Salariați ai CJ Neamț obligați să returneze banii încasați ilegal. Probleme și la modernizările de drumuri
O acțiune de verificare a activității Consiliului Județean Neamț, efectuată de auditorii Camerei de Conturi Neamț, evidențiază prejudicii considerabile aduse bugetului județului prin diferite acțiuni ilicite, pe care cei implicați trebuie să le achite până în vara acestui an și, totodată, să intre în legalitate.
Perioada supusă auditului a fost activitatea instituției în întreg anul 2022, când președinte al Consiliului Județean Neamț era Ionel Arsene, actualmente fugit din țară ca să nu facă pușcărie pentru fapte de corupție.
Majorări ilegale de salarii
Potrivit raportului de audit, întocmit de Camera de Conturi Neamț cu trei zile înainte intrarea în 2024, adică pe 28 decembrie 2023, personalul care a lucrat la cabinetele președintelui și vicepreședintelui și angajații implicați în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile trebuie să returneze sume importante bugetului județului. Și asta pentru că cei care le-au calculat salariile le-au majorat ilegal lefurile cu peste 366.000 de lei, neregulă cauzată de „neaplicarea întocmai a legislației în vigoare privind salarizarea personalului din sectorul public plătit din fonduri publice”.
„Cheltuielile de personal au fost majorate în mod nelegal cu suma de 366.534 lei, reprezentând cuantumul brut al diferențelor drepturilor salariale acordate personalului încadrat la cabinetul președintelui, respectiv al vicepreședintelui Consiliului Județean Neamț, precum personalului implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile”, potrivit documentului.
Auditorii Camerei de Conturi Neamț le-au recomdandat celor de la Consiliul Județean să extindă verificările „în interiorul termenului de prescripție asupra tuturor operațiunilor economico-financiare privind categoria cheltuielilor de personal de la cabinetul președintelui și al vicepreședintelui în vederea stabilirii întinderii prejudiciilor, recalcularea și înregistrarea în evidența contabilă, regularizarea impozitelor și contribuțiilor sociale cu bugetul statului și recuperarea integrală a eventualelor sume acordate în mod nelegal, inclusiv a sumei de 31.370 de lei, constatate ca urmare a efectuării auditului”, până pe data de 28 iunie 2024.
Decontări cu prejudicii
În verificările lor, auditorii au constatat că responsabili din Consiliul Județean Neamț au efectuat cheltuieli de capital fără contraprestație ca rezultat al decontării unor situații de plată ce au inclus cantități de lucrări care, în mod real, nu au fost puse în operă în mod corespunzător. Este vorba despre investițiile: „Modernizare drum județean DJ 127A, km 32+380-36+100, județul Neamț”, „Modernizarea drum județean DJ 157H Girov – Dochia km 9+000-14+000; 17+500-18+500, județul Neamț, „Consliodare DJ 207A Roman-Bâra-Nistria, km 22+000-29+595, județul Neamț”, ce fac obiectul contractului încheiat cu asocierea formată din SC Mavgo Holding SRL (lider de asociere) – SC Danlin XXL SRL, Axa Road Construcții CFDP SRL – Trust CCDP SRL – Hydrostroy AD – Alido Proiect SRL – Rutier Consult SRL – New Proiect Construct .
Impactul acestor cheltuieli a constat în prejudicierea bugetului județean cu suma de 227.193 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 32.876 de lei.
Modernizări de drumuri cu probleme
Până pe data de 28 iunie 2024, angajații responsabili din Consiliul Județean Neamț trebuie să stabilească întinderea prejudiciului produs entității, să înregistreze în contabilitate și să recupereze banii, „inclusiv a sume de 260.070 de lei stabilite cu ocazia misiunii de audit și implicit a majorărilor de întârziere aferente, actualizate până la data recuperării integrale”, arată raportul.
Plăți nelegale, de 173.886 de lei, au fost identificate de auditori și în cazul investiției „Reabilitate și modernizare drum județean DJ 157G km 0+000-3+000, județul Neamț”, în contextul în care documentele justificative nu atestau exactitatea și realitatea execuției unor categorii/cantități de lucrări aferente trotuarelor pietonale.
Auditorii le-au recomandat angajaților Consiliului Județean să analizeze cum s-au produse aceste deficiențe, să recupereze prejudiciul și să efectueze controale vigilente în cazul derulării contractelor de achiziție publică, până pe 28 iunie.
Plăți ilegale și la întreținerea drumurilor județene
Plăți nelegale au fost constatate și în cazul decontărilor efectuate pentru lucrările de întreținere curentă și periodică multianuală iarnă – vară a drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Neamț. Auditorii au descoperit că tarifele ofertate nu corespund tarifelor inserate în centralizatorul de prețul pe liste de cantități de lucrări, utilizat în decontare.
Impactul ilegalității a fost prejudicierea bugetului Consiliului Județean Neamț cu suma de 157.498 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 9.711 lei. Recuperarea prejudiciului și intrarea în legalitate trebuie efectuate până pe 28 iunie 2024.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.