Primăria Bicaz, „arsă” șmecherește la buget. Mașina de pompieri, un Renault din 1990, a costat 26.250 de euro

2
344

 

Ani la rând, pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bicaz au cerut o nouă mașină de intervenții la incendii și mai mereu au fost refuzați de aleșii locali din cauza lipsei banilor. Argumentele pentru cumpărarea unei autospeciale funcționale au fost mai mult decât solide, vechea mașină, fabricată prin anii 70, fiind uzată atât moral cât și fizic. Cum lucrurile nu mai puteau fi amânate, autospeciala veche ajungând să fie practic inutilizabilă, consilierii au alocat, în anul 2015, suma necesară achiziționării unei mașini de pompieri. Nu una nouă, pentru că prețurile sunt foarte mari, ci una la mâna a doua, care să fie de folos comunității și să nu mai rămână în pană în timpul intervențiilor. Suma alocată a fost de 26.250 de euro, bani ce au fost folosiți pentru achiziționarea unei mașini de pompieri marca Renault, an de fabricație 1990. Suma plătită unei firme din Piatra Neamț este colosală, verificările noastre arătând că prețul a fost umflat de cel puțin patru ori. Cu alte cuvinte, Primăria Bicaz ar fi putut cumpăra cel puțin patru mașini de pompieri cu banii pe care i-a dat pe autospeciala Renault G 230 din 1990.

Primăria scoate din „joben” 26.000 de euro și cumpară ce i se oferă

„Actorii” acestei afaceri, care a prejudiciat serios bugetul Primăriei Bicaz, sunt funcționari din primărie, pe de o parte, și soții Dumitru și Liliana Gavrilaș, pe de altă parte. Dumitru Gavrilaș este administrator și acționar unic la firma Truk Trans SRL, ce-și are sediul în Bicaz. În ultimele două ierni, Truk Trans SRL a prins contracte de deszăpezire generoase cu Primăria Bicaz. Liliana Paraschiva Gavrilaș este administrator și acționar unic al firmei Dalex Serv SRL, cu sediul în Piatra Neamț. În data de 3 iunie, Dalex Serv SRL se înscrie pe SEAP, iar două săptămâni mai târziu vinde Primăriei Bicaz, prin metoda „cumpărări directe”, o autoutilitară pentru stingere incendii marca Renault, tip BAO3X2, an de fabricație 1990, cu aproximativ 50.000 km, cu suma de 95.000 lei (21.184 euro) fără TVA. Fără cea mai mică verificare, angajații primăriei acceptă fără să crâcnească prețul, deși dacă ar fi făcut o simplă verificare pe internet ar fi realizat că suma este de cel puțin patru ori mai mare.

Cum a fost umflat prețul

Până să ajungă în curtea SVSU Bicaz, autospeciala Renault a avut un traseu mai mult decât interesant. Înainte cu 2-3 ani de a fi vândută primăriei, autospeciala a fost cumpărată de Dumitru Gavrilaș de la un dealer de mașini din orașul german Troisdorf, în schimbul sumei de 11.500 de euro. Asta scrie pe factură, suține Gavrilaș. Ulterior, Dumitru a vândut mașina firmei Dalex Serv SRL Piatra Neamț, controlată de soția sa. Mai departe, mașina de pompieri a fost reparată în schimbul sumei de 36.833 lei fără TVA la firma Truk Trans SRL, unde Dumitru Gavrilaș este administrator și acționar unic. Deci, Gavrilaș cumpără mașina din Germania, prin 2012 sau 2013, o vinde firmei soției, o repară pe firma sa, după care o vinde Primăriei Bicaz cu 26.250 euro. Cu alte cuvinte, Primăria Bicaz a suportat și costurile reparației, care s-au ridicat la aproape 10.000 de euro. Nu ar fi fost oare mai indicat ca cei din primărie să cumpere direct o autospecială la cel puțin jumătate de preț, ditrect din Germania, Polonia sau de oriunde din Uniunea Europeană? Noi zicem că da, însă credem că la mijloc au fost alte interese.

