Instituție strategică a României, raiul pungașilor. Jocul Marcoci-Cozmanciuc pentru numirea directorului general la „Apele Române” și traseul șpăgii

2
3883

Administrația Națională  a  „Apelor Române” (ANAR), instituție de interes strategic, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost acaparată, în ultimii ani, de mafia politică ce a vlăguit-o de resurse. Indiferent de cine a guvernat țara, că a fost PDL, PSD sau PNL, bugetul ANAR a fost secătuit de clientela politică. Iar mare parte din fondurile de investiții, bani ce ar fi trebui să fie folosiți pentru administrarea vastei rețele hidrologice, a ajuns în buzunarele potentaților vremurilor.  

În ultimii ani, procurorii anticorupție au reușit să aplice câteva lovituri sistemului corupt al ANAR, dar nu suficiente.

Dosarul în care procurorii Serviciului Teritorial Bacău al DNA au trimis recent  în judecată trei personaje, pe deputatul PNL de Neamț Mugurel Cozmanciuc și pe Vlad Marcoci, proaspăt angajat al Primăriei Alexandru cel Bun, din județul Neamț, plus un om de afaceri (pe Sorin Ciufudean) din județul Bistrița-Năsăud, confirmă interesul major politicienilor pentru resursele ANAR.

În rechizitoriul pus la dispoziția publicației atacul.ro de către Direcția Națională Anticorupție, avem tabloul perfect al jafului la care este supusă una dintre cele mai importante instituții ale statului român.

„Funcțiile de conducere din cadrul Administrației Naționale Apele Române erau ocupate doar de persoane care beneficiau de sprijin din mediul politic . Sorin Ciufudean era, în mod direct, interesat ca în funcția de director general al ANAR să fie ocupată de o persoană indicată de el și pe care să o poată controla. În acest scop, Sorin Ciufudean era dispus să dea sume de bani reprezentanților partidelor politice care puteau influența numirea”, se arată în rechizitoriul DNA.

Sorin Ciufudean și Valeria Bondrea, partenera sa de viață, sunt acuzați că i-au mituit pe foștii directori de la ANAR, Victor Sandu și Cristian Bratanovici, pentru a le fi deblocate plățile pentru anumite lucrări efectuate. (Citește AICI, AICI și AICI)

 

Rechizitoriul DNA în dosarul deputatului Mugurel Cozmanciuc:

Rechizitoriu Anonimizat Mugurel Cozmanciuc (1)

 

 Marcoci, prieten la cataramă cu Ciufudean

În primul rând, din rechizitoriul reiese suspecta relație de prietenie dintre Vlad Marcoci, fost director al ABA Siret-Bacău, fost director de investiții la ANAR, cu Sorin Ciufudean, patronul firmei Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud. Societatea bistrițeanului, abonată la contractele finanțate de la bugetul ANAR, a prins lucrări importante inclusiv în județul Neamț. Cea mai importantă a fost „Regularizarea râului Cracău- Roznov”, executată împreună cu firma Aqua Parc SRL Roznov. Contractul a fost în valoare de 50 de milioane de lei, banii fiind alocați din fondul de intervenție al Guvernului, în 2018.

Industrial Ardeal Construct SRL a prins și alte contracte cu administrațiile bazinale de apă, valoarea lor fiind considerabilă.

Vlad Marcoci a fost delegat în funcția de director al Administrației Bazinale de Apă Siret începând cu data de 20 august 2018 și până în data de 31 ianuarie 2019, când a fost numit director al Departamentului Dezvoltare Investiții din cadrul ANAR. A deținut această funcție până în data de 5 august 2019, când a rămas simplu inginer în cadrul aceluiași compartiment până în octombrie 2019.

Afaceristul Ciufudean: „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb!”

Din august 2018 și până în august 2019, firma lui Ciufudean (FOTO) a obținut numai de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău opt contracte, fără licitație, valoarea totală a acestora fiind de 10,4 milioane de lei. Fără TVA.

