Manevre cu fonduri europene la Mănăstirea Văratec. Firma „Voluntarului cu Porsche de la CJ”, care vinde aparate de filtrare a apei, contract pentru restaurarea unei biserici din secolul al XIX-lea

16
5091

Un mega scandal este pe cale să izbucnească Mănăstirea Văratec, după ce două proiecte ample finanțate cu bani europeni au intrat într-un mare impas, riscul ca lucrurile să se complice inclusiv până-n faza penală fiind foarte mare. Din motive pe care reprezentanții lăcașului de cult refuză să le facă publice, cele două contracte, în valoare totală de peste 7,6 milioane de lei, au fost reziliate cu acordul părților, iar în acest moment mănăstirea a demarat o nouă procedură pentru a găsi alți constructori. Lucrurile nu vor deloc simple, pentru că, cel puțin în cazul proiectului de la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, o parte din fonduri au fost cheltuite. Nu se știe cât, pentru că, așa cum spuneam, informațiile furnizate de reprezentanții mănăstirii sunt extrem de sărace, cu toate că atacul.ro a solicitat răspunsuri la întrebări clare. Comportamentul celor de la Mănăstirea Văratic poate fi pus și pe seama relațiilor de prietenie dintre maica Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii și „Voluntarul cu Porsche de la CJ” – Elena Baltag Kuzmanovic, personaj bine cunoscut de către cititorii atacul.ro. Ei bine, licitația pentru lucrările de construcții și dotări în cadrul proiectului „Consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a Bisericii Schimbarea la Față, sat Văratec, comuna Agapia, din cadrul Mănăstirii Văratec”, în valoare de 3.368.832 lei, a fost câștigată de o societate în care Elena Baltag Kuzmanovic a fost administrator și a deținut 50% din părțile sociale până în 11 iunie 2018, când a ieșit din firmă.

 

În locul său a intrat Vasile Baltag, fratele său, care a fost numit administrator și deținător a 5% din părțile sociale. Diferența de până la 100% din părțile sociale sunt deținute de Rajko Kuzmanovic, soțul Elenei Kuzmanovic. În martie 2019, la nici 7 luni de când Elena Kuzmanovic a părăsit firma Nobel Home Services, aceasta a câștigat licitația de 3,3 milioane de lei.

Prietenii restauratori ai lui Niță de la Consiliul Județean

În cadrul celui de-al doilea proiect intitulat „Punerea în valoare a patrimoniului cultural prin consolidarea și conservarea Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din cadrul Ansamblului Mănăstirii Văratec”, licitația pentru lucrările de construcții și dotări a fost câștigată, în octombrie 2017, de asocierea Ideal Windows SRL Galați –  Euroamira SRL, prima fiind firmă de construcții, iar cea de-a doua de proiectare. Firma Ideal Windows SRL, cu sediul în localitatea Costi, județul Galați, este deținută  de Ionuț Bahnaru și Iulian Răileanu. Sursele atacul.ro afirmă că Bahnaru este prieten vechi cu Adrian Niță, fostul director al Publiserv SA, fost director la Prefectura Neamț, actualmente membru în Corpul de Control al Consiliului Județean Neamț, om de încredere al inculpatului Ionel Arsene pe care îl însoțește ca o umbră în vizitele pe șantierele județului. Când mănăstirea a încheiat contractul cu Ideal Windows SRL, în octombrie 2017, Adrian Niță era iubitul Oanei Bulai care, la acea vremea, era administrator public al Consiliului Județean Neamț.

Bahnaru era prieten al cuplului Niță-Bulai (foto). Abia după cinci luni, Oana Bulai a fost numită consilier de stat în cabinetul premierului Viorica Dăncilă. Și ca tacâmul să fie complet, să mai spunem că, până în februarie 2017, Oana Bulai și Elena Baltag Kuzmanovic au fost colege în același birou din Consiliului Județean Neamț, cea din urmă având calitatea de voluntar.

