Cum a ajuns firma soției șefului ITM Neamț să ofere companiei Apa Serv servicii de protecția muncii
Cu peste 500 de angajați, la finele anului 2018, compania județeană Apa Serv, principalul furnizor de apă și servicii de canalizare din județul Neamț, este unul dintre cei mai mari angajatori din zonă. Asta înseamnă că pentru orice prestator de servicii, un client ca Apa Serv SA reprezintă o adevărată mină de aur.
Spre exemplu, am aflat cine se ocupă de tot ce înseamnă servicii în domeniile securității și sănătății în muncă și prevenirea și stingerea incendiilor. Până anul trecut, în luna noiembrie, de aceste lucruri se ocupa un angajat al companiei Apa Serv care, din cauza că nu și-a îndeplinit atribuțiile, după cum ni s-a spus, a fost mutat la un alt compartiment. De sănătate și securitate în muncă (SSM) și prevenirea și stingerea incendiilor (PSI) a rămas să se ocupe o firmă, Apa Serv externalizând acest serviciu. Culmea coincidenței, în societatea agreată de compania de apă asociat majoritar, cu 55% din părțile sociale, este Ileana Popescu, soția lui Ion Popescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. Societatea se numește Optim Protect SRL și a fost înregistrată în data de 10 octombrie 2017, având ca principal obiect de activitate „Alte activități profesionale, științifice și tehnice”. Valoarea serviciilor prestate de Optim Protect SRL pentru Apa Serv este de 4.000 lei/lunar, adică 48.000 lei/an.
Apa Serv refuză să spună care este firma prestatoare de SSM și PSI
Întrucât despre acest contract se vorbește insistent că ar fi afacerea unei persoane importante din Apa Serv, am încercat să obținem mai multe amănunte de la conducerea companiei de apă. În loc să răspundă la întrebările referitoare la firma care asigură servicii de SSM și PSI, cei de la Apa Serv s-au eschivat. În schimb, au insistat pe motivele care au stat la baza înlocuirii angajatului cu atribuții de SSM și PSI, cu o firmă.
Am revenit în două rânduri și am cerut să ni se comunice denumirea firmei cu care Apa Serv a încheiat contract să asigure SSM și PSI, însă conducerea companiei nu a dorit să clarifice situația. A refuzat efectiv.
„Având în vedere solicitarea dvs. din data de 06.01.2020, vă comunicăm următoarele:
În anul 2014 s-a produs un accident de muncă soldat cu decesul unui salariat, compania fiind condamnată penal. Urmare a acestuia, reprezentanții ITM, prin procesul verbal încheiat au stabilit măsuri pe care trebuia să le implementeze compania. În anul 2015 s-a produs un alt accident de muncă, soldat cu decesul a doi salariați, în acest moment procurorul, prin rechizitoriu, a hotărât trimiterea în judecată a companiei, neexistând în acest moment o soluție definitivă. Cu această ocazie a fost întocmit un nou proces verbal de către reprezentanții ITM ce stabilea din nou, măsuri ce trebuie implementate. În anul 2017 și 2018, prin note de constatare ISU Neamț menționează faptul că persoana desemnată nu își îndeplinește atribuțiile, iar prin nota de constatare din anul 2019, aceeași instituție sancționează persoana desemnată (deci nu compania) cu avertisment pentru neîndeplinirea atribuțiilor. În cadrul CSSM întrunit ca urmare a pronunțării hotărârii prin care a fost condamnată penal compania, s-a analizat dacă au fost întreprinse măsurile stabilite de către ITM în sarcina persoanei desemnate în ceea ce privește SSM. Având în vedere pericolul real de a se produce alte accidente și având în vedere faptul că persoana desemnată nu și-a îndeplinit atribuțiile, în luna noiembrie 2019 am fost nevoiți să apelăm la serviciile unui terț. Contractul a fost atribuit conform prevederilor art. 49 alin.3 lit. b din HG 394/2016, întrucât valoarea acestuia este de 48.000 lei/an, respectiv 4000 lei/lună. Salariul persoanei desemnate SSM si PSI a fost de 71.652 lei/an. Până în luna noiembrie 2019 nu a fost încheiat vreun contract cu un terț pentru serviciile de SSM și PSI, activitatea fiind prestată de persoana desemnata (aceeași persoană în perioada 2015-2019)„
Așadar, angajatul responsabil cu SSM și PSI a fost schimbat pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiile. Numai că persoana schimbată, spun sursele noastre, a fost șeful Compartimentului SSM de la Apa Serv, compartiment care mai are trei inspectori zonali, câte unul pentru Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț. Cei trei inspectori au rămas în funcții, urmând să lucreze, probabil, alături de „terț”.
