Cacealma de aproape 50.000 de euro. Ghid de fraudare a banului public. Astăzi, Primăria Pângărați

9
2160

La începutul anului 2017, când românii încă mai sărbătoreau trecerea în noul an, la Primăria Pângărați se pregătea o afacere de câteva zeci de mii de euro, prin achiziționarea unui camion cu macara. Fără a fi aprobată în Consiliul Local și nici prinsă în buget, responsabilii din primărie au inițiat procedura de achiziție a unui camion pe sistemul electronic de achiziții publice, suma alocată fiind de 220.000 de lei. De aici încolo, lucrurile au decurs în direcția dorită de către cei care au pus la cale afacerea și care, până în prezent, nu au fost deranjați de anchetatori. Auditorii Camerei de Conturi nu au verificat achiziția, aceeași atitudine având-o și Corpul de Control al Prefectului care, în aprilie 2019, când prefect era Daniela Soroceanu, a făcut o anchetă la Primăria Pângărați. Ultima verificare a celor din prefectură, din urmă cu câteva săptămâni, a scos la iveală doar faptul că achiziția camionului s-a făcut fără să existe o hotărâre a consiliului local. Investiția ar fi fost prinsă în HCL nr. 12/2017, în anexa nr.5. Cum pe site-ul Primăriei Pângărați sunt postate doar HCL-urile din 2019, iar aleșii cu care am discutat ne-au declarat că nu-și amintesc să fi votat pentru achiziția camionului, nu rămâne decât ca autoritățile să verifice și aceste aspecte.

Atacul.ro a pus cap la cap mai multe informații privind această achiziție de la Primăria Pângărați, iar concluzia a fost aceea că există suficiente elemente care ar obliga la o investigație serioasă. Și asta fără a pune la socoteală informațiile pe care le-am primit, și anume că înainte de a ajunge în curtea Primăriei Pângărați, camionul respectiv s-ar fi plimbat o perioadă printr-o balastieră de pe râul Bistrița.

Caietul de sarcini, făcut cu dedicație, conține greșeli dubioase

Camionul, care nu poate fi folosit la deszăpezire pentru că nu are dotările necesare, stă garat în curtea primăriei, nefiind prea util administrației publice locale, dar nici cetățenilor care nu-l pot închiria.

Printre documentele ce au însoțit anunțul Primăriei Pângărați, postat pe SEAP, a fost atașat și un caiet de sarcini, semnat și ștampilat de primarul Petru Lungu Bordea. La capitolul „Denumirea investiției”, în caietul de sarcini se face mențiunea că este vorba de „Achiziție camion cu macara pentru serviciul de gospodărie comunală, COMUNA DĂMUC, județul Neamț”. Ce căuta comuna Dămuc în această documentație?

De asemenea, interesant este faptul că, la descrierea funcțională și tehnologică, cerințele autorității contractante au, culmea, corespondent perfect în caracteristicile tehnice ale camionului pe care avea să-l cumpere primăria tocmai din Italia. Astfel, în caietul de sarcini se spune clar că autocamionul trebuie să fie cu braț, să aibă maximum 310.000 kilometri și an de fabricație minimum 2004; număr de osii – 3; 6X4 configurare; greutate proprie maximum 15.000 kg; greutate maximă minimum 26.000 kg etc. Toate aceste condiții tehnice, plus altele, au fost îndeplinite de camionul Iveco pe care primăria urma să-l cumpere. De exemplu, brațul macaralei trebuia să aibă capacitatea de întindere de fix 8,4 metri (1.735 kg capacitate de ridicare), adică exact cât avea camionul Iveco cumpărat.

Firma italiană care a vândut camionul nu are cont pe SEAP

Anunțul Primăriei Pângărați a fost postat pe SEAP pe 6 ianuarie 2017, data limită de depunere a ofertelor fiind 17 ianuarie, ora 10. A fost depusă o singură ofertă, cea a firmei italiene Edilizia Industriale SRL, cu sediul în Roma. Italienii au oferit un Iveco cu macara, an de fabricație 2004, cu suma de 217.800 de lei, fără TVA, adică 48.218 euro. Contractul a fost încheiat pe 24 februarie, camionul ar fi intrat în țară în martie, iar în iunie a fost înmatriculat. Comisia de evaluare a ofertelor a fost numită prin dispoziția primarului Bordea, pe 17 ianuarie 2017, și a fost formată din viceprimarul Ioan Petronel Mancaș, în calitate de președinte, contabilul Valeria Brocea și Victor Jitaru – membru.

L-am căutat pe viceprimarul Petronel Mancaș și ieri, și astăzi, însă nu ne-a răspuns la telefon. De asemenea, de la primărie ni s-a comunicat că este plecat pe teren și să-l căutăm pe mobil, ceea ce am și făcut, însă fără succes. Înainte de publicarea articolului i-am trimis viceprimarului un mesaj în care i-am solicitat să clarifice câteva aspecte legate de achiziția camionului. Ne-a răspuns că nu face declarații „căci se pot interpreta”.

