Pensia medie a foștilor magistrați, aproape de 20.000 de lei/lună. Pensia „normală” nu ajunge la 1.500 de lei

1
2144

Valoarea pensiei medii pe județ nu a înregistrat nicio fluctuație luna trecută. Nu asta s-a întâmplat și în cazul numărului pensionarilor din Neamț, care a scăzut cu peste 200 de persoane, potrivit Casei Naționale de Pensii. 

În același timp, pensia de serviciu medie a foștilor magistrați și a foștilor grefieri, informaticieni etc, ce au făcut parte din categoria personalului auxiliar al instanțelor judecătorești și parchetelor, a crescut binișor comparativ cu cea din luna iunie. Cea mai mare creștere a fost consemnată la pensia medie a foștilor procurori și judecători, cu 22 de lei, în timp ce pensia medie a personalului auxiliar a înregistrat o majorare cu 10 lei.

Pensiile de serviciu sunt formate dintr-o parte ce este calculată pe bază de contributivitate, bani ce provin din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar cealaltă  parte, considerabilă, este suportată din bugetul de stat.

La finele lunii iulie, pensia de serviciu medie a foștilor procurori și judecători a fost de 19.984 de lei. Din această sumă, 3.675 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 18.682 de lei, de la bugetul de stat.

Pensia de serviciu medie a foștilor grefieri, informaticieni și registratori din instanțele judecătorești și parchete s-a cifrat, la sfârșitul lunii trecute, la 4.821 lei, din care 2.474 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 2.632 de lei, de la bugetul de stat.

Și pensia medie a celor care au lucrat la Curtea de Conturi a crescut cu 2 lei, ajungând la 8.318 lei, din care 3.728 de lei au fost suportați de la bugetul de stat și 3.728 de lei, de la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Dacă pensionarii privilegiați se bucură de sume considerabile, restul pensionarilor, adică cei „normali” (beneficiari ai pensiilor calculate pe baza contributivității) au motive de tristețe, deoarece pensia medie nu atinge nici măcar pragul de 1.500 de lei.

În iulie, pensia medie pe județ a fost de 1.472 de lei, aceeași sumă fiind înregistrată și în iunie.

Datele publicate de Casa Națională de Pensii (CNP) arată că, în luna iulie, județul Neamț număra 114.527 de pensionari, în scădere cu 60 de persoane față de iunie, pentru care statul a cheltuit peste 168,60 milioane de lei pentru a le asigura pensiile.

În perioada comparativă, o scădere considerabilă, cu 128 de persoane, a fost înregistrată în privința numărului pensionarilor proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Valoarea medie a pensiei, în acest caz, a fost de 639 de lei, în plus cu 1 leu. Î n total, statul a plătit, în iulie, 4,94 de milioane de lei.

La finele lunii iulie, în Neamț erau evidențiați ca beneficiari ai pensiei sociale 22.913 cetățeni, în scădere cu 56 de persoane comparativ cu iunie, și 4.756 de pensionari agricultori, în minus cu 78 de persoane.

Pensia socială medie provenită de la bugetul de stat, în cazul pensionarilor din sistemul public, a fost de 289 de lei, plus un leu față de iunie, iar pensia socială medie a pensionarilor agricultori a fost de 162 de lei, în scădere cu 1 leu.

(Sursa foto: www.labunici.com)

N.R.

1 comment

 1. Andrei Varga 2 august, 2021 at 17:43 Răspunde

  Adică pe limba română un jude ieșit la pensie are cat toată strada pe care locuiește la un loc !
  Asta parcă îmi dă noi aripi sa muncesc !
  La 17 milioane ale mele simt că parcă contribuția mea la pensia lui e doar cat un grăunte de nisip în vastul Atacama!
  Acum parcă zic că rău am făcut acum haaat, foarte multi ani când în ziua liberării dintr-o Mare Unitate timisana am spus un nu hotărât comandantului care ne ruga să rămânem la cătănie !
  Omul avusese dreptate, baaa pruncilor va trimitem șase luni la Brașov, mai luați numa juma de tablă și la 45 de ani sunteți pensionari !
  Eram sergenți, șase luni la școala militară de subofițeri și oameni eram !
  Dar noi, Batman, nu toarse col., merem acasă că ni-s sătui de cătănie!
  Pai nu ?
  Vorba lui maestrul Vișan către Petrini, daca nu ne-a plăcut la “meserie, la coșuri”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.