Politică, apă și bani. Apa Serv, sabotată? Care ar fi miza Apavital în Neamț

7
3106

Municipalitatea romașcană a reziliat contractul cu compania județeană Apa Serv, furnizorul de apă și servicii de canalizare, și s-a orientat spre Apavital SA Iași, compania din județul vecin care oferă aceleași servicii, dar la prețuri mai mici. Motivul principal al rezilierii nu este totuși acesta, ci criza apei cu care se confruntă, de mai multe luni, locuitorii din Roman și la care operatorul județean Apa Serv nu a fost în stare să găsească soluții. Pe fondul acestor probleme a venit și anunțul primarului Lucian Micu, secondat de deputatul Laurențiu Leoreanu, a rezilierii contractului cu Apa Serv SA și încheierii unui parteneriat cu Apavital SA Iași. Subiectul are și o încărcătură politică importantă, peste care nu se poate trece. Micu, primarul liberal și, cel mai probabil, viitor candidat din partea PNL pentru încă un mandat la Primăria Roman, și Laurențiu Leoreanu, deputat PNL, care și-ar dori un mandat de senator la următoarele alegeri, au punctat bine, politic vorbind. Ei vor fi văzuți ca adevărații salvatori ai situației, ca oamenii care au rezolvat criza apei. Este evident că cei doi liberali au câștigat un serios capital politic, în timp ce principalii adversari politici, cei de la PSD, au pierdut enorm. Sunt vizibile promisiunile neonorate ale lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, care și-a luat angajamentul că va rezolva criza apei, însă nu s-a putut ține de cuvânt.

Să nu uităm că și municipalitatea pietreană ar fi vrut să renunțe la serviciile Apa Serv SA din diverse motive, principalul fiind creșterea tarifelor. Pentru Piatra Neamț este mai greu să facă acest pas din punct de vedere tehnic, în timp ce pentru Roman este mult mai ușor.

(Foto) Deputatul Laurențiu Leoreanu și primarul Lucian Micu au anunțat rezilierea contractului cu Apa Serv

Captarea de la Timișești, soluția pentru criza apei

Orașul Roman este branșat la captarea de la Timișești, administrată acum de Apavital SA Iași, la o conductă  acum blindată, dar care, cu o mică investiție, ar putea oricând să fie folosită. Pașii care trebuie urmați nu sunt nici ușori, dar nici foarte dificili. Trebuie inversat sensul conductei de la Săbăoani spre Cordun, scos blindajul conductei la Săbăoani și montat un contor la Timișești. Din infomațiile pe care le deținem, contorul a fost deja montat, urmând să fie rezolvate și celelalte aspecte pentru ca orașul Roman să fie alimentat cu apă și de la Timișești. A nu se înțelege că se va renunța la alimentarea de la Pildești-Simionești. Nu, numai că necesarul, când va fi nevoie, va fi rezolvat cu apa de la Timișești.

(Foto: Captarea Pildești-Simionești)

Întrebarea este: de ce Apa Serv nu a intervenit pentru a rezolva criza apei, solicitând sprijinul Apavital SA pentru a aduce apă romașcanilor de la Timișești? În această situație, Romanul ar fi rămas clientul Apa Serv SA și nu ar mai fi pe picior de plecare spre operatorul ieșean. O explicație există, însă nimeni nu a amintit-o.

 Ca romașcanii să primească apă de la Timișești, cineva ar fi trebuit să o plătească. Iar acest lucru nu ar fi putut să-l facă decât compania Apa Serv. Astfel, pe baza consumului înregistrat de contorul montat la Timișești la stația Apavital Iași, Apaserv ar fi trebuit să achite facturile operatorului ieșean, ca ulterior să recupereze banii de la consumatorii din Roman. Apa Serv SA ar fi trebuit să achite din propriul buget, în fiecare lună, în jur de 400.000 de lei pentru apa de la Apavital Iași. Nimic ciudat până aici, însă apare o mare problemă: pierderile de pe rețea. Acestea sunt de aproximativ 50%, ceea ce înseamnă că la consumatorul romașcan s-ar factura doar jumătate din apa livrată de la Timișești. Financiar, asta ar înseamna o pierdere de aproximativ 200.000 de lei/lună pentru Apa Serv. Adunate, într-un an pierderile ar ajunge la peste 2.000.000 de lei, adică mai mult decât profitul pe care compania l-a avut în 2018. Acesta ar fi fost motivul pentru care Apa Serv a refuzat soluția de avarie, respectiv de a acoperi necesarul de apă al romașcanilor de la captarea Apavital Iași de la Timișești.

