Șpaga de 1 milion de euro de la „Apele Române”. Este implicat și un consilier de la Direcția Anticorupție din Ministerul Mediului

2
2607

Ministerul Mediului, dar și instituția a cărei activitate o coordonează, Administrația Națională Apele Române, se află în top în ceea ce privește numărul persoanelor cercetate, judecate și condamnate pentru fapte de corupție.

Ieri, Serviciul Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție a anunțat că l-a trimis în judecată pe Victor Sandu, fostul director al Administrației Naționale Apele Române din perioada guvernării PSD-ALDE, pentru luare de mită, adică pentru o șpagă de aproximativ 1 milion de euro. Procurorii afirmă că Sandu ar fi cerut și ar fi primit, în mai multe tranșe, banii de la Sorin Ciufudean, administrator și asociat al firmei Industrial Construct Ardeal SRL, firmă parteneră în mai multe proiecte cu SC Aqua Parc SRL Roznov, societatea lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul inculpatului pentru fapte de corupție – Ionel Arsene.

Până să ajungă la Sandu, banii au circulat prin două societăți comerciale controlate de un apropiat al fostului șef de la ANAR. Industrial Construct Ardeal SRL a achitat celor două firme cei aproape un milion de euro în contul unor servicii care în realitate nu au fost efectuate. Persoana care l-ar fi sprijinit pe Sandu să primească șpaga de la Cifudean este Gabriel Chivăran (foto), un personaj care a deținut și deține funcții importante în Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor. Acuzat de complicitate la luare de mită, Chivăran va fi judecat alături Victor Sandu, Sorin Ciufudean, Valeria Bondrea, cel de-al doilea asociat al Industrial Ardeal Construct SRL (complicitate la dare de mită), Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, ambii administratori sau acționari la firmele familiei Chivăran. Gabriel Chivăran, de loc din Vălenii de Munte, județul Prahova, este consilier la Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție din cadrul Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor. În 2016, Chivăran, un apropiat al lui Sorin Teja, deputatului PNL/ALDE de Prahova, a candidat din partea PNL la Primăria Vălenii de Munte și a pierdut rușinos în fața candidatului PSD. Un an mai tîrziu, în octombrie 2017, Chivăran s-a angajat la Ministerul Mediului, în funcția de consilier la Direcția Corp Corp Control, Intergitate și Anticorupție. În declarația de interese menționează că este membru ALDE, semn că părăsise barca PNL-ului. În 2010, Chivăran părăsise PSD-ul pentru PDL-ul lui Băsescu& Co. Anul 2018 îl găsește pe Chivăran director la Direcția Investiții, Achiziții și Logistică din cadrul Ministerului Mediului, o direcție extreme de importantă care gestionează fondurile în minister, dar și în ANAR. Anul acesta, în ianuarie, liberalii l-au schimbat din funcție pe Chivăran care a revenit la Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție.  

Procurorii DNA afirmă că Sandu, susținut în funcție de PSD-ALDE, a pretins și primit șpaga de 1 milion de euro de la Ciufudean, în intervalul mai 2017 – mai 2019, prin intermediul a două firme controlate de Chivăran. Doi apropiați ai acestuia, Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, au fost trimiși și ei în judecată pentru mărturie mincinoasă, întrucât, spun procurorii, fiind audiați în calitate de martor în dosar au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările soluționării dosarului.

Constantin Dudulescu este administratorul firmei Dixiana Store SRL, asociat (4%) alături de Cătălin Mihai Chivăran, fiul lui Gabriel Chivăran.

Vlad Bogdan este asociat (50%), alături de Liliana Chivăran, soția lui Gabriel Chivăran, în firma Voiaj Interregio Expo SRL, o firmă de comerț, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 6.150.859 lei și un profit de 168.851 lei. Totodată, Vlad Bogdan este și administrator al firmei de transport Chivăran Com SRL, care a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 8 milioane de lei. Foarte probabil, șpaga lui Sandu de la Sorin Ciufudean a fost disimulată în contracte fictive încheiate cu societățile controlate de Chivăran de la Mediu.

