„Voluntarul cu Porsche de la CJ” face afaceri cu școli și primării din Neamț. Vinde aparate de filtrat apa

9
628

12.794 de lei. Atât a cheltuit Liceul „Mihail Sadoveanu” din Borca pentru achiziția a patru filtre de apă cu osmoză inversă, marca „Evo NC 04”, furnizate de către firma Kubert HPS SRL controlată de Elena Baltag Kuzmanovic (FOTO), nimeni alta decât persoana care, luni întregi, din poziția de voluntar, a luat decizii în Consiliul Județean Neamț. Da, este persoana care împărțea micuțul birou de 2×3 m cu Oana Bulai (administratorul public al județului), avansată recent la București în Cabinetul Dăncilă, în funcția de consilier de stat. Aparatul de filtrat apa „Evo NC 04” este destul de greu de găsit pe internet, Kubert HPS SRL fiind printre puținele firme, dacă nu chiar singura, care comercializează acest produs. Firma Elenei Kuzmanovic are afaceri nu numai la Borca, ci și în alte localități din județul Neamț. Ne referim la mai multe școli și primării, cărora le-a furnizat astfel de aparate. Pe lângă furnizare, firma asigură și mentenanță, contra cost, evident, dar și piese de schimb. Revenind la aparatele de filtrare a apei furnizate Liceului „Mihail Sadoveanu”, trebuie spus că achiziția s-a făcut prin hotărâre a Consiliului Local Borca, cu finanțare de la bugetul local. De altfel, ideea achiziționării aparaturii de filtrat apa a venit dinspre primărie. Interesant este că mai multe școli, inclusiv liceul din Borca, lucrează de mai mult timp cu firma controlată de Elena Kuzmanovic, achiziționând de la aceasta aparate, servicii de mentenanță, filtre. Câteva școli din comună sunt alimentate cu apă din bazine proprii, ceea ce justifică folosirea unor aparate de filtrat apa, însă, în alte câteva cazuri, inclusiv la liceul din localitate, sunt voci care afirmă că achiziția făcută a fost oarecum forțată, punându-i în gardă și pe locuitorii comunei. Liceul Borca se alimentează cu apă de la rețeaua gestionată de Primăria Borca. Este vorba de o rețea de aducțiune cu apă ce a fost realizată în anul 2004 printr-un proiect Sapard. Apa este potabilă, lucru confirmat și de primarul Geo Niță, acesta confirmând că periodic apa din rețea publică este analizată cu maximă atenție. Atunci, se pune întrebarea, de ce aparate de filtrare a apei dacă aceasta este bună de băut? Coincidența face și ca aceste aparate să fie cumpărate de la firma unui apropiat al lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituție care alimentează și bugetul Primăriei Borca. Chiar dacă liceul din Borca a beneficiat de o ofertă specială din partea celor de la Kubert HPS, cunoscătorii spun că pe piață există aparate de filtrat apa la prețuri mult mai mici. Fără a insista asupra acestui aspect, nu poți să nu observi că pentru 4 aparate EVO NC 04 (FOTO), liceul a cheltuit 2.751 de euro, adică fix 687 euro (3.192 lei) pentru un aparat. Și toate astea în condițiile în care apa care curge la chiuvetele din liceu este potabilă, așa cum a dat asigurări primarul Niță. De asemenea, faptul că achiziția directă, făcută pe SEAP, s-a realizat în 20 de minute ar trebui să dea de gândit.

„Nu avem probleme cu apa potabilă”

Primarul Ovidiu Geo Niță afirmă că apa furnizată din rețeaua administrată de comună este potabilă. Întrebat de ce a fost necesar să se investească în aparate de filtrare a apei, dacă aceasta este potabilă, primarul a precizat că achiziția a fost făcută ca o măsură de siguranță, mai ales că la mijloc este vorba de copii.

