Mafia balastierelor, tolerată de autorități. Explicații penibile pentru imaginile din satelit care confirmă dezastrul produs de balastiere pe cursurile de apă

3
1504

 

Ministrul Alexe, autoritățile de cercetare penală și toți cei în măsură să verifice activitatea celor de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău ar trebui să demareze urgent o anchetă. Informații recente, plus un document în posesia căruia atacul.ro a intrat zilele acestea arată, în mod evident, implicarea pe care o au cei de la ABA Siret în distrugerea mediului înconjurător, protejând firmele potentaților zilei care devastează albiile râurilor. În loc să ia măsuri pentru ca dezastrul ecologic să fie oprit, cei de la ABA Siret incriminează atacul.ro că ar fi unealta unora care își doresc răzbunarea. Au făcut asta pentru a se disculpa în fața șefilor, dar și pentru a ascunde adevărata nenorocire provocată de mulți dintre cei care exploatează agregate minerale pe cursurile de apă. Au încercat, cu nerușinare, să ducă pe o pistă greșită superiorii, în ciuda evidențelor, arătând nivelul intereselor personale și de grup la care s-a ajuns în anumite instituții ale statului, unde angajații ar trebui să vegheze la respectarea legii, nu la protejarea hoților.

Articolele publicate de-a lungul timpului de publicația atacul.ro cu privire la diverse aspecte din activitatea unor instituții cu atribuții în gestionarea a ceea ce înseamnă exploatarea de agregate minerale au provocat reacții în rândul șefilor de la București, respectiv în Administrația Națională „Apele Române”, unde doi foști directori au fost inculpați recent pentru corupție, adică pentru că au cerut și primit șpagă. La finele anului trecut, în urma publicării, pe 3 decembrie 2019, a articolului „Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere”, șefii Administrației Naționale „Apele Române” au cerut socoteală celor de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău. Au fost solicitate inclusiv explicații cu privire la alte dezvăluiri făcute de atacul.ro de-a lungul timpului. Pe 9 decembrie, ABA Siret Bacău transmitea Administrației Naționale „Apele Române” un raport intern cu privire la veridicitatea informațiilor publicate de atacul.ro. Documentul, în posesia căruia am intrat de curând, este semnat de Mihai Popescu, directorul ABA Siret la acea vreme, Emil Bălăceanu, fost șef Birou Inspecția Bazinală de Apă, și Marius Zlotu, inginer. În patru pagini, cei trei încearcă să-i convingă pe șefii de la București că, de fapt, informațiile publicate de atacul.ro sunt neadevărate și trunchiate.

Astfel, în documentul transmis la ANAR pe 9 decembrie 2019 se arată că afirmația atacul.ro conform căreia, în prima jumătate a anului 2019, au fost efectuate 133 de controale la exploatările de agregate minerale și stații de sortare, fiind aplicate doar două avertismente deținătorilor de balastiere, nu ar fi adevărată, aceste date fiind raportate de ABA Siret către „Apele Române” pentru trimestrul II al anului 2019. Cu alte cuvinte, atacul.ro ar fi greșit perioada, cele 133 de controale fiind efectuate în al doilea trimestru, nu în primul semestru, așa cum se menționează în adresa transmisă la București. Angajații ABA Siret ar fi realizat în primul semestru 200 de controale, aplicând 6 avertismente contravenționale. Adică, și în varianta lor, în primele șase luni ale anului 2019, ABA Siret, cu tot ce înseamnă SGA-uri subordonate, a acordat numai 6 avertismente și nicio o amendă, semn că (sanchi!) în domeniul exploatării agregatelor minerale legea este respectată, cu mici sincope.

Totuși, documentul pe care îl deținem arată că cele 133 de controale și 2 avertismente au fost acordate în primul semestru al anului 2019, nu în al doilea trimestru.

Exploatări de agregate minerale aproape de stațiile de sortare

În raportul înaintat celor de la „Apele Române” se mai arată că activitatea de exploatare a agregatelor minerale nu se realizează haotic, așa cum afirmă atacul.ro, ci având la bază documentații tehnice întocmite de către specialiști. Ce nu au explicat cei de la ABA Siret este cum de au fost autorizate, de exemplu, 8 balastiere pe o lungime de 20 de kilometri a râului Siret sau cum de, în amonte de captarea de apă a Romanului, de la Pildești – Simionești, funcționează 8 balastiere. Sau cum de au fost autorizate, recent, 3 exploatări de agregate minerale pe o lungime de nici 2 kilometri a râului Bistrița. Să înțelegem că activitățile de decolmatare, reprofilarea albiilor erau necesare numai în acele zone în care firmele ce vor exploata agregatele dețin și stații de sortare?

