă își amintește cum a fost găsit camionul de catre Valer Popa și ne-a spus că nu mai știe, pentru că vinde foarte multe mașini, asta fiind afacerea lui. În ceea ce privește anunțul de vânzare, acesta a fost postat pe internet, pe diverse site-uri. Așa stând lucrurile, în acest moment este greu de găsit explicația pentru comportamentul lui Valer Popa și Vasilica Crețu, care nu au vrut să ne spună care a fost traseul autobasculantei. De ce au refuzat rămâne în continuare un mare mister care poate fi rezolvat de polițiștii care anchetează achiziția. Însă, este foarte posibil ca la mijloc să fie vorba și de altceva, care poate să aibă la bază…

Neclarități în actele mașinii

Nu este deloc lipsit de interes un aspect care ar trebui să le dea de gândit autorităților, pentru că în diverse documente oficiale autobasculanta apare ca fiind de tipuri diferite. Este vorba de marca autobasculantei care, în câteva acte apare ca fiind TGA 18.310, iar în altele ca autoutilitară N3 tip 18.313 FLC/TGA. Ne-am interesat și am aflat că există o diferența între cele două mărci, 18.310 și 18.313. 

Și avem așa:

– în 27 iulie 2017, adică cu 6 zile înainte ca Pirmărie Dobreni să posteze anunțul pe SEAP că este în căutarea unei autobasculante, Valer Popa trimitea o ofertă primăriei în care arăta că are la vânzare, în schimbul sumei de 88.920 lei, o autoutilitară N3 marca MAN tip 18313 FLC/TGA, basculabilă, an fabricație 2003, cc 11.967;

– pe SEAP apar ambele variante: autobasculanta MAN TGA 18.310 și autoutilitara N3 marca MAN tip 18.313 FLC/TGA cu obloane rabatabile;

– în curtea Primăriei Dobreni se află, dacă este să ne luăm după ceea ce scrie pe portiera șoferului, un MAN 18.310…

…. iar în acte, mașina este MAN 18.313 FLC/TGA…

 

Așadar, ce a vândut II Valer Popa, un MAN 18.313 FLC/TGA, așa cum apare în acte, sau un Man 18.310 cum apare pe portiera mașinii?

Dacă analizăm portiera autobasculantei, observăm că aceasta a fost vopsită recent, iar sub stratul de vopsea se poate distinge sigla unei mărci de bere-„Egger Bier”.

Și parcă lucrurile se complică, pentru că este puțin probabil ca pe cabina unei autobasculante să apară reclamă la o marcă de bere. Logica simplă arată că respectivul camion a fost unul folosit la transportat bere marca EGGER BIER. Din imaginile de mai jos se vede clar că acest tip de MAN TGA 18.310 este unul folosit pentru transportat marfă.

 

Să mai spunem că în căutările noastre pe internet nu am reușit să găsim o autobasculantă MAN 18.310, ceea ce poate indica, ca și variantă de studiu, faptul că mașina care se află acum în curtea Primăriei Dobreni a fost modificată.

La fel, nu am găsit modelul MAN FLC/TGA 18.313 varianta autobasculantă, în schimb am constatat că acestui model îi corespunde o mașină de stins incendii, ca cea de mai jos:

 

Sunt mai mult decât evidente niște lucruri, însă acestea trebuie să fie clarificate de către cei în drept. În curtea Primăriei Dobreni este un MAN TGA 18310, dacă este să ne luăm după inscripția de pe portieră, iar în acte avem un MAN 18.313 FLC/TGA, ceea ce nu pare a fi deloc legal.

Daniel MURARU

Citeste si:

La Dobreni conduce „Primăria Crețu”. Primărița refuză să spună cine au fost proprietarii basculantei de 20.000 de euro

 

6 comments

 1. mihnea1 27 februarie, 2019 at 19:34 Răspunde

  Rad si procurorii de acesti indivizi, mai exact de cat de prosti sunt. Fac spagi din fier vechi, concurandu-i pe conationali. Se pregatesc autocarele, nu va faceti iluzii. Mai ales ca familia aleasa se pricepe la autocare.

