Semnale care prevestesc dezastrul la Apa Serv SA. Avariile, seceta și apa ruginită de la robinet

6
138

 

Romașcanii nu au apă de câteva zile, după ce un muncitor a spart magistrala de la Simionești, în zona comunei Cordun. Între timp, au apărut și alte probleme, iar apa curge cu țârâita pe bază de program. O situație similară a apărut, astăzi, la magistrala Preuțești – Târgu Neamț, care asigură alimentarea cu apă a gospodariilor târgnemțene, dar și pentru locuitorii din Grumăzești, Humulești, Bălțătești, Răucești, Vânători Neamț.

Toate aceste avarii indică faptul că Apa Serv SA are o problemă serioasă, cunoscută de ani, fără că nimeni să o fi tratat în cel mai serios mod. Este vorba de rețeua de distribuție a apei care, într-un procent destul de mare, este veche de peste 50 de ani. Fiind veche cedează, iar locuitorii, care plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din țară, au de suferit. Astăzi, pe site-ul Apa Serv SA, la rubrica „avarii”, sunt postate trei anunțuri. Unul le spune romașcanilor că alimentarea cu apă este sistată până la remedierea avariei. O altă postare îi anunță pe locuitorii din Alexandru cel Bun că, din cauza unei avarii, nu vor avea apă până la ora 16.00. Un alt anunț, trimis de companie instituțiilor mass-media din județ, arată că din cauza avariilor la rețeaua de aducțiune Preutești – Târgu Neamț, dar și a consumului mare de apă din această perioadă, în Târgu Neamț și în mai multe comune va furniza apă cu presiune redusă, putându-se ajunge până la sistare totală. Se face apel, totodată, către toţi cetățenii să folosească în mod raţional apa potabilă din reţeaua publică, respectiv să nu folosească apa potabilă pentru irigaţii, pentru a se putea asigura furnizarea serviciului în condiţii normale tuturor clienţilor. 

Așadar, problemele Apa Serv sunt grave, însă și mai grav este că toți politrucii care au controlat compania de-a lungul anilor au știut că se va ajunge și în această situație. Apa Serv SA se confruntă cu mari pierderi de apă din cauza rețelei învechite. Unii au avansat un procent de 60-70% pierderi, ceea ce înseamnă foarte mult. Ce s-a făcut în ultimii ani pentru a rezolvarea acestei situații? Nimic! În afara banilor cheltuiți pentru remedierea avariilor apărute, sumele investite pentru înlocuirea rețelelor de apă tind spre zero. Peste 30% din rețeaua de aducțiune cu apă administrată de Apa Serv SA are durata de viață expirată, iar schimbarea ei ar necesita o investiție de aproximativ 100 de milioane de lei. Proiectul de peste 100 de milioane de euro, din bani europeni, implementat în urma cu câțiva ani de Apa Serv SA, a vizat doar extinderea rețelei, stații de epurare și rezervoare, nu înlocuirea rețelei, deși denumirea proiectului era „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, care inducea ideea că și rețeaua a fost reparată.

Într-un birou cu șapte salariați, numai doi muncesc

Proprietar a peste 90% din rețeaua de alimentare cu apă din Neamț este Consiliul Județean Neamț care, în mod firesc, ar trebui să schimbe conductele vechi. Singur sau în colaborare cu Apa Serv SA. În ultimii 20 de ani, dinspre Consiliul Județean Neamț nu au venit decât promisiuni, nimic concret. Lipsă de interes există și la Apa Serv SA, companie în care Consiliul Județean este asociat majoritar. Firma este puternic politizată, fiind controlată de cei care sunt la putere. Așa s-a întâmplat de fiecare dată, indiferent că CJ-ul a fost controlat de PDL, PSD sau PNL. De fiecare dată s-au urmărit interesele personale și de grup, firma fiind puternic căpușată. Nu în ultimul rând, compania este acum locul călduț pentru o groază de persoane cu pile. 