În ceea ce privește informația potrivit căreia societatea Andrei Construct ar fi exploatat agregate minerale având autorizația de gospodărire a apelor expirată, trebuie spus că în documentul oficial al ABA Siret se face doar precizarea că autorizația era expirată. Pentru a arăta că cei de la Andrei Construct SRL, firmă controlată de fratele fostului prefect Mihai Archip, actual candidat pe lista PNL la Consiliul Județean Neamț, nu exploata în momentul controlului, persoanele care au întocmit raportul intern au indicat un proces de verbal din data de 13 iunie 2019. Bineînțeles, șefii de la ABA Siret nu au suflat o vorbuliță superiorilor despre dosarul penal întocmit, după ce angajații firmei Andrei Construct au fost prinși, în august, furând agregate minerale din albia Bistriței (citește despre asta AICI). Cei trei au mai scris în raport că balastiera de la Săvinești nu aparține societății Mavgo Holding SRL, cum greșit a menționat atacul.ro în câteva rânduri, ci firmei Aqua Parc. Trebuie spus, însă, că Mavgo Holding este controlată tot de Gheorghe Vlasie, cel care deține și Aqua Parc.

Poluarea se vede din satelit, nu și din birourile ABA Siret

Cei de la ABA Siret și-au informat șefii de la București că imaginile din satelit, care arată dimensiunea poluării produse de balastierele de pe râurile din Neamț, nu ar fi o modalitate corectă de evaluare – analiză a fenomenului, pentru că surprind un moment. Am arătat AICI că poluarea râurilor de balastiere chiar este un fenomen ce poate fi probat inclusiv cu imagini din satelit. Dacă se vrea, bineînțeles!

Dovada dezinteresului și a unor anumitor legături între cei plătiți să-i identifice și să-i sancționeze pe cei care poluează și cei care dețin balastiere este demonstrată clar de afirmația ABA Siret conform căreia, în anul 2019, până pe 9 decembrie, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 10.072 lei celor care au deversat apa folosită la spălatul agregatelor minerale, nerespectând indicatorii de calitate. Numai în august 2019, atacul.ro a constatat, în nenumărate rânduri, că „balastiera lui Ginel” de la Săvinești poluează, însă angajaților de la „Apele Române” nu le-a păsat. (Citește AICI, AICI și AICI).

August 2019: fotografii realizate pe râul Bistrița, la „balastiera lui Ginel” de la Săvinești

Într-adevăr, SC Aqua Parc și Danlin XXL au fost amendate în decembrie 2019, pentru apa murdară deversată în cursurile de apă. Însă, acest lucru s-a întâmplat doar după ce cei de la București s-au autosezizat în urma articolelor publicate în atacul.ro. (citește AICI)

De exemplu, după publicarea articolului în care arătam dezastrul provocat de unii proprietari de balastiere pe râul Siret, cei de la București au trimis o echipă de control la fața locului.

Povești cu vendete locale

Pentru acuzațiile care încheie raportul semnat de Popescu, Bălăceanu și Zlotu, cum că publicația atacul.ro ar prezenta, periodic, informații trunchiate, exploatările de balast fiind doar pretextul unor vendete locale, nu este exclus să apelăm la ajutorul Justiției pentru a le oferi ocazia să demonstreze cele scrise și semnate în raportul intern.

Contactați telefonic, cei trei acuzatori au continuat cu același comportament mizerabil pe care l-au avut și în cazul raportului intern. Niciunul nu a vrut să prezinte argumentele care au stat la baza acuzațiilor. Fostul director Popescu (care, acum, lucrează la Consiliul Județean Neamț, șef peste Achiziții) a precizat că nu el a întocmit documentul, Marius Zlotu ne-a cerut să facem adrese oficiale la ABA Siret, iar pensionarul Bălăceanu, iritat de întrebări, a spus că nu vrea să comenteze pentru că este la pensie, dar că experiența profesională l-a făcut să defăimeze atacul.ro, fără a prezenta vreo probă.

Daniel MURARU

Citește și:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

Aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, măcelărită de mafia balastierelor

Criza apei de la Roman. Nimeni nu vrea să deranjeze „mafia balastierelor”

3 comments

 1. MLDPA 19 august, 2020 at 19:50 Răspunde

  “atacuri la adresa unor importanti agenti economici” – asta spune totul, cum o institutie a Statului Roman sare repede sa apere onoarea de fete mari a unora prinsi la furat in multiple randuri. E o cloaca la ABA Siret de iti pui mainile in cap dar nu va amagiti, si BCC din ANAR e cat se poate de complicitar in aceste musamalizari (probat, pe acte)

  Cat despre recentul promovat Sef Birou Inspectia Bazinala de Apa Siret dom’ inginer Zlotu, grabnic sa dea cu subsemnatul pe orice aberatie dictata de sefime….s-ar putea ca noul scaun sa fie cam putred si tot excesul de zel recent sa-l dea peste cap.

  Cum ati zis….timp de’am avea de toate, ca multe si multi sunt de tarait la lumina

 2. V.Vasile 20 august, 2020 at 08:44 Răspunde

  Ce legaturi mai fac pe sub masa stanga cu dreapta cand este vorba de malai
  In mass-media si dai si lupta neicusorule, hai s….r !
  Ce stanga , ce dreapta hulpavilor, toti sunteti de sens giratoriu, unde simtiti miros de capatuiala hait, va suciti.

 3. Liviu 20 august, 2020 at 10:34 Răspunde

  Toti sunt niste slugi care servesc interese oculte. Au fost luati de pe strada si pusi in functii mari. Uitati-va la Neamt la ape unde au pus pe unul care nu stie cum ol cheama cu buletinul in mana. La Bacau e pus unul care aparent e liberal dar de fapt e tot in slujba cuplului Benea Arsene.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.