Decizie a Judecătoriei Piatra-Neamț în procesul furtului de nisip din aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”. Printre inculpați, cumătrul fugarului Arsene

3
10561

Judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Piatra-Neamț a dipus astăzi, 8 ianuarie, începerea judecăţii în dosarul privind furtul a peste 7.000 de tone de nisip din aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”, dosar care a avut la bază o investigație a publicației atacul.ro. Decizia nu este una definitivă, inculpații având posibilitatea să o atace cu recurs.

Printre inculpați se află Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul fugarului Ionel Arsene, George Trifan, Roxana Alexe, și Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi (fostă Aqua Parc SRL), toți acuzați de săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

În dosarul privind furtul celor peste 7.000 de tone de nisip, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei de către procurori, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii, drept pentru care a dispus începerea judecății.

„Solutia pe scurt: Respinge excepţia tardivităţii formulării cererilor şi excepţiilor, excepţie invocată de reprezentatul Parchetului. În temeiul art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile vizând neregularitatea actului de sesizare, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, invocate de inculpaţii Trifan George, Alexe Roxana, Vlasie Gheorghe şi Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SRL. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 1584/P/2020 din 12.05.2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii Trifan George, …, pentru săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă prev. de art.57 alin.2 din Legea nr. 85/2003 cu aplicarea art.77 lit.a C.pen., Alexe Roxana, …., pentru săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă prev. de art.57 alin.2 din Legea nr. 85/2003 cu aplicarea art. 77 lit.a C.pen.,Vlasie Gheorghe, …, pentru săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă prev. de art.57 alin.2 din Legea nr. 85/2003 cu aplicarea art.77 lit.a C.pen., şi Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SRL (fostă SC AQUA PARC SRL) prin mandatar Ioniche Silvia-Corina, …, pentru săvârşirea infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă prev. de art.57 alin.2 din Legea nr. 85/2003 cu aplicarea art.77 lit.a C.pen. Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 5462/279/2023, privind pe inculpaţii Trifan George, Alexe Roxana, Vlasie Gheorghe şi Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SRL (…)”, se arată în decizia Judecătoriei Piatra-Neamț.

La furat nisip, în plină zi

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț au dispus, în vara anului trecut, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Vlasie, cunoscut ca Ginel, cumătrul infractorului Ionel Arsene, fostul șef al CJ Neamț, fugit în Italia înainte de a fi condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

Investigația autorităților a demarat în primăvara anului 2020, în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro cu privire la furtul unei cantități uriașe de nisip, faptă săvârșită pe raza comunei Bîrgăuani în perioada în care în România era decretată stare de urgență din cauza pandemiei Covid-19.

Conform informațiilor oficiale, Ginel a fost trimis în judecată pentru comiterea unor infracțiuni la alte legi speciale, respectiv art. 57 din Legea nr. 85/2003 privind executarea de activități miniere fără permis sau licență.

Alături de Vlasie, au mai fost trimiși în judecată pentru aceleași fapte și George Trifan, societatea Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua Parc SRL) și Alexe Roxana, administratorul firmei.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale are calitatea de parte civilă.

De menționat că, la finele anului trecut, Ginel și Trifan au fost condamnați de Tribunalul Neamț la 7 ani, respectiv 11 ani și 6 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală.

George Trifan, considerat omul lui Ginel, este cel care a gestionat furtul nisipului la fața locului. Cu el ne-am mai întâlnit pe parcursul investigațiilor noastre (vezi reparațiile digului de la Preuțești și lucrările hidrotehnice de la Albuia și Țiganca, unde DNA a trimis în judecată mai multe persoane pentru corupție).

În dosarul privind furtul nisipului de la Bîrgăuani, Ginel și Trifan sunt colegi de dosar, însă sunt obișnuiți, pentru că au aceeași calitate de inculpați și în dosarul de evaziune fiscală.

Furt în plină pandemie de Covid-19

Ancheta furtului a peste 7.000 de tone de nisip, faptă săvârșită în comuna Bîrgăuani, a demarat în aprilie 2020, când atacul.ro a dezvăluit cum, zile la rând, zeci de camioane au transportat mii de tone de nisip exploatat ilegal de pe un deal situat la granița dintre comunele Bârgăuani și Mărgineni.

Redactorii atacul.ro au constatat că nisipul furat era transportat pe un teren situat lângă stația de sortare a societății Aqua Parc SRL (n.r. în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) de la Săvinești. Procurorii DNA afirmă că firma este controlată de către Ginel, deși, în acte, asociat unic este tatăl acestuia, iar administrator – Roxana Alexe.

 Timp de câteva zile, până când atacul.ro a dezvăluit ce se întâmplă, autoritățile nu au oprit niciun camion care transporta nisipul din cariera ilegală pe o distanță de câteva zeci de kilometri până la Săvinești, lângă stația de sortare a firmei Aqua Parc SRL. Nimeni nu le-a deranjat activitatea infracțională.

