FOTO+VIDEO. Câtă risipă și nepăsare la Apa Serv! Zilnic, zeci de mii de lei se scurg în Lacul Bâtca Doamnei

4
338

În fiecare zi, compania Apa Serv SA, firma care deține monopolul în județ in privinta alimentării cu apă și servicii de canaalizare, înregistrează pierderi cu o valoare este greu de cuantificat. Unii avansează chiar un procent cuprins între 50 și 70%, ceea ce înseamnă enorm. În ceea ce privește cauzele, cel mai des este invocată rețeaua învechită. S-a ajuns în asemenea hal, încât nu este zi în care compania să nu sisteze furnizarea apei potabile pentru a interveni în vederea remedierii unor avarii. Sunt zile in care echipele Apa Serv intervin și în 4 – 5 locuri. Este evident că rețeaua rețeaua de distribuție a apei este îmbătrânită și trebuie schimbată. Dar cine s-o facă? La nivel declarativ, șefii Apa Serv SA declară periodic că vor investi în rețeaua de apă, însă au rămas cu declarațiile. Ba mai mult, în discuție este propunerea companiei de a crește prețul apei și al canalizarii cu aproximativ 2,5 lei/mc, suma reprezentând cam un sfert din tariful actual. Vlad Angheluță, directorul general al Apa Serv SA, justifica solicitarea majorării prețurilor prin aceea că, în acest an, mai toți operatorii din țară ar urma să crească tarifele. Ca justificari, seful Apa Serv mai spune că profitul companiei se întoarce în investiții, că salariul minim garantat în plată a crescut etc. Tot Angheluță a declarat că, în Neamț, 38% din rețea are termenul de valabilitate expirat, iar pentru înlocuirea ei ar fi nevoie de o investiție de 200 de milioane de lei. Ce n-a spus șeful Apa Serv SA este dacă au fost executate lucrări de schimbare a rețelei de apă și ce sume au fost alocate.

Risipă de milioane

Anul trecut, în luna iunie, atacul.ro prezenta o situație strigătoare la cer: cum sunt pierdute cantități importante de apă din cauza unei avarii. Acolo, în acel loc, Apa Serv SA pierde și acum peste 100 mc/zi. „Izvorul” se află pe strada Petru Movilă, aproape de ieșirea din Piatra Neamț spre Bicaz, sub podețul care traversează pârâul Sarata. Anul trecut, după publicarea articolului, atacul.ro a primit un punct de vedere din partea conducerii companiei care reunoștea pierderile, fără a preciza și cuntumul acestora. Acum, la mai bine de un an, situația este aceeași. Sub pod își are sursa, în continuare, un adevărat izvor de apă potabilă, semn că cei de la Apa Serv nu s-au deranjat sa remedieze avaria. Apa provine din captarea de adâncime de la Vaduri și este bună de băut, fiind tratată. Produsul ajunge  în Lacul Bâtca Doamnei, în loc să curgă la robinetele pietrenilor.   

Sub pod, magistrala din tuburi de beton precomprimat este fisurată de aproximativ 30 de ani. Magistrala funcționează de aproape o jumătate de secol, iar când a fost îngropată, deasupra nu era carosabil, drumul fiind lărgit ulterior. Apa care trece prin respectiva conducta asigură circa 60% din consumul clienților Apa Serv din orașul Piatra Neamț, localitatea Alexandru cel Bun și comunele din aval până la Zănești. La sursă, debitul este de 900 mc/oră, însă pe traseu cantitatea este serios diminuată de pierderi.

“Cui îi pasă? Nimănui!” 

Am stat de vorbă și acum cu același vecin pe care l-am găsit în zonă și anul trecut.

„Ați văzut? V-am spus că nu o s-o repare. Nu le pasă, domnule, nu le pasă de absolut nimic. Nici de apa pierdută, nici de mizerie, de nimic. Venise, anul trecut, Neculae, proaspăt instalat în funcția de director tehnic, și a zis că se vor apuca de treabă. Ce treabă, domnule? De treaba lor, probabil, că nu de a noastră. Doar interesele lor, noi n-avem decât să plătim ca proștii apă scumpă la pachet cu pierderile de pe rețea. La primărie mă rog de ani să mă ajute să curăț albia pârâului, de parcă ar fi a mea. Am făcut eu cât am putut, însă nu mai pot singur. Cui îi pasă? Nimănui, vă spun eu. Dacă o să veniți și la anul, o să găsiți aceeași situație, pentru că nu se va schimba nimic”.

Ca și anul trecut, am solicitat reprezentanților companiei Apaserv SA să comunice clar când va fi remediată această avarie, care datează de 30 de ani. Până la ora publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

În aceste condiții, publicăm poziția Apaserv SA de anul trecut, când atacul.ro a dezvăluit locul in care este pierduta o cantitate uriașă de apă potabilă.