În anumite cercuri se vorbește despre un presupus sabotaj al companiei nemțene. Se spune că motivul pentru care Romanul nu a fost branșat la conducta de la Timișești ar fi avut legătură cu o acțiune de sabotare a companiei nemțene. Adică, un grup de interese din interiorul Apa Serv ar fi jucat pe partea Apavital, compania ieșeană dând o lovitură extraordinară unui competitor extern și mărindu-și numărul de clienți. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un prim pas al operatorului ieșean spre acapararea companiei Apa Serv Neamț. Celei din urmă, care oferă deja servicii proaste la prețuri mari, comparativ cu cele ale companiei ieșene, îi va fi greu fără clienții din Roman. În primul rând, Romanul venea cu un plus pentru Apa Serv, în sensul că aici se înregistrau beneficii care echilibrau zonele pe minus. După ieșirea Romanului din ADI Aqua Neamț, cu siguranță pe nemțeni îi va aștepta o nouă scumpire a serviciilor de apă și canalizare. Asta înseamnă că firmei nemțene îi va fi din ce în ce mai greu să supraviețuiască, iar „salvarea” ar putea să vină de la Apavital Iași.

În concluzie, desprinderea Romanului de Apa Serv poate însemna începutul sfârșitului pentru companie, motiv pentru care, într-adevăr, varianta unui posibil sabotaj ar trebui să fie analizată.

Proiectele europene nu prevăd schimbarea rețelelor în zonele urbane ale județului

Deputalul Leoreanu declara, în urmă cu câteva zile, că nu va fi o mare problemă, pentru zona Roman, să acceseze fondurile europene. Astfel, Apavital Iași, ca și Apaserv SA, se află în plină procedură de accesare a  fondurilor europene pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă, denisiparea puțurilor etc. Apavital s-ar afla cu un pas în fața celor de la Apa Serv, procedurile lor fiind avansate. Astfel, liberalul romașcan spune că toate investițiile pentru zona Roman vor  fi preluate și prinse  în proiectul celor de la Apavital. În paralel, Apa Serv SA va scoate din proiect tot ceea ce este legat de Roman. La nivel județului Neamț ar fi vorba de o investiție de peste 200 de milioane de euro, din care 6% trebuie acoperit prin cofinanțare.  Numai că și aici sunt probleme, pentru că unul dintre contractele de consultanță a fost reziliat la finele anului trecut, iar proiectul este realizat acum de Apa Serv SA cu bani de la propriul buget. O mare problemă ar fi că în viitorul proiect nu sunt prevăzute, în multe zone urbane, reabilitări de rețele, ceea ce înseamnă că pierderile de apă nu vor fi reduse.

Apa Serv, o companie județeană la îndemâna jefuitorilor. Directorul Neculae nu-și dă demisia?

Cu siguranță, nu s-ar fi ajuns în situația ca municipalitatea romașcană să renunțe la serviciile Apa Serv, dacă această companie nu ar fi fost căpușată. Fiind controlată politic, Apa Serv SA, cu acționar majoritar Consiliul Județean Neamț (85%), a fost jefuită de toți cei care au condus vremelnic județul Neamț, indiferent că vorbim despre PDL sau PSD. Clientela politică a făcut și face bani buni din contractele cu Apa Serv, unii și-au angajat rudele, prietenii, amantele pe salarii nesimțite etc. Alții oferă servicii la prețuri supraevaluate. Practic, jefuit este fiecare dintre noi care plătește apa și serviciile livrate de această companie. Multe dintre aceste aspecte au fost prezente de publicația atacul.ro. Nimeni nu a putut și, probabil, nici nu a dorit, să stopeze aceste practici care nu au făcut decât rău companiei.  

