Lovitură a procurorilor DNA Bacău: Fostul șef al „Apelor Române”, reținut pentru luare de mită

3
1014

Victor Sandu, fostul director general al Administrației Naționale ”Apele Române” a fost reținut, ieri, de către procurorii DNA Bacău, pentru luare de mită, alături de un om de afaceri, care ar fi dat mita. Alți doi oameni de afaceri se află sub control judiciar, aceștia fiind acuzați de complicitate la luare și dare de mită. Victor Sandu a fost director al Administrației Naționale „Apele Române” în perioada guvernării PSD. Cât Sandu a fost director, Vlad Marcoci a fost director de investiții la „Apele Române”, iar nemțeanul Mihai Popescu a fost director al Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău. Ancheta care a dus la reținerea lui Victor Sandu este realizată de DNA Bacău, instituție care mai are în lucru dosare privind afaceri oneroase desfășurate la „Apele Române” sau ABA Siret. În urmă cu o lună, procurorii DNA Bacău l-au trimis în judecată pe Cristian Bratanovici, fost director adjunct al „Apelor Române”, ceea ce întărește faptul că anchetatorii băcăuani dețin informații prețioase privind afacerile oneroase ale celor care au fost șefi la ANAR.

Comunicatul DNA Bacău care anunță reținerea lui Victor Sandu:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților:

SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale <<Apele Române>>, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale <<Apele Române>>, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională <<Apele Române>>.

Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.

Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 august 2020, inculpatul SANDU VICTOR și coinculpatul om de afaceri sunt prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată procurorii DNA.

3 comments

  1. Liviu 4 august, 2020 at 12:15 Răspunde

    Sa speram ca urmeaza si gasca lui Arsene, Miky Popescu, Marcoci, Pavaleanu la Iasi si toate microbuzele de functionari angajati pe pile de sosetica.

  2. Despre abuzuri si inselaciuni 4 august, 2020 at 12:49 Răspunde

    Bravo, dle Muraru. Cum am spus de multe ori, vine scadenta pentru nemernicii, al caror scop nu a fost decit procopsirea buzunarul personal sau al celui de grup infractional. Unii, cind simt ca li se infierbanta fundurile, nascocesc niste penibilitati. “Nu-mi recunosc semnatura pe actele trimise instantelor. Se va demonstra”.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.