Despre contractele bănoase ale firmei Ideal Windows SRL cu Consiliul Județean Neamț, primării sau instituții subordonate atacul.ro a scris de nenumărate ori. De altfel, cifra de afaceri a firmei gălățene a explodat în 2016, când a prins contracte generoase cu bani de la bugetul județului Neamț.

 

Oana Bulai a „prins” promovarea bisericilor Mănăstirii Văratec

Mănăstirea Văratec a semnat, în data de 26 ianuarie 2018, contractul de finanțare pentru proiectul “Consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a Bisericii Schimbarea la Față” cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020, și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de organism intermediar.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și a are o durată de implementare de 45 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 4.801.470,96 lei din care 4.071.101,32 lei – finanțare nerambursabilă, 622.639,02 lei buget național, 95.790 – cofinanțare eligibilă beneficiar și 11.940 lei – valoare neeligibilă. Pentru activitățile de promovare a monumentului Biserica ”Schimbarea la Față” s-a semnat, în februarie 2018, contractul pentru serviciile de informare și publicitate cu SC Mumuland SRL din Roman. Pentru cine nu știe, SC Mumuland este o agenție de publicitate, unde administrator și asociat unic este Roxana Stoica, redactorul șef al revistei Oanei Bulai.

Mumuland SRL a prins contracte pentru revista Oanei Bulai și de la firma Publiserv SA, chiar în perioada în care director general era iubitul ei Daniel Nita. O lună mai târziu, Mănăstirea Văratec încheia contractul pentru executarea lucrărilor și dotărilor cu firma familiei Kuzmanovic, Nobel Home Services SRL. Ce experiență avea această firmă în construcții? Greu de spus, mai ales că lucrările de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale au apărut în obiectul de activitate al firmei în iulie 2018, deci cu 8 luni înainte de a câștiga o licitație de peste 3,3 milioane de lei.

Până la semnarea acestui contract, Nobel Home Services SRL vindea aparate de filtrare a apei, asigura mentenanță și piese de schimb pentru acestea. În 2014, 2015, 2017 și 2017, firma a avut cifră de afaceri zero și niciun angajat. Abia în 2018, când a apărut și acest contract, cu Mănăstirea Văratec, cifra de afaceri a fost de 1,2 milioane de lei, cu 18 angajați.

Proiectul de la Văratec nu a fost unul oarecare, ci a vizat restaurarea și conservarea unui monument istoric, lucrare de o complexitate foarte mare. Cu alte cuvinte, nu orice societate poate să efectueze asemenea lucrări. Cu atât mai puțin una care vinde aparate de filtrare a apei. Tocmai de aceea este greu de înțeles cum a reușit Nobel Home Services SRL să îndeplinească una dintre condițiile de participare, respectiv aceea de a fi executat cel puțin două lucrări similare (lucrări de reabilitare a clădirilor monumente istorice) în ultimii 5 ani. Este greu de crezut că firma familiei Kuzmanovic întrunea această cerință în momentul licitației, de aceea este ciudat că a fost acceptată la licitație. Dar Departamentul de Luptă Anti Fraudă (DLAF) ar putea să găsească, cu siguranță, răspunsul la această întrebare.

Prietenul cuplului Niță-Bulai și restaurarea unui monument istoric

Cel de-al doilea contract, „Punerea în valoare a patrimoniului cultural prin consolidarea și conservarea Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din cadrul ansamblului Mănăstirii Văratic”, a fost semnat pe 13 iunie 2017. Mănăstirea Văratec are calitatea de beneficiar, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – calitatea de Autoritate de Management pentru POR 2014 – 2020, iar Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – calitatea de organism intermediar. Valoarea totală a proiectului este de 6.191.446,34 lei, din care finanțare nerambursabilă – 5.185.946,42 lei – FEDER, 793.144,75 lei – buget național, cofinanțare eligibilă beneficiar – 122.022,27 lei și valoare neeligibilă – 90.332,90 lei. Implementarea proiectului a fost stabilită la 72 luni. Contractul pentru serviciile de informare, publicitate și promovare a obiectivului a fost „atribuit prin achiziție directa” firmei Mumuland, adică revistei Oanei Bulai. Valoarea contractului: 16.666 lei. În octombrie 2017, a fost încheiat contractul de proiectare, executie de lucrări și dotări, ce a fost atribuit asocierii Ideal Windows SRL – Euroamira SRL, valoarea fiind de 4.344.071 lei. Și în acest caz, autoritățile ar trebui să verifice ce experiență avea firma gălățeană în lucrări similare. Noi avem date că a fost primul lor contract de acest gen, respectiv de conservare și restaurare a unui monument istoric.