Am insistat și i-am transmis că dorim să-l întrebăm cum a fost cumpărat camionul respectiv de la o firmă care nu este pe SEAP? Cine a dus camionul din Italia? Cum a fost făcută achiziția fără acordul consilierilor locali? Ce anume i-a grăbit să cumpere respectivul camion?

Până la această oră, viceprimarul nu a răspuns.

 

Poate viceprimarul Petronel Mancaș (foto), membru PNL, o să le explice șefilor săi pe linie de partid dedesubturile acestei afaceri.

De asemenea, în cazul în care vor face o anchetă serioasă, polițiștii ar trebui să afle și cu ce preț firma italiană a cumpărat camionul de la o companie franceză care, în acest moment, se află în faliment. Pe portiera camionului cumpărat de Primăria Pângărați se observă sigla unei societăți – Sacer Atlantique, care a fost acoperită cu vopsea. Bănuielile noastre s-au confirmat, în sensul că am aflat că, într-adevăr, camionul, înainte de a intra în posesia Primăriei Pângărați, a fost cumpărat de Edilizia Industriale SRL de la o firmă cu sediul la Nisa.

În afacere nu a existat niciun intermediar român, așa cum s-a întâmplat în alte situații similare, primăria plătind direct firmei italiene suma de 48.400 euro.

În ceea ce privește prețul plătit pentru acest camion, cunoscătorii cu care am discutat ne-au spus că este exagerat, cel puțin dublu față de valoarea reală. Am căutat pe internet și, într-adevăr, am descoperit un camion asemănător, cu aproximativ aceleași caracteristici, scos la vânzare pentru suma de 19.750 de euro.

Analizând cele două fotografii este evident că autocamionul de 19.750 de euro arată mai bine decât cel cumpărat de Primăria Pângărați cu 44.800 de euro. Cu acești bani, primăria putea achiziționa un camion modern, de un real folos nevoilor administrației, dar și cetățenilor.

Date fiind toate aceste elemente se poate lejer concluziona că la mijloc a fost vorba de o afacere care a umplut buzunarele unei sau mai multor persoane.

Daniel MURARU

Citeste si:

Primăria Podoleni a cumpărat o mașină de pompieri de la o brutărie. La preț supraevaluat

Primăria Bicaz, „arsă” șmecherește la buget. Mașina de pompieri, un Renault din 1990, a costat 26.250 de euro

Ițele afacerii „Basculanta”. De unde a fost cumpărată mașina și cât a costat. Neclaritățile din acte

Cine acoperă șmecheriile din Primăria Pângărați? Aproape un an pentru redactarea motivării în dosarul Bordea-ANI

Anchetă penală la Primăria Pângărați

9 comments

 1. Marcel 7 februarie, 2020 at 17:15 Răspunde

  Camionasul a fost cumparat de la o firma din Italia prin intermediul unui personaj dubios care a lucrat in Italia si care i-a vandut pontul lui Bordea. Si “italianul”(roman sadea) si Bordea, si-au tras dreptul binemeritat…

 2. Dan 7 februarie, 2020 at 17:59 Răspunde

  Bai, esti prost? Bai, esti nebun? 50.000€ pentru o camioneta de 17 ani vechime??????? O rabla?????? Si (***) asta de primar este liber??????? Baaaaa, politia, DNA, ce asteptati? Va e rusine sa va autosesizati? Baaaaa, legati (***) ala ca e in stare sa vanda comuna la unguri!!!!!

  • Daniela 8 februarie, 2020 at 11:44 Răspunde

   Dan, este la fel de liber ca si duetul Cretu Vasilica (primar Comuna Dobreni- ALDE Neamt)& Popa Valer (administrator Popa Valer Intreprindere Individuala- sef de campanie alegeri locale 2016 Dobreni si furnizorul rablei de basculanta, a carei achizitie a girat-o cu amenintari primarita Cretu Vasilica). Si nu sint singurele achizitii controversate de la Dobreni, pe care le-a influentat primarita Cretu, folosindu-si calitatea publica de demnitar. Acum vrea bani de la cel care s-a opus cu vehementa achizitiilor cu pricina si pe care l-a actionat in civil, chipurile pentru recuperarea unui presupus prejudiciu. Aspectele civile nu vor dovedi mare lucru. Denuntul penal pentru abuz in serviciu, conflict de interese si fals in acte publice vor face lumina in toate achizitiile publice fortate de catre astfel de personaje. Faptul ca si-a folosit puterile prin prisma calitatii de demnitar ales, amenintind de fiecare data cind nu se finalizau achizitiile dupa dorinta si preferintele domniei sale, desi era constienta ca “practica” traficul de influenta, nu va fi trecut cu vederea. Cit despre Politie, acolo zace un dosar din august 2018 in legatura cu fapte de coruptie si trafic de influenta. Nu se stie nimic in legatura cu el, mai ales ca atunci IPJ Neamt era condus de catre inspectorul sef Tablan. Legaturile si prietenia dintre Paul Tablan si fam Cretu nu mai sint demult un secret pentru nimeni. Sa vedem cum va reactiona DNA-ul, dupa ce va citi denuntul penal in legatura cu achizitiile de la Primaria Dobreni, in mandatul primaritei Cretu Vasilica. Oare ” i-a cumparat” pe toti de acolo, dupa cum se lauda in dreapta si in stinga? La Pangarati, n-ar fi mare lucru sa-l scoata ispasitor pe dl viceprimar.

