În Neamț, 14 pensionari la 10 angajați. S-au plătit peste 1,7 miliarde de lei pentru pensii

4
149

Statul cheltuie sume impresionante pentru a plăti pensiile, iar o majorare a valorii acestor venituri, din 2020, așa cum a fost stabilit, ar pune o presiune și mai mare asupra contribuabililor. Specialiștii avertizează că creșterea pensiilor cu 40%, în toamna anului viitor, va duce la colaps, însă județul Neamț este mult mai aproape.

În Neamț, bugetul consolidat al statului nu reușește să adune atâția bani de la firme și angajați pentru a-i plăti pe pensionari, ceea ce înseamnă că are nevoie de ajutor. Cum Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț nu mai are voie să facă publice sumele pe care le colectează, nu putem prezenta valoarea sumelor care se duc din buzunarele contribuabililor în visteria Fiscului local sub forma contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat. Ultimele informații, cele din 2017, date publicității de către instituție, aratau că județul Neamț nu putea, sub nicio formă, să susțină plata pensiilor, luând în calcul veniturile colectate la toate bugetele, nu doar la cel al asigurărilor sociale de stat.

Cert este că statul face eforturi uriașe să își plătească pensionarii, unii dintre ei având venituri considerabile, iar alții primind puțin peste 50 de euro pe lună.

Peste 165 de milioane de lei se duc pe pensii într-o lună

Casa Județeană de Pensii a cheltuit, luna trecută, din bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat, 165,95 milioane de lei pentru a plăti veniturile pensionarilor, 2,46 milioane de lei pentru ajutoarele pentru urmași, iar ca banii să ajungă la cetățeni, a mai dat 1,18 milioane de lei pe serviciile pentru transmiterea acestor drepturi.

De la începutul acestui an și până la finele lunii trecute, instituția a cheltuit, în total, 1,77 miliarde de lei, din care 1,50 miliarde de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat și 279 milioane de lei de la bugetul de stat.

În perioada ianuarie – noiembrie, Casa Județeană de Pensii a cheltuit 1,45 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare pentru bătrânețe, cu 140 de milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară din 2018. Alți 27,09 milioane de lei s-au dus pe ajutoarele pentru urmași, sumă în creștere cu 3,97 milioane de lei față de cele 11 luni din 2018, în timp ce pentru transmiterea acestor drepturi, instituția a plătit 9,55 milioane de lei, în plus cu 1,15 milioane de lei. Acestor cheltuieli de la bugetul asigurărilor sociale de stat, adică de la bugetul de pensii, li s-au adăugat și cele de la bugetul de stat. Instituția a plătit de la acest buget, pensii și ajutoare pentru bătrânețe în valoare de 276,88 milioane de lei pe care le-a transmis cetățenilor cheltuind 2,51 milioane de lei. În total, de la bugetul de stat au fost cheltuiți 279,40 milioane de lei, mai mult cu 29,29 milioane de lei față de perioada corespunzătoare din anul precedent.

Pensionarii ”speciali”, la grămadă cu amărâții

Potrivit Institutului Național de Statistică, în Neamț, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și numărul mediu de salariați, în 2018, era de 14 pensionari la 10 salariați. Același raport a mai fost înregistrat la Botoșani, Dâmbovița și Călărași, iar cea mai mare valoare a fost consemnată la Teleorman, de 16 pensionari la 10 salariați.

La nivel național, raportul dintre pensionari și salariați a fost de 9 la 10.

În ceea ce privește valoarea pensiei medii lunare la nivel județean, aceasta a fost de 1.055 lei, cu 71 de lei sub pensia medie pe țară, cea mai mică pensie (903 lei) fiind înregistrată la Botoșani, iar cea mai mare (1.434 lei) la București. Datele statistice arată că, la finele anului trecut, județul Neamț număra, în medie, 116.441 de pensionari, cu pensii cuvenite în valoare totală de 1,47 miliarde de lei. Numărul mediu al pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale cuprinde pensionarii de asigurări sociale de stat, pe cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, din evidenţa Ministerului Culturii, din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, pe cei din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Institutul Național de Statistică i-a băgat la grămadă pe cei ”speciali”, astfel că datele referitoare la pensionarii Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii (numărul mediu al pensionarilor, sumele cuvenite drept pensie şi pensia medie lunară) au fost cuprinse in categoria “asigurări sociale total”.

Dintre cei 116.441 de pensionari din județ, 10.171 erau de invaliditate (ce primeau o pensie medie lunară de 577 de lei), 981 de persoane primeau pensie de invaliditate de gradul I (caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire, 567 de lei, în medie, pe lună),  5.067 de persoane primeau pensie de invaliditate de gradul al II-lea (567 de lei, în medie, pe lună, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, 567 de lei, în medie, pe lună), iar 4.123 de persoane erau încadrate la pensii de invaliditate de gradul al III-lea (caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, cu o pensie medie de 517 lei). Alte 16 persoane primeau pensie socială (în medie de 286 de lei), 107 cetățeni beneficiau de pensie IOVR (veteran, văduve de război, cu pensie, în medie, de 232 de lei) și 11.204 nemțeni proveneau din fostul sistem pentru agricultori (cu o pensie medie lunară de 457 de lei), potrivit Institutului Național de Statistică.

(Sursa foto: www.freepik.com)

4 comments

  1. Aiurica 14 decembrie, 2019 at 06:56 Răspunde

    La primele ore ale diminetii, se umplu strazile de pensionari porniti in vizite la supermarket-uri.Unii sunt oameni in putere, retr asi de la munca devreme.Nu le ajunge pensia unora, dar nu se gandesc sa si-o completeze cinstit, prefera sa dea cu votul.Neamtul e un judet sarac, in paragina, la fel si Piatra Neamt, respira degradare si neglijenta prin toti porii.Banii cu care ne-am putea moderniza sunt bagati in papornite si boxe.

  2. Tei 15 decembrie, 2019 at 00:35 Răspunde

    Problema nu cred ca o reprezinta nr de pensionari ci doar acei pensionari speciali…din justitie, politie… Nu putem compara marea masa care au cam 1000 lei fiecare cu un judecator de ex care are cam17000 lei. Discrepantele sunt infioratoare!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.