Nu este exclus ca Vlad Marcoci să fi pus și el umărul la obținerea acestor contracte, în timp devenind unul dintre cei mai buni prieteni ai patronului Ciufudean. Așa se face că cel din urmă, dorind să prindă cât mai multe contracte cu finanțare de la ANAR, a tras sfori ca Marcoci să fie numit director la „Apele Române”. S-a întâmplat în vara anului 2019, când PSD încă mai era la guvernare.

„Începând cu vara anului 2019, Marcoci Vlad și Sorin Ciufudean, prin discuții purtate cu reprezentanți ai Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, au încercat să determine numirea celui dintâi în funcția de director general al ANAR, demersuri care au rămas însă fără rezultat. Cei doi erau, în mod direct, interesați de o asemenea numire prin prisma activităților pe care le desfășurau.  Astfel, Sorin Ciufudean este asociat și administrator, printre alte societăți, la SC Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița, împreună cu Valeria Bondrea, persoană cu care conviețuiește. Societatea avea încheiate mai multe contracte de lucrări cu diferite administrații bazinale de apă aflate în subordinea ANAR. Potrivit art. 5 alin. 2 din OUG nr. 107/2002, directorul general al Administraţiei Naţionale “Apele Române” este ordonator secundar de credite pentru fondurile de la bugetul de stat, calitate în care, conform art. 21 alin. 3 din Legea 500/2002 privind finanțele publice „repartizează creditele de angajament şi bugetare aprobate, potrivit alin. (1), pentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiilor publice subordonate, ai căror conducători sunt ordonatori terţiari de credite, în raport cu sarcinile acestora, potrivit legii”. În aceste condiții, Sorin Ciufudean avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate (în cuvintele sale „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi…A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

„Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a solicitat lui Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei în două tranșe”

Eforturile lui Ciufudean au fost sortite eșecului, iar după căderea Guvernului Dăncilă și preluarea puterii de către liberali a fost clar că varianta Marcoci (membru PSD) – director general la ANAR nu are nicio șansă.

Astfel, consiliat de Marcoci, Ciufudean a pus la punct o altă strategie cu scopul de a numi un director la ANAR pe care să-l controleze așa cum ar fi dorit. Marcoci și Ciufudean l-au propus reprezentanților PNL pentru funcția de director general al ANAR pe Vlad Gabrian Florea, director tehnic la ABA Siret în acea perioadă.

Au urmat discuțiile și cu liderul PNL Neamț: „Astfel, Marcoci Vlad a discutat, în mod direct, cu Cozmanciuc Corneliu Mugurel, deputat în Parlamentul României și președintele Filialei Teritoriale Neamț a PNL , acesta lăsând să se înțeleagă că are influență pe lângă noul ministru al mediului, apelor și pădurilor, numit în funcție în data de 4.11.2019.  În schimbul traficării acestei influențe, în perioada 4.11 – 27.11.2019, Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a solicitat lui Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei în două tranșe, ultima urmând a fi remisă după numirea lui Vlad Gabrian Florea în funcția de director general al ANAR. Propunerea a fost acceptată de Sorin Ciufudean, cel care trebuia să asigure plata. Numirea urmărită nu s-a mai produs, director general al ANAR fiind numit, în data de 21.01.2020, Ervin Molnar, președintele PNL Târgu Mureș”, afirmă procurorii anticorupție.

(Foto: Vlad Marcoci și Mugurel Cozmanciuc)

Anchetatorii afirmă că probele pe care le dețin: „demonstrează că, în luna noiembrie 2019, Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a promis lui Vlad Marcoci că îl va numi în funcția de director general al ANAR pe Gabrian Florea, solicitând pentru acest demers suma de 500.000 de lei. La rândul lor, Marcoci Vlad și Sorin Ciufudean au fost de acord cu această solicitare considerând că, având în vedere presupusul ascendent pe care Cozmanciuc Corneliu Mugurel l-ar avea asupra lui Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor, acesta are posibilitatea reală de a-l influența în acest sens”.