În ceea ce privește leafa pe care o încasa fostul șef al Compartimentului SSM, cei de la companie au spus că 71.652 lei pe an, fără să precizeze dacă suma este brută sau netă. Surse din cadrul Apa Serv ne-au declarat, însă, că leafa lui nu era mai mare de 6.000 de lei brut pe lună: „Era șef de departament la SSM și PSI, iar leafa brută nu era mai mare de 5.000 – 6.000 de lei/lună. Era considerat un apropiat al fostei conduceri, așa că persoana respectivă nu prea era agreată”.
Fostul responsabil cu SSM și PSI a fost detașat la dispecerat, așa că a rămas, în continuare, în companie, dar cu o leafă mai mică.
„Am trimis o ofertă, iar ei ne-au solicitat serviciile”
În societatea Optim Protect, asociați sunt Ileana Popescu, cu 55% părți sociale, și Constantin Butnar, cu 45% părți sociale, cei doi având și calitatea de administratori.
Contactat telefonic, Constantin Butnar ne-a spus că firma pe care o reprezintă a trimis oferte la mai multe instituții, inclusiv la Apa Serv SA și că a fost contactat pentru a încheia un contract. Butnar a negat că ar fi în relații de prietenie cu Vlad Angheluță, directorul general al Apa Serv SA, dând de înțeles că, din punctul său de vedere, totul s-a desfășurat legal.
Apa Serv SA a comunicat că a încheiat contractul cu Optim Protect SRL în baza prevederilor art. 49 alin.3 lit. b din HG 394/2016, care permite autorității contractante să achiziționeze direct servicii pe baza unei singure oferte, dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică de 70.000 de lei. Legea este permisivă, însă nu poți să nu te întrebi, de exemplu, cum de s-a nimerit ca acest contract să fie câștigat de o firmă în care asociat și administrator este soția șefului ITM Neamț. În județul Neamț există peste 70 de firme/persoane autorizate care prestează servicii SSM și PSI.
În 2017, Optim Protect SRL a avut o cifră de afaceri de 1.900 de lei și un profit de 1.451 de lei. În 2018, cifra de afaceri a fost de 31.820 lei, iar profitul de 23.780 lei, cu niciun angajat.
În anul 2018, pe 5 decembrie, Optim Protect SRL a încheiat trei contracte cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, în valoare totală de 6.000 de lei, fără TVA.
Am verificat declarația de interese a șefului de la ITM și am constatat că aceste contracte ale firmei în care soția sa este asociat majoritar nu sunt menționate, ceea ce pentru Agenția Națională de Integritate ar putea fi un motiv bun pentru demararea unei investigații.
Anul trecut, în octombrie, Optim Protect SRL a încheiat un contract în valoare de 5.250 lei, fără TVA, cu Primăria Cordun, pentru servicii externe de prevenire și protecție în domeniul SSM.
Soția șefului ITM Neamț este asociat unic și administrator la firma Psihotest SRL care, în 2018, a avut o cifră de afaceri de 167.036 lei și un profit net de 34.553 de lei. De asemenea, Ileana Popecu, este asociat majoritar (80% din părțile sociale) și administrator la firma Cocktail Romtrade SRL, care are activitatea întreruptă temporar.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Indiferent de partidul de la putere, acest Popescu rămâne lipit de itm.este o mare valoare a itm ului mondial, care si-a tras cu banii puțini de la buget un căsoi cat casa poporului, la Sărată.In timpul programului itmistul mondial poate fi văzut impreuna cu patroni de firme pe la diferite tensiuni ascunse de ochii curiosilor
Pensiuni nu tensiuni
, ca tensiunea văd că nu-i creste cand fură…
Și DGA_ul ce face????
Ce face DGA-ul? Sta la taifas cu promotorii faradelegilor, punand la cale cine si cind sa deconteze (adica sa plateasca ce fura smecherii).
