Câți asistați social mai sunt în Neamț. Unde s-a instalat confortabil sărăcia

0
1113

Județul Neamț numără suficienți amărâți și familii nevoiașe care să-l țintuiască la polul sărăciei. Datele înregistrate de instituția care se ocupă cu gestionarea fondurilor acordate sărmanilor arată crunta realitate cu care se confruntă regiunea în care trăim.

Statul ajută oamenii nevoiași și familiile lor, care nu dispun de mijloacele financiare necesare, să supraviețuiască, iar ajutoarele sociale vin să completeze tabloul sumbru al sărăciei de la nivel local.

Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPI), la finele lunii mai, județul Neamț număra 5.507 familii sărmane care primeau de la stat alocații pentru susținere, un venit minim lunar acordat în funcție de numărul membrilor familiilor. Suma, pentru o familie formată din cinci persoane, nu depășește 530 de lei, cât două indemnizații de hrană pe care statul le oferă unui bugetar în două luni. Suma totală pe care statul a plătit-o familiilor sărmane, în mai, a fost de 917.189 de lei.

Tot atunci, pentru 1.110 de familii statul a suspendat plata ajutorului financiar.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț a cheltuit, în primele 5 luni ale anului, 153,12 milioane de lei ce au reprezentat asistența socială acordată de stat familiilor și copiilor. Suma este în creștere cu 27,44 de milioane de lei față de perioada similară a anului precedent.

Stăm bine la … sărăcie

La nivel național, județul Neamț se afla pe locul 7, în mai, după numărul familiilor sărmane susținute de stat, iar în Regiunea Nord-Est, pe ultimul loc, adică pe locul 6. Cele mai multe familii întreținute de stat din țară sunt concentrate, de altfel, în Regiunea Nord-Est, județul Bacău fiind în top, cu 9.082 de familii nevoiașe, Suceava – cu 8.134 de cazuri, Vaslui – 7.574 de familii, Iași – 7.464 de familii și Botoșani – cu 6.278  de familii.

Cele mai puține familii sărmane ajutate de stat să supraviețuiască erau în Capitală (239 de cazuri).

Județul Neamț ocupă un loc de frunte la nivel național și în privința persoanelor susținute de stat cu venitul minim garantat. În mai, potrivit informațiilor ANPI, erau înregistrați 5.077 de nemțeni beneficiari ai acestui ajutor, situație care a clasat județul pe locul 13 în țară, după Vrancea (cu 5.207 persoane) și înainte de Dâmbovița (cu 4.597 persoane).

Statul le-a plătit celor 5.077 de nemțeni ajutoare sociale în valoare de 1,35 milioane de lei, la finele lunii mai suspendând acest ajutor în cazul a 481 de persoane.

Datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în primele 5 luni ale anului, au fost cheltuiți 7,57 milioane de lei cu ajutoarele sociale în numerar, mai puțin cu 300.000 de lei comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

În Capitală au fost înregistrate, în mai, doar 230 de persoane care au primit ajutor social sub forma venitului minim garantat, fiind cel mai mic număr de cetățeni au avut nevoie de asistență socială pentru a trăi.

(Sursa foto: www.encorekalamazoo.com)

N.R.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.