„Orice retea publica de transport a apei potabile are pierderi tehnologice care depind de o serie de factori: materialele din care este confectionata conducta, vechimea in exploatare, presiunea de lucru, s.a. Situatia prezentata in solicitarea dvs., face referire la o pierdere tehnologica datorata unei garnituri a tubului PREMO. Precizam faptul ca acesta conducta  a fost montata in anul 1965 si necesita cu siguranta inlocuire pe o lungime mai mare. Supralargirea strazii din zona Petru Movila ne-a impiedicat sa realizam aceasta inlocuire, datorita conditiilor specifice ce se aplica in cazul finantarii prin fonduri UE. Se analizeaza o solutie de inlocuire a unui tronson de tuburi PREMO cu tuburi metalice. Momentul interventiei va fi anuntat in mass-media. Cu privire la pierderile tehnologice, mentionam ca acestea sunt suportate de companie si reglementate prin Regulamentul serviciului de alimentare cu apa si de canalizare”. 

Anul trecut, reprezentanții Apa Serv SA afirmau că încearcă să găsească o soluție de remediere a tronsonului avariat. Cum nu s-au apucat de treabă, rezultă că nu au găsit soluția optimă. Asta nu înseamnă că șefii de la Apaserv SA nu și-au luat salariile. Gheorghe Neculae, directorul tehnic, a beneficiat chiar și de prima constând în 3 salarii de bază, pentru că se pensionase, deși era angajat la Apaserv de o lună. Însă, Neculae a uitat să menționeze în declarația de avere cât a câștigat anul trecut de pe urma funcției de director tehnic la Apaserv SA. Directorul Vlad Angheluță a câștigat 115.760 lei, directorul comercial Movilă – 80.760 lei, iar directorul economic Adriana Ciobăniță – 108.464 lei.

Daniel MURARU

Citeste si:

Apaserv confirmă dezvăluirile atacul.ro. Pierderile de apă, ținute la secret

Revoltător! Locul unde Apaserv pierde 150 mc de apă pe oră! Cine o plătește?

„Piscina” din beciul casei, „profesioniștii” de la Apaserv și cum a fost inundată investiția cumătrului

 

 

4 comments

 1. Vasile 25 septembrie, 2019 at 19:03 Răspunde

  Acolo la Apa serv fac bataturi la cur de stat degeaba pe bani grei, ” specialistii”lui Ionel Soseta.Ii doare la bască.Freaca internetul si marele alb Angheliuta si micul procuror de Guineea , atoatestiutorul Nicolaie, om de paie. Si pentru ca e greu ,i-a trimis în prima linie la motait si pe cumnatul Dominate si pe Gioconda Monda si alti habar n-au cum ii cheamă de pe la periferia metropolei Târgu Neamț. Ce sa vezi, primesti cu o mână tremuranda o sacoșă cu olei si dai cu două bani grei la putorile lui Soseta

 2. Varga Szandor Andrasz 25 septembrie, 2019 at 20:30 Răspunde

  Strict tehnic minunea aia de 30 de ani chiar nu poate fi reparată .
  Mult mai simplu e înlocuirea întregii magistrale aval de Francesca, adică punctul în care a fost stopată lucrarea începută din Captare Vaduri.
  Acolo s-au întâlnit drobul de sare cu pruncul din covată în spiritul consacrat mioritic .
  Pe de o parte soseaua reabilitată cu fonduri europene a dat bot in bot cu lucrarea la fel de europeană a Haplea Servului .
  Pe de o parte aia nu au voie sa sape, de cealaltă parte ceilalți nu au voie să aprobe 10 ani tărășenia asta.
  Cei 10 ani au trecut, și teoretic se poate sapa acum de la Francesca-n jos și treaba ar mere Zeiss.
  Practic , din motive lesne de înțeles dar de neacceptat, împotmolirea între o Companie județeană și o primărie locală, având însă culori foarte diferite pe tricouri, politice adică, e totală .
  Așa că nimeni nu își asumă aprobarea continuării lucrărilor că sa nu spargă asfaltul pe un tronson pe care 10 nu aveai voie să sapi, dar care 10 ani au trecut de mult .
  Intarta-i, drace .
  Între timp aia 30 de ani se înmulțesc exponențial până om cara apa cu sacaua că la Onești .
  Simplu, da ?

 3. Cosmin 26 septembrie, 2019 at 15:53 Răspunde

  Domnule Varga Sandor , din comentariul dv rezultă că preamaritul ciorapel, nu stie, nu vrea si nu poate rezolva o problemă vitală pentru comunitatea nemteana: aceea a apei.In schimb se poate fandosi cu ” realizari” gen târgul de crăciun.

 4. Salariat apa 26 septembrie, 2019 at 17:06 Răspunde

  Ca sa-l dea afara pe Dughir, sosetarii foloseau astfel de imagini care sa arate cat de prost manager e acesta.Intre timp, pierderile de apa s-au triplat iar presa obedientă a răgușit.Zi Soseta, om serios esti tu?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.