Relațiile cu șefii Bisericii

Înainte de a ajunge în funcții înalte la Guvernul României sau prin CA-urile unor societăți de stat, Elena Baltag-Kuzmanovic a fost și consultant financiar la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. IPS Ioachim Băcăuanul este fratele Elenei Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, Elena Kuzmanovic având o relație bună cu ambii. Nu este deloc exclus ca această relație să fi contribuit la obținerea, de către SC Nobel Home Services, a contractului de 3,3 milioane de lei cu Mănăstirea Văratic. Elena Kuzmanovic s-a fotografiat, la diverse evenimente, cu cei doi frați, Elena și Constantin Giosanu, care au funcții importante în Biserica Română.  De exemplu, în iulie 2017, Elena Baltag-Kuzmanovic a fost prezentă, în calitatea sa de  consilier consultant al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la  inaugurarea și sfințirea Muzeului etnografic „Neculai Giosanu”, un muzeu al familiei IPS Ioachim, din comuna Stănița. Proiectul a fost finanțat din banii Consiliului Județean Neamț.

 

Contracte reziliate, explicații refuzate

În luna septembrie, am contactat-o telefonic pe Maica Filumena, responsabila de proiecte, rugând-o să ne pună la dispoziție documentele care au stat la baza încheierii celor două contracte, însă ni s-a sugerat să trimitem o adresă oficială, pe Legea 544/2001, cu promisiunea că vom primi răspuns la toate întrebările.

După 15 zile de la trimiterea adresei, Mănăstirea Văratec, sub semnătura stareței Elena Giosanu, a oferit un răspuns de toată jena. Mesajul a fost că cele două contracte, cu Nobel Home Services SRL și cu Asocierea Ideal Windows SRL – Euroamira SRL, au încetat cu acordul părților. În cazul contractului cu Nobel Home, chiar înainte de a fi emis ordinul de începere a lucrărilor. S-a mai făcut mențiunea că procedurile de achiziție au fost relansate. Nimic mai mult.

 

Bani europeni mulți pentru proiecte complexe

Prin implementarea proiectului „Consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a Bisericii Schimbarea la Față, sat Văratec, comuna Agapia, din cadrul Mănăstirii Văratec” s-a urmărit restaurarea, consolidarea și conservarea monumentului istoric Biserica ”Schimbarea la Față”: consolidarea zidurilor prin utilizarea de tiranți introduși în galerii orizontale, refacerea trotuarelor perimetrale, realizarea de rigole perimetrale noi, reparații și înlocuiri la nivelul structurii șarpantei și a asterelei, ignifugare şi biocidare structură şarpantă, înlocuirea învelitorii existente din tablă fălțuită zincată cu tablă fălțuită din cupru, refacerea pardoselii, schimbarea tâmplăriei existente cu profil PVC în tâmplărie din lemn stratificat, reabilitara finisajelor exterioare, amenajări interioare etc; restaurarea, protecția și conservarea picturii murale; restaurarea, protecția și conservarea iconostasului, refacere instalații electrice, instalațiile interioare de încălzire; instalații sanitare, construcţia unei clădiri pentru centrala termică şi pentru grupul sanitar, sistemul de transmisie date/voce (sonorizare), sistemul de supraveghere video, amenajarea accesului în biserică, refacerea aleilor de acces etc.