S-a ajuns în asemenea hal, încât, spun sursele noastre, într-un birou cu șapte persoane, doar două muncesc. Celelalte sunt pilele unora și altora. În trecut, la începuturile USL-ului, în zona Roman a existat un caz în care un individ, angajat pe criterii de amiciție cu un politician al vremii, încasa leafă de la Apa Serv, deși colegii nu-l văzuseră niciodată în viața lor. De asemenea, contractele de publicitate, dar și unele de asistență juridică, nu au făcut decât să spolieze compania care vinde apă în Neamț. În timp ce Apa Serv SA este căpușată în ultimul hal, conducerea anunță că nu-și permite să plătească muncitori pentru a asigura permanența echipelor de intervenție, așa cum ar fi firesc. Există astfel de echipe, însă lucrează după program, până la ora 16.00. De ce? Pentru că nu sunt bani! În schimb, au fost bani pentru salariile babane ale șefilor, pentru prime, dar  și pentru bonusul oferit directorului tehnic Neculae. Deși era angajat de o lună, compania i-a oferit acestuia 3 salarii de bază, pentru că s-a pensionat de la Apa Serv SA. Lucrase numai o lună când a luat acești bani, iar nimeni nu i-a spus nimic. De bun simț ar fi fost ca el să refuze banii, că doar nu lucrase o viață la Apa Serv, ci o lună, când s-a pensionat.

Recent, conducerea Apa Serv SA a solicitat creșterea prețului apei si canalizarii cu 25%, deși nemțenii plătesc una dintre cele mai scumpe ape din România. Într-un tabel al celor de la ApaVital Iași, compania de apă din Iași, județul Neamț este pe locul IV, cu un tarif apă/canal de 9,39 lei/mc. Ne depășește Clujul, Constanța și Vaslui. Bacăul, județul vecin, ocupă poziția 24, cu un tarif de 7,69 lei/mc apă și canal.

Tarife apă septembrie 2019 (sursa: Apavital Iasi):

Cei care au sperat că lucrurile se vor îndrepta prin intrevenția anchetatorilor nu au decât să mai aștepte, pentru că anchetele penale au fost închise fără ca nimeni să fie tras la răspundere.

Daniel MURARU

Citeste si:

Fostul ofițer SRI și proiectele de milioane de euro de la Apaserv. „Arsene mi l-a prezentat!”

Ex-subprefectul Neculae, „premiat” de Apaserv SA că s-a pensionat: 3 salarii de bază, deși era angajat de o lună

FOTO+VIDEO. Câtă risipă și nepăsare la Apa Serv! Zilnic, zeci de mii de lei se scurg în Lacul Bâtca Doamnei

Dughir a câștigat definitiv procesul cu Apa Serv. Nemțenii au plătit peste 360.000 de lei pentru deciziile proaste ale altora

Cum a „umflat” cabinetul de avocatură al fostului senator PSD Ioan Chelaru 70.000 de lei de la Primăria Piatra Neamț pentru trei procese

Omul lui Ponta de la Neamț, coleg la Apa Serv cu cumnatul lui Arsene

Un purcoi de bani pentru serviciile juridice contractate de Apa Serv SA

„Republica” Apa Serv SA. Membrii AGA și CA își fac de cap pe banii noștri

Bătălia pesediștilor pentru „ciolanul” Apaserv, pierderi de sute de mii de lei pentru companie

„Piscina” din beciul casei, „profesioniștii” de la Apaserv și cum a fost inundată investiția cumătrului

Revoltător! Locul unde Apaserv pierde 150 mc de apă pe oră! Cine o plătește?

Sufocată de „căpușe”, Apaserv face demersuri pentru scumpirea serviciilor: apa cu 8%, canalizarea cu 15%

Jaf la Apaserv SA. Liberalul Căpraru a vândut companiei lapte praf la preț dublu

La Apaserv SA, mai ceva ca-n Cascadorii Râsului: Un profesor de sport, numit director interimar

 

6 comments

 1. Ion 30 septembrie, 2019 at 16:19 Răspunde

  Ați uitat de SITUAȚIA lăsată de Dughir și de datoriile lăsate de asta către angajați, plus celelalte adunate. În schimb e bina ca acest individ, Dughir și-a luat banii, zecii de mii de euro, iar angajații de rand au plătit pentru el.

