Ancheta DNA Bacău în cazul angajărilor pe pile de la ABA Siret-Bacău se mișcă cu pași de melc. La Iași, procurorii au finalizat investigația în cazul chelneriței

1
2299

Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție a finalizat dosarul angajărilor pe pile de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și au trimis în judecată mai multe persoane pentru fapte de corupție, în cazul chelneriței pe post de dispecer. Procurorii au reușit să deslușească traseul folosit pentru angajarea unor piloși, fără ca aceștia să susțină concurs. Astfel, înainte de a ajunge la ABA Prut-Bârlad, piloșii au fost încadrați pe diverse posturi la Primăria Vatra Moldoviței, județul Suceava. Ulterior, noii angajați erau detașați la ABA Prut-Bârlad. Metoda este considerată ilegală, iar procurorii i-au trimis în judecată pe fostul primar, pe fostul viceprimar și pe secretarul comunei Vatra Moldoviței, pe Patru Avram, directorul ABA Prut-Bârlad, pe cei doi angajați ilegal, faptele reținute fiind de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

„Inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpații Mețler Stelian (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului). În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviței, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Mețler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”. Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).
La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Mețler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”. Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.
Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)”,
se arată în comunicatul DNA.

ABA Siret-Bacău: angajările pe pile, acoperite cu concursuri 

Angajările de tipul celor investigate de DNA Iași sunt la ordinea zilei în administrațiile bazinale de apă din țară, iar atacul.ro a prezentat cum au fost făcute angajări similare și la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău. Cele mai elocvente exemple sunt ale foștilor șefi de la ABA Siret –Bacău (Răzvan Găină) și de la Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț (Marius Nechita). Oficial, cei doi au ieșit din sistem după ce nu le-au mai fost prelungite detașările în funcții, însă, spun sursele noastre, ancheta DNA-ului i-a forțat să părăsească scaunele de șefi.

Atât Găină, cât și Nechita au beneficiat de susținerea și protecția PNL-ului, fiind angajați cu sprijinul partidului. Găină a ajuns în funcția pe care a ocupat-o prin detașare de la cabinetul viceprimarului liberal de Bacău, Liviu Miroșeanu. El a fost angajat consilier la cabinetul viceprimarului, iar de aici a fost detașat la ABA Siret-Bacău. Anterior, Găină fusese detașat în aceeași funcție de la cabinetul deputatului PNL de Satu-Mare, Florin Romeo Nicoară, unde fusese angajat ca și consilier, tot pentru a putea să ocupe funcția de director la ABA. Cum Nicoară n-a mai prins un mandat la alegerile din decembrie 2020, Găină (foto) s-a angajat consilier la cabinetul vicelui de Bacău, de unde a fost detașat la ABA Siret.

Și Nechita, numit în funcție pe criterii politice, a ajuns șef al SGA Neamț tot în urma unei detașări. Înainte de a ajunge la SGA Neamț, Nechita a fost angajat consilier la cabinetul secretarului de stat de la Mediu, Gelu Puiu, amicul lui Cozmanciuc. A urmat imediat detașarea la SGA Neamț pe funcția de director.

Informațiile noastre arată că DNA Bacău are în lucru un dosar penal ce vizează tocmai angajările lui Găină și Nechita. Cei doi, dar și alți angajați de la ABA Siret ar fi fost audiați de procurori.

Numai că angajările lui Găină și Nechita reprezintă doar două cazuri înregistrate în perioada guvernării liberale, pentru că practica este una veche. Procurorii ar trebui să extindă cercetările și să investigheze cum a fost angajat, în perioada guvernării PSD, Vlad Marcoci ca șef la ABA Siret-Bacău. De asemenea, anchetatorii ar trebui să ancheteze cum, în perioada în care Marcoci era director la ABA Siret-Bacău, au fost angajate, prin metoda „detașarea”, mai multe persoane din Neamț. În cazul unora s-a „umblat” și la organigramă.

Adică, dacă tot s-au apucat să ancheteze aceste ilegalități, procurorii ar trebui să se aplece și asupra perioadei în care a domnit PSD-ul, nu numai PNL-ul, pentru că în ambele guvernări au fost angajate persoane detașate de la instituții private sau de stat. Datele noastre arată că în perioada guvernării PSD au fost făcute cele mai multe detașări.

Dacă procurorii nu au aflat, le spunem noi că, susținut de PSD, Vlad Marcoci a fost angajat, în iunie 2018, consilier la Administrația Națională Apele Române prin detașare de la firma sa. Ulterior, Marcoci a fost detașat director la ABA Siret-Bacău, iar mai târziu, director de investiții în cadrul ANAR. Nu a susținut concurs pentru ocuparea funcției, situație valabilă și în cazul lui Găină. Cu susținere politică, cei doi au fost numiți în funcții importante în fruntea unei instituții a statului român.

Cum spuneam, în perioada în care Marcoci a fost director la ABA Siret-Bacău, mai multe persoane din Neamț s-au angajat aici, metoda folosită fiind detașarea de la firme private.

În iunie 2019, în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro cu privire la angajarea mai multor persoane la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, prin metoda detașării de la privat la stat, ABA Siret-Bacău a desfăcut contractele de muncă ale „piloșilor”, ca mai apoi, pe o parte dintre ei să-i angajeze în urma unor concursuri. DNA-ul s-ar fi autosesizat, însă, până în prezent, nu este cunoscută soluția dată în dosar, nefiind exlus ca aceasta să fie de clasare.