Auditorii financiari ai Camerei de Conturi Neamț au fost, în primăvara acestui an, în control la Primăria Bicaz și au verificat și modul în care a fost achiziționat acest Renault. Auditorii au cerut și au primit documente, iar la final au imputat o sumă de bani care a fost achitată rapid de firma Dalex Serv SRL. Astfel, oficialilor de la Camera de Conturi li s-a prezentat factura de 11.500 de euro, banii achitați de Dumitru Gavrilaș dealer-ului din Germania; devizul de reparații auto în valoare de 36.833 lei fără TVA, reparații executate de firma Truk Trans SRL Bicaz; documente care atestau plata sumei de 1.509 lei – cheltuieli asigurări, taxe, RAR etc. În total 89.460 lei, la care s-a mai adăugat suma de 5.539 lei, reprezentând adaos negociat, astfel încât prețul final al autoutilitarei a fost de 95.000 lei fără TVA.

„Aceste informații, precum și prestarea serviciului de reparat și revizuit mașina, conform devizului de reparații, nu pot fi credibile în totalitate motivat de următoarele aspecte:

– autoutilitara pentru stingere incendii a fost cumpărată, vândută, reparată și revândută de membrii aceleiași familii, respectiv Gavrilaș Dumitru, primul cumpărător și administratorul firmei SC Truk Trans SRL Bicaz unde se pretinde că a fost reparată și Gavrilaș Liliana Paraschiva, administratorul firmei SC Dalex Serv Piatra Neamț;

– tariful la manoperă cuprins în devizul de reparații nu poate fi de 83,33 lei/oră, întrucât ar rezulta un salariu lunar de peste 14.500 lei. Conform datelor publicate de Insititul Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut pe ramura „Reparare, întreținere mașini și echipamente” este de 2.615 lei în luna iunie 2015, rezultând un tarif pe oră de 15,50 lei;

– cheltuielile cu asigurarea și diverse taxe, în valoare de 4.090 lei au fost achitate de către Primăria Bicaz;

– adaosul de 5.539 lei nu putea fi negociat, întrucât prețul de 95.000 de lei a fost acceptat de entitate în data de 18 iunie 2015, conform documentelor din SEAP, contractul a fost încheiat la data de 24 iunie, iar devizul cu lucrările de reparații în data de 26 iunie. În aceste condițiis-a procedat la recalcularea prețului de achiziție, rezultând o diferență de 10.737 lei (inclusiv TVA) care nu are justificare.Valoarea estimativă a erorii constatate este în sumă de 10.737 lei, pentru care s-au calculat majorări de întârziere de 2.362 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

 

Analizând cele constatate în urma acestui control este mai mult decât clar că auditorii nu și-au făcut treaba până la capăt, în sensul că ar fi trebuit să sesizeze organele de cercetare penală, șmecheriile din jurul acestui contract fiind mai mult decât evidente. Nu este cazul să le mai prezentăm, pentru că sunt sesizabile, vorba aia, din avion, însă nu ne putem abține să nu cerem Poliției să investigheze această afacere păguboasă pentru Primăria Bicaz. Cum poți să stabilești prețul final al mașinii – 95.000 lei fără TVA, în condițiile în care vii cu devizul de reparații după semnarea contractului? Există clar suspiciunea că devizul de reparații a fost umflat pentru ca suma finală să se apropie de 95.000 de lei. Altfel, cum s-ar fi apărat angajații primăriei în fața unei acuzații că ar fi dat 26.250 de euro pe o mașină pe care vânzătorul o cumpărase cu doi ani înainte cu 11.500 de euro? Devizul de lucrări le asigură o oarecare protecție, însă este clar că nu primăria ar fi trebuit să suporte reparațiile mașinii, iar aceasta trebuia să fie în stare perfectă de funcționare în momentul în care a fost înstrăinată. O mega-șmecherie care ar putea fi descâlcită dacă cei cu atribuții în zona penală s-ar arăta interesați. Dacă nu au fost anunțați de Camera de Conturi, poate se sesizează în urma acestui articol și demarează o anchetă.

„Probabil nu sunt un târgoveț bun”

Dumitru Gavrilaș, patronul și administratorul firmei Truk Trans SRL, cel care a cumpărat autospeciala din Germania, recunoaște că mașina a stat 2-3 ani în curtea firmei sale, până când i-a găsit un cumpărător. Iată dialogul telefonic pe care l-am avut cu el:

Redactor: Puteți să ne spuneți de unde ați cumpărat autospeciala?

Dumitru Gavrilaș: Am cumpărat-o pe persoană fizică din Germania, de la o firmă de vânzări auto.

