DE UNDE PAPĂ BANI VICEPREȘEDINTELE SENATULUI? SUTE DE MII DE LEI DE LA PRIMĂRII ȘI O SOCIETATE A CJ NEAMȚ

5
225

chelaru-ioan-copy

* deși i-au intrat bani în buzunar, așa cum menționează și în declarația de avere, senatorul Chelaru spune că nu deține informații privind contractul încheiat de cabinetul de avocatură care-i poartă numele cu societatea Apaserv SA * motivul: nu s-ar mai ocupă de 12 ani de cabinet *

Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului României, a câștigat anul trecut peste 700.000 de lei numai de pe urma contractelor încheiate de cabinetul de avocatură care îi poartă numele. Deși spune că nu se mai ocupă de 12 ani de avocatură, adică din momentul în care a fost ales senator, Ioan Chelaru se bucură în continuare de banii pe care cabinetul îi produce. Iar suma nu este deloc mică. Numai anul trecut, după cum a precizat în declarația de avere completată în data de 13.06.2016, senatorului i-au intrat în conturi, de la Cabinetul individual de avocatură „Dr. Ioan Chelaru”, 706.069 lei, adică peste 7 miliarde de lei vechi. Mai bine de o treime din această sumă, respectiv 254.473, a provenit din contracte încheiate cu patru primării din județul Neamț(n.r.toate se află în Colegiul 2 Senat, acolo unde a candidat și câștigat alegerile Ioan Chelaru) și compania județeană Apaserv SA, principalul operator al serviciilor de apă și canalizare din județ. Ultimul contract, cel încheiat cu Apaserv SA, i-a adus senatorului 165.193 lei.

declaratie-apaserv-copy

Contractul de prestări servicii încheiat cu Primăria Tămășeni a fost în valoare de 14.880. Asta în 2015, pentru că în 2014, aceeași primărie a achitat cabinetului o altă sumă de 14.480 lei. Contractul încheiat cu Primăria Oniceni a fost în valoare de 14.480 lei, în 2015, plus alte 14.480 lei în 2014. Mai mare a fost contractul cu Primăria Boghicea, respectiv 22.320 lei/anual, în condițiile în care înțelegerea a fost parafată la 1 ianuarie 2014. Contractul de prestări servicii juridice încheiat cu Primăria Ion Creangă a fost unul si mai dolofan. Autoritățile locale de aici au plătit cabinetului de avocatură 37.200 lei în 2015, plus încă pe atât în 2014. Însă cei mai mulți bani au venit dintr-un contract încheiat cu societatea Apaserv SA, ce aparține Consiliului Județean Neamț. Astfel, în 2015, Cabinetul individual de avocatură „Dr. Ioan Chelaru” a încasat de la Apaserv 165.193 lei. Contractul, valabil pentru un an de zile, a fost încheiat la data de 20 ianuarie 2015. De fapt, la mijloc a fost vorba de o prelungire a unui contract încheiat între cele două părți în ianuarie 2014(n.r.în acest an, cabinetul a încasat de la firma CJ-ului 158.113 lei). Numai contractul cu Apaserv, încheiat la începutul anului 2014 și prelungit în 2015, i-a adus senatorului peste 3 miliarde de lei vechi, în condițiile în care la Serviciul Juridic al companiei lucrează cinci juriști.

Afirmă că nu mai profesează, dar pe pagina sa oficială anunță că oferă consultații juridice

Reprezentanții casei de avocatură, dar și cei ai Apaserv SA au refuzat să facă public contractul cu pricina. L-am întrebat pe senatorul Chelaru în câte dosare apără cabinetul care-i poartă numele societatea Apaserv SA. Parlamentarul ne-a comunicat că nu poate răspunde pe motiv că nu se mai ocupă el de cabinet.

 „Nu vă pot răspunde, nu mă mai ocup eu de 12 ani de cabinetul de avocatură. Bănuiam că știți. Voi reveni, din plin în avocatură, în decembrie la finalul mandatului de senator”, a declarat Ioan Chelaru.

Declarația senatorului Chelaru, cum că nu s-ar mai ocupa de cabinet, este cel puțin ciudată, în condițiile în care pe pagina sa oficială, www.ioanchelaru.ro, menționează la categoria „contact” și „Cabinetul de avocatură”, cu adresă, număr de telefon, etc. Iar mențiunea este clară: „pentru consultații juridice”. În plus, în declarația de avere, vicepreședintele Senatului a completat, la capitolul „sursa venitului: nume, adresa”, Cabinetul de avocatură „Dr. Ioan Chelaru”, iar la capitolul „serviciul prestat/obiectul generator de venit” scrie clar „Activitatea de avocat”.

cab-chelar-copy

Anul trecut, un cetătean din orașul Târgu Neamț a solicitat celor de la Apaserv să-i permită să consulte contractul încheiat cu Cabinetul de avocatură dr. Ioan Chelaru, însă a fost refuzat. “(…) informațiile solicitate nu fac parte din cele ce constituie obiectul de reglementare al Legii 544/2001. Conform prevederilor contractuale, contractul de servicii juridice nu poate fi adus la cunoștința terților decât cu acordul expres al părților semnatare, sens în care am solicitat Cabinetului individual de avocatură Dr. Ion Chelaru acest acord“, și-au justificat refuzul cei de la Apaserv. Senatorul Chelaru a câștigat numai de la cabinetul de avocatură de aproape șapte ori mai mult decât indemnizația de senator care, în 2015, i-a rotunjit veniturile cu „numai” 109.805 lei.