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, l-a criticat public pe Vlad Angheluță, prietenul său pe care sprijinit să fie numit director general interimar la Apa Serv SA. Acum două zile, Consiliul de Administrație l-a demis pe Angheluță tocmai din cauza modului în care a administrat criza apei de la Roman, Însă, Consiliul de Administrație nu a făcut același lucru și cu directorul tehnic Gheorghe Neculae. Acesta are partea lui de vină în gestionarea situație de la Roman, pentru că este director tehnic, nu? Cu toate acestea nu a fost demis și nici nu și-a dat demisia când i-a cerut-o prefectul.  De o demisie de onoare,cupă cum se vede, nu se pune problema. Poate ar fi cazul să-l ajute cineva și să-l trimită acasă, să se bucure de pensie și să-i lase pe alții să găsească rezolvarea problemelor tehnice de la Apa Serv.

Situația de la Roman ar fi trebuit să fie analizată profesionist, fără patimi politice. S-au auzit numai vocile politicienilor, aflați în goana după voturi, și deloc cele ale specialiștilor. Critică Arsene, critică Leoreanu, critică Micu, critică și Samson, candidatul USR la Primăria Roman. Aproape toți o fac cu gândul la alegerile din vară și la voturile cetățenilor. Oare când vom auzi și ce au de spus specialiștii, adică cei care știu ce se întâmplă, ce se poate face și dacă se poate face ceva?

Să îi lăsăm și pe ei să vorbească, fără ca politicienii să le pună cizma pe grumaz.

Va fi suficientă apă la Timișești?

În cazul în care Romanul va deveni clientul societății Apavital Iași, principala sursă de alimentare va fi tot captarea Pildești-Simionești, care nu poate acoperi acum necesarul consumului de apă. Sursa de apă de la Timișești va fi folosită doar în caz de nevoie, atunci când Pildești-Simionești nu va reuși să acopere necesarul de apă al locuitorilor Romanului.

În ultimii ani, cursul râului Moldova a fost serios afectat de exploatarea haotică a agregatelor minerale

În cazul în care Romanul, din cauza crizei apei, va rămâne dependent de livrarea apei de la Timișești, se pune întrebarea dacă acestă sursă va putea să facă față și consumului de apă a Pașcaniului, dar și a Iașului, care își asigură, parțial, necesarul de apă de aici. Unii spun că da, iar alții că nu, însă răspunsul îl vor oferi specialiștii care, însă, nu sunt băgați în seamă.

Până atunci, să spunem doar că și captarea de la Timișești a Apavital Iași, ca și cea de la Pildești-Simionești, este afectată de secetă, dar și de exploatarea haotică a agregatelor minerale. Conducerea Apavital Iași a reclamat de mai multe ori celor de la ABA Siret problemele pe care le întâmpină din cauza exploatării balastierelor: scăderea cotei talvegului, a pânzei freatice etc. Din motive pe care nu le cunoaștem, compania județeană ieșeană nu a recunoscut aceste probleme.

Întrebările pe care le-am adresat celor de la Apavital:

1) Ce avize și/sau acorduri a emis SC APA VITAL SA Iași pentru societățile care au exploatat agregate minerale în zona de protecție de restricție și a perimetrului hidrogeologic, în comuna Timișești, județul Neamț?

2) Câte controale a făcut SC APA VITAL SA la societățile care exploatează agregate în zona Timisesti, unde a pus condițiile de exploatare în „bazin închis”?

3) Cum este afectată pânza freatică de la sursa Timișești de exploatările de agregate din amonte pe râul Moldova și, mai nou, pe râul Ozana?

4) De ce după super modernizarea stației de captare, apa de suprafață a râului Moldova, mal drept, la Timișești, s-a executat un șenal pe Moldova spre mal drept fără aviz de gospodărire a apelor?

 5) Ce sumă de bani a fost alocată de SC APA VITAL SA pentru refacerea frontului de captare Zvorănești, afectat de balastiere?

Răspunsurile pe care le-am primit:

Apavital s-a ferit să ne comunice avizele și acordurile pentru societățile care au exploatat agregate minerale de pe râul Moldova,  exploatări care, în timp, au afectat fronturile de captare Moțca, Zvorănești, Verșeni, dar  și cele două fire magistrale din zonă. Actele respective sunt publice, așa că cei de la Apavital ar fi putut să ni le transmită.

