FOTO&VIDEO Lunca râului Moldova, inundată cu fecale. Bomba ecologică, amorsată de canalizarea pluvială a orașului Roman

2
2341

 

La câțiva metri de râul Moldova, în apropierea locului în care este deversată apa de ploaie colectată de canalizarea orașului Roman, a apărut, de ceva vreme, o baltă plină cu fecale. Locul plin cu dejecții se află exact pe traseul canalizării pluviale, semn că mizeria vine prin conductele prin care ar trebui să curgă numai apa de ploaie. Formarea bălții cu dejecții a fost „ajutată” și de închiderea vanei, care nu a mai permis eliberarea mizeriei în râul Moldova.

Întrebați despre dezastrul ecologic din Lunca râului Moldova, primarul de Roman, Leonard Achiriloaei, și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, Teodor Stratu, au declarat că nu cunoșteau această problemă. Însă sursele noastre afirmă că situația este bine cunoscută de autorități, dar că nu vor să se implice.

„Este o breșă în canalizarea orașului care duce la stația de epurare, undeva prin zona DCA, și trece canalul pe lângă iazul lui Doboș. Înainte se vărsa direct în râul Moldova. Cei de la „Apele Române” au închis subtraversarea de sub dig unde se vărsau dejecțiile de ani de zile și acum au început să inunde câmpul din Bălcescu. Îl inundă cu dejecții. Cei de la Primăria Roman și Apaserv dau din umeri,  Nu îi interesează și varsă la propriu materii fecale peste populația de rând!”, a spus un romașcan.

L-am întrebat, ieri,pe primarul Achiriloaei, fost secretar de stat la Ministerul Mediului, responsabil pe „Ape”, dacă știe de ce a fost blocată, cu un capac metalic, scurgerea în râul Moldova a canalizării pluviale a orașului, administrată de primărie. Primarul de Roman a spus  că cineva a închis o vană, dar și că se va interveni pentru deschiderea acesteia. Însă asta ar fi însemnat să dea drumul dejecțiilor adunate în spatele digului direct în râul Moldova, un adevărat dezastru ecologic. Atenționat de repercusiunile pe care le-ar avea deschiderea vanei, Achiriloaie a adăugat că va verifica acest aspect.

 

De cealaltă parte, Teodor Stratu, directorul interimar al SGA Neamț, a declarat că nu „Apele Române” au dispus blocarea scurgerii în Moldova a canalizării pluviale a orașului și că va dispune o verificare serioasă.

În ceea ce privește sursa dejecțiilor din canalizarea pluvială a orașului, Teodor Stratu a avansat două variante: evacuări ilegale de dejecții în pluvială sau un „accident” provocat de ploile abundente.

„Vana aceea nu a fost înfundată de noi, nu știm cine a făcut-o. Șeful de formație se află acum (n.red. ieri) la fața locului. Noi o lăsam deschisă, doar clapeta era închisă, ca să nu vină în canalizare apă din Moldova. Am înțeles că este posibil ca un cetățean din zonă să fi închis vana, dar vedem, pentru că facem verificări. Nu este în regulă cu dejecțiile strânse și care ajung în Moldova fie că e vana deschisă, fie că nu, pentru să se infiltrează. Este o situație gravă și o vom investiga. În ceea ce privește sursa, ar fi mai multe variante, ori evacurări clandestine, fie din cauza ploilor. Pluviala se intersectează cu rețeaua de ape menajere care duce la stația de epurare și este posibil ca, din cauza ploilor, dejecțiile să fi ajuns în canalizarea pluvială”, a declarat Teodor Stratu.

Faptul că rețeaua pluvială se intersectează cu rețeaua de apă menajeră a orașului, cel puțin în două puncte din câte am aflat noi, este grav, pentru că apele pluviale sunt deversate în Moldova împreună cu dejecțiile din canalizarea orașului.

Garda de Mediu este obligată să demareze o anchetă serioasă și să-i sancționeze drastic pe cei care sunt vinovați de acest dezastru ecologic.

Sursa video: Roman TV

Daniel MURARU

2 comments

  1. enea.@ 3 august, 2021 at 15:52 Răspunde

    Ce sa se verifice ??? lucrarea in sine, canalul deschis ape pluviale si clapeta metalica in cauza , oras ROMAN, este in exploatarea Administratiei Bazinale de Apa SIRET – BACAU prin Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT??? sau este lucrarea Primariei ROMAN si este exploatata de C.J. APA SERV S.A. Piatra Neamt??? s-a practicat o sectiune de evacuare, mascata in conducta principala de canalizare care duce apa catre Statia de epurare a Municipilui ROMAN care sa evacueze pe ascuns ape uzate menajere in acest canal pluvial si apoi via raul MOLDOVA ???? Ce spune ” nemuritorul ” Iftimie de la Garda de Mediu Piatra Neamt!???? sau ii trebuie sesizare de la A.B.A.SIRET – BACAU, sau S.G.A. Neamt ca sa aibe acoperire !!!

  2. Liviu 3 august, 2021 at 17:31 Răspunde

    Intr-o țară normală, garda de mediu amenda drastic si facea plangere penala. Dar cine vreti sa faca, Petrariu? Care cotizeaza la USR sa ramana in funcție, el fiind in concediu exact cand au fost cele mai mari probleme in judet, ca si acum. Este cel mai nociv personaj Intr-o functie publica.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.