 2. Alina 27 februarie, 2019 at 22:02 Răspunde

  Este plina o curte la intrarea in Dobreni cu fostele autocare de la Transmoldavia,dealtfel niste ruginituri.Cine stie cite va va cumpara Primaria Dobreni, doar sesiunea achizitiilor de mij- loace de transport este deschisa acolo din 2017. Vor fi nece- sare autocarele sa-i duca pe lingusitorii ALDE la mitinguri sau in excursii pe la manastiri, inainte de alegeri. “Are balta peste” la Primaria Dobreni, mai ales acum cind se apropie alegerile si deja am fost anuntati de dna Cretu, in legatura cu faptul ca a achizitionat 50-60 de noi membre ALDE. Nu ne-a precizat metoda de achizitie pe care a “practicat-o”, dar avem doua optiuni “metoda bani din buzunarul sortului sau bani in cutia de chibrite”, ca in timpul campaniei electorale din 2016. Ba vine gazul in Dobreni, ba “s-a rezolvat” problema cadastra- rii comunei si cine stie ce va mai urma. Ce nu spune localni- cilor Dna Primar Cretu, este cum a “rezolvat” cazul achizitio- narii basculantei de la firma prietenului de familie Popa Va- ler. Luni 25 feb.2019, fostul consilier de achizitii publice, un om de buna credinta, s-a prezentat la Primaria Dobreni, in fata Consiliului Local aflat in sedinta, pentru a raspunde unor intrebari ce i-au fost adresate de catre membrii CL. Cum era de asteptat, omul nu a avut nici un fel de emotii, a raspuns ferm tuturor intrebarilor. Intre timp, “mina lunga a adevarului” lucra cu spor, scotind la iveala mizeriile acestei afaceri de familie. Dupa cum vedem, incet si sigur, vor fi demascate persoanele care au favorizat si inlesnit pentru propriile lor interese, aceasta “praduiala”. Trist va fi si faptul ca, prin natura relatiilor de pritenie si de cumatrie, cei doi, Cretu Vasilica si Popa Valer, vor provoca “dezastre” in cariera unui inalt functionar de la virful conducerii judetului. Este de notorietate tovarasia celor trei. Sa speram ca cel vizat va lua atitudine pina la urma si va contribui(deoarece dispune de toa- te pirghiile pentru a se putea implica)in pedepsirea celor doi “prieteni titulari”ai afacerii “Basculanta” de la Dobreni. Nu stim daca va avea suficient curaj sa ia atitudine, dar cu sigu- ranta bumerangul afacerii necurate de la Dobreni i-ar putea incheia cariera fie inainte de vreme,fie intr-un mod deloc ele- gant si demn pentru pozitia domniei sale, cariera greu incerca- ta anul trecut. Vom trai si vom vedea. In ceea ce priveste si-
  tuatia de la Dobreni, sedinta urmatoare de CL, ce va avea loc probabil la sfirsitul lunii martie 2019, se anunta a fi una naucitoare, tinind cont de informatiile si documentele ce vor fi prezentate. Oameni de buna credinta, investigatori profesi- onisti adevarati vor scoate la lumina dovezile cheltuirii banu- lui public pentru satisfacerea dorintei nesecate de imbogatire a unor oameni, ajunsi vremelnic, pe cai “necurate” la conduce- rea Primariei Dobreni.

 3. Elena 28 februarie, 2019 at 10:58 Răspunde

  Aceasta basculanta, care in actul de vinzare-cumparare incheiat intre Popa Valer II si Primaria Dobreni (Vaselica ) , are trecut numarul de inmatriculare NT-55-BBC (***)

  Admin.: Banuiala asta o aveam si noi, doamna! Credem ca lucrurile sunt mult mai grave, tocmai de aceea nu am publicat comentariul dumneavoastra, pentru ca informatiile pe care ni le-ati transmis trebuie verificate cu atentie. Va multumim pentru implicare si sprijinul acordat!