„Într-adevăr, nivelul apei din puțuri poate fi afectat de nivelul precipitațiilor, dar cauza pricipală este reprezentată de blocajele în albia râului Moldova, schimbarea permanentă, anuală a cursului râului Moldova, exploatarea zonelor de protecție, malul stâng  și drept al acestui curs de apă, și exploatarea, an de an, sub cota talvegului natural a râului Moldova. Un element de siguranță obligatoriu, pe care trebuia să îl ia Administrația Bazinală de Apă Siret, fosta Direcție a Apelor Siret Bacău, era să execute ea studiile tehnice zonale în fiecare an și să oprească imediat aceste exploatări ilegale! S-a făcut un studiu tehnic zonal tocmai de societate unde era implicată Sulfina Barbu, politician de frunte al PDL-ului, cu comisarul general de la Garda Națională de Mediu, însă studiul nu a fost terminat. Nu ar fi rău ca cei de la Apavital  Iași să facă publice intervențiile în legătură cu frontul de captare Zvorănești către SHI Pașcani și ABA Siret cu privire la rolul nefast al balastierelor, care au avut un efect negativ atata al asupra drenului central Timișești , stației de tratare mal drept râul Moldova și fronturilor Moțca și Zvorănești. Ordinul 930/ 2005 publicat în M.O. nr. 800/2 sep. 2005, art. 3, corelat cu art.21 punctul 1, art.22 punctul g din capitolul VI, spune clar că este interzisă amplasarea  în zonele perimetrelor de restricție și de protecție a perimetrelor hidrogeologice de balastiere. După secetă, exploatarea haotică a agregatelor minerale reprezintă a doua cauză importantă care mari probleme în alimentarea cu apă. Sunt lucruri bine știute, însă bine ascunse de ochii cetățenilor”, ne-a declarat un specialist hidrotehnist, cu care ne-am consultat.

(Sursa foto deschidere: www.atassist.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Ex-subprefectul Neculae, „premiat” de Apaserv SA că s-a pensionat: 3 salarii de bază, deși era angajat de o lună

Cum a ajuns firma soției șefului ITM Neamț să ofere companiei Apa Serv  servicii de protecția muncii

DE UNDE PAPĂ BANI VICEPREȘEDINTELE SENATULUI? SUTE DE MII DE LEI DE LA PRIMĂRII ȘI O SOCIETATE A CJ NEAMȚ

FOTO+VIDEO. Câtă risipă și nepăsare la Apa Serv! Zilnic, zeci de mii de lei se scurg în Lacul Bâtca Doamnei

Un purcoi de bani pentru serviciile juridice contractate de Apa Serv SA

DOCUMENT! Revoltător! Instalator la Apa Serv SA, cu 18 ani vechime, leafă de 1.400 de lei. Membru CA, indemnizație de 2.000 de lei

Semnale care prevestesc dezastrul la Apa Serv SA. Avariile, seceta și apa ruginită de la robinet

„Republica” Apa Serv SA. Membrii AGA și CA își fac de cap pe banii noștri

Fierbere la Apa Serv SA. Directorul Dughir, suspendat: „Eu nu fac ce-mi cere Arsene, să-i modific documentele la licitații!”

Răspuns după creșterea prețului apei: În iulie, Romanul va renunța la Apaserv pentru Apavital Iași

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. George 15 februarie, 2020 at 18:02 Răspunde

    Aveti perfecta dreptate! Nu m-ar supara ca Apa Serv sa fie preluata de Apavital si bine s-ar intampla. Pentru ca Apa Serv este doar o mina de aur pentru toti cei de acolo. Pentru noi, este doar un furnizor de proasta calitate cu servicii foarte scumpe. Sa vina Iasiul, dom’le, sa ne dea apa, daca astia nu sunt in stare. Si nu sunt, asa cum se vede. Banul conteaza, de parca toti stau in Capitala, ca al mai mare dintre ei. Apa nu mai este, uitati-va in albiile paraielor, mai vedeti ceva? Uitati-va la lacuri! Aproape totul este mal! Cea care mai este, asa putina, curge in pamant, ca nu sunt in stare sa inlocuiasca conductele. Despre ce companie judeteana mai vorbim? Despre aia care este supta din toate directiile de toate gurile flamande ale parvenitilor? Sa nu mai vorbim de Adi Aqua. S-a indepartat demult de rolul pe care il are. De cand a fost infiintata. Sa ne uitam numai cine lucreaza la cele doua si ne dam seama cui platim noi salariile.