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România, din 2004. Investiția cu bani europeni presupune realizarea de lucrări de intervenție asupra obiectivului de patrimoniu Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul”, precum și realizarea unei construcții noi, respectiv a clădirii în care vor fi amplasate centrala termică și grupul sanitar.

Daniel MURARU

Citeste si:

Firma prietenilor lui Bulai, mâna dreaptă a șefului CJ Neamț, a dat lovitura: 100.000 de euro pentru reabilitarea unei școli

Proiectul Axialului – executat de o firmă de comerț. „Este o adevărată afacere cu aceste proiecte, iar la Consiliul Județean sunt persoane care știu acest lucru!”

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

 

„Voluntarul cu Porsche de la CJ”, la blindate, trenuri și avioane

Scandalul TAROM: Omul lui Arsene din CA, demisie suspectă la o zi după „execuția” directoarei Mezei

„Voluntarul cu Porsche” de la CJ Neamț, pe cai mari la București. Omul lui Arsene, indemnizație imensă în CA-ul unei importante companii de stat

„Voluntarul cu Porsche de la CJ” face afaceri cu școli și primării din Neamț. Vinde aparate de filtrat apa

 

 

16 comments

 1. Florin 12 decembrie, 2019 at 09:55 Răspunde

  Măi, măi, cum știu ei binecredincioșii, pi(L)oșii și cuvioșii ce importante sunt punerile în valoare a monumentelor de patrimoniu. Și știu, se pare, că nu te joci cu banii europeni.
  E interesant ce va urma.

 2. Janel iosub 12 decembrie, 2019 at 10:12 Răspunde

  Procurorii DNA au orbul gainii sau poarta ochelari de cal! Toti cei inserati in acest demers jurnalistic au proptele peste tot….politica, CJ, biserici, manastiri, parchete, DNA samd! Coruptia si combinatiile cu bani publici au acaparat tot ce se putea acapara!

 3. Daniela 12 decembrie, 2019 at 13:55 Răspunde

  Religioasa si implicata este duduca Lenutica, acolo unde adulmeca rost de “cascaval”. Smerenia bisericeasca ar fi putut sa o indemne spre a-si acoperi podoaba capilara, daca tot a gasit de cuviinta sa se pozeze cu preoti. Fotografia in sine infatiseaza o dama purtind crucea pe piept si cu mana pe “ciolan”. Tot voluntariat se numeste? Nu-i contesta nimeni buna credinta si orientarea spre cele ceresti, dar daca ar face-o gratis ar fi ceva. Priviti si va minunati, cita-mai milostenia!!! Locurile cazare se “restaureaza” si ele? Nu de alta, dar poate se mai anunta si alti “voluntari”.

 4. Dreptate 12 decembrie, 2019 at 14:47 Răspunde

  Arestarea in regim de urgenta…mai mult ca oricand avem nevoie de oameni corecti si drepti care sa faca un gradinarit social in tara asta…

 5. lisa. 12 decembrie, 2019 at 17:14 Răspunde

  Cum naiba Doamne iarta !au fost ajutate numai unele asezaminte manastiresti si altele din varful muntelui NU!! nu au fost deocord cu propunerile lui “soseta” !!???Da!deja sau restaurat vechile “chilii”la Vaslui, Iasi, Jilava, Racova!gata sa primesca pe locatarii viitori !!!

  • Alina 12 decembrie, 2019 at 17:56 Răspunde

   Parte din “chiliile” de la Vaslui, Iasi si Bacau se afla intr-un stadiu avansat de renovare, unele aproape de lucrarile finale. Toate sint prevazute cu lacase de cult pentru cei care odata ajunsi acolo, regasesc credinta… Poate vine vreo gratiere sa scape mai repede. Dupa ce se inchid portile si se vad acolo, este singura doleanta fierbinte pe care o au. Cum se face ca un astfel de lacas nu a avut parte de asa un “voluntariat”. Cui i-ar strica asa o “donatie” pentru restaurare? Noi, “chiliile de Bacau, Iasi, Vaslui”, asteptam locatari “voluntari”. Parca se aude ceva in zare… Sa stiti ca aceste unitati de cazare nu percep nici un fel de comision. “Receptia” se face gratuit. Se ofera vreun “voluntar”, dintre cei care au tocat banii publici in scopuri personale sau de grup? In perioada sederii in chiliile acestea, se ofera consiliere gratuita in scopul “restaurarii” dorintei fiecarui locatar de a nu mai profita de functii si de accesul la bani publici necuveniti.