 4. jorj 28 februarie, 2019 at 11:43 Răspunde

  Referitor la atitudinea consilierilor locali este stiut faptul ca au fost cumparati sau santajati prin diferite metode. De exm. dl Tataru(PNL) nu are nici o autorizatie de constructie pt dep. de materiale de constructii si pt. locuinta renovata. Ar putea sa comenteze ceva cand primarita i-a dat voie sa construiasca? . Sau dl Cozmescu Ghe care a primit 1 ha de fanat in zona Coasta Hatasului fara nici un act doveditor?. Sau dl Vasiliu Vasile ,care nu se stie la ce partid mai este,caruia i sa facut drum personal pana la poarta? Nu ,nu-i intereseaza decat interesul propriu. Iar despre ceilalti ce sa mai zicem,se duc acolo doar pt banii primiti si voteaza fara sa treca nimic prin creier. De fapt nici nu stiu cam cat au. Cam asa sta situatia la Dobreni si poate va ocupati si de investigarea celor mai sus aratate!

 5. Alina 28 februarie, 2019 at 23:30 Răspunde

  La sedinta din 25feb2019, domnii consilieri de la Dobreni se aratau interesati de ce nu l-a intrebat consilierul de achizitii pe Popa Valer daca este sau nu platitor de tva. Nici un consilier nu a indraznit sa o intrebe pe Primarita Cretu despre cirdasiile domniei sale cu cel de la care a cumparat Primaria Dobreni o rabla cu 20000 euro. Procesul verbal de evaluare a ofertelor are 3 semnaturi pe el, dar nimeni nu a avut in vedere acest amanunt. Cu atit mai mult, ar fi trebuit sa observe lipsa unor informatii mai multi ochi. Contractul de vinzare a fost transmis si juristului de la vremea aceea, in persoana dlui Jitaru, pentru a fi verificat din pct de vedere al formei si continutului. Daca ar fi fost arata la timp cartea de identitate a masinii, informatiile consemnate de Popa in contract puteau fi comparate cu inscrisurile din cartea de identitate si s-ar fi observat de atunci neconcordante si eventuale erori in inscrisurile oficiale. Dupa verificarea contractului de vinzare-cumparare, juristul Jitaru l-a remis consilierului de achizitii confirmind ca este corect intocmit, dar cu rezerva faptului ca nu a putut confirma autenticitatea datelor cu privire la acele mentiuni legate de continutul CI. Daca juristul ar fi fost un om corect si de buna credinta, ar fi trebuit sa blocheze incheierea contractului si autentificarea acestuia, pina cind nu compara inscrisurile din actul de vinzare-cumparare cu mentiunile din CI. Nu a facut acest lucru pentru ca fusese angajat de Primarita Cretu,fiind prieten de familie cu aceasta. Initial a primit un onorariu de 800ron si imediat dupa cumpararea masinii, i-a fost majorat onorariul la 2000ron, in conditiile in care nu facea mai nimic si tot ce trimitea consilierul de achizitii era corect intocmit si nu avea nimicde comentat. In ceea ce priveste faptul ca Popa Valer era sau nu platitor de tva, consilierul de achizitii detine dovada certa ce Popa a mintit in legatura cu aceasta situatie. Exista dovada scrisa ca Popa a fost platitor de tva, dar persoana care a scris cele 2 facturi cu piese si cauciucuri nu a tinut cont de un detaliu esential. Se va demonstra grafologic ca nu Popa Valer a intocmit cele 2 facturi, fapt destul de grav pt persoana in cauza.

 6. Costel 11 aprilie, 2019 at 00:05 Răspunde

  Domnule Muraru, daca stiti, cand si la ce eveniment au fost facute pozele pe care ni le prezentati?
  La acel moment , dna primar Cretu avea vreo calitate in vreun dosar instrumentat de institutiile abilitate?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.