 3. constantin 8 februarie, 2020 at 13:57 Răspunde

  Viceprimarul este o victima a lui Bordea si Nedelcu.Nu cred ca a priceput ceva din toata combinatia.Lucrurile sunt foarte simple si faptuitorii spagari usor de identificat.Nu uitati ca actualul secretar-fostul om a lui Stefan a fost angajat la Primaria Pingarati pe postul ce se ocupa cu achizitiile publice.Nimic nu se misca in primarie fara acceptul lui.La aceasta data este o “fratie” intre primii patru ce se ocupa de primarie.Revin si sustin ca la “pilele” lui Bordea si oamenii ce-i executa ordinile , acesta este intangibil.Singurul care il poate “deranja” este functionarul public de rang inalt ce s-a aciuat peste piriul de la OANTU.Cel mai bine il cunoaste dl.Pruteanu fost presedinte CJ NEAMT.

  • Vasile 8 februarie, 2020 at 20:01 Răspunde

   Asa este, Constantin, peste tot se cunosc spagarii in situatii similare (ex Dobreni). Insa indivizii isi incearca norocul chinuind si atacind oamenii pe care-i considera slabi. Greseala fatala pentru ei. Tin neaparat sa fie demascati in public si in ochii celor pe care-i jecmanesc de bani. Celor carora le promit tot felul de tembelisme, sezatori si alte mojicii. La Pangarati, daca oamenii se mobilizeaza si nu se mai lasa intimidati, vor avea rezultate. Doar sa aiba curaj si un dram de inteligenta.

 4. Aurelia 8 februarie, 2020 at 23:17 Răspunde

  Vedeti, dle Muraru, ca si colegi de-ai dumneavoastra devalizeaza bugetul comunei noastre de sume foarte mari. Daca tot studiati achizitiile, uitati-va cu atentie si veti gasi cine se hraneste din amaratul asta de buget local. Urmeaza, probabil, o infrumusetare sau albire, cum sa-i spun, in presa nesatula de bani a protagonistilor afacerilor de la Primaria Pingarati si ce realizari marete au. Poate ca n-ar fi rau sa afle si cetatenii comunei noastre pe ce se duc mii si mii de lei. Si nu e singura primarie de unde colegii dumneavoastra maninca cu 7 maini. Pe langa celelalte sifoane, presa e si ea prezenta. Consilieri locali, voi ce paziti??

  • Daniela 10 februarie, 2020 at 09:38 Răspunde

   Ce pazesc consilierii locali??? Pazesc interesele lor personale si asteapta periodic ziua cind sa-si incaseze indemnizatiile. In rest, nu le pasa de nimic. Unuia i s-a asfaltat drumul pina la poarta, altuia i s-a permis de catre primarie sa-si extinda constructiile fara autorizatie, unui alt consilier (culmea PNL-ist si fost candidat la alegerile locale din 2016) i-a fost atribuit o faneata, fara a avea actele in regula. Altuia i-s-a promis functia de viceprimar in legislatura viitoare. Si asa mai departe.

 5. Danut 10 februarie, 2020 at 11:56 Răspunde

  Fratilor, hai sa ne mutam din tara asta. China ar fi mai sigura caci asta sunt mai rai decat coronavirus. Parca ar manca cu 10 guri odata si ar avea 10 vieti, atata strang intr-o singura viata – “a se citi mandat”

  • Daniela 10 februarie, 2020 at 17:42 Răspunde

   Danut, nu strang intr-o viata. Noi strangem intr-o viata, muncim de ne spetim si tot nu razbim. Nemernicii astia ne fura in fiecare zi, fara masura si cu lacomie infinita. Nu trebuie sa plecam noi de aici, pentru ca ei vor gasi in graba niste amariti sa populeze locurile noastre. Trebuie sa-i imbracam cit de repede in straie de zeghe pe toti cei care merita. Daca am fi uniti, am reusi. Asta este problema noastra, lipsa de coeziune atunci cind trebuie.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.