Primăria Piatra Neamț, consultații juridice de la cabinetul senatorului

Și anul 2014 a fost unul prolific pentru senatorul nemțean. Pe lîngă indemnizatia de parlamentar, în valoare de 68.064,  vicepreședintele Senatului a câștigat bine din activitatea de profesor și arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional. O sumă considerabilă i-a adus și Cabinetul individual de avocatură „dr. Ioan Chelaru”. În declaratia de avere, postată în vara anului trecut pe site-ul Senatului României, Ioan Chelaru a menționat că de la cabinetul de avocatură a obținut 694.857 lei. Aproape jumătate din această sumă, și anume 320.756 lei, a provenit din contractele încheiate cu Apa Serv, primăriile Piatra Neamt, Oniceni, Boghicea și Ion Creangă, Școala Oniceni și Stațiunea de Cercetare Devoltare Agricolă Secuieni. Contractul încheiat cu Primăria Piatra Neamț a „îmbogățit” cabinetul cu 70.833 lei. De spus ar fi doar că Primăria Piatra Neamț, ca și Apaserv, are și ea un Serviciu Juridic .

De la ANI citire: Primarul comunei Tămășeni se află în conflict de interese penal

Agenția Națională de Integritate a comunicat, în data de 29 aprilie 2015, că primarul comunei Tămășeni, Ironim Andrici, se află în conflict de interese penal, situația fiind cauzată de contractul încheiat de primărie și cabinetul de avocatură al senatorului Chelaru. Inspectorii ANI afirmă că primarul, în calitate de persoană fizică, ar fi beneficiat, fără să plătească, de servicii juridice oferite de cabinetul de avocatură al senatorului. Probabil că Andrici nu a avut bani să-și achite avocații care îl apără în procesele sale, iar avocații Cabinetului dr. Ioan Chelaru i-au sărit în ajutor, oferindu-i consultanță gratuită.

„În perioada exercitării mandatului de primar (2012 – 2016), a semnat un contract de asistență juridică, încheiat între Primăria Tămășeni și Cabinetul individual de avocatură “Dr. Ioan Chelaru”, prin care a obținut, direct, un folos patrimonial pentru sine, constând în neplata onorariului de avocat pentru asistența juridică ce i-a fost acordată în calitate de persoană fizică. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se arată în comunicatul ANI.

Declarațiile de avere și interese ale senatorului Ioan Chelaru pot fi consultate aici:

http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=84596d98-36a3-4028-84c0-ab59beb58f60

D.MURARU

 

5 comments

 1. Aiurel 24 septembrie, 2016 at 10:53 Răspunde

  Tot de la stat, de unde sa pape? În cazul ăsta, juriștii ar trebui dați afară ca nu mai au treaba pe la serviciu, ca le.o face Chelaru. Dar Cum de nu s.a înfruptat si de pe la spital, CJ, politie, etc. Au aia juriști mai buni???

 2. valisor 25 septembrie, 2016 at 09:36 Răspunde

  Nu papa numai el, ci si ceilalti corbi din sistem, de la care si el papa. Banii sunt ai nostri, festinul e al lor, noi nu avem ce cauta acolo, noi doar cotizam, atat direct catre “buget” (a se citi “buzunarurile lor”), cat si (tot direct) cu ce ne da lor CAsa COmuna Ioropeana. Tiganeala asta a ajuns o maxima calacratita pe care nu stiu cine o poate rezolva, ca nea’ Dene se tine de cioace luandu-se de ala, de ala si de ala, in parte sau cel mult in monoiduri nesemnificative, tocmai pentru a ocroti sistemul si, asa, rahatul mare iar se face si mai mare.
  Daca nu i s-a facut inca sila, Dumnezeu sa ne-ajute!

 3. Anda 26 septembrie, 2016 at 00:55 Răspunde

  Institutiile publice nu pot incheia contacte cu avocati daca au juristi angajati, care sunt platiti tocmai sa se ocupe de procese, contracte, alte activitati juridice. Adica juristii, care au dat concurs sa ocupe aceste functii si care sunt calificati, specializati si trimisi la cursuri de perfectionare in domeniul administratiei publice, sunt prosti, nu pot apara interesele institutiei in instanta!?
  Chiar daca Primaria sau institutia publica angajeaza un avocat, nu are voie sa-l plateasca mai mult decat salariul lunar al unui jurist. Adica avocatul face cat 20 juristi (daca luam in calcul onorariul achitat care este de 20 ori mai mare decat a 20 de juristi, intr-un an de zile).
  Ce pazeste CURTEA DE CONTURI?
  Ce pazeste DNA Bacau?

 4. Gheorghe Cerchez 26 septembrie, 2016 at 23:58 Răspunde

  Mai interesante “gindurile” decit articolul.Datele sunt in declaratiile de avere pe care Chelaru le face anual.Nu am vazut …masini,case,actiuni,conturi.S-ar parea ca nu e atit de bogat pe cit pare.Oricum mai are de “papat” pina sa-i ajunga pe…Tarita…Stefan…Balcan sau chiar Arsene….

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.