R.: După ce ați adus-o în țară ati vândut-o societății Dalex Serv SRL care, ulterior, a reparat-o la firma dumneavostră…

D.G.: Da, da! Normal, e firma nevestei mele.

R.: Ați adus-o pe roți din Germania sau pe platformă, pentru că am văzut că a necesitat reparații.

D.G.: Pe roți, avea 50.000 de kilometri.

R.: Reparațiile în ce au constatat?

D.G. Am schimbat pompa care bagă apă că era fisurată. A rămas apă în ea și a înghetat în iarna aia, lucru pe care noi nu-l știam.

R.: Nu credeți că ați dat cam mult pe mașina asta în Germania? 11.500 de euro???

D.G.: Că am dat, că n-am dat, asta e…

R.: Pe internet sunt multe mașini similare la prețuri mult mai mici…

D.G.: Probabil că nu sunt un târgoveț prea bun.

R.: Vă amintiți când ați cumpărat-o, în ce an?

D.G.: Habar n-am, prin noiembrie 2013-2014. Nu mai știu, că a stat vreo 2-3 ani pe la mine prin curte.

R.: De ce?

D.G.: N-am avut cui s-o vând! Am adus-o și n-am avut cui s-o vând, ce să fac cu ea? La prășit nu merge, la arat nu merge…

R.: La deszăpezit nici atât… Ați crezut că faceți o afacere cu ea….

D.G.:  Da, na, mintea mea…

R.: Noroc că a apărut contractul cu primăria …

D.G.: Da, mă rog, nu știu cât noroc a fost.

Primarul Sălăgean: „Devizul de reparații a fost cam umflat”

Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, afirmă că achiziția autospecialei s-a făcut cu respectarea legii, chiar dacă au fost identificate și câteva probleme: 

„Banii pentru cumpărarea acestei autospeciale au fost alocați de la bugetul local, iar achiziția s-a făcut de la o firmă care are în obiectul de activitate și aspecte de acest gen, vânzări auto. Nu știu cu cât se mai vinde acum, mă rog, dar ofertele au avut în vedere toate aspectele, iar compartimentul nostru de achiziții, la vremea aia, a făcut o analiză așa cum scrie la lege și așa s-a hotărât. E adevărat că în momentul în care mașina a fost achiziționată, pentru că mai trebuiau făcute niște îmbunătățiri, modificări pentru ca absolut totul să se poată adapta la legislația românească, devizul care a fost încheiat a fost cam umflat. Diferența constatată a fost returnată de firmă”

Autospeciale de pompieri Renault G230 la prețuri de bun simț

Dacă cei de la Primăria Bicaz ar fi fost interesați să găsească o mașină bună, la prețuri de bun simț, ar fi făcut căutat pe internet, așa cum am făcut noi, și ar fi găsit același produs la prețuri mult mai mici. Garantat, primăria ar fi putut să achiziționeze o autospecială similară cu maximum 10.000 de euro, iar cu diferența ar fi putut să cumpere și o mașină de deszăpezit, că tot dat zeci de mii de lei în fiecare iarnă pentru deszăpezirea străzilor firmei Truk Trans SRL. Primarul Sălăgean spune că în această iarnă nu va mai apela la societăți pentru deszăpezire, pentru că primăria a achziționat un utilaj special care va presta astfel de servicii. 

 

Așa cum se vede, oferte sunt destule și la prețuri bune. Numai cei din Primăria Bicaz nu au vrut să le vadă.

Daniel MURARU

Citeste si: 

Revoltător! 100.000 de euro pentru o amenajare peisagistică

 

 

2 comments

  1. Ioan 21 octombrie, 2017 at 19:05 Răspunde

    O caruta de bani in buzunarele smecherilor din buzunarele fraierilor. La mai mare baieti ca loc e destul. Bagati vastul la maxim ca oricum nu va face nimeni nimic. Acolo drac este securistul ala scos basma curata de cnsas. Il cam duce de nas pe domnul primare. Oare cat o fi fost spaga si cine s-a bucurat de ea, ca de o ciorba buna tot a iesit. Nu va ganditi domnule ziarist ca o sa faca cineva vreo ancheta. Toti sint mana in mana. Hoti peste hoti.

  2. Ion 23 octombrie, 2017 at 18:58 Răspunde

    Ma bucur ca mai luati in vizor si alte primarii. La Bicaz ca peste tot e jale. Cund e vorba de banii primăriei nu se tine cont de nimic. Asta de la politie dorm sau ce?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.