Se va circula, la finele lunii, în condiții normale pe drumul Bicaz-Poiana Largului? Greu de crezut!

0
501

Informațiile apărute recent în spațiul online cu privire la finalizarea lucrărilor pe tronsonul din DN 15, Bicaz-Poiana Largului, sunt departe de adevăr. Realitatea de pe teren arată cu totul altceva, că încă se mai lucrează la reabilitarea celor 74 de puncte de calamitate (zone afectate de alunecări de teren). Cel puțin asta am găsit noi în urmă cu câteva zile între barajul de la Bicaz și intersecția cu satul Potoci. Singurele puncte de calamitate reabilitate și asfaltate, așa cum se vede în imagini, sunt cele de care s-a ocupat firma Danlin XXL. În rest, în zonele care intră în responsabilitatea firmelor Aqua Parc și Mavgo Holding, se vede că încă se lucrează, iar circulația autovehiculelor se desfășoară anevoios. Pe lângă faptul că șoseaua trebuie ridicată la nivelul pe care l-a avut înainte de începerea lucrărilor, administratorul drumului trebuie să aplice și un strat de asfalt.

Așa arată reabilitat unul dintre cele 74 de puncte de calamitate:

 

….și așa arată un punct de calamitate la care încă se lucrează:

 

 

Asfaltarea totală a drumului este o cu totul altă discuție, această lucrarea nefiind inclusă în actualul proiect de peste 300 de milioane de lei, bani care au fost folosiți exclusiv pentru reabilitarea zonelor afectate de alunecări de teren. Asfaltarea celor 44 de kilometri de drum, cât sunt între Bicaz și Poiana Largului, va constitui subiectul unui contract separat. Acest lucru înseamnă organizarea unei licitații cu tot ce decurge de aici: contestații, plângeri, procese, etc. Lucrurile ar putea fi rezolvate mai repede doar în cazul în care Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași va alege să execute lucrările de asfaltare în regie proprie. În caz contrar, drumul va fi impracticabil încă o bucată bună de timp.

Termenul pentru reabilitarea tuturor celor 74 de puncte de calamitate a fost fixat pentru sfârsitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că peste 3 săptămâni lucrările ar trebui recepționate. Rămâne de văzut dacă firmele care le execută vor respecta acest termen.

Daniel MURARU

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.