„Nu, nu avem probleme cu apa potabilă. Calitatea ei este bună, avem probe care confirmă ceea ce spun. Vorbim de rețeaua de apă pe care o administrează primăria, pentru că la nivel de comună sunt foarte multe rețele făcute de oameni, unde nu răspundem noi de calitate. Pe rețeaua Sapard nu avem probleme. Lunar se analizează calitatea și totul este în regulă. În schimb, la școli și grădinițe am pus filtre pentru purificarea apei. La primărie încă nu am pus, am considerat că nu e prioritar. La școli am luat filtre pentru orice eventualitate. Școlile de la Pârâul Cârjei și Pârâul Pântei nu sunt racordate la rețeaua Sapard și erau necesare aceste filtre”, a declarat primarul Niță.

În schimb, liceul este racordat la rețeaua de apă a primăriei și cu toate acestea au fost cumpărate purificatoare de apă. Primarul afirmă că prețurile nu sunt foarte mari și că banii au fost alocați prin hotărâre de consiliu local.

„Da, liceul este racordat la rețeaua Sapard, însă este o problemă acolo pentru că sunt copii, iar apa trebuie să fie de calitate. Nu cred că prețurile la purificatoare sunt mari. Noi am luat, anul trecut, filtre de apă pentru două școli, anul ăsta am dat hotărârea să cumpărăm și pentru liceu”, a conchis Niță, dând asigurări că totul a fost făcut fără nici cea mai mică influență/presiune din partea vreunui lider politic.

Noi nu am spus acest lucru, deși cine este curios o să vadă că pe piața aparatelor de filtrare a apei există oferte și oferte, cele mai multe la prețuri mult mai mici decât ale firmei de la care a cumpărat Liceul Mihail Sadoveanu din Borca. De exemplu, Kubert HPS a vândut liceului din Borca un aparat de filtrare a apei cu 3.192 lei, în condițiile în care pe piață sunt aparate, ce-i drept făcute de alt producător, la prețuri mult mai mici. 

Daniel MURARU

Citeste si:

„Doamna Elena” cu Porsche de la CJ Neamț, afaceri cu Spitalul Județean

9 comments

 1. Justitiarul 20 aprilie, 2018 at 14:28 Răspunde

  Si uite asa voluntariatul se transforma in afaceri fabuloase…ca cine stie cate mai sunt nestiute…Romania trebuie condusa de straini…pana se pune pe picioare…acum tara e in moarte clinica

 2. Diana 20 aprilie, 2018 at 17:07 Răspunde

  Una si una, mimozele astea. Ar trebui sa ma bucur ca femeile au succes in afaceri, dar nu e cazul impostoarelor aflate in zona robinetului cu bani. Daca sapati, veti gasi multe institutii/primarii care au asa ceva, chiar daca sunt racordate la retele publice de alimentare cu apa, inclusiv la compania cj-ului, unde se prezuma ca apa este foarte buna. Aceasta individa cu putine clase, s-a invartit mereu in jurul banilor, inclusiv acum dupa ce a plecat din CJ. OB a profitat de ea, a urmat cursuri organizate de sotul ei, a sapat-o la CJ ca sa ramana singura dar a ramas in preajma ei pt a profita. Asta e OB. Asta e Kuzmanovic. Asta e Arsene.

 3. mihnea1 22 aprilie, 2018 at 09:56 Răspunde

  Vorba dlui Valisor, nici apa n-as bea de pe mana ei. O tipa cu o educatie precara, lovita de noroc prin casatorie, dar fara sa se debaraseze de metehnele parvenirii. Pentru Arsene acesta este modelul frecventabil. Uitati-va la tot ce misca in jurul lui, sunt toate pe acelasi calapod. O rusine fara margini!

 4. Mariana tanase 23 aprilie, 2018 at 20:43 Răspunde

  Poate sunt de pus filtre de apa si la spitale si scoli in toata tara,mai nou Porsche sta la guvern,OB este consilier personal al primului ministru pe invatamint si sanatate,deci prietenia este maxima,cadourile de la Moschino la fel,toata lumea fericita

 5. Arhidiaconul Stefan 25 martie, 2019 at 19:19 Răspunde

  Doamna Baltag Kuzmanovici va fi noul secretar de stat pe Culte in locul lui V Opanschi cu susținerea lui Ionel Arsene președintele CJ NEAMT

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.