Judecătorul care l-a arestat pe Arsene îl ține după gratii pe șpăgarul de la „Apele Române”

1
1405

Fostul director al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Victor Sandu, și Sorin Ciufudean, directorul firmei Industrial Construct Ardeal, arestați preventiv, în urmă cu trei săptămâni, pentru fapte de corupție, au fost la un pas să scape de arest. Planurile le-au fost date peste cap de judecătorul Silviu Anti de la Curtea de Apel Bacău, care a întors decizia Tribunalului Bacău. Cel din urmă schimbase măsura preventivă luată împotriva celor doi din arest preventiv în arest la domiciliu. Judecătorul Silviu Anti este magistratul care l-a arestat preventiv pentru fapte de corupție, în februarie 2018, pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

În cazul lui Sandu și a lui Ciufudean, judecătorul Silviu Anti a stabilit că, cel puțin deocamdată, locul celor doi este după gratii. Procuroii DNA îl acuză pe Victor Sandu că a primit mită 1 milion de euro de la omul de afaceri Ciufudean, pentru a asigura fondurile necesare unor lucrări executate, cu fonduri de la ANAR, de către firma celui din urmă. Acum o săptămână, Sandu și Ciufudean au cerut Tribunalului Bacău înlocuirea arestului preventiv cu o măsură preventivă mai ușoară – controlul judiciar. Judecătorii nu au fost de acord cu această măsură, însă au dispus ca cei doi să fie plasați în arest la domiciliu. Decizia a fost atacată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bacău, contestația fiind admisă.

Comunicatul DNA:

„În calitate de director general al Administrației Naționale <<Apele Române>>, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri (n.n. Ciufudean), coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională <<Apele Române>>. Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat (n.n. inculpate acum pentru complicitate la luare de mită) al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul DNA Bacău.

 

Patronii Industrial Construct Ardeal, acuzați că l-au mituit și pe fostul director adjunct al ANAR

 

La începutul lunii iulie, procurorii DNA Bacău l-au trimis în judecată, tot pentru fapte de corupție, și pe Cristian Bratanovici, fostul director adjunct al ANAR, care a făcut echipă cu Victor Sandu în perioada în care Ministerul Apelor și Pădurilor era condus de pesedistul Ioan Deneș, de loc din Bistrița-Năsăud, județ unde își are sediul și firma Industrial Construct Ardeal. Bratanovici este acuzat că a primit suma de 100.000 de lei de la Sorin Ciufudean, pentru a deconta niște lucrări efectuate de firma Industrial Construct Ardeal. Ciufudean este acuzat de dare de mită în acest dosar, iar partenera lui, Valeria Bondrea, asociat și administrator în firma Industrial Construct Ardeal, este judecată pentru complicitate la dare de mită.

Industrial Construct Ardeal, milioane de lei de la „Apele Române”

Firma Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud este una dintre firmele privilegiate, obținând, în ultimii ani, contracte în valoare de milioane de lei de la administrațiile bazinale de apă din țară, insitutuții aflate în subordinea ANAR. Multe contracte au fost obținute pe situații de urgență, adică fără licitații. În Neamț, Industrial Construct Ardeal SRL a executat, alături de Aqua Parc SRL, lucrarea de pe râul Cracău, din Slobozia-Roznov, investiție de 57,1 milioane de lei. Banii au provenit de la Fondul de intervenție al Guvernului.

Din august 2018 și până în august 2019, firma din Bistrița-Năsăud a obținut de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău opt contracte, fără licitație, valoarea totală a acestora fiind de 10,4 milioane de lei. Fără TVA.

Daniel MURARU

Citește și:

Curtea de Apel Bacău a decis: Victor Sandu, fostul director al “Apelor Române”, arestat pentru corupție

Fostul director adjunct al „Apelor Române” ar fi primit șpagă de la partenerul de afaceri al lui Ginel și denunțătorul lui Arsene

Ancheta DNA de la „Apele Române” se apropie periculos de afacerile lui Ginel. Cine l-a mituit cu 1 milion de euro pe fostul șef de la ANAR

Jocuri penale cu banii pentru calamități. Firme agreate primesc zeci de milioane de euro pentru lucrări extrem de scumpe

DNA anchetează, amicii baronilor PSD prosperă. Cumătru Ginel a ajuns cu lucrările la Bistrița-Năsăud. Încrengături de milioane de euro

1 comment

  1. maria.@ 5 septembrie, 2020 at 14:44 Răspunde

    Poate ne face o bucurie acest domn judecator si aplicand LEGEA, sa il rezolve si pe “soseta” et compania, ca fie primit marfa este la greu!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.