  2. sanda.@ 15 februarie, 2020 at 20:42 Răspunde

    Coincidenta sau NU directorul tip FARAON, al ex R.A.J.A.C. IASI acum S.C. APA VITAL S.A. IASI cel care stia de rolul nefast al balastierelor de ani de zile de pe raul MOLDOVA care a afectat Fronturile de Captare MOTCA 1 si 2, ZVORANESTI, statia de captare mal drept raul Moldova , conductele magistrale de apa spre IASI, a iesit la pensie !!!!!! poate l-a speriat anchetele din ce in ce mai temeinice al DNA si ale altor structuri ale statului despre investitiile facute in statii de epurare pe judetul IASI, care nu functioneaza conform Legii sau nu functioneaza deloc!!!si despre activitatea de exploatare agregate de ani de zile in zone NEPERMISE DE LEGE pe care a promovat-o chiar unitati chemate prin lege sa apere cursurile de ape si Fronturile de Captare de apa pentru populatie !!! Studiul in cauza a fost intocmit de firma lui SULFINA BARBU in combinatie cu „comisarul Maigret” – Silvian Ionescu !!!care nu s-a finalizat cu nimic concret oare cat a costat acest „studiu” si cine l-a platit!!!??????????????poate afla unitatea centrala a DNA !!!! oare cum luat apararea interesor legale a S.C. Apa Vital S.A.Iasi, exdirectorul la sedintele de taina ale masoneriei de IASI!!!????????

  3. Munteanu 16 februarie, 2020 at 08:51 Răspunde

    Neculai este protejatul lui Ion Rotaru care conduce din umbră toate societățile Consiliului Județean. Dacă pleaca de la apa îl cară Rotaru la primaria Bistrița sa-l tina sătenii pe trantor

  4. Virginel 16 februarie, 2020 at 09:38 Răspunde

    Haideti, chiar nu ne putem compara cu Romanul. Ei e mai destepti intotdeauna inaintea noastra dintotdeauna. Daca mai ies si de sub umbrela Apaserv…..

  5. Ion 16 februarie, 2020 at 12:32 Răspunde

    E clar ca Apa Serv e sabotata de mai multi ani, inca de cand era Dughir director. Ceea ce nu se vorbeste e contractul de manager a lui Dughir si cam cat a costat acesta pentru Apaserv, inclusiv dupa demiterea lui (contract exact cum se face in sanul mafiei), precum si neregulile lasate de acesta la plecare cum ar fi drepturi salariale neplatite angajatilor, castigate ulterior in instanta de catre acestia si care zguduie din temelii societatea. Aceste lucruri nu au nicio legatura cu administrațiile de dupa Dughir si de acolo e toata buba. In plus sa ne gandim ce politician din Neamt este iesean si ce legatura are cu Romanul si cu partidul de guvernare dupa care obtinem rezultatul !

  6. Salariat 16 februarie, 2020 at 16:34 Răspunde

    Domnule Ion pesedistul (nu-i exclus să te cheme chiar Ionel).Dughir a ținut cat de cat in frâu compania. Dezastru a început după ce Soseta a demis ilegal conducerea care conducere a câștigat în instanță.Ca atare miliardele câștigate de Dughir si Grădinaru impreuna cu indemnizațiile capuselor lui Ionel si salariile de cate 10000 de lei pe lună a unor directori de paie, au sufocat apa serv.mai adauga tu si vreo 30 de alte capuse analfabete încadrate acolo de plaiesu Sosetica si ai sa vezi cam câte zeci de miliarde a păpat pesedeul lui Soseta de la compania asta. Dacă stii sa citesti compara bilanțul contabil de la demiterea ilegală a lui Dughir cu cel lasat de Anghelută.Vrai? Eu cred ca iti iei simeria de la Soseta dar daca nu te pricepi, lăsa pupaza in scorbură ca o sa te face pe pălărie.
    PS.Nici Dughir n-a fost vreo somitate dar fata de trabantu Anghelută si Oltcitu Nicolaie, da, a fost BMW

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.