Fiica fostului șef de la Registrului Auto Român (RAR) Neamț s-a angajat, în toamna anului 2018, la ABA Siret prin detașare de la o firmă privată. În august 2018, Ioana Ilie a absolvit Universitatea East London, specializarea Drept și Relații Internaționale. În data de 7 noiembrie 2018, tânăra se angaja la SC M&G Consulting SRL Roznov, firmă administrată de Daniel Niță (care deține firma Trust CCDP), în funcția de șef Compartiment Achiziții Publice. În aceeași zi, adică pe 7 noiembrie, Ioana Ilie trimitea, pe adresa ABA Siret Bacău, o cerere de detașare pe postul de consilier juridic din cadrul Serviciului Achiziții, Lucrări și Servicii. Șefii de la Resurse Umane au analizat cererea, iar pe 12 noiembrie, solicitarea Ioanei Ilie a fost trimisă la Apele Române, la București. Răspunsul afirmativ a venit extrem de rapid (pe 14 noiembrie), cei de la Apele Române fiind de acord imediat cu detașarea Ioanei Ilie de la M&G Consulting SRL Roznov la ABA Bacău, pe funcția de consilier juridic. Ulterior, Ioana Ilie a ajuns la SGA Neamț, unde este consilier juridic în cadrul Serviciului Achiziții.

În octombrie 2018, ajungea la ABA Siret Bacău, tot prin detașare, Cristian Doru Rusu. Angajat la ADI Urbatrans Piatra Neamț, Rusu solicita, în 3 octombrie 2018, aprobarea cererii de angajare la ABA Siret pe o funcție de inspector la Inspecția bazinală de apă. O zi mai târziu, șefii ABA Siret aprobau cererea lui Rusu, fără să țină cont, de exemplu, că acesta venea din funcția de inspector trafic la ADI Urbtrans.

De munca la privat a scăpat și Ioana Cristina Luca care, în octombrie, s-a detașat de la firma Lucanin Com SRL Piatra Neamț la ABA Siret, pe funcția de economist în cadrul Serviciului Achiziții Lucrări și Servicii.

În septembrie 2018, Emilia Maria Jipa se detașa de la SC Lucivas Construct SRL la ABA Siret, pe postul de economist la Resurse Umane. Și în acest caz, Jipa a fost cea care a solicitat detașarea, iar șefii de la ABA au fost de acord într-o clipită. Înainte de a se detașa, Maria Jipa lucrase ca secretară la Lucivas Construct SRL și absolvise un curs de inspector/referent resurse umane. Pentru a i se face loc, șefii de la ABA Siret au solicitat și au obținut de la București aprobarea transformării unui post de inginer în economist, ca să i se potrivească secretarei de la Lucivas.

Mihai Popescu a fost numit director în locul lui Vlad Marcoci, după ce acesta a fost avansat în funcția de director investiții în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”. Popescu și-a dat demisia din funcția de șef Serviciu Achiziții a Consiliului Județean Neamț, în noiembrie 2018. Ulterior, Popescu s-a angajat, prin detașare de la Adi Econeamț, la ABA Siret Bacău. Și aici, rețeta a fost asemănătoare celei folosite de Ioana Ilie. În 5 noiembrie, Miki Popescu solicita, printr-o adresă înregistrată la ABA Siret, să-i fie aprobată detașarea pe funcția de inginer în cadrul Serviciului Promovare Investiții. Șefii ABA Siret nu au stat la discuții și chiar de a doua zi au cerut celor de la Adi Econeamț documentele necesare finalizării procedurii de detașare. Bucureștiul nu s-a opus, motiv pentru care Popescu a obținut funcția dorită la ABA Siret. Foarte interesant este că pe 1 noiembrie 2018, Popescu era numit director la ADI Econeamț, iar pe 5 noiembrie cerea să fie detașat la Bacău.

Daniel MURARU

Citește și:

Angajările piloșilor la Apele Române. Lider de sindicat: „Instituțiile abilitate în combaterea corupției ar trebui să se autosesizeze!”

Angajările pe pile de la ABA Siret-Bacău, mai clare decât cele de la ABA Prut-Bârlad, investigate de DNA

Mutare surpriză la ABA Siret-Bacău. Găină nu mai este director

Manevra care-l ține pe Găină pe fotoliul de director al ABA Siret-Bacău. Actorii mizeriei politice

DNA anchetează cum s-au angajat „piloșii” la ABA Siret

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Liviu 7 iulie, 2021 at 17:22 Răspunde

    Știți ce e de neacceptat? Faptul ca toti, absolut toti, erau niste habarnisti. Niciunul nu se pricepea la ceva. Treceau toti cu vederea ca au venit printr-o metodă ilegală, daca erau buni manageri si faceau lucrurile sa meargă in institutie, nu sa faca doar șpăgi. Dintre toti, Găină ramane de departe pe primul loc in topul oamenilor nepotriviti numiti exclusiv pe criteriu politic. Un gainar care a incercat doar aranajamente, mai ales pe balastiere. Urmeaza si alte dosare in ce-l priveste. In cazul Nichita, unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Era ca un copil caruia i-au cumparat parintii prima jucarie din viata lui. Despre Miki, Marcoci etc nu-s multe lucruri de spus, niste lipitori penale la bugetele publice. Sa nu credeti ca acum sunt lucrurile rezolvate al ape la Bacau, a ramas sefa o individa Luvavetchi, lingusitoare pe la toți fostii sefi iar acum pe langa pnl-ul local ca sa ramana pe functie. Iar la Iasi, animalul politic Avram, cumatrul lui Alexe si prietenul lui Mugurel, e pus adjunct ca sa conduca tot el administratia. Si mai avem pretentia ca institutiile sa functioneze normal….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.