 2. Anonim 30 septembrie, 2019 at 18:59 Răspunde

  Doi ani de zile, Iosub Robert a luat cate 4500 de lei pe un contract fictiv de consultanta PR. Vreo 100.000 de lei primiti drept ciubuc pentru serviciile de a pupa in fund pe unii politicieni.
  Se intampla in mandatul lui Dughir. Raspunde cineva? Exista vreo institutie interesata de acest jaf din banul public sau suntem doar niste cetateni care trebuie sa platim alaturi de apa murdara de la robinet trai pe vatrai pentru politicieni, servitorii lor iar mai nou si pentru amantele lor, ale tuturor?
  In acea perioada, 4500 de lei era o indemnizatie de parlamentar sau de prefect sau de presedinte CJ.

 3. Stefan 1 octombrie, 2019 at 08:08 Răspunde

  Asa este, intr-adevar!La Apa-serv “lucreaza” peste 500 angajati, majoritatea in birouri.Cam 60% din ei sunt pile, tot felul de neveste, fufe si mameluci care se fac ca invart trei hartii.Partea tehnica e la pamant, in timp ce “managerii” au salarii de 4-5000 de euro!!Personal, as desfiinta aceasta societate ,as face alimentari cu apa locale si as monta fose septice in zonele rurale.

 4. Viorel jipa 1 octombrie, 2019 at 18:51 Răspunde

  Ușurel Ioane nu te strofoca.Fata de “specialistii”adusi de Soseta de la Grumazesti la conducerea Apa Serv, Dughir era academician.

 5. Gherghelas 2 octombrie, 2019 at 14:36 Răspunde

  Cumsa conduca un colos ca Apa Serv un (***) care a fost contabil la casa de copii? Ce treaba are el cu managementul? Niste impostori cu (***).

 6. DG 3 octombrie, 2019 at 08:35 Răspunde

  Să nu ne amăgim că înainte, cu ceilalţi era mai bine. Mereu, pentru toate partidele, Apaserv a fost o vaca buna de muls, care dadea lapte gras. De asta s-a ajuns unde s-a ajuns. Daca va uitati la structura de personal, vedeti ca strict pe partea tehnica, de executie şi de teren, sunt mai putin de jumatate dintre angajati. Ca fufele şi pilele doar nu erau sa fie trimise la maps, saiba şi câlţi, nu? Aşa ca să nu va mire ca directori şi membri in Consiliul de administratie au ajuns niste habarnisti, pusi acolo sa execute ordinele Marelui Boss, sa angajeze pe cine trebuie şi sa sifoneze bani. In ultimii 10-15 ani a devenit o normalitate ca in companiile şi institutiile de stat sa fie parasutati ca directori tot felul de fufe şi papiţoi, care nu au lucrat un ceas in respectiva firma ori institutie. In mediul privat-privat, cu toate belelele lui, treaba este mai clara: intri pe o pozitie de executie, daca esti bun, urci, şi urci, şi in 10-15-20 ani ajungi sef de directie ori director general. Dar cand ai ajuns in pozitiile acestea, dupa atatia ani de experienta stii compania ca pe propriile buzunare. Dupa mine, sansele nemtenilor sunt doua. Prima: privatizarea companiei. Veolia este deja in tara, da apa la Bucuresti şi Ploiesti şi treaba merge unsa, iar preturile sunt dintre cele mai mici din tara. A doua varianta: unirea a doua-trei mari companii din zona (Neamt, Bacau şi Iasi ar fi o varianta). Iar in ambele variante, trebuie inceput cu curatarea de personalul inutil, adica eliminarea indivizilor fara scoala şi experienta de teren şi scaderea drastica a cheltuielilor de personal. Banii sa mearga mai ales in investitii. Iar prima şi prima data, inainte de orice gand de extindere, trebuie inlocuite retelele dezastruoase care aliementeaza Piatra şi Romanul. Urmariti istoria Veolia la Bucuresti şi Ploiesti şi o sa ramaneti uimiti. Azi cred ca au cam 40% din personalul pe care l-au preluat la venirea in tara. Şi, cum ziceam, treaba merge unsa!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.