În data de 25 noiembrie 2019, Valeria Bondrea, partenera de viață a lui Ciufudean, a retras din conturile firmelor pe care le controlează suma de 200.000 de lei, bani pe care i-a dat lui Ciufudean. Acesta, spun procurorii, s-a deplasat la Bacău și i-a înmânat banii lui Marcoci.

A doua zi, Marcoci, având asupra lui cei 200.000 de lei, s-a deplasat la București unde s-a întâlnit cu un bun prieten de-al lui Cozmanciuc. Procurorii nu au putut stabili dacă Marcoci i-a predat banii „prietenului lui Cozmanciuc” pentru a fi dați președintelui PNL Neamț. După ce a fost trimis în judecată, Cozmanciuc a declarat public că este nevinovat. Ciufudean și Marcoci nu au avut nicio reacție. Se pare că cei doi mai fac obiectul unor dosare penale aflate în lucru la DNA.

Daniel MURARU

Citește și:

Șpaga de 1 milion de euro de la „Apele Române”. Este implicat și un consilier de la Direcția Anticorupție din Ministerul Mediului

Fostul director adjunct al „Apelor Române” ar fi primit șpagă de la partenerul de afaceri al lui Ginel și denunțătorul lui Arsene

Lovitură a procurorilor DNA Bacău: Fostul șef al „Apelor Române”, reținut pentru luare de mită

Contract fabulos pentru firma cumătrului lui Arsene, dar și pentru o societate din județul de baștină al ministrului Deneș

DOCUMENT. Angajarea pe pile, o practică veche la „Apele Române”. PNL continuă tradiția PSD

DOCUMENT. Angajarea pe pile, o practică veche la „Apele Române”. PNL continuă tradiția PSD

 

DNA anchetează, amicii baronilor PSD prosperă. Cumătru Ginel a ajuns cu lucrările la Bistrița-Năsăud. Încrengături de milioane de euro

Mafia balastierelor, tolerată de autorități. Explicații penibile pentru imaginile din satelit care confirmă dezastrul produs de balastiere pe cursurile de apă

DNA, pe urmele atacul.ro. „Miki” Popescu, omul lui Arsene, trimis în judecată în dosarul „Albuia și Țiganca”

Cum pot fi opriți cei care fură banii pentru calamități. Probe clare că legea a fost încălcată în cazul lucrărilor hidrotehnice de la Doljești și Ion Creangă

 

2 comments

 1. Stefan 29 martie, 2021 at 09:30 Răspunde

  Pai, daca se stia operatiunea, de ce nu a fost organizat un flagrant, sau de ce nu a fost urmarit traseul spagii?!Le era teama ca vor da peste cine nu trebuie?!Oare cine este misteriosul “prieten” al d-lui Cozmanciuc?Nu o fi tot vreun iesean cu o functie importanta?!Intreb si eu…

 2. FLORIN 29 martie, 2021 at 17:44 Răspunde

  Daca am avea ”procurori” care sa nu se ascunda prin birouri ca sa treaca timpul pana la incasarea salariului ala aberant si nesimtit platit degeaba, ”acoperindu-se ”cu dosare de 2 bani de umplutura,am avea anchete si arestari zilnice.
  Tu,ca si procuror locuind in Piatra Neamt, zi de zi intrand in contact cu toate mizeriile si hotiile facute pe fata in jurul tau si sa nu te intereseze,sa nu te autosesizezi,arata nivelul de indolenta si incompetenta crasa care caracterizeaza aceasta institutie esuata de lipsa de profesionalism si coruptie .
  Aceste salarii si privilegii aberante si sunt si cauza lipsei acestor anchete sau implicare din partea Parchetului.
  Atat timp cat tu dai acestor oameni nepriceputi,slab pregatiti profesional si in mare parte corupti material si moral aceste privilegii aberante si halucinante fara sa le ceri NIMIC in schimb,nu se va face nimic si nu vor face nimic.
  Fara o reforma drastica care sa inceapa cu taierea la jumatate a acestor salarii aberante luate degeaba si inasprirea pedepselor pentru coruptia sau lipsa de actiune din partea acestor institutii praf de incompetenta,Romanica va ramane un stat nedemocratic mafioto interlop.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.