Sotia actionara intr-o firma al carui obiect de activitate este SSM si PSI, posesoare de contracte publice. Sotul, director al institutiei publice, cu atributii specifice de verificare, control si eventual sanctionare, in domeniul SSM si PSI. Tocmai acolo unde prestatiile sint intocmite de sotia sa. Nu avem cumva fenomenul conflictului de interese? Va sanctiona oare vreodata dl director al ITM Neamt, firmele de unde incaseaza sume consistente tocmai sotia domniei sale? Nu, niciodata. Pentru ca acele venituri intra in contul familiei, asigurandu-le rasfatul vacantelor si luxului opulent. Faptul ca, din declaratia de avere a dlui director al ITM Neamt, lipsesc informatii in legatura cu veniturile sotiei, comune cu ale familiei, genereaza cu siguranta, tabloul unor fapte penale. Sa vedem cineva va lua taurul de coarne si va incepe verificarile. Si nu este singura firma cu activitate in domeniul SSM si PSI, din jud Neamt, abonata la contracte publice. La Primaria Dobreni, fostul consilier de achizitii publice a fost obligat de catre primarul Cretu Vasilica, sa incheie contract pentru SSM si PSI. Pentru ca asa a dorit edilul, altfel nu aproba finalizarea contractului. Pina nu se executa ordinele exprese, fostul consilier de achizitii nu avea trai bun la locul de munca. Beneficiarii contractelor de achizitii erau indicati de catre edilul comunei Dobreni. O dictatura care se perpetueaza si in ziua de azi. Cred ca mai degraba, abuzul in serviciu contra intereselor publice si traficul de influenta.
Daca persoana desemnata cu atributii specifice SSM si PSI nu si-a respectat fisa postului, atunci trebuia trimis acasa cu tot cu subalterni. Peste tot se bate toaca in ultimul timp un legatura cu eficientizarea sistemului bugetar. In final s-a „externalizat” activitatea compartimentului cu pricina. In folosul pilelor si relatiilor. Cit despre Popescu, este un al doilea Pavaleanu. Vesnic bugetar, traseist politic. Daca se duce la pensiuni, poate in scopul instruirii la locul de munca al turistilor nocturni. Daca intri ziua intr-o pensiune de pe la noi, bate vantul. Cum se las intunericul incepe forfota. Incep instruirile….
Capuse, care se ingrasa prin trafic de influenta, ,,dragii mei nemteni,,.Cum adica, accidentul , a avut loc in 2014 si ,,externalizarea,, in 2019 ? Cred ca ar trebui solicitat un punct de vedere al fostului responsabil cu SSM si PSI . Daca va vorbi sigur, 100%, argumentele vor fi impotriva conducerii si persoana in cauza isi va pierde serviciul.
Cum a ajuns orasul Piatra Neamt sa aiba un Primar incompetent si nepriceput ca Chitic care nu a facut nimic in acest oras decat sa acopere hotiile lui Pinalti?
Cum a ajuns Chitic sa faca un drum pe Pietricica de 100.000 de euro pentru interesele lui si a amicilor lui fara ca nimeni sa nu se sesizeze sau sa iasa in strada pentru aceasta delapidare a banilor publici?
Cum se face ca nevasta lui Chitic lucreaza la ApaServ?
Cum se face ca avem numai taietori de frunze la caini care conduc toate firmele primariei pe salarii colosale?
Cum se face ca orasul este la fel de poluat ca si Iasiul?Ca nu avem centura functionala si ca bulevardele sunt ocupate de parcari?
Cum se face ca dealul Cozla este o paragina din cauza napasarii si indolentei acestor (***) din Primarie pe care nu-i intereseaza decat sa fure?
Cum se face ca salariile in administratia locala/judeteana au crescut de 10 ori insa acest lucru nu se vede in oras?In schimb se vad tot felul de specimene imbracate in haine de lux emanand prostie si incompetenta care defileaza intr-o nesimtire totala prin oras dupa ora 16…
A iesit cineva in strada sa solicite demisia si a-l obliga pe acest (***) de Primar care ne-a mancat sute de miliarde sa returneze salariile incasate degeaba,ale lui si clicii de delapidatori din Primarie?
NIMENI
Din contra,manelistii inculti si mancatori de seminte din acest oras vor sa voteze cu PNL in continuare.In aceste conditii ne meritam soarta sa fim furati,pentru ca suntem prea prosti.