Toate aceste lucruri vor fi elucidate de către instanță, procesul urmând să se judece la Tribunalul Bacău.

Sandu (foto) și Ciufudean se află, în continuare, în arest preventiv, iar împotriva lui Chivăran și a Valeriei Bondrea a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

Am încercat să-l contactăm și pe Gabriel Chivăran, însă fără succes. La fel, am încercat să obținem un punct de vedere oficial din partea lui Lucian Mănoiu, directorul Direcției Corp Control, Integritate și Anticorupție din cadrul Ministerului Mediului, însă, la fel, fără succes. La niciunul dintre cele două numere de telefon de la noul sediul al Direcției, situat pe strada Plevnei, București, nu a răspuns nimeni în cursul zilei de ieri. Am fi vrut, printre altele, ca domnul Mănoiu  să ne spună cât de eficient este, în lupta anticorupție din minister, angajatul său, judecat pentru fapte de corupție.

Comunicatul DNA din data de 5 octombrie 2020:

În continuarea comunicatului nr. 472/VIII/3 din 04 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest preventiv, a inculpaților:

– SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,
– persoană fizică (n.r. Sorin Ciufudean, patron Industrial Ardeal Construct SRL), administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,

– sub control judiciar, a două persoane fizice (n.r.Gabriel Chivăran și Valeria Bondrea) în sarcina cărora s-a reținut câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită

– și în stare de libertate, a două persoane fizice (n.r. Vlad Bogdan și Constantin Dudulescu) în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri (Ciufudean), coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat (Gabriel Chivăran) al directorului general și el inculpat în acest dosar.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor, după cum urmează:
– “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”,
– “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”,
– “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor ”.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.
În același context, ultimii doi inculpați (Dudulescu și Vlad Bogdan), fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Sandu Victor și a unui alt inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

(Sursa foto: Youtube)

Daniel MURARU

Citește și:

Fostul director adjunct al „Apelor Române” ar fi primit șpagă de la partenerul de afaceri al lui Ginel și denunțătorul lui Arsene

Contract fabulos pentru firma cumătrului lui Arsene, dar și pentru o societate din județul de baștină al ministrului Deneș

Curtea de Apel Bacău a decis: Victor Sandu, fostul director al “Apelor Române”, arestat pentru corupție

Ancheta DNA de la „Apele Române” se apropie periculos de afacerile lui Ginel. Cine l-a mituit cu 1 milion de euro pe fostul șef de la ANAR

2 comments

 1. Liviu 6 octombrie, 2020 at 20:25 Răspunde

  Sper ca in curand sa ajunga la sosetica si gineii cu care au distrus judetul si nu numai. Ai facut balastiere unde au vrut, au schimbat formele de relief sapand dealuri intregi, nu au respectat nicio regula. Locul acestor infractori este in puscarie. Bravo, Marcoci.

 2. FLORIN 6 octombrie, 2020 at 20:41 Răspunde

  Coruptii care se ocupa de anti-coruptie.Definitia statului interlopo mafiot Romanica.
  Nu este nici o ”surpriza”pentru nimeni.
  Tara asta nu avea cum sa fie facuta praf de hotii fara complicitatea institutiilor platite sa-i prinda pe hoti adica:IPJ/DGA/SRI/PARCHET/DIICOT,etc
  Asta se intampla cand pui hoti sa prinda pe hoti.
  Asta e si motivul pentru care nu avem condamnari/anchete/recuperari de prejudicii,etc.
  NIMIC.ZERO BARAT.
  Avem in schimb salarii colosale si pensii speciale date unor corupti ca sa-i prinda pe cei de teapa lor.
  Si furati si cu banii luati.
  Antologic.
  Votati prostilor in continuare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.