 6. unu 13 decembrie, 2019 at 18:05 Răspunde

  acesti preasfințiți și prea evlavioase creaturi s-au inconjurat de lichele nu cred ca nu si-au dat seama.
  cotizantii la puscociu manastirii sunt tratati cu onoruri dar aia vor sa isi spele pacatele madam Arcan e una din cotizante tinută in puf
  nu mai apreciaza bunul simț sinceritatea corectitudinea astea sunt ptr fraieri
  minciuni prefacatorii meschinarii viclenii trist dar adevarat

  • Daniela 13 decembrie, 2019 at 21:49 Răspunde

   Probabil se gandesc ca si pe lumea cealalta vor fi tinute tot in puf, aceste chipuri angelice care traiesc si respira numai pentru propriile lor interese politice si financiare. Nu sint singurele specimene din paradisul nemtean. Mai avem un exemplar la Primaria Dobreni. Daca in perioada alegerilor din 2016, impartea bani din buzunarul sortului, anul viitor cred ca se va plimba cu basculanta plina de saci cu bani pentru biserici si sateni. “Votati pozitia 4”, asa va scrie pe plicuri. Prefacuti, mincinosi si meschini.

 7. Dan 13 decembrie, 2019 at 22:35 Răspunde

  De asta da soseta bani cu nemiluita la biserici? Stau mimozele la biserica si se transforma in constructori? Ramai stupefiat pur si simplu cand afli ce retete folosesc. Cine stie cum se fac aceste lucrari cu adevarat, daca se fac. Probabil altii le fac in contul iertarii pacatelor iar banii alocati oficial pentru lucrari sunt furati la adapostul unor contracte care se reziliaza la prima informatie publica. Primeste si prea cuvioasa stareta un comision si gata hotia. Ce nenorociti, ce hoti ordinari. DNA, politia, sunt bani publici alocati pentru lucrari si furati.

 8. da 14 decembrie, 2019 at 23:07 Răspunde

  niste mizerii bipede pline de viclenii mai mult decat pacatosii inconjurati de liota de sugaci de pulpana
  Doamne ajuta sa ce? sa mintiti sa vicleniti ?

 9. Nicu 16 decembrie, 2019 at 16:42 Răspunde

  pai prin chiliile de la Varatec si Sihastria isi polenizeaza Soseta (**!). E rasplata lor pentru functiile primite de la Sultan pe la guvern, scoli, inspectorate , centre de cultura samd. Iar maicutele si calugarii stau si-i pazesc pe la usi.

  • Daniela 17 decembrie, 2019 at 10:10 Răspunde

   Una, doua, sint plimbate niste moaste si se string bani pentru spalatul lenjeriilor si igienizarea chiliilor. Cotizanti sint slava Domnului. Naivi, peste poate. Nu contesta nimeni buna credinta a vreunui crestin, dar Biserica a facut legamant doar cu banii. Credinciosii sint simple unelte. Poate ne vom destepta, intr-un tarziu.

 10. valisor 11 ianuarie, 2020 at 13:03 Răspunde

  Nu știu dacă există toacă în țara asta să nu fi scris PSDul pe ea “Daniel Muraru”. Și totuși încă sunt la fel de interminabile coadele de tot felul de credincioși și creduli la lins moaște, dar și nu numai, pe la biserici și sedii.
  Măi, lăsați basmele și HAIDEȚI LA VOT!

 11. Heydrich 17 ianuarie, 2020 at 17:47 Răspunde

  Arestarea hoților in regim de urgenta…prima instituție evazionista si cea mai de seamă alături de politicieni….un grădinărit social e absolut necesar.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.