Iar toate astea s-au întâmplat în starea de urgență generată de Covid-19, când românii au fost obligați să stea în case, iar drumurile erau ticsite cu filtre de Poliție, Jandarmi și Armată. Cu toate acestea, niciun camion cu nisip furat nu a fost tras pe dreapta pentru a fi verificat.

În cariera ilegală, autoritățile au găsit câteva utilaje proprietatea firmei Ștef Edil CDP SRL, societate controlată prin interpuși tot de Ginel. Parte dintre autocamioanele folosite la transportul materialului erau închiriate, cele mai multe provenind de la firma Industrial Construct Ardeal SRL a controversatului om de afaceri Sorin Ciufudean, condamnat recent pentru corupție într-un dosar și achitat în altul, în care a fost judecat împreună cu deputatul Mugurel Cozmanciuc, fost șef al liberalilor nemțeni. La fața locului, autoritățile l-au găsit pe George Trifan.

Trifan, implicat și în lucrările de la Albuia și Țiganca

Trifan este persoana care coordona lucrările hidrotehnice de la Albuia și Țiganca din partea firmei Mavgo Holding SRL, o societate controlată de același Ginel.

O investigație Roman TV & Atacul.ro a stat la baza unei anchete penale a DNA Bacău, finalizată cu trimiterea în judecată și condamnarea în plină instanță a lui Mihai Popescu, fost șef la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău. Popescu, considerat om de încredere al fugarului corupt Arsene, lucrează și în prezent la „Investiții” în cadrul Consiliului Județean Neamț.

Ca să ne inducă în eroare, viceprimarul comunei de la acea dată, Titi Osaciuc, ne-a spus că „se lucrează la niște adăpători pentru animale”. Trifan le-a spus autorităților că este proprietarul terenului respectiv și că pune bazele unei plantații de nuci. A mințit, pentru că nu a prezentat documente care să-i susțină afirmațiile, deoarece nu le avea, terenul având cu totul un alt proprietar – primăria.

Verificările celor de la Mediu și de la „Ape” au scos la iveală că exploatarea era ilegală, utilajele săpând fără nicio autorizație de la primărie, Mediu, Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), Administrația Națională Apele Române etc. De fapt, exploatatorii de nisip nu aveau absolut nicio autorizație.

Mai mult decât atât, verificările ulterioare aveau să scoată la iveală și alte aspecte, respectiv că exploatarea s-a făcut într-o zonă protejată – aria naturală protejată „Pădurea și Lacul Mărgineni”. 

În plus, terenul figura în acte ca pășune, aceasta fiind concesionată unui crescător de animale, care încasa subvenții de la APIA.

Daniel MURARU

Ani grei de închisoare pentru omul lui Arsene, după o investigație Atacul.ro-Roman TV. Miki a fost condamnat pentru corupție în dosarul „Albuia și Țiganca”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. sanda 8 ianuarie, 2024 at 19:09 Răspunde

  Bine ca a trimis dosarul la judecata ! Greu, intradevar dar bine ca l- a trimis ! daca se misca cei de la D.I.P.I. Neamt si D.G.A. Neamt in prima zi cand era un card de basculante, de culoare alba la bena, erau prinsi in trafic era mult mai corect, dar atunci, infractorul arsene zis, soseta inca mai era la butoane si le era frica ! Oare cine era la comanda IPJ NEAMT atunci ??? ca la S.I.C.E. era actualul inspector fes !!?? Va era frica sa nu pierdeti scaunele de sefi ??

 2. FLORIN 9 ianuarie, 2024 at 06:44 Răspunde

  Stati linistiti,se va prescrie.
  Va dura ”procesul” 7-8 ani,apoi contestatiile si in final prescrierea.
  Schema clasica a Justitiei corupte unse de acesti hoti…pe inculpati ii doare la basca.
  Ar trebui date numele acestor”justitiari”care”judeca”aceste parodii de procese .
  Vom avea surprize,in mod sigur.

 3. iovana 9 ianuarie, 2024 at 08:03 Răspunde

  Luni la amiază, în timp ce județul Suceava se afla sub avertizare meteorologică Cod Galben de ninsori și viscol, prefectul județului Suceava,” comisario ” Alexandru Moldovan (PNL), și-a găsit timp să petreacă aproximativ o oră la cafea într-un restaurant din Bivolărie, orașul Vicovu de Sus, împreună cu primarul comunei Putna și cu alte două persoane, care venisera cu un Q7 SV 77 XWM.

  În tot acest timp, șoferul Prefecturii Suceava l-a așteptat pe prefect în autoturismul Dacia Duster al instituției, cu numărul de înmatriculare MAI 47029. Autoturismul instituției a staționat timp de aproximativ o oră cu motorul în funcțiune.
  Poate cei de la SRI sau DIPI afla a cui era Q7. JENAT domnule Moldovan !! Cetatenii vor sta cu ochii pe voi mai ceva ca echipele de filaj si iata sunt mult mai eficienti !